• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Πρωινή έχει αναφερθεί αρκετές φορές στην αύξηση που παρουσιάζουν στην πόλη μας το τελευταίο διάστημα και οι εργασίες κατεδαφίσεων παλαιών κατοικιών. Δουλειά που έχει αφετηρία την ανοικοδόμηση. Ή την επικινδυνότητα των σπιτιών που τελικά κατεδαφίζονται. Στη θέση τους συχνά προγραμματίζονται να κατασκευαστούν πολυώροφες πολυκατοικίες. Μια πρόσφατη κατεδάφιση είναι αυτή που σχεδόν ολοκληρώθηκε σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Επί της οδού Αριστοτέλη Στάνη.

 


 

Ένας μεγάλος αριθμός από τηλεοπτικές κάμερες, δημοσιογράφους και εικονολήπτες συγκεντρώθηκαν χθες από νωρίς το μεσημέρι έξω από το δικαστικό μέγαρο. Η ιστορία της δολοφονίας του άτυχου 52χρονου συνεχίζει να έχει ενδιαφέρον και η απολογία του δράστη το ίδιο. Όλος αυτός ο δημοσιογραφικός κόσμος πέρασε το μεσημέρι του έξω από το δικαστήριο. Με πολλές «ζωντανές» συνδέσεις. Τα φώτα της δημοσιότητας κι αυτήν την φορά συγκέντρωσε ο συνήγορος υπεράσπισης, δικηγόρος Καβάλας κ. Μανόλης Βονικάκης. Μάλιστα και για τον ίδιο λόγο, ήταν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα. Καλεσμένος στα στούντιο. Live στα δελτία ειδήσεων!

 

Η είδηση που αφορά τον Μανώλη Βονικάκη είναι άλλη και όχι ευρύτερα γνωστή. Πρόσφατα έγινε πατέρας αφού η σύζυγος του Ελένη Πεχλιβάνη έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι. Πλέον και εκτός όλων των άλλων ο Μανώλης Βονικάκης είναι και «χαζομπαμπάς».

 

Όσο για τον δράστη της δολοφονίας, ο 25χρονος σύντομα θα μεταφερθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα της Κομοτηνής όπου και θα είναι κρατούμενος. Περιμένοντας την ώρα του δικαστηρίου. Μεταδόθηκε από τηλεοπτικούς σταθμούς των Αθηνών ότι περιμένοντας για την απολογία του γελούσε και ήταν σε πολύ καλή κατάσταση μαζί με τον αδελφό του. Οι δημοσιογράφοι που μετέδωσαν την πληροφορία λένε ότι το είδαν με τα μάτια τους!

 

Μια ανάρτηση που «έρχεται» από το Ζυγό, ενδεικτική της κακής νοοτροπίας κάποιων λίγων πολιτών. Πέταξαν εκεί που δεν πρέπει (και) μια τηλεόραση που προφανώς ήταν άχρηστη στον ιδιοκτήτη της: «Πεταμένη τηλεόραση μέσα σε αντιπλημμυρικό φρεάτιο δίπλα στα κοιμητήρια ( τα κοιμητήρια που κάποιοι επιμένουν να τα έχουν σαν σκουπιδότοπο). Σίγουρα πρέπει να ήρθαν από άλλο χωριό και να την πέταξαν. Εννοείται πως δεν είδε κανένας τίποτα. Η στάμνα πάει πολλές φορές στο πηγάδι για νερό, μια φορά όμως σπάει».

 

Συνεχίζονται από χθες οι εργασίες συντήρησης της εκκλησίας του Αγίου Παύλου. Στήθηκαν πάλι σκαλωσιές για τις εργασίες που αφορούν και θα γίνουν εξωτερικά και από την πλευρά της οδού Ομονοίας. Οι εργασίες που έγιναν στην πρόσοψη είχαν άριστο αποτέλεσμα, το ίδιο φαίνεται ότι θα συμβεί και με τις καινούργιες.

 

Η Μικρόπολη της Δράμας πρόλαβε το Παλαιοχώρι του Παγγαίου. Ανακοίνωσε ήδη τη γιορτή του κάστανου. Θα γίνει στο προαναφερθέν χωριό στις 16 Οκτώβρη, ημέρα Κυριακή. Ο Δήμος Παγγαίου θα επαναφέρει και τη γιορτή του κάστανου στο Παλαιοχώρι και τη γιορτή του τσίπουρου στη Νέα Πέραμο. Λεπτομέρειες πολύ σύντομα. Οι δύο εκδηλώσεις δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της πανδημίας.

 

Στο μεταξύ η αντιπολίτευση στο Δήμο Παγγαίου διαμαρτύρεται. Ενώ συμφωνεί με το μνημείο για τον ποντιακό ελληνισμό, σημειώνει τη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Η οποία αναφέρει, δεν ήταν σωστή ή δεν έγινε καθόλου. Το διαδικαστικό αυτό θέμα, που όντως φαίνεται να υπάρχει, θέτουν από μέρες τώρα τόσο δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Παγγαίου όσο και τοπικοί σύμβουλοι Νέας Περάμου. Αρκετές αναρτήσεις και σχόλια αυτού του περιεχομένου «κυκλοφορούν» στο facebook.

 

Υπάρχει και ένα άλλο θέμα με ενδιαφέρον. Συνδέει τη Δημοτική Ενότητα Ελευθερών με το Νομό Πιερίας. Στη Δ.Ε. Ελευθερών τα σταφύλια είναι ακόμη στα αμπέλια και δεν φαίνεται ότι θα κοπούν. Το ενδιαφέρον των εμπόρων είναι από μικρό έως ελάχιστο. Τα ίδια στην περιοχή της Κατερίνης. Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στο Ν. Πιερίας κινδυνεύουν να μην κοπούν σταφύλια σε μια έκταση 4.000 στρεμμάτων. Οι παραγωγοί της Πιερίας αντιδρούν με τον ίδιο, τον συνηθισμένο τρόπο. Ζητούν στήριξη από το κράτος.

 

Χθες ήταν να κατατεθεί, να συζητηθεί και να εγκριθεί στη Βουλή η τροπολογία για τις αποζημιώσεις των αγροτών του Παγγαίου. Έγινε; Μπορεί και όχι. Ως χθες το απόγευμα δεν υπήρχε κάποια σχετική είδηση και επιβεβαίωση της εξαγγελίας. Αλλά ακόμη κι αν δεν έγινε χθες ελπίζουμε να γίνει είτε σήμερα, είτε εντός των ημερών.

 

Για λόγους που έχουν σχέση με τη καλύτερη διαδικασία, με τη διευκόλυνση των μετακινήσεων τους κτλ τα σωματεία των συνταξιούχων της ΑΜΘ χωρίστηκαν. Συνεννοούνται και συνεργάζονται αυτά της Ανατολικής Μακεδονίας ξέχωρα από αυτά της Θράκης. Στο τέλος φυσικά η δράση είναι κοινή. Περιφερειακή. Η χθεσινή σύσκεψη στο χώρο του «Ζέφυρου» είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση για ένα ακόμη συλλαλητήριο. Ίδια απόφαση θα λάβουν τα σωματεία της Θράκης ώστε άπαντες να συναντηθούν στην ίδια συγκέντρωση. Στις 14 Οκτώβρη στην Κομοτηνή.

 

Η αναφορά στον Πέτρο Ταχματζίδη ήταν αναμενόμενη και η τιμή προς το πρόσωπο του η μεγαλύτερη δυνατή. Εντός των ημερών θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο για τις 40 μέρες από το θάνατο του. Αμέσως μετά το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας θα αποφασίσει για το νέο πρόεδρο. Κατά πληροφορίες αυτός θα είναι ο κ. Σοφιανός. Θα δούμε κατά πόσο οι πληροφορίες θα επιβεβαιωθούν.

 

Η επιχείρηση του κ. Θόδωρου Χατζηχρήστου ήταν παρούσα στη χθεσινή σύσκεψη των συνταξιούχων. Στη μνήμη του πατέρα του, ενεργό μέλος του σωματείου του ΟΑΕΕ Καβάλας όσο ζούσε, προσφέρθηκε καφές και πρωϊνό. Το οποίο οι συνδικαλιστές συνταξιούχοι τίμησαν δεόντως. Ήταν κι η ώρα κατάλληλη (για τυρόπιτα, καφέ ή πορτοκαλάδα).

 

Κανονικά θα συνεχιστεί το μήνα Οκτώβρη το εμβολιαστικό πρόγραμμα πολιτών στα Κέντρα Υγείας του Νομού Καβάλας. Σχετική χθεσινή απόφαση της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας ρυθμίζει τα δύσκολα της υπόθεσης δηλαδή το πρόγραμμα απασχόλησης του απαραίτητου προσωπικού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι αν κάπου είναι να σταματήσει η εμβολιαστική διαδικασία θα είναι στα Νοσοκομεία και όχι στα Κέντρα Υγείας. Για το Ν. Καβάλας τα 4 Κέντρα Υγείας που κάνουν και θα συνεχίσουν να κάνουν εμβολιασμούς είναι του Πρίνου, της Ελευθερούπολης, της Χρυσούπολης και της Καβάλας. Στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ.

 

29 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Καβάλας (δάσκαλοι, νηπιαγωγοί, αγγλικής κτλ) συνταξιοδοτήθηκαν πρόσφατα κι αποχώρησαν οριστικά από την ενεργό δράση. Η νέα απόφαση της υπηρεσίας υπογράφηκε χθες αν και η συνταξιοδότηση και των 29 ισχύει καιρό τώρα. Ανάμεσα στους 29 είναι γνωστά μας πρόσωπα μιας και παράλληλα με την εκπαιδευτική δραστηριότητα τους είχαν μια γενικότερα ενδιαφέρουσα παρουσία στα κοινά. Την οποία με περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεση τους φυσικά και μπορούν να συνεχίσουν. Καλή σύνταξη λοιπόν!

 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (προχθές) στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης εκδήλωση βιβλιοπαρουσίαση με καλεσμένο τον συγγραφέα Ισίδωρο Ζουργό. Μια εκδήλωση που ήταν να γίνει το προηγούμενο διάστημα αλλά δεν έγινε λόγω της πανδημίας. Εκδήλωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Η αίθουσα γέμισε και μεταξύ του κοινού κυριάρχησαν οι γυναίκες. Άνδρες μειοψηφία!

Διαβάστε επίσης