μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πρόσφατη φωτογραφία από το Βιοτεχνικό Πάρκο Καβάλας (ΒΙΟΠΑ). Πλέον στα οικόπεδα του, που ως γνωστόν αγοράστηκαν για επαγγελματική αξιοποίηση, δεν υπάρχουν μόνο μεγάλα χόρτα. Υπάρχουν ακόμη και μεγάλα δέντρα! Απόδειξη του ότι εκεί δεν συμβαίνει απολύτως τίποτα το επιχειρηματικό. Βλέπουμε μόνο μια φύση που ως συνήθως οργιάζει… Θυμόμαστε ταυτόχρονα τα λόγια, τα μεγάλα λόγια των αρμοδίων. Υπόσχονταν πολλά και διάφορα. Μα δεν έγινε απολύτως τίποτα. Πρώτη ευθύνη των οικοπεδούχων. Συνεχίζουν να είναι επιφυλακτικοί. Κατ’ ουσία έχουν ξεχάσει την έκταση που διαθέτουν στο ΒΙΟΠΑ. Άραγε συνεχίζουν να πληρώνουν;

Μικρότερη μα υπαρκτή η ευθύνη των εκπροσώπων του ΒΙΟΠΑ αφού μέχρι και πρόσφατα άλλα περιέγραφαν και υπόσχονταν… Στην περιοχή συνεχίζει να λειτουργεί μόνο μια επιχείρηση. Του κατά κάποιο τρόπο ήρωα επαγγελματία (επειδή εμπιστεύτηκε το ΒΙΟΠΑ) Μάκη Δημητριάδη.

 


 

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα επρόκειτο να ανακοινώσει επίσημα τον υποψήφιο Περιφερειάρχη του στην ΑΜΘ. Όλοι μιλούσαν για τον Στέργιο Ηλιόπουλο. Στέλεχος του κόμματος από την πόλη της Δράμας. Αξιόλογος, με παρελθόν στην αυτοδιοίκηση. Έχει όπως συχνά λέμε, τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Υπό τις συνθήκες που πάρθηκε η απόφαση, είναι πολύ καλή. Ρόλο για το ψηφοδέλτιο της ΠΕ Καβάλας θα παίξει και ο Δημήτρης Λυμπεράκης που … θέλει δε θέλει (θέλει όπως ακούμε) θα είναι πάλι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

 

Διατηρούνται στις θέσεις τους τα μπάνερ προηγούμενων γεγονότων. Μέσα σε όλα που έχει να κάνει καθημερινά ο Δήμος Καβάλας, παρέλειψε να τα αποσύρει. Δυστυχώς δεν το έκαναν και δεν πρόκειται να το κάνουν όσοι τα τοποθέτησαν. Έτσι η πόλη μας συνεχίζει να κινείται… προεκλογικά με τα μπάνερ του ΚΚΕ σε κεντρικά σημεία ενώ στη Ν. Καρβάλη ο κεντρικός δρόμος είναι γεμάτος από τα μπάνερ της έκθεσης των ρομποτικών δεινόσαυρων. Αν και η πρωτοβουλία έληξε από τις 30 Ιουλίου.

 

Χαρούμενος αυτό το διάστημα ο Γιώργος Καλαντζής. Τοποθετήθηκε μέλος της επιτροπής εκλογικού αγώνα της ΝΔ για τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Υπό αυτήν την ιδιότητα τις προάλλες ταξίδεψε στη Μυτιλήνη. Μάλλον θα δραστηριοποιηθεί και τοπικά. Ο κ. Καλαντζής είναι της άποψης ότι η υποψηφιότητα Μέτιου πρέπει να στηριχθεί περισσότερο. Κάποιοι από τη ΝΔ είναι στο ψηφοδέλτιο Τοψίδη και κάποιοι άλλοι (επίσης από τη ΝΔ Καβάλας) τους στηρίζουν φανερά.

 

Αυτό ισχύει. Δεν ισχύει το άλλο. Η υπόθεση να λαμβάνει διαστάσεις ενός μεγάλου, πολύ μεγάλου προβλήματος. Ναι, θέμα μπορεί να υπάρχει αλλά είναι σαφώς περιορισμένο. Μικρότερο από το αντίστοιχο του 2019. Κάποιος ωστόσο συνεχίζει να ανακατεύει τα πράγματα με … περίτεχνο τρόπο (χωρίς ο ίδιος να φαίνεται) αποσκοπώντας σε προσωπικά του οφέλη. Τι απαντούμε; Το γνωστό. Πρόκειται για υπερβολές.

 

Αύριο ο Χρήστος Μέτιος έρχεται στην Καβάλα για να παραστεί και να μιλήσει σε εκδήλωση της Περιφέρειας ΑΜΘ. Προβλέπουμε την παρουσία σύσσωμης της τοπικής ΝΔ. Μια απάντηση δηλαδή στο κλίμα που πάει να δημιουργηθεί, μια παρουσία ξεκάθαρη δήλωση στήριξης του κ. Μέτιου. Εδώ που τα λέμε, χρειάζεται.

 

Ο κ. Μπάμπης Δράκος το είπε, προσπαθεί και να το υλοποιήσει. Αν τα καταφέρει η συνάντηση θα γίνει εντός των ημερών. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι προερχόμενοι από τη ΝΔ θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουν. Έχει ενδιαφέρον ποιοι θα προσκληθούν (από τον κ. Δράκο φυσικά), ποιοι δεν θα προσκληθούν. Ποιοι θα ανταποκριθούν. Κρατάμε ως συνήθως το λεγόμενο μικρό καλάθι.

 

Αναβάθμισε πρόσφατα την παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η υποψήφια Δήμαρχος κ. Αναστασία Ιωσηφίδου. Την βρίσκεις πιο εύκολα π.χ. στο Facebook και όχι μόνο. Το υλικό που αναρτάτε, ανανεώνεται συνεχώς. Εμπλουτίζεται με το πρόγραμμα και τις προτάσεις της παράταξης. Η κ. Ιωσηφίδου είναι από τους υποψήφιους Δημάρχους που δίνουν μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα μιας και θεωρεί ότι το δούλεψε όσο κανείς άλλος αντίπαλος της.

 

Γενικά ωστόσο τα νέα των δημοτικών εκλογών δεν είναι καλά. Ο κόσμος δεν συμμετέχει. Δεν ακούει, δεν συζητά. Κι αυτό αφορά όλους τους υποψήφιους. Τις προάλλες στην εκδήλωση των Κρηνίδων, εκδήλωση του Μάκη Παπαδόπουλου, η προσέλευση ήταν πολύ μικρή. Μικρότερη του αναμενομένου. Παλιά όταν ένας υποψήφιος Δήμαρχος παρουσίαζε άλλους υποψηφίους τους, αυτοί προσέρχονταν μαζί με συγγενείς και φίλους τους. Φέτος κι αυτό ακόμη δεν γίνεται. Ακούει ο κόσμος προεκλογική εκδήλωση και … τρέχει μακριά. Ή δεν αλλάζει το πρόγραμμα του για να την παρακολουθήσει.

 

Το τελευταίο διάστημα οι υποψήφιοι συζητούν μεταξύ τους ένα ακόμη περιστατικό που το θεωρούν ύποπτο χρηματισμού. Το συζητούν αλλά ταυτόχρονα είναι απολύτως βέβαιοι ότι έγινε. Αποδείξεις δεν υπάρχουν. Μόνο τα συνηθισμένα. Ο δημότης συζητούσε με διάφορους. Υποσχέθηκε σε έναν από αυτούς και ξαφνικά πήγε σε άλλον. Είναι αυτό που ο κόσμος λέει «… τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;».

 

Ομόφωνη απόφαση έλαβε στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για την αλλαγή του σχεδίου πόλης και τη διευκόλυνση κατασκευής νέας εκκλησίας της Μεταμόρφωσης. Δεν ήταν εύκολη η ομόφωνη απόφαση. Ήταν απαραίτητη για πολλούς λόγους. Βοήθησε ότι κάποιοι από τους διαφωνούντες απουσίαζαν από τη συνεδρίαση ενώ ο Χρήστος Ποτόλιας δήλωσε ότι απέχει της ψηφοφορίας.

 

Υπάρχει όπως φαίνεται μια αλλαγή ως προς το τμήμα της ΕΥΠ στην Καβάλα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υποβιβάστηκε υπηρεσιακά καθώς πλέον υπάγεται στην Ξάνθη. Ταυτόχρονα αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Από την ΕΥΠ Καβάλας δεν αποχωρεί κανείς. Το προσωπικό παραμένει στη θέση του.

 

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο η γνωστή συναυλία του Νίκου Βέρτη. Με δυνατή, πολύ δυνατή λαϊκή μουσική. Σε μικρή απόσταση λειτούργησε κανονικά το ίδιο βράδυ ο θερινός κινηματογράφος Ζέφυρος. Η αντίδραση των υπευθύνων του κινηματογράφου φάνηκε με μια μικρή αλλά περιεκτική ανάρτηση: «Εμείς επιμένουμε ποιότητα… Το φιλοθεάμον κοινό μας τίμησε και σήμερα με την παρουσία του… Παρά την ηχορύπανση…».

 

Κάτι ακόμη για την πρόσφατη συνέλευση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, στην οποία θα αποφασίζονταν ο υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας. Από τη διαδικασία απουσίαζε ο Σωτήρης Σωτηριάδης. Γεγονός καθόλου τυχαίο. Ο κ. Σωτηριάδης είχε όλες τις προϋποθέσεις να μπει επικεφαλής αλλά…. Το κόμμα ασχολούνταν μόνο με τις εθνικές εκλογές και δεν επέτρεπε καμία άλλη ενέργεια και δράση. Τι να περιμένουμε από εδώ και πέρα (μιας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές στην Καβάλα); Να περιμένουμε τον Γιάννη Εριφυλλίδη και τις ανακοινώσεις του. Είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα.

 

Τα μεγάλα μπάνερ έξω από το Διοικητήριο (αναφέρονται και ως καμβάδες) τα «είχαν φάει τα ψωμιά τους». «Χτυπήθηκαν» αλύπητα από τον ήλιο. Ξεθώριασαν. Το θέμα τους, η πανδημία, ξεπερασμένο. Πολύ σωστά έπραξε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πολίτης και τα αντικατέστησε. Με κάτι επίσης χρήσιμο και κυρίως καινούργιο.

 

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023. Προχθές. Για αρκετούς από τους αρμόδιους και γνωρίζοντες, η πιο ζεστή μέρα φέτος για το Ν. Καβάλας. Ιδιαίτερα ψηλή θερμοκρασία στην Καβάλα και την Τετάρτη 19 Ιουλίου. Και το Καλοκαίρι συνεχίζεται…

 

 

Διαβάστε επίσης