μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η πόλη της Καβάλας δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Δεν έχει μπάνερ σχεδόν πουθενά. Το έχουν άλλες περιοχές, στις οποίες τα μπάνερ επιτρέπονται. Π.χ πολλά μπάνερ διαφήμισης εκδηλώσεων υπάρχουν στον Άγιο Σίλα. Στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα κτλ.

Ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν. Όχι τόσο η διαφήμιση κάθε εκδήλωσης αλλά το ότι οι διοργανωτές ενώ βάζουν πρόθυμα τα μπάνερ, ξεχνούν να τα απομακρύνουν μετά την πραγματοποίηση της συναυλίας. Στη φωτογραφία συνεχίζει να διαφημίζεται εκδήλωση που έγινε αρχές Ιουλίου. Πριν από έναν μήνα. Ποιος αλήθεια θα απομακρύνει το μπάνερ; Κανονικά αυτός που το κρέμασε!

 


 

Το κρουαζιερόπλοιο Azamara Onward που ήταν στην Καβάλα προχθές Δευτέρα, δεν είχε (μεταξύ των επιβατών του) καθόλου κρούσματα κορωνοϊού. Κι ήταν ευχάριστο το γεγονός μιας και πολλά προηγούμενα ήρθαν στο λιμάνι με … κορωνοϊό στο εσωτερικό τους. Το κρουαζιερόπλοιο αναχώρησε από την Καβάλα στις 8 το απόγευμα της Δευτέρας αλλά δεν πήγε και τόσο μακριά. Κινήθηκε για πολλές ώρες ανάμεσα σε Θάσο και Κεραμωτή. Μετά έκανε τον κύκλο της Θάσου και κατά τα ξημερώματα της Τρίτης προσέγγισε την περιοχή του Αγίου Όρους. Πρωί- πρωί την Τρίτη ξενάγησε τους επιβάτες στο Άγιο Όρος (από θαλάσσης) και στο τέλος αυτού του ταξιδιού έφθασε στον επόμενο του προορισμό. Στη Θεσσαλονίκη.

 

Όσοι παρακολούθησαν την πορεία του, μετά την αναχώρηση του από την Καβάλα, ανησύχησαν. Όμως το πλοίο είχε το λόγο του να μην είναι βιαστικό. Είχε αρκετές ώρες να «ξοδέψει» κι επέλεξε αυτό να το κάνει κινούμενο στον κόλπο της Καβάλας. Επόμενες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων στις 8, στις 12 και στις 23 Αυγούστου. Στις 23 Αυγούστου αναμένεται το Seadrean I.

 

Η Περιφερειακή Σύνθεση (παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη) φαίνεται να έχει παντού μάτια και να βλέπει! Να παρακολουθεί. Εντόπισε τις προηγούμενες ημέρες υπηρεσιακό όχημα της ΠΕ Δράμας σταθμευμένο έξω από μπαρ στους Αμμόλοφους. Η σχετική φωτογραφία έγινε δελτίο τύπου. Ερώτηση και έμμεση καταγγελία. Ποιος αλήθεια πήγε για μπάνιο με το όχημα της υπηρεσίας;

 

Μια μέρα μετά (χθες) ομολόγησε την πράξη του ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας. Ο κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ παραδέχθηκε ότι έκανε λάθος. Ζήτησε συγνώμη. Ειδικότερα ζήτησε συγνώμη από τους υπαλλήλους της ΠΕ Δράμας που κι αυτοί βρέθηκαν- χωρίς να φταίνε- μπλεγμένοι στην υπόθεση.

 

Αν αυτό γίνονταν πριν από 10 χρόνια, ας πούμε ότι θα ήταν κάτι συνηθισμένο. Αν ήταν και τότε. Πολύ περισσότερο τώρα. Τώρα είναι ένα απαράδεκτο γεγονός. Το ότι αποδέχεται το σφάλμα του ο κ. Αντιπεριφερειάρχης Δράμας είναι κάτι. Περιορίζει ως ένα βαθμό τις συνέπειες. Ταυτόχρονα άπαντες οι αιρετοί θα πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν την ιδιωτική κίνηση και ανάγκη από την εξυπηρέτηση της υπηρεσίας. Ο δε κ. Παπαεμμανουήλ ελπίζουμε να διδαχθεί από το σφάλμα του. Όσο για την αντιπολίτευση, αναμένεται το … δεύτερο ημίχρονο της κριτικής της. Μάλλον στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Για αυτήν το θέμα δεν φαίνεται να έληξε. Ίσα ίσα, μόλις τώρα ανοίγει…

 

Στο όλο ζήτημα υπήρξαν και άλλα σχόλια. Πριν την ομολογία του… δράστη. Αυτά έγιναν και από τον κ. Δημήτρη Λυμπεράκη. Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης Κατσιμίγα έγραψε στο διαδίκτυο: «Να τα, να τα! Υπηρεσιακό αυτοκίνητο της ΠΕ Δράμας χτες Κυριακή στο “Πεπόνι” των Αμμόλοφων. Μάλλον για ηλιοθεραπεία! Τι έγινε ρε κλεφτόπουλα; Αν σας φαίνεται ακριβή η βενζίνη, διαμαρτυρηθείτε στον Μητσοτάκη και μη καβαλάτε υπηρεσιακά αυτοκίνητα (με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο) και βουρ μπανακι-μανακι …..Φαντάζομαι ότι θα έχουμε απάντηση στο προσεχές Περιφερειακό Συμβούλιο».

 

Με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ ανασυγκροτούνται τα ΠΥΣΠΕ του Ν. Καβάλας. Είναι τα υπηρεσιακά συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η ανασυγκρότηση γίνεται για να συμμετέχουν σε αυτά οι δύο νέοι διευθυντές εκπαίδευσης της ΠΕ Καβάλας. Και στα δύο οι διευθυντές είναι πρόεδροι των συμβουλίων.

 

Το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου Καβάλας αποδέχθηκε με ομόφωνη απόφαση του δωρεά από την εταιρία VITEX AE. Η δωρεά αφορά τι άλλο; Χρώμα. Περιγράφεται ως αντιϊκό χρώμα «VITEX with VAIRO». Η ποσότητα της δωρεάς είναι 75 λίτρα.

 

Μια από τις πολύ πρόσφατες άδειες της Πολεοδομίας Καβάλας αφορά κατεδάφιση κτίσματος. Αυτό αναφέρεται ότι βρίσκεται στα δυτικά, σε πάροδο της οδού Παπαδιαμάντη. Αυτές οι αποφάσεις αφορούν συνήθως μελλοντική εκμετάλλευση του οικοπέδου και ανέγερση πολυκατοικίας ή (και) αντιμετώπιση προβλήματος εγκαταλειμμένου κτίσματος.

 

Στην Αθήνα βρίσκεται από προχθές ο γνωστός σεφ Ηλίας Μαμαλάκης. Προηγήθηκαν αρκετές μέρες του τόσο στην Καβάλα όσο και στη Θάσο. Επιστρέφοντας στην Αθήνα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Εμβολιασμένος, νοσεί με ήπια συμπτώματα. Υποψιάζεται δε ότι κόλλησε στην αεροπορική πτήση από Καβάλα για Αθήνα και όχι στις διάφορες επισκέψεις του εντός του Ν. Καβάλας. Του ευχόμαστε περαστικά και γρήγορα νέα επίσκεψη στα μέρη μας.

 

Το απόγευμα της Δευτέρας (προχθές) 20 και πλέον άνθρωποι όλων των ηλικιών βάδιζαν στο άδειο από κίνηση κέντρο της πόλης. Μπροστά ήταν ο επικεφαλής. Ο ξεναγός. Τους σταμάτησε στην οδό Κύπρου και τους μίλησε για την ιστορία του κτιρίου του Δημαρχείου. Το γκρουπ τουριστών ήταν από το Μαυροβούνιο. «Συχνά τα τελευταία Καλοκαίρια κάνουμε αυτήν την εκδρομή» δήλωσε ο ξεναγός. Οι δε Μαυροβούνιοι τουρίστες προσπάθησαν σε όσα ελληνικά γνωρίζουν, να δηλώνουν την αγάπη τους για την Καβάλα.

 

Η αυξημένη κίνηση πολιτών στο Νοσοκομείο Καβάλας αφορά, μας λένε, πολλά ατυχήματα που έχουν τουρίστες. Έλληνες και ξένοι. Ένα ακόμη Καλοκαίρι ξεχωρίζουν οι Βούλγαροι που είναι αρκετά απρόσεκτοι. Πατούν αχινούς και μετά σπεύδουν στο Νοσοκομείο για … χειρουργική επέμβαση! Καθώς δεν έχουν σχέση με τη θάλασσα, θεωρούν ότι το πρόβλημα με τον αχινό (που πάτησαν) θα λυθεί μόνο με νυστέρι… Εκεί (στο Νοσοκομείο) τους κάνουν σχετικό μάθημα. Να βγάζουμε τους αχινούς που πατήσαμε χωρίς την παρουσία ιατρού! Αυτή η στενή σχέση Βούλγαρων, ειδικά Βούλγαρων, και αχινών είναι σαν την κολόνια. Κρατάει χρόνια!

 

Πολύ συχνά, ειδικά τα Καλοκαίρια, η Μανίνα Ζουμπουλάκη γράφει για την Καβάλα και τη Θάσο. Απευθύνεται στους αναγνώστες της, ανθρώπους που ζουν στην Αθήνα αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Όλα αυτά τα κείμενα είναι μια άλλη, ακόμη πιο χρήσιμη τουριστική προβολή. Του τόπου μας. Του τόπου της.

 

Και ο Δήμος Καβάλας και ο Δήμος Θάσου θα πρέπει κάτι να σκεφθούν για να την ευχαριστήσουν. Να της δηλώσουν με απλό και εύστοχο τρόπο το απαραίτητο «ευχαριστώ» τους. Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι σε μια εποχή που όλα πληρώνονται, τα κείμενα της κ. Ζουμπουλάκη δεν έχουν αυτό το κίνητρο. Δεν έχουν αυτήν την αφετηρία. Για αυτό ίσως είναι τόσο πετυχημένα. Διαβάζονται τόσο πολύ. Μεταξύ άλλων κάνουν ακόμη και τους Καβαλιώτες (και τους Θάσιους) να μάθουν καλύτερα την περιοχή τους. Και να την αγαπήσουν. Ακόμη περισσότερο. Ήδη από χθες τοπικά μέσα ενημέρωσης προβάλουν το πιο πρόσφατο κείμενο της Μανίνας Ζουμπουλάκη, με θέμα τούτη την φορά τη Θάσο.

 

Διαβάστε επίσης