μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Έντονες και δικαιολογημένες είναι οι διαμαρτυρίες των επαγγελματιών στον Τίμιο Σταυρό. Μπροστά από τα μαγαζιά τους έγινε το περίφημο έργο της κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου. Κι έμεινε ως συνήθως η … σχετική «ανάμνηση». Το χαντάκι. Η σκόνη και η ταλαιπωρία τους. Αναγκάζονται να καθαρίζουν κάθε ώρα. Υποχρεώνονται να κρατούν κλειστές τις πόρτες των μαγαζιών τους. Ζητούν από την κατασκευάστρια εταιρία να τους προστατεύσει, κάνοντας γρήγορα την προβλεπόμενη αποκατάσταση μέσω ασφαλτόστρωσης.

(Από χθες το ίδιο έργο επεκτάθηκε στην οδό Κ. Τσολάκη. Κοντά στην οδό Α. Στάνη. Έτσι τα οχήματα που κινούνται στο δρόμο υποχρεώνονται να περιμένουν σε ουρά που συνήθως είναι μεγάλη. Το έργο συνεχίζεται πάντα και στην οδό Φιλίππου. Τμήμα της οποίας το πρωί είναι συχνά εκτός κυκλοφορίας).

 


Πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί αρχικά στη Μ. Λέσχη, στη συνέχεια στο Δ. Κήπο ένα διαφορετικό εργαστήριο με θέμα τα έργα και την ανάπτυξη του Περιγιαλίου. Πρώτα πρώτα η ώρα που έγινε το εργαστήριο ήταν τέτοια που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ήταν στη δουλειά τους. Έτσι τη διαδικασία που ήταν παράξενη αλλά και πολύ σύγχρονη, την παρακολούθησαν υπηρεσιακοί παράγοντες. Υποψήφιοι των εκλογών στο Δήμο Καβάλας κι όσοι οικοπεδούχοι είχαν τη δυνατότητα. Κυρίως συνταξιούχοι (ιδιοκτήτες οικοπέδων στο Περιγιάλι).

 

Οι περισσότεροι προσήλθαν στο εργαστήριο νομίζοντας ότι είναι κάτι συνηθισμένο. Μια ομιλία, μια πρόταση και μετά μια συζήτηση. Όλα όμως εξελίχθηκαν αλλιώς. Σα να συμμετείχαν σε… «τηλεπαιχνίδι». Απαιτούνταν η ενεργός συμμετοχή όλων, το σεμινάριο άρχιζε με ακόμη πιο περίεργες και ασυνήθιστες ερωτήσεις. Του τύπου «είστε αισιόδοξος;» ή «μήπως είστε απαισιόδοξος;» κτλ.

 

Στο τέλος οι έχοντες χρόνο και υπομονή έφθαναν στην ουσία του πράγματος. Αυτό έγινε προς τις μεσημβρινές ώρες κι αφού άπαντες είχαν μεταφερθεί και εγκατασταθεί στο Δημοτικό Κήπο. Σε ένα σκιερό δροσερό περιβάλλον, κάτω από τα δέντρα. Ήταν μια διαφορετική εμπειρία. Ήταν κάτι άλλο. Το οποίο ωστόσο προβλέπουν οι διαδικασίες της διαβούλευσης και του λεγόμενου Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Και καλά ξεμπερδέματα, θα λέγαμε. Με την καλή έννοια…

 

Στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξης στην Πρωινή ο Δήμαρχος Θάσου κ. Λευτέρης Κυριακίδης ρωτήθηκε και για τα προεκλογικά θέματα. Είπε λοιπόν ότι το ψηφοδέλτιο του είναι έτοιμο σε ποσοστό 90%. Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Δεν είπε τίποτα, αν και ρωτήθηκε, για τον πιθανό του αντίπαλο. Τον πρώην Δήμαρχο Θάσου Λευτέρη Μερέση. Όλοι έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι, σχολίασε αόριστα. Στέλνοντας το μήνυμα ότι ειδικά αυτή η υποψηφιότητα ούτε τον απασχολεί. Ούτε τον ανησυχεί.

 

Τελειώνει σήμερα το βράδυ η προεκλογική περίοδος και στο Ν. Καβάλας. Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις είναι δύο. Του ΠΑΣΟΚ και του ΜΕΡΑ25. Η ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας ματαίωσε την εκδήλωση που προγραμμάτιζε για σήμερα στην Ελευθερούπολη. Ίσως γίνει κάτι ανεπίσημο, κάτι σαν περιοδεία, στη Νέα Πέραμο και τη Νέα Ηρακλείτσα. Μπόλικη προεκλογική δραστηριότητα θα υπάρξει σήμερα το πρωί στη λαϊκή της Ελευθερούπολης. Σάββατο (αύριο) ανάπαυση και Κυριακή η εκλογική διαδικασία. Τα δε αποτελέσματα θα τα ξέρουμε νωρίς την Κυριακή το βράδυ.

 

Με τη δική της ανάρτηση η Ειρήνη Βρανά «έδωσε» τα στοιχεία που την αφορούν ως προς την προχθεσινή επίσκεψη στην Καβάλα των πρώην Υπουργών Θεοδωρικάκου- Ζαχαράκη. Η κ. Βρανά μεταξύ άλλων έγραψε: « Έθεσα τους προβληματισμούς μου για την αύξηση των αφίξεων τουριστών στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», την επενδυτική προοπτική της ηπειρωτικής ζώνης από την Κεραμωτή και τη Νέα Ηρακλείτσα, μέχρι και την παραλία Οφρυνίου και την ενδυνάμωση μέσω προγραμμάτων εναλλακτικού τουρισμού σε Παγγαίο και Νέστο. Για τη Θάσο της έθεσα την πρόταση μου για επέκταση της τουριστικής σεζόν με ενδυνάμωση δράσεων πέρα από το δίπτυχο ήλιος -θάλασσα και την ανάδειξη του Καταδυτικού Τουρισμού. Τέλος αναφέρθηκα στην ανάγκη δημιουργίας νέας πλατφόρμας για την ανάδειξη της επισκεψιμότητας στους Φιλίππους και την πόλη της Καβάλας όλο το χρόνο μέσα από συγκεκριμένες και στοχευμένες δράσεις».

 

Συνεχίζει να προβλέπει το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ο Δημήτρης Λυμπεράκης, μέλος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Η επικαιροποιημένη του αναφορά, «δοσμένη» με απαραίτητο χιούμορ, αναφέρει: «Επαναφέρω τις προγνώσεις που γίνονται καθημερινά βεβαιότητα

Η ΝΔ μεταξύ 35% και 36% γιατί ο κόσμος φοβάται πια την αλαζονεία του Ηγεμόνα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 24% και 25%,γιατί είναι τίμιος και δεν καταχράστηκε δημόσιο χρήμα. Το ΠΑΣΟΚ μεταξύ 10% και 11%, γιατί είναι απλώς ΠΑΣΟΚ και δεν κομίζει τίποτα το καινούργιο. Το ΚΚΕ καθολικώς διαμαρτυρόμενο, ως συνήθως, μεταξύ 5% και 6%. Η Αγαπησιάρα Ζωή σε ελεύθερη πτώση μάλλον δε βλέπει Βουλή, όπως και η Νίκη (όχι η Κεραμεως) που την ξεπουπούλισε ο Ηγεμόνας. Μυστήριο το ποσοστό του Μέρα25. Ο Βελόπουλος μάλλον πάει για κεραλοιφες…».

 

Υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάρτηση ενός ακόμη στελέχους του, του συνταξιούχου γιατρού Βασίλη Τραϊφόρου: «Ποτέ τα ΜΜΕ ,τόσο συντονισμένα, τόσο μεθοδικά, τόσο λυσσαλέα, και τελικά τόσο αποτελεσματικά δεν πολέμησαν ένα πολιτικό κόμμα και ένα πολιτικό αρχηγό. Αναφέρομαι στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον Αλέξη Τσίπρα και ποτέ δεν στήριξαν τόσο φανατικά απροκάλυπτα την Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

 

Η Πολεοδομία Καβάλας ισχυρίζεται, ανεπίσημα φυσικά, ότι το πρόβλημα με το ακίνητο του ιερού ναού του Άη Γιάννη δεν είναι αυτό που περιγράφεται. Η υπηρεσία σημειώνει ότι όποια γραφειοκρατικά ζητήματα και να υπάρχουν, δεν εμποδίζουν την ενέργεια για την άρση της όποιας επικινδυνότητας. Ουσιαστικά η Πολεοδομία επιρρίπτει ανεπισήμως την ευθύνη στους ιδιοκτήτες του ακινήτου καθώς ισχυρίζεται ότι μπορούσαν να το προστατεύσουν (ειδικά την στέγη) μα δεν το έκαναν.

 

Καλό είναι αυτή η άποψη, τεκμηριωμένα, να διατυπωθεί δημόσια και να απασχολήσει το διάλογο που είναι σε εξέλιξη. Τα μισόλογα και τα ανεπίσημα, δεν αρκούν. Από την άλλη πλευρά υπάρχει και η επόμενη μέρα του περιστατικού. Κάτι πρέπει να γίνει. Κι αυτό πρέπει να γίνει από την Ιερά Μητρόπολη ή από τον ιερό ναό. Αν κάποιος επισκεφθεί το παλιό καπνομάγαζο θα δει και θα καταλάβει ότι τα ζητήματα δεν έληξαν. Κίνδυνος συνεχίζει να υπάρχει. Άρα πρέπει να υπάρξει έργο. Αμέσως.

 

Το παράρτημα Καβάλας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης έλαβε δωρεά από τα σούπερ μάρκετ «Μασούτης». Κι έκανε τη σχετική ανάρτηση : «Μετά από επικοινωνία του Δ.Σ. της εταιρείας σούπερ μάρκετ Μασούτης Α.Ε. με το Δ.Σ. της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης παραρτήματος Ν. Καβάλας πραγματοποιήθηκε δωρεά μπουκαλιών νερού (τριάντα 24άδων) για την αξιοποίηση τους όπου κρίνεται αναγκαίο (όπως εκπαιδεύσεις, ασκήσεις και επιχειρήσεις της ομάδας). Ευχαριστούμε πολύ».

 

Ένα ακόμη ευχαριστήριο, τούτη την φορά προς τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αλέξη Πολίτη: «Ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού συμβουλίου της ενορίας του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα Παγγαίου πατέρας Σωφρόνιος Ρήγας και τα μέλη αυτού, ευχαριστούν δημόσια τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Αλέξη Πολίτη για την πολύτιμη βοήθειά του προσφέροντας οικοδομικά υλικά για τις εργασίες που θα γίνουν στον αυλόγυρο της Εκκλησίας των 12 Αποστόλων».

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης