• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεχίζονται καθημερινά οι τεχνικές εργασίες σε διάφορα σημεία της πόλης. Τώρα τελευταία πιο συχνά σε συνοικιακούς δρόμους. Τα σκαψίματα για το γνωστό έργο των οπτικών ινών παραμένουν σε αναστολή. Σταμάτησαν τη Μεγάλη Εβδομάδα κι από τότε δεν ξανάρχισαν. Του φυσικού αερίου συνεχίζονται και βρίσκονται στην οδό Σαππαίων (Τίμιος Σταυρός). Εργασίες θα γίνουν στην οδό Αβέρωφ. Από Βενιζέλου προς την πλατεία Καπνεργάτη. Χθες μπήκαν προειδοποιητικές πινακίδες και στην οδό Κ. Παλαιολόγου. Εκεί μάλλον σήμερα θα εργαστεί η ΔΕΥΑΚ (ακριβώς απέναντι από την καπναποθήκη πρώην ΕΟΚ).

 


 

Ακούμε συχνά για επενδύσεις, για φιλόδοξα σχέδια και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Προς το παρόν τα περιμένουμε όλα όσα υποτίθεται ότι έρχονται. Κι ενώ περιμένουμε, επενδύουμε που αλλού; Στον τουρισμό. Χθες και προχθές η Πολεοδομία Καβάλας ενέκρινε εργασίες μικρής κλίμακας. Δύο ισόγεια καταστήματα που βρίσκονται στον Άη Γιάννη και για καιρό είναι ανοίκιαστα, μετατρέπονται σε κατοικίες. Για να προσφερθούν στους τουρίστες. Μια ίδια άδεια εκδόθηκε στη Νέα Πέραμο. Και εκεί το ισόγειο κατάστημα μετατρέπεται σε κατοικία.

 

Η ανάρτηση της δικηγόρου κ. Στέλλας Παπαδοπούλου (γραμματέας της ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας) είναι χαρακτηριστική για όσα έγιναν κατά την περιοδεία του κ. Μητσοτάκη στο Ν. Καβάλας. Για τα πολιτικά και τα παραπολιτικά: «Απόλυτα επιτυχημένη η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κεραμωτή, Θάσο και Δράμα! Καθ’ οδόν στη Θάσο ο πρώην και μέλλων πρωθυπουργός, χαλαρός και χαμογελαστός ακούραστα βγήκε αναρίθμητες φωτογραφίες όχι μόνο με εμάς που συνοδεύαμε αλλά και με τους τουρίστες που του ζητούσαν κι αυτοί να φωτογραφηθούν μαζί του».

 

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει την εμπιστοσύνη του στον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Κατά την ομιλία του στους κατοίκους της Θάσου (προχθές), τόνισε ότι οι αναποφάσιστοι ψηφοφόροι πρέπει να αναλογιστούν πριν πάνε στην κάλπη στις 25 Ιουνίου τα εθνικά θέματα. «Η χώρα χρειάζεται σήμερα να συνεχίσει την αξιόπιστη, σοβαρή, στιβαρή εξωτερική και αμυντική πολιτική» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης. Σταμάτησε και γύρισε προς τον υποψήφιο βουλευτή Καβάλας και τέως υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο. «Τα λέω καλά κύριε υπουργέ;», τον ρώτησε κι εκείνος απάντησε με ένα καταφατικό νεύμα του κεφαλιού και “like” με τον αντίχειρα, εισπράττοντας από τον πρόεδρο της ΝΔ την απάντηση: «Τα λέω καλά».

 

Η πρώτη αντίδραση ήταν αυτή των συγκεντρωμένων, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Όσοι καλύπτουν δημοσιογραφικά τις περιοδείες του κ. Μητσοτάκη από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας όμως, διαπίστωσαν ότι για δεύτερη φορά ο Πρόεδρος της ΝΔ απευθύνεται δημοσίως στο πρόσωπο του κ. Παναγιωτόπουλου, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη και την αποδοχή προς εκείνον προσωπικά, αλλά και προς το έργο που έχει επιτελέσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η προηγούμενη φορά ήταν στην προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης στις 18 Μαΐου.

 

Το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Νέστου συναντήθηκαν και συμφώνησαν συγκεκριμένη και έντονη προεκλογική δράση. Υπήρχε τόσο μεγάλη αισιοδοξία που βρέθηκαν – για την ημέρα των εκλογών- εκλογικοί αντιπρόσωποι και επόπτες (στα εκλογικά τμήματα της περιοχής). Η συνάντηση που έγινε στην Κεραμωτή είχε επίσης παρόντες τους υποψήφιους βουλευτές Παππά, Παπουτσή, Χριστοδούλου. Το γραμματέα και τα μέλη της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας Παπαδόπουλο, Χατζηαναστασίου, Μαμτσαδέλη, Τσολάκη.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ψάχνει ημερομηνία για την τοπική προεκλογική του εκδήλωση. Θα την έκανε την Πέμπτη 15 Ιούνη αλλά εκείνο το βράδυ προέκυψε το τηλεοπτικό debate των αρχηγών. Κι έτσι αναζητείται νέα ημερομηνία. Χθες ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Μορφίδης δήλωσε για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Θάσο: « Για τα προβλήματα της Θάσου που όλοι γνωρίζουμε, δεν είπε απολύτως τίποτα. Αυτά έμειναν στο περιθώριο». Ο κ. Μορφίδης στις δηλώσεις του τόνισε επίσης τα εξής: « Παρουσιάσαμε το ανανεωμένο και ισχυρό ψηφοδέλτιο του Ν. Καβάλας. Καταλαβαίνουμε ότι περνά στον κόσμο. Όπως και οι απόψεις μας. Δίνουμε για αυτόν τον σκοπό όλες μας τις δυνάμεις». Η κ. Τάνια Ελευθεριάδου με αφορμή την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Θάσο έκανε σχετική ανάρτηση, προβάλλοντας τα προβλήματα του νησιού. Που επί ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης , όπως επεσήμανε, δεν λύθηκαν.

 

Ας μείνουμε λίγο ακόμη στη Θάσο και στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη. Τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Λευτέρης Κυριακίδης. Ζητώντας του ένα μόνο πράγμα. Την αναβάθμιση του κλιμακίου της Πυροσβεστικής, σε Πυροσβεστική υπηρεσία της Θάσου. Απάντηση δεν πήρε αλλά το αίτημα βλέπουμε να ικανοποιείται. Για έναν απλό λόγο. Είναι δίκαιο και απολύτως ώριμο ώστε να γίνει πράξη.

 

Γεμάτο εκδηλώσεις αυτό το διάστημα το δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Τα αιτήματα που δέχεται (σύλλογοι, σχολεία κτλ) τα ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό το ΔΗΠΕΘΕ. Γιατί απλά δεν υπάρχουν άλλοι χώροι. Πέραν του ότι δεν είναι διαθέσιμο το Αμφιθέατρο, φέτος το Καλοκαίρι λόγω έργων δεν γίνονται και δεν θα γίνουν εκδηλώσεις και στο Φρούριο. Οπότε το «Αντιγόνη Βαλάκου» είναι μια λύση.

 

Ακούμε επίσης ότι η μεγάλη συναυλία του τραγουδιστή Νίκου Βέρτη, θα γίνει στην Καβάλα αρχές Αυγούστου, προορίζεται όχι για το κεντρικό λιμάνι γενικώς. Ο τραγουδιστής που στο παρελθόν έκανε συναυλία στο χώρο πίσω από το Τελωνείο, αυτήν την φορά ζητά μέρος του Πάρκου Φαλήρου. Αίτημα που όπως λέγεται θα γίνει δεκτό.

 

Σύντομη σχετικά ήταν η συνεδρίαση του Τριμελούς Καβάλας χθες. Οι υποθέσεις λίγες. Αρκετές αναβλήθηκαν. Η αίθουσα άδειασε γρήγορα αφού ο κόσμος αποχώρησε νωρίς. Το δικαστήριο αφιέρωσε αρκετή ώρα σε υπόθεση με κατηγορούμενη γυναίκα. Κατά τη δικογραφία συνεργάστηκε με ανήλικο ώστε αυτός να «σκάσει» τα λάστιχα του παρκαρισμένου αυτοκινήτου του πρώην φίλου της. Αρνήθηκε κατηγορηματικά την κατηγορία. Έπεισε το δικαστήριο και μετά από αρκετή ώρα εκδίκασης της υπόθεσης, αθωώθηκε. Έφυγε από το δικαστήριο χαρούμενη και με κλάματα ικανοποίησης.

 

Η Καβάλα «έχασε» το συγκεκριμένο συνέδριο αν και σε αυτό θα έχει αρκετούς εκπροσώπους: «Το Α’ Ιεροψαλτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη, 15 Ιουνίου, στην αίθουσα «Alexander» στο Χειμώνιο Ορεστιάδας. Το διοργανώνει ο Ιεροψαλτικός Σύλλογος της Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, «Θρασύβουλος Στανίτσας», σε συνεργασία με την ΠΑΜΘ, την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδας, το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Υπουργείο Πολιτισμού. Κεντρικός τίτλος του συνεδρίου είναι η συμβολή του Αδριανουπολίτη Πατριάρχη Κύριλλου του ΣΤ’ στην απλοποίηση της Βυζαντινής Μουσικής».

 

Διαβάστε επίσης