• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κλασική εικόνα του κεντρικού λιμανιού της Καβάλας. Πολλές νταλίκες προς εκτελωνισμό των προϊόντων τους και στο βάθος πλοία. Χθες το πρωί στο βάθος κρουαζιερόπλοιο. Συνολικά 9 νταλίκες ήταν στο λιμάνι, δεν χωρούσαν να παρκάρουν. Είχε καλυφθεί κάθε διαθέσιμος χώρος. Οι τουρίστες- επιβάτες περπατούσαν προς το κέντρο της πόλης … θαυμάζοντας το μοναδικό θέαμα!

 


 

Η κινητικότητα στη ΝΔ της Καβάλας διατηρείται, δεν επηρεάζεται ούτε από τις διακοπές αλλά ούτε κι από τις μέρες του 15Αυγουστου. Ζήτημα πρώτο. Οι «αντάρτες» του ψηφοδελτίου Τοψίδη. Οι πιέσεις συνεχίζουν να ασκούνται. Ποικιλοτρόπως και πολύ συγκεκριμένα. Στη ΝΔ Καβάλας λένε ότι βασικό στόχο έχουν το Νίκο Παναγιωτόπουλο! Όσοι καταλήγουν στο πιο πάνω συμπέρασμα, επιμένουν ότι έτσι έχουν τα πράγματα. «Φωτογραφίζουν» μάλιστα συγκεκριμένο άνθρωπο. Αυτός λένε ασχολείται ιδιαίτερα αυτήν την εποχή με τον πρώην Υπουργό. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος προς το παρόν δεν αντιδρά. Κάνει όπως λέμε υπομονή. Θα δούμε μέχρι πότε…

 

Τελευταία η περίοδος των μπάνιων του Καλοκαιριού ενεργεί καταλυτικά και ρίχνει τους τόνους. Βοηθούν και οι δηλώσεις που γίνονται. Χθες ο Κώστας Αντωνιάδης τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι για τους «αντάρτες» δεν χρειάζεται να υπάρξουν αποφάσεις και μέτρα. Ειδικότερα ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε στην Πρωινή: «Κατά την άποψη μου δεν χρειάζονται μέτρα για τους λεγόμενους αντάρτες της ΝΔ στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Ο κόσμος μας γνωρίζει, μας έχει αξιολογήσει. Με την ευκαιρία των εκλογών θα μας βαθμολογήσει. Δεν χρειάζονται ούτε μέτρα, ούτε διαγραφές. Οι άνθρωποι, οι πολίτες του Ν. Καβάλας ξέρουν και θα κάνουν αυτό που πρέπει».

 

Το άλλο «ανοιχτό» θέμα της ΝΔ Καβάλας είναι αυτό των εκλογών στο Δήμο. Ήδη ο πρόεδρος της νομαρχιακής έλαβε τις πρωτοβουλίες που είχε προαναγγείλει. Έκανε ένα τουλάχιστον ραντεβού με τους εμπλεκόμενους στο θέμα. Σύμφωνα με πληροφορίες τούτη την φορά ο κ. Δράκος δρα διαφορετικά. Δεν τους καλεί όλους μαζί. Τους καλεί κατά γκρουπ.

 

Στο μεταξύ από την πλευρά του Χαράλαμπου Χρυσανίδη γίνεται εγκαίρως γνωστό ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος δεν είναι διατεθειμένος να λάβει μέρος σε καμία συνάντηση. «Προχωρώ μπροστά» φέρεται να δηλώνει στους συνεργάτες του αλλά και σε αυτούς που τον ενημερώνουν για την πρωτοβουλία του προέδρου της νομαρχιακής.

 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη ο κ. Δράκος δεν προσέρχεται μόνος. Ενέπλεξε και έχει μαζί του διάφορα κομματικά στελέχη, την παρουσία των οποίων θεωρεί απαραίτητη. Τους χρειάζεται για να βοηθήσουν στον στόχο της ενότητας, κυρίως να είναι οι απαραίτητοι αυτόπτες μάρτυρες. Ώστε αν χρειαστεί να μιλήσουν συγκεκριμένα κι ίσως και δημόσια για όσα έγιναν και όσα γίνουν. Για όσα ειπωθούν. Όπως επίσης και για αυτά που δεν θα γίνουν ποτέ.

 

Παράλληλα με τα πιο πάνω παρακολουθούμε- αν και παραμονές 15Αυγουστου- μια ακόμη «αναμέτρηση», ένα νέο τοπικό καυγά. Ανάμεσα στην Ομοσπονδία και το Επιμελητήριο. Με αφορμή τα έργα στον Άγιο Νικόλαο. Η σύγκρουση είναι τόσο σφοδρή που πολλοί απορούν. Δεν ξέρουν και τους δικαιολογούμε. Όλα όσα γίνονται έχουν αναφορά στις επόμενες εκλογές στο Επιμελητήριο. Μπορεί οι εκλογές αυτές να έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε 1,5 χρόνο από σήμερα αλλά τα όργανα άρχισαν…

 

Κι αν δεν έγινε διαβούλευση για το συγκεκριμένο έργο στον Άγιο Νικόλαο. Βγήκαν φωτογραφίες, εκδόθηκαν δελτία τύπου, υπήρξαν συμφωνίες μετά από συσκέψεις κτλ. Ως που άρχισε το σκάψιμο. Τόσο στην οδό Κουντουριώτου όσο και στην οδό Ύδρας. Η όλη κατάσταση επηρεάστηκε κι από το προεκλογικό κλίμα στο Δήμο Καβάλας κι έτσι το κοντέρ … μηδένισε. Κακώς. Όταν για αυτά τα πράγματα συζητάς πολύ (όπως άλλωστε πρέπει), όταν καταλήγεις σε μια κοινή απόφαση είναι τουλάχιστον περίεργο ορισμένοι άνθρωποι να δηλώνουν ξαφνιασμένοι και ιδιαίτερα ενοχλημένοι. Μα γνώριζαν καλά τι θα γίνει. Ήξεραν. Πώς τώρα να τους πιστέψουμε που λένε ότι «πέφτουν από τα σύννεφα»;

 

Εδώ που έφθασαν τα πράγματα το υπόλοιπο του έργου θα πρέπει να μετατεθεί για να γίνει μετά τις δημοτικές εκλογές. Όλο και κάποιος τρόπος θα υπάρχει. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος το Φθινόπωρο στην οδό Ομονοίας θα γίνει και το έργο του φυσικού αερίου. Αναβλήθηκε δύο φορές και τρίτη αναβολή δεν μπορεί να υπάρξει. Δεν βγαίνουν οι προθεσμίες.

 

Για τους 4 κυβερνητικούς βουλευτές νούμερο ένα τοπικό πρόβλημα που πρέπει να λύσουν, είναι αυτό των οικοδομικών αδειών στη Θάσο. Λένε ότι η προσπάθεια τους θα γίνει και θα έχει αποτέλεσμα με την επαναλειτουργία της Βουλής. Η οποία προς το παρόν είναι κλειστή. Ίσως και να έχουν δίκιο ως προς το χρονοδιάγραμμα που θέτουν. Ελπίζουμε να εννοούν αυτά που υπόσχονται και να μην «ξεφεύγουν» μέσω δικαιολογιών.

 

Δεν είναι καλή η κατάσταση και στο Νοσοκομείο. Οι γιατροί αποχωρούν για να εργαστούν αλλού και το Νοσοκομείο Καβάλας αποδυναμώνεται. Εξ αυτού του λόγου οι γιατροί ζητούν την παρέμβαση των βουλευτών. Το ζήτησαν κι άλλη φορά και δεν έγινε τίποτα. Όσο δεν γίνεται κάτι, τόσο πιο συχνά (και πιο πολύ) η 4η ΥΠΕ θα μετακινεί τους γιατρούς του Νοσοκομείου Καβάλας. Τυπικά θα έχουμε γιατρούς στην Καβάλα αλλά αυτοί θα εργάζονται σε όλες τις άλλες πόλεις της Α.Μ.Θ.

 

Συνεχίζονται τα διάφορα κείμενα στον Αθηναϊκό τύπο για την μεγάλη φετινή επιτυχία του τουρισμού. Πουθενά δεν αναφέρεται η αξιοπρόσεκτη επίδοση της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Πουθενά δεν υπάρχουν στοιχεία για τον οδικό τουρισμό. Γιατί έτσι ήταν πάντα. Η Αθήνα ενδιαφέρεται για τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Λίγο για την Κρήτη, λίγο για την Κέρκυρα. Άντε και για τη Χαλκιδική. Μέχρι εκεί. Τουρισμός στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν υπάρχει!

 

Αισιόδοξος ο Μητροπολίτης Στέφανος. Με την ευκαιρία της πρόσφατης εορτής της Μεταμόρφωσης ισχυρίστηκε – μιλώντας στους πιστούς- ότι ο νέος ιερός ναός στη συνοικία του Βύρωνα θα κατασκευαστεί σύντομα και το επόμενο διάστημα. Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Η γραφειοκρατία δεν τέλειωσε ακόμη. Δυστυχώς έχουμε μπόλικο δρόμο μπροστά μας μέχρι την έκδοση της απαραίτητης οικοδομικής άδειας.

 

Η Καβάλα και ο Νομός Καβάλας στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση. Ο Γιάννης Σαρρής πρόβαλε τη Νέα Ηρακλείτσα μιλώντας σε εκπομπή της ΕΤ3. Μίλησε σωστά και αντικειμενικά. Αυτό έγινε προχθές. Επίσης προχθές ήταν η σειρά του Θόδωρου Κοκκινίδη. Στον Αντένα, σε ένα ακόμη ρεπορτάζ προβολή του μουσείου των κέρινων ομοιωμάτων του. Η συνέντευξη του κ. Κοκκινίδη ωστόσο είχε άλλη αφορμή, το τροχαίο που ο ίδιος είχε στην Εξοχή το Φθινόπωρο του 2022. Πιθανότατα με όχημα διακινητή παράνομων μεταναστών.

 

Η Στέλλα Αργυρίου, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Καβάλας με το Θόδωρο Μουριάδη, παρουσιάζεται στο διαδίκτυο. Για να τη γνωρίσουν κι όσοι δεν τη γνωρίζουν. Δύο σύντομα βίντεο που ήδη αναρτήθηκαν. Δείτε ποια είναι και τι έχει κάνει στον ευαίσθητο τομέα της στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=6FqxLipbMhM. Όπως επίσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=j9BvA_1UPVc.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης