• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Την προηγούμενη εβδομάδα λήφθηκαν κι άλλα μέτρα εξωτερικά του Δικαστικού Μεγάρου ώστε να προφυλαχτούν από πιθανή πτώση μαρμάρων όσοι μπαίνουν ή βγαίνουν. Τούτη τη φορά οι σκαλωσιές μπήκαν στην πίσω πόρτα. Ωραία, από προληπτικά και προσωρινά μέτρα πάμε καλά. Πολύ καλά. Τι θα γίνει άραγε με την οριστική επίλυση του προβλήματος; Συνεχίζουμε να περιμένουμε. Θυμίζουμε ότι ήταν αρχές του έτους που ξεκόλλησε μάρμαρο και έπεσε στο πεζοδρόμιο. Πριν περίπου 7 μήνες. Από τότε όλα προετοιμάζονται. Όλα ΘΑ γίνουν. Να δούμε πότε…. Πάντως ως τον Σεπτέμβρη και την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δεν προλαβαίνουν. Με τίποτα!

 


 

Με τη χθεσινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι του Δήμου Θάσου μας υπενθυμίζουν ότι το πρόβλημα δεν λύθηκε. Η διαδικασία έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών είναι σταματημένη αφού ο Δήμος Θάσου ξαφνικά ανέλαβε την αρμοδιότητα αλλά δεν έχει τη δυνατότητα. Δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για να ελέγξει και να εγκρίνει. Πέρα από όλα αυτά τα λόγια περιγραφής της υφιστάμενης κατάστασης, σημασία έχει το πρόβλημα. Το αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να χτίσουν. Να επενδύσουν στη Θάσο. Υπάρχουν αιτήματα που κινδυνεύουν με ματαίωση και ακόμη περισσότερα που περιμένουν.

 

Από την αρχή καταλάβαμε πόσο μόνος είναι στο θέμα ο Δήμος Θάσου. Κι ως εκ τούτου και αδύναμος. Παναγιωτόπουλος και Πασχαλίδης προσπάθησαν και έκαναν ενέργειες. Χωρίς αποτέλεσμα. Ο Δήμαρχος Θάσου το ίδιο. Διαμαρτυρίες, ανακοινώσεις φορέων και αιτήματα επίλυσης το θέματος υπήρξαν επίσης. Πέρασε ήδη ένας μήνας. Μπροστά μας είναι ο Αύγουστος των διακοπών. Τι θα γίνει με τη Θάσο; Μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα μάλλον τίποτα. Όσοι περίμεναν, θα συνεχίσουν να περιμένουν.

 

Κατά τον Σεπτέμβρη και υπό την πίεση που θα ασκήσουν οι ιδιώτες, κάποιος τότε θα αποφασίσει να ασχοληθεί. Το εύκολο είναι το γνωστό. Μια αναβολή στην αλλαγή και μια επιστροφή στην προηγούμενη διαδικασία. Άδειες στη Θάσο μέσω του Δήμου Καβάλας. Εν τω μεταξύ θα έχει χαθεί χρόνος, περισσότερος απ’ ότι νομίζει κάποιος.

 

Η ανάπτυξη που μας παρουσιάζεται είναι μια και μοναδική. Σχετική με τον τουρισμό. Κι αυτή «καρκινοβατεί». Το κράτος των Αθηνών δεν ασχολείται με την «ακριτική» Θάσο, αν και κάποιοι το ζητούν. Το κράτος των Αθηνών αφήνει το πρόβλημα να μεγαλώσει και τους επενδυτές να απογοητεύονται. Το κράτος των Αθηνών δεν πείσθηκε για το σοβαρό της υπόθεσης. Κι όταν κάποια στιγμή πεισθεί, ίσως τότε να είναι αργά.

 

Ο γνωστός τραγουδιστής Νίκος Βέρτης προσπάθησε -και ήταν όπως φαίνεται- νόμιμος σε όλα όσα έγιναν χθες βράδυ στη συναυλία του στο Πάρκο Φαλήρου. Μετέφερε εκεί μια τεραστίων διαστάσεων και δυνατοτήτων γεννήτρια, για τις μεγάλες ανάγκες παροχής ρεύματος. Η γεννήτρια εγκαταστάθηκε σε καρότσα φορτηγού. Ζήτησε και έλαβε άδεια από την πολεοδομία για την κατασκευή της μεγάλης εξέδρας. Της σκηνής, πάνω στην οποία τραγούδησε. Ο ίδιος και χθες το πρωί και προχθές το πρωί βρέθηκε στο χώρο, παρακολουθώντας από κοντά τις προετοιμασίες και εργασίες που ήταν σε εξέλιξη.

 

Βλέπουμε τους Μάρτυρες του Ιεχωβά να βρίσκονται σε διάφορα κεντρικά σημεία της Καβάλας, να ενημερώνουν ή να προσπαθούν να ενημερώσουν τους διερχόμενους πολίτες. Έλληνες και αλλοδαπούς. Στο Δημοτικό Κήπο, στην παραλία κτλ. Πρόσφατα έκαναν την ίδια εξόρμηση, είχαν την ίδια παρουσία και έξω από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου».

 

Τα διάφορα έργα αλλού τελειώνουν, αλλού αρχίζουν κι αλλού συνεχίζονται ασταμάτητα. Αυτό των οπτικών ινών «κατεβαίνει» την οδό Ελληνικής Δημοκρατίας κι έχει κατεύθυνση προς τις Καμάρες και την οδό Κουντουριώτου. Χθες το μεσημέρι έγινε η αποκατάσταση της ασφάλτου και στην οδό Δαγκλή και στην οδό Κ. Παλαιολόγου. Το συνεργείο πριν αποχωρήσει πήρε το λάστιχο και έπλυνε το δρόμο της οδού Δαγκλή. Ενέργεια σωστή, απαραίτητη που δυστυχώς δεν έγινε μετά από άλλες αποκαταστάσεις.

 

Στην οδό Βίκτωρος Ουγκό χθες εργάστηκαν δημοτικοί υπάλληλοι για να απομακρύνουν ογκώδη αντικείμενα. Στρώματα, παλιά έπιπλα κτλ. Ήταν πολλά, φορτώθηκαν όλα στην καρότσα του φορτηγού. Αμέσως μετά ένας εκ των υπαλλήλων πήρε σκούπα και φαράσι. Σκούπισε όλα όσα απέμειναν, ρίχνοντας τα στον κοντινό κάδο. Άριστη ενέργεια που κι αυτή δεν φαίνεται να γίνεται πάντα. Ενώ πρέπει.

 

Λόγω των διαφόρων έργων τροποποίησε μία ακόμη φορά χθες τα δρομολόγια του το Αστικό ΚΤΕΛ. Από τις 8 το πρωί ως το μεσημέρι το λεωφορείο δεν περνούσε από την οδό Κολοκοτρώνη. Στις στάσεις υπήρχαν οι απαραίτητες ανακοινώσεις, για να γνωρίζει ο κόσμος και να μην περιμένει άδικα.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει μια πολύ καλή σχέση και φιλία με το Νίκο Χαρδαλιά. Οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν τον κ. Χαρδαλιά και την υποψηφιότητα του στην Περιφέρεια Αττικής δέχθηκαν τις ευχές του πρώην Υπουργού. Η ανάρτηση του οποίου αναφέρει: «Ξέρω ότι είσαι «σκληρό καρύδι» και θα τα καταφέρεις και σε αυτή την αποστολή».

 

Χθες το μεσημέρι το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε επίσημα τον υποψήφιο του στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Είναι ο Δαμιανός Καγγελίδης. Συνεχίζει να υπάρχει αναμονή για τον ή την υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν να γίνει το Σάββατο, μετά θα ανακοινώνονταν τη Δευτέρα κτλ…

 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας κ. Χαράλαμπος Χρυσανίδης ρωτήθηκε από την Πρωινή για τις καταγγελίες περί υποψηφίων επί πληρωμή. «Δεν έχω τέτοια εμπειρία. Όπου υπάρχουν στοιχεία πρέπει να γίνεται αναφορά στον Εισαγγελέα» ήταν η πρώτη του αντίδραση. Αμέσως μετά έσπευσε να ζητήσει «… να μην τους βάζουμε όλους στο ίδιο τσουβάλι». Σημειώνοντας ότι αυτές οι συζητήσεις ακόμη κι αν είναι αλήθεια, αποτρέπουν τους υπόλοιπους πολίτες να ασχοληθούν με τα κοινά.

 

Φυσικά και έτσι είναι. Υπάρχουν οι πολλοί που διακατέχονται από πραγματική διάθεση προσφοράς. Υπάρχουν οι λίγοι (ή και ελάχιστοι) που εκτιμούν ως κατάλληλες τις συνθήκες να βγάλουν μεροκάματο. Και μάλιστα καλό. Τα ίδια και στους επικεφαλής. Υπάρχουν οι πολλοί που δεν μπαίνουν στον «πλειστηριασμό» και οι λίγοι (ίσως μόνο ένας) που δεν αποφεύγουν το πάρε- δώσε μιας και δείχνουν να έχουν την οικονομική δυνατότητα. Και φυσικά τη μεγάλη ανάγκη να βρουν τους υποψηφίους που αλλιώς δύσκολα θα έχουν. Κι όπως γράφαμε και τις προάλλες, στην τοπική κοινωνία (την μικρή και συμπαθητική μικρή κοινωνία μας) μυστικά δεν υπάρχουν. Όλα κάποια στιγμή βγαίνουν στο φως!

 

Η αντιπολίτευση και οι υποψήφιοι δήμαρχοι γενικώς, δεν ανέβηκαν όπως φαίνεται στο Cosmopolis και δεν είδαν από κοντά τις εκδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας. Ίσως γιατί είχαν άλλες προτεραιότητες. Αυτή η διαπίστωση έχει την εξαίρεση της. Ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης, ο Ηλίας Καλανταρίδης και η Ευαγγελία Δρακονάκη περπάτησαν και είδαν αρκετά από τα δρώμενα. Στην Παναγία όλα τα απογεύματα και τα βράδια των εκδηλώσεων ήταν φυσικά η διοίκηση του Δήμου, της Δημωφέλειας κι αρκετοί υποψήφιοι του κ. Μουριάδη.

 

Σε συνεδρίαση που έγινε πρόσφατα η διοίκηση του νομικού προσώπου του Δήμου «Αλληλεγγύη» ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα του Αιμοδοτικού Συλλόγου των Κρηνίδων. Του παραχωρεί το χώρο του ΚΑΠΗ των Κρηνίδων ώστε στις 17 Σεπτέμβρη να γίνει εκεί μια εθελοντική αιμοδοσία.

 

 

 

Διαβάστε επίσης