μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Κοντά στις 3 χθες το μεσημέρι βρέθηκαν στην καφετέρια Φράνκος, κοντά στο Δημαρχείο, οι 3 κύριοι της φωτογραφίας. Ο πρώην δήμαρχος Λάζαρος Τσαταλμπασίδης, ο πρώην βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης και ο αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Συζητούσαν όχι για ποδόσφαιρο. Εύκολα μπορεί να μαντέψει κάποιος το θέμα.

Συζητούσαν και γελούσαν, σα κάτι να ετοίμαζαν. Σα να περίμεναν κάτι, το οποίο τους είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Πάει το μυαλό σας κάπου; Το δικό μας όχι. Ας περιμένουμε λοιπόν. 

 

==================================================================

 

Κι ύστερα λένε φταίει ο φονιάς… Σε εποχή ΣΥΡΙΖΑ, όπου το δημόσιο ισχυροποιεί παντού τη θέση και το ρόλο του, η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεχίζει να πάσχει από πλευράς μόνιμου προσωπικού. Δεν μπορεί να προλάβει την καθημερινότητα αφού το πάσης φύσεως εποχιακό προσωπικό άλλοτε αργεί κι άλλοτε δεν εμφανίζεται καθόλου.

 

Άλλο που δεν ήθελε ο ιδιωτικός τομέας. Εμφανίζεται αγέρωχος και πολλά υποσχόμενος. Οι Δήμαρχοι για να κάνουν την δουλειά τους (τώρα τελευταία την προεκλογική τους δουλειά) θέλουν δε θέλουν τον προτιμούν. Δεν έχουν άλλωστε άλλη επιλογή.

 

Αυτή είναι η αιτία που τελευταία ο Δήμος Καβάλας βάζει ιδιώτη στην επιδιόρθωση βλαβών της ΔΕΥΑΚ αλλά και στη διαχείριση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ. Εκεί, στον ΧΥΤΑ, το έργο του ιδιώτη μόλις τώρα ξεκινά. Έπεται το γνωστό εργοστάσιο απορριμμάτων, μια επένδυση που αν υλοποιούσε ο ίδιος ο Δήμος θα μπορούσε να γίνει πλουσιότερος.

 

Ποιος όμως να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν αυτή –σε γενικές γραμμές- έχει τα χάλια της. Δείτε την περίπτωση του Δήμου Παγγαίου. Οι εκπρόσωποι του οποίου απειλούνται με καταδίκη στο δικαστήριο επειδή στην πρόσληψη διμήνων έκαναν το σύνηθες. Μια μη αξιοκρατική επιλογή.

 

Καλώς τον ιδιώτη λοιπόν κι ας άργησε. Μας προκύπτει απολύτως φυσιολογικά και δεν είναι η πρώτη φορά αφού: Ιδιώτης καταπολεμά τα κουνούπια, ιδιώτης κόβει τα χόρτα, ιδιώτης βάζει την μικροφωνική στις μικροεκδηλώσεις, ιδιώτης στήνει την εξέδρα στις μεγάλες εκδηλώσεις κτλ.

 

Κι ύστερα σου λέει «Κλεισθένης»…. Ποιος «Κλεισθένης»; Μια δήθεν μεταρρύθμιση, που πάλι υπόσχεται πολλά αλλά θα βολευτεί στα λίγα. Οδεύουμε σε κάτι άλλο. Σε κάτι διαφορετικό όσον αφορά τους Δήμους. Θα τους εκλέγουμε τους Δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους και μετά θα τους αφήνουμε να συνεργάζονται με τους ιδιώτες. Κάπου κάπου θα συναντούμε και κάποιον μόνιμο δημοτικό υπάλληλο. Είδος προς εξαφάνιση…

 

Θα παραμείνουν μόνο αυτοί που δεν θα μπορούν να αντικατασταθούν από ιδιώτες. Κάπως έτσι η εποχή των πραγματικά ισχυρών και ανεξάρτητων Δήμων θα απομακρύνεται. Μετά από κάποια χρόνια ούτε που θα θυμόμαστε την εποχή π.χ. Αθανασιάδη. Θα έρχεται στο μυαλό μας όπως οι ταινίες με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

 

Συνεχίζεται η προεκλογική συζήτηση σε όλο το Νομό. Η Δήμαρχος παραμένει η πρωταγωνίστρια αφού γύρω της γυρίζουν συνεχώς όλα. Τώρα λένε – εις βάρος της φυσικά- ότι κινδυνεύει να χάσει έναν ή περισσότερους προέδρους τοπικών συμβουλίων. Το πρόβλημα- λένε- αρχίζει από την όδευση του ΤΑΡ, φθάνει μέχρι τα καθημερινά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται ούτε στα χωριά! Μα καλά, για τον πρώην Δήμο Φιλίππων δεν υπάρχει ακόμη και αρμόδια αντιδήμαρχος;

 

Είχε πολύ κόσμο στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Βύρωνας) τόσο την Κυριακή (παραμονή της γιορτής) όσο και χθες. Κόσμο της γειτονιάς και όχι μόνο. Η κ. Δήμαρχος ήταν και την Κυριακή και τη Δευτέρα. Ο Μητροπολίτης μόνο την Κυριακή. Όπως και ο Γιάννης Πασχαλίδης. Χθες, μετά την πανηγυρική θεία λειτουργία, τηρήθηκε το έθιμο. Μοιράστηκαν στους πιστούς σταφύλια. Και του χρόνου.

 

Πλησιάζουμε στον Δεκαπενταύγουστο κι η γενικότερη χαλαρότητα μαζί με την απουσία των περισσότερων αιρετών, απλώνεται παντού. Παρόλα αυτά χθες το απόγευμα συνεδρίασε ταχύτατα το τοπικό συμβούλιο ενώ τις προσεχείς ημέρες συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Ο κ . Γραμμένος έχει (περίπου) υποσχεθεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Δευτέρα. Είναι κάτι που δεν το βλέπουμε να συμβαίνει.

 

Όπως είναι γνωστό το βράδυ της Παρασκευής σημειώθηκε στην πόλη μας (μία ακόμη) διακοπή ρεύματος. Εκτεταμένη και πολλών λεπτών. Σε κάποιες περιοχές (από τις πολλές που αφορούσε) μεγαλύτερη της μιας ώρας. Ο ΔΕΔΔΗΕ διόρθωσε τη βλάβη σε υπόγειο καλώδιο στην παραλία, το ρεύμα δεν επανήλθε παντού.

 

Από την Παρασκευή έως και την Κυριακή του βράδυ δεν λειτουργούν τα φώτα σε πολλούς δρόμους. Πρέπει πάλι οι πολίτες να αρχίσουν να τηλεφωνούν, να σημειώνουν το πρόβλημα και να διαμαρτύρονται για αυτό. Στην προηγούμενη παρόμοια περίπτωση (αρχές Καλοκαιριού) μέχρι να ανάψουν τα φώτα όλων των δρόμων πέρασαν μέρες. Ευχόμαστε να μην συμβεί το ίδιο κι αυτήν την φορά.

 

Λιγοστεύουν όσοι κάθε Πέμπτη βράδυ μαζεύονται στην πλατεία Καπνεργάτη, διαδηλώνουν υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Εξ αυτού του λόγου αποφάσισαν να διακόψουν τις συναντήσεις τους. Θα επανέλθουν προς το τέλος του μήνα με πιθανότερη ημερομηνία την Πέμπτη 30 Αυγούστου.

 

Λύθηκε το μυστήριο με το παγώνι άγνωστης προέλευσης. Αρχικά βρέθηκε σε κήπο κατοικίας στο Παληό, φωτογραφία του κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο κι έτσι ο ιδιοκτήτης του εμφανίστηκε. Πρόκειται για παγώνι δώρο από τη Βουλγαρία. Ο παραλήπτης του δώρου μένει στο Παληό. Το παγώνι πέταξε σε αυλή άλλου σπιτιού αλλά τελικά επέστρεψε εκεί απ’ όπου ξεκίνησε. Περιστατικό ασυνήθιστο αλλά και ωραίο, μέσα σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

 

Διατυπώνονται παράπονα για τη λειτουργία του κλιματισμού στην αίθουσα επιβατών στο λιμάνι. Ο χώρος κλιματίζεται συγκεκριμένες ώρες κάθε μέρα. Τώρα το Καλοκαίρι ο κλιματισμός πρέπει να συνεχίζεται και τα βράδια, στη διάρκεια των οποίων έρχονται και φεύγουν πλοία. Δεν είναι πολλά αυτά τα βράδια. Είναι δύο ή τρία. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά τις 10 το βράδυ. Ίσως ως το επόμενο πρωί.

 

Ο Βασίλης Θεοδωρίδης λόγω του τουρνουά σκάκι που γίνεται στο Αμφιθέατρο, βρίσκεται στο χώρο εδώ και μέρες. Άκουσε και μας μετέφερε χθες την πληροφορία, σύμφωνα με την οποία το πολυαναμενόμενο έργο ανακαίνισης του χώρου θα αρχίσει τέλος του έτους. Από τη μια καλώς το κι άργησε τόσο. Από την άλλη, αν το έργο γίνει Χειμώνα (και προεκλογικά) θα θέσει εκτός εκδηλώσεων μια σημαντική αίθουσα της πόλης. Ας μη ξεχνάμε ότι από το Φθινόπωρο θα είναι πάλι διαθέσιμο για εκδηλώσεις το Όσκαρ.

 

Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται κινητικότητα και στην καπναποθήκη της Π.Ε. Καβάλας επί της οδού Φιλίππου. Μάλλον άρχισαν οι εργασίες για την επιδιόρθωση των παραθύρων από την πλαϊνή πλευρά του κτιρίου. Νωρίτερα είχαν διορθώσει την στέγη της καπναποθήκης.

 

Διαβάστε επίσης