• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αυξάνεται αυτήν την περίοδο η κίνηση επιβατών και οχημάτων από Καβάλα προς Θάσο. Κι ας είναι λίγα τα δρομολόγια. Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν την Καβάλα ώστε να αποφύγουν τον συνωστισμό, την ταλαιπωρία που εκτιμούν ότι θα συναντήσουν στην Κεραμωτή. Δεκτό. Όταν όμως έρχεται η ώρα να ταξιδέψεις, τότε παίζεις κορώνα γράμματα. Κι αν σου τύχει Νικητής; Τότε η επιλογή δεν δικαιώνεται μιας και με το Νικητή πας στη Θάσο (ή έρχεσαι από τη Θάσο στην Καβάλα) σχεδόν σε δύο ώρες. Αντίθετα όλα τα άλλα πλοία στη γραμμή του Πρίνου διατηρούν αυτό που ξέραμε. Ταξίδι σε 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.

 


 

Σε γενικές γραμμές η «πλούσια» συζήτηση για τη συναυλία Βέρτη είναι μια ακόμη υπερβολική αντίδραση συμπολιτών, ταιριαστή με το κλίμα των ημερών. Ειπώθηκαν και κυρίως γράφτηκαν πολλά και διάφορα για κάτι φυσιολογικό. Πιθανόν ο Νίκος Βέρτης να διάλεξε λάθος σημείο για το μουσικό γεγονός. Αυτό φαίνεται να ήταν ένα πιθανό λάθος του. Όλα τα άλλα έγιναν όπως τα περιμέναμε. Όπως γίνονται πάντα στην Ελλάδα. Οργανωτικά υπήρξαν μικροπροβλήματα, επρόκειτο άλλωστε για πάρα πολύ κόσμο. Καλλιτεχνικά ο Βέρτης σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι. Εκεί βρέθηκαν οι πρώτοι. Οι άλλοι έπρεπε και έκαναν υπομονή. Τρεις ώρες ήταν και πέρασαν.

 

Η κριτική και η γκρίνια για τις λεπτομέρειες μοιάζει με τη συμπεριφορά μιας γυναίκας που αναζητά επειγόντως το γάμο μα δεν τον βρίσκει. Γεροντοκορίστικες καταστάσεις που κουράζουν και τελικά δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα. Το ερώτημα ωστόσο είναι ένα και μοναδικό. Να ξαναδώσει ή όχι ο ΟΛΚ το χώρο του Πάρκου για συναυλία; Μάλλον πρέπει να το ξανασκεφθεί. Οι συναυλίες πρέπει να έχουν άλλο τόπο, ώστε να βοηθιούνται περισσότερο σε ζητήματα καθοριστικής σημασίας. Οργανωτικά ζητήματα.

 

Πάρα πολλοί Καβαλιώτες αδιαφόρησαν εντελώς για τη συναυλία Βέρτη. Γέμισαν την ίδια ώρα και το ίδιο βράδυ το αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Πήγαν σε μια ταβέρνα, σε μια καφετέρια, σε ένα μπαρ. Έμειναν σπίτι βλέποντας τηλεόραση. Έκαναν κάτι άλλο. Γούστα είναι αυτά. Επιλογές καθημερινές σύμφωνα με το πρόγραμμα, την εργασία, τα παιδιά και γενικά τις λοιπές υποχρεώσεις. Πάντα παίζει ρόλο το πορτοφόλι. Αν είναι γεμάτο, υπάρχει άνεση κινήσεων. Αν όχι, το πράγμα αλλάζει.

 

Τελειώνει κι αυτή η εβδομάδα κι οι βασικές τοπικές ειδήσεις δεν άλλαξαν. Τουρισμός, καιρός. Εργασία, χαρά και μπόλικος ιδρώτας. Κάπου κάπου «μπαίνουν» σφήνα οι υποψήφιοι, προσπαθούν να επηρεάσουν. Να πείσουν, να ακουστούν. Ο διαθέσιμος για αυτούς χώρος παραμένει ίδιος. Λίγος. Κάνουν υπομονή, επιμένουν. Περιμένουν την ώρα τους. Πότε αλήθεια; Μάλλον κατά τον Σεπτέμβρη…. Αλλά κι αυτό, εδώ που έφθασαν τα πράγματα, δεν είναι και τόσο σίγουρο.

 

Ενδιαφέρον έχουν οι ζυμώσεις που έγιναν και συνεχίζονται στη Θάσο σχετικά με μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ. Ένας κοινός υποψήφιος Δήμαρχος θα ήταν πιο αξιόλογος ως αντίπαλος του σημερινού. Παρασκηνιακά υπήρξαν πολλές προσπάθειες μα δεν είχαν αποτέλεσμα. Ακόμη χειρότερα όταν ανακοινώθηκε ο υποψήφιος Δήμαρχος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Περίμενε στήριξη από τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Θα περιμένει καιρό… Μα στήριξη δεν φαίνεται να υπάρξει. Ίσως και από αντίδραση ο ΣΥΡΙΖΑ της Θάσου κάνει κάτι άλλο. Ένα δικό του ψηφοδέλτιο.

 

Στην Καβάλα τα ίδια, στην Περιφέρεια ΑΜΘ τα ίδια και στο Δήμο Νέστου τα ίδια. Προς το παρόν μόνο η Μαρία Βαρύτη δείχνει να φέρνει πιο κοντά τους συγκεκριμένους «συγγενικούς» πολιτικούς χώρους. Αλλά η εξαίρεση πάντα επιβεβαιώνει τον κανόνα. Στην περίπτωση της Θάσου το ΠΑΣΟΚ έδειξε απρόθυμο να συζητήσει καν. Αμέσως μετά ήταν η σειρά του ΣΥΡΙΖΑ. Να απορρίψει…

 

Στην Καβάλα την Τετάρτη το βράδυ μαζεύτηκαν 40 άνθρωποι σε μια συνέλευση οργάνωσης με 600 μέλη! Οι υπόλοιποι γράφτηκαν και… ξεγράφτηκαν. Ψήφισαν για Πρόεδρο τον Τσίπρα και μετά μην τους είδατε! Υπό αυτές τις συνθήκες η συνέλευση δεν είχε αποτέλεσμα. Όπως πολλοί περίμεναν. Το κλίμα μέσα στο οποίο έγινε δεν ήταν καθόλου καλό. Έτσι τουλάχιστον λέγεται. Δεν ήταν καθόλου ενωτικό και καθόλου της Αριστεράς.

 

Σε γενικές γραμμές ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καλό φεγγάρι. Κι η Τάνια Ελευθεριάδου που κάτι προσπάθησε, γνωρίζοντας πρόσωπα στην Αθήνα και συνομιλώντας με αυτά, ακόμη κι αυτή έπεσε πάνω σε τοίχο. Μένει να μάθουμε αν όλα αυτά τα προβλήματα οφείλονται στην έλλειψη ηγεσίας ή αν είναι σημάδια ότι το πράγμα συνεχίζει να εξελίσσεται. Πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

 

Με μεγάλη καθυστέρηση το ΤΕΕ ΑΜ αντέδρασε με συνέντευξη τύπου. Ζητώντας το πρόβλημα της μη έκδοσης αδειών στη Θάσο να λυθεί μέσω συνάντησης! Του Δήμου Καβάλας, του Δήμου Θάσου και εκπροσώπων του. Σιγά την πρόταση. Σιγά την ιδέα. Αυτό θα ήταν ίσως χρήσιμο αν διατυπώνονταν στο ξεκίνημα της προβληματικής κατάστασης. Τώρα όλα έχουν μεταφερθεί στην Αθήνα, μέσω παρεμβάσεων του Δήμου Θάσου και των κυβερνητικών βουλευτών. Αυτό το ΤΕΕ ΑΜ μπορεί και να μην το έμαθε…

 

Η συνέντευξη τύπου σε μια … αποθέωση της δημοκρατίας, δόθηκε σε συγκεκριμένα μόνο μέσα ενημέρωσης! Ο αποκλεισμός της Πρωινής ήταν απόφαση του …δημοκράτη προέδρου. Δεν θέλει να ακούει τις άλλες φωνές, δεν θέλει να ακούει τις άλλες απόψεις. Προτιμά μονολόγους που κάπου κάπου θα διακόπτονται από κάποιες ερωτήσεις. Αν υπάρχουν και αυτές. Αλλά εδώ που έφθασαν τα πράγματα το διαδικαστικό της συνέντευξης τύπου είναι το λιγότερο. Σημασία έχει να λυθεί το πρόβλημα. Κι είναι σίγουρο ότι δεν θα λυθεί με τοπική σύσκεψη.

 

Αν το ΤΕΕ ΑΜ ήταν όντως «ζωντανό» και γνώστης του προβλήματος, όφειλε έγκαιρα να απευθυνθεί στους 4 Κυβερνητικούς βουλευτές. Ζητώντας τους να ασχοληθούν. Όπως πρόθυμα και οι 4 ασχολούνται με τις εκδηλώσεις, τις εκκλησίες, τις γιορτές και λοιπά εύκολα και ευχάριστα τοπικά ζητήματα. Την κρίσιμη στιγμή που το πρόβλημα ανέκυπτε ο πρόεδρος του τμήματος ήταν αλλού. Δεν έκανε τίποτα. Ο τρόπος δε που επέλεξε να καλύψει το χαμένο έδαφος είναι εντελώς πρόχειρος. Λάθος τρόπος.

 

Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα τύπου Πετζετέλ πέταξαν χθες το μεσημέρι πάνω από την Καβάλα με κατεύθυνση βόρεια. Κάπου είχε φωτιά; Όχι, ήταν η ευχάριστη απάντηση. Βρίσκονταν σε μια ακόμη εκπαιδευτική πτήση, πτήση συνηθισμένης περιπολίας.

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ έλαβε απόφαση συμμετοχής κι αυτήν την φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Θα διαθέσει περίπου 60.000 ευρώ για να έχει παρουσία μέσω δικού της περιπτέρου. Ο χώρος αρκετός ώστε στο περίπτερο να προβληθούν πολλά και διάφορα που έχουν σχέση με την Ανατολική Μακεδονία Θράκη.

 

Ωραία η παρέμβαση του Μιχάλη Σωτηρόπουλου στα προεκλογικά δρώμενα της Καβάλας. Ο συμπολίτης γιατρός δεν είναι υποψήφιος, κρίνει και σχολιάζει ως απλός πολίτης: «Φίλοι υποψήφιοι! Αφήστε τα πληκτρολόγια και τις αναρτήσεις! Για δημοτικοί σύμβουλοι βάζετε υποψηφιότητα όχι για Influencer! Αλλιώς να ψηφίζαμε την Ιωάννα Τούνη να πούμε! Ψάξτε αυτούς που θα σας βάλουν σταυρό μέσα σε πολλούς συνυποψήφιους! Θυμηθείτε πως οι δημοτικές εκλογές είναι πολύ πιο δύσκολες ακόμα και από τις Εθνικές! Βγείτε στην πραγματική κοινωνία και όχι στο υποκατάστατο της! Μην γελιέστε, οι σταυροί δεν είναι likes».

 

 

 

Διαβάστε επίσης