μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης. Περιοχή κοντά στην Παναγούδα. Στην άκρη του δρόμου κάποιος τοποθέτησε όμορφες γλάστρες. Η μια δίπλα στην άλλη. Προφανώς για να εμποδίσει τις σταθμεύσεις των αυτοκινήτων. Στη φωτογραφία φαίνονται και οι γλάστρες και τα αυτοκίνητα. Κάποιος μετακίνησε ορισμένες για να παρκάρει.

Δεν γνωρίζουμε ποιος είχε την ιδέα και την πρωτοβουλία. Μάλλον κάποιος της γειτονιάς. Πρέπει να του πούμε ότι καλώς ή κακώς αυτά τα μέτρα δεν λαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο. Καλώς ή κακώς αυτές οι δράσεις δεν είναι των πολιτών. Εξετάζονται για τη νομιμότητα τους και υλοποιούνται από τους αρμόδιους. Αυτή είναι – καλώς ή κακώς- η σωστή διαδικασία.

 


 

Οι εφημερίδες, γενικά τα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών, ασχολούνται συνεχώς με τους «αντάρτες» της ΝΔ. Ειδικά αυτούς στις εκλογές των Περιφερειών και των μεγάλων Δήμων. Όλα τα κείμενα, ακόμη και τα πρόσφατα της περασμένης Κυριακής, παραλείπουν οποιαδήποτε αναφορά στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Θαρρείς και στην Περιφέρεια μας δεν υπάρχει ο «αντάρτης» Τοψίδης, πρόβλημα της κομματικής επιλογής και της υποψηφιότητας Μέτιου. Μήπως το γεγονός δεν είναι τυχαίο; Μήπως το συγκεκριμένο θέμα δεν είναι τελικά τόσο μεγάλο όσο κάποιοι νομίζουν; Γιατί αν ήταν, δεν μπορεί όλο και κάτι θα διαβάζαμε στα μέσα ενημέρωσης των Αθηνών.

 

Η κ. Έλσα Βακιρτζή δέχθηκε και δέχεται ανήθικο «πόλεμο» για τις εθελοντικές δράσεις της. Συγκεκριμένοι και λίγοι άνθρωποι την αντιμετωπίζουν με μια παράξενη επιθετικότητα κι αμφισβητούν το έργο της. Στηρίζονται στην πληροφορία, στη φήμη ότι θα είναι υποψήφια με τον Θ. Μουριάδη. Κι ενώ αυτό είναι ξεκάθαρα το πρόβλημα τους, τη νύφη την πληρώνει το έργο της κ. Βακιρτζή. Μοναδικό, χρήσιμο, απαραίτητο κοινωνικά. Χθες η κ. Βακιρτζή μία ακόμη φορά το υπερασπίστηκε. Συμπληρώνοντας ότι απόφαση για την υποψηφιότητα της δεν έλαβε ακόμη. Θα αποφασίσει είπε προς το τέλος του μήνα. Άρα όλη αυτή η άδικη φασαρία μπορεί να έγινε (και να συνεχίζεται δυστυχώς) για το τίποτα…

 

Μετά τον 15Αυγουστο θα επισκεφθούν την Καβάλα και την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος. Προς το παρόν δείχνουν να αναστέλλουν τις περιοδείες τους για ευνόητους λόγους. Προέχουν τα μπάνια του λαού. Ποιος ξέρει, ίσως και τα δικά τους μπάνια. Πάντως έστω αργότερα τουλάχιστον δύο ακόμη υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος σχεδιάζουν να βρεθούν στην Καβάλα.

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το περασμένο Σάββατο η γιορτή πίτας που έκανε στο Κοκκινόχωμα ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού. Στην ευχαριστήρια ανακοίνωση τους οι διοργανωτές κάνουν λόγο για 2.000 ανθρώπους που μετείχαν στο γεγονός. Μεγάλο το νούμερο αλλά όχι το μεγαλύτερο στις φετινές εκδηλώσεις. Προηγούνται πάντα τα λαϊκά γλέντια στο Αγίασμα και στις Πηγές. Η ακόμη πιο πρόσφατη συναυλία του Νίκου Βέρτη. Με την ευκαιρία, τις προάλλες ο Βέρτης τραγούδησε στην Αλεξανδρούπολη. Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση.

 

Κι αυτή η άδεια της Πολεοδομίας Καβάλας έχει είδηση. Μια αποθήκη στην περιοχή του Αμυγδαλεώνα μετατρέπεται σε δύο κατοικίες. Για ευνόητους λόγους. Στην Καβάλα δύο καταστήματα μετατράπηκαν ήδη σε κατοικίες και γενικά όλα γίνονται κατοικίες. Για να νοικιάζονται όχι μόνο το Καλοκαίρι αλλά όλο το χρόνο. Κι επειδή αυτοί που μένουν στις κατοικίες προτιμούν να μαγειρεύουν σε αυτές, τα συνοικιακά μίνι μάρκετ αλλάζουν το ωράριο λειτουργίας τους. Ανοίγουν περισσότερες ώρες, μεσημέρια και απογεύματα, για να εξυπηρετούν τα ψώνια που κάνουν όσοι διαμένουν στα air bnb!

 

Κι άλλη είδηση. Από την οδό Κασσάνδρου. Πέρασαν πολλές εβδομάδες ησυχίας. Ξαφνικά χθες το έργο στην οδό Κασσάνδρου επανήλθε. Ειδικότερα Κασσάνδρου και Ε. Μακαρίου. Λέτε να στρωθεί ο νέος πεζόδρομος; Λέτε η εκκρεμότητα 15 περίπου μηνών να ολοκληρωθεί; Με τα γνωστά δεδομένα στο έργο (ενταγμένο σε αυτό της πλατείας Καπνεργάτη), είναι κάτι που το αποκλείουμε. Άρα ότι έγινε χθες δεν είναι από αυτά που μας δίνουν θάρρος αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης.

 

Η θάλασσα στη Ραψάνη ειδικά χθες ήταν πεντακάθαρη. Φαίνονταν και δια γυμνού οφθαλμού. Εξ αυτού του λόγου ο κόσμος άρχισε να αυξάνεται στην παραλία και να πλησιάζει το σημείο που σκάει το κύμα. Τότε είναι που εμφανίζεται το προσωπικό του Δήμου. Προτρέπει τους πολίτες να μην συνεχίσουν. Να μην βουτήξουν στο νερό. Κι όπως φαίνεται τους πείθει. Από την άλλη πλευρά κι όσο η θάλασσα συνεχίζει να είναι τόσο καθαρή, είναι θέμα χρόνου η Ραψάνη να επανέλθει στην προηγούμενη της κατάσταση.

 

Από την προηγούμενη εβδομάδα το κράτος έπαψε να μετρά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Μπορεί να συνεχίζονται αλλά ούτε καταγράφονται, ούτε ανακοινώνονται. Ένα ακόμη βασικό μέτρο που έπαψε να ισχύει, δείχνει ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε. Ωστόσο αν κάποιος θέλει να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, μπορεί να το κάνει. Χειμώνας έρχεται, ας μην ξεχνάμε.

 

Ένας περίεργος εκνευρισμός εντοπίζεται τελευταία στο βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη. Σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις τοπικών εκδηλώσεων, αντέδρασε αρκετά έντονα. Διαμαρτυρήθηκε διακόπτοντας τη διαδικασία της εκδήλωσης. Για ποιον λόγο; Επειδή οι παρουσιαστές είτε δεν τον ανέφεραν, είτε τον ανέφεραν σε λάθος σειρά. «Είμαι και εγώ εδώ» φώναξε σε εκδήλωση που έγινε προ ημερών στην περιοχή του Παγγαίου. Το Σάββατο στην εκδήλωση στην Κεραμωτή άρχισε να φωνάζει «λάθος, λάθος…» όταν η παρουσιάστρια ανέφερε πρώτα τα ονόματα των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης. Και όχι των βουλευτών. Ο κ. βουλευτής πρέπει να γνωρίζει ότι αυτά τα λάθη δεν γίνονται από πρόθεση. Κι έτσι οφείλει να είναι περισσότερο ανεκτικός σε ανθρώπους που απλά δεν γνωρίζουν το πρωτόκολλο. Και δεν είναι υποχρεωμένοι να το γνωρίζουν.

 

Το γνωστό περιστατικό με την Ελληνική σημαία στο κεντρικό λιμάνι έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής. Ο ίδιος ιστός ήταν χωρίς Ελληνική σημαία ακόμη και το πρωί της Κυριακής. Κι ο κόσμος διαμαρτύρονταν. Γιατί οι αρμόδιοι δεν επανέφεραν την Ελληνική σημαία στη θέση της; Λες και τους άκουσαν. Κυριακή μεσημέρι η Ελληνική σημαία, στόχος του ανόητου Βούλγαρου, κυμάτιζε όπως παλιά. Και όπως πρέπει.

 

Πολίτες που αναζητούν πληροφορίες από το τοπικό ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) διαμαρτύρονται επειδή τηλεφωνούν αλλά το τηλέφωνο είναι συνεχώς απασχολημένο. Καλούν όπως μας λένε το 2510 450580. Και δεν βρίσκουν άκρη. Όσοι ξέρουν τι συμβαίνει ισχυρίζονται ότι πρόκειται για σύμπτωση. Έτσι ζητούν από τους πολίτες να δείξουν λίγη μεγαλύτερη επιμονή και υπομονή. Ένα δεύτερο τηλεφωνικό νούμερο για το ΚΕΠΑ δεν θα έβλαπτε.

 

Αρνητικά απάντησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο αίτημα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για ελεύθερη διέλευση από τα διόδια της Νέας Καρβάλης. Απάντηση αναμενόμενη, ενταγμένη στο… σύστημα. Στα συγκεκριμένα διόδια πληρώνουν άπαντες οι Καβαλιώτες, εσχάτως συμβιβασμένοι και με αυτήν την αδικία. Ο κόσμος πληρώνει και δεν διαμαρτύρεται, η εταιρία εισπράττει χρήματα και χαίρεται κι η Εγνατία Οδός ΑΕ δεν ιδιωτικοποιείται. Ένας όμορφος αγγελικά πλασμένος κόσμος. Μια ζωή που συνεχίζεται. Μια καθημερινότητα που συνεχίζεται κι αυτή. Όλα βαίνουν όχι απλά καλώς, όλα είναι άριστα. Σχεδόν τέλεια!

 

 

 

Διαβάστε επίσης