• 18 Μαΐου 2024,

Μικρά Πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 Μικρά Πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πρέπει να έγινε σχετικά πρόσφατα. Μεγάλο δέντρο, πεύκο όπως φαίνεται, έπεσε στο δρόμο προς το 5ο Λύκειο Καβάλας. Στην περιοχή μέσα στο περιαστικό δάσος. Κλαδιά και κουκουνάρια κατέλαβαν περίπου το μισό οδόστρωμα. Κι έμειναν εκεί. Κάποιος πρέπει να καθαρίσει. Το Δασαρχείο αποκλείεται, δεν έχει το προσωπικό. Η Πυροσβεστική το ίδιο, δεν έχει την αρμοδιότητα. Κι ο κλήρος πέφτει στο συνήθη ύποπτο. Το Δήμο Καβάλας. Ο καθαρισμός θα γίνει μάλλον τον άλλο μήνα, όταν θα ξαναλειτουργήσει το 5ο Λύκειο (τότε που θα πρέπει να περάσει από το δρόμο και το λεωφορείο που μεταφέρει κάθε μέρα τους μαθητές του σχολείου».

 

=============================================================

 

Είναι κάτι που δεν προβλέπεται και δεν συνηθίζεται. Το προεδρείο μιας συνέλευσης να εκδίδει ανακοίνωση και μάλιστα με ουσιαστικό περιεχόμενο. Το επίμαχο κείμενο που γίνεται κατανοητό μόνο μετά από αρκετές αναγνώσεις, αναφέρεται μεν στη διαδικασία. Φθάνει όμως και στην ουσία. Κατά τρόπο περίεργο, σε γενικές γραμμές κι ανεξήγητο. Ας υποθέσουμε ότι ήθελαν να βοηθήσουν την υποψηφιότητα Εριφυλλίδη. Το έκαναν με το χειρότερο τρόπο. Και για αυτούς που υποτίθεται υπογράφουν την ανακοίνωση και για τον υποψήφιο Δήμαρχο που προτιμούν. Επακολούθησαν αναμενόμενες αντιδράσεις που κι αυτές περιέπλεξαν κι άλλο την κατάσταση. Αν αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας είχε δικό του υποψήφιο Δήμαρχο, όλα τότε θα ήταν απλά και εύκολα.

 

Δεν γνωρίζουμε επίσης ποιοι είναι το προεδρείο της συνέλευσης άρα αυτοί που υπογράφουν το προχθεσινό κείμενο. Σκόπιμα δεν έβαλαν τα ονόματα τους στο τέλος του ώστε να αποφύγουν την αναπόφευκτη κριτική. Όλα αυτά δείχνουν την κρίση στην οποία βρίσκεται και τοπικά το κόμμα. Αφετηρία της οποίας είναι το κακό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και η αδυναμία του να σταθεί με αξιοπρέπεια στις δημοτικές εκλογές στην Καβάλα. Τα νέα γενικά και για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καλά.

 

Αλλά ο Εριφυλλίδης τι τους φταίει και τον εμπλέκουν στα εσωκομματικά τους; Αυτό μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Ας πούμε ότι ξεκίνησαν να τον στηρίξουν. Είναι πολύ πιθανό. Στο τέλος κατάφεραν το αντίθετο. Τώρα φωνάζει ο Εριφυλλίδης ότι ήταν και παραμένει ανεξάρτητος. Αλλά έτσι όπως τα κατάφερε το… προεδρείο, ο υποψήφιος Δήμαρχος μοιάζει να προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας!

 

Οι εξελίξεις στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι καλές και δεν θα φταίει για αυτό ο Γιάννης Εριφυλλίδης. Μόνοι τους τα θαλάσσωσαν. Κι όπως κι άλλη φορά σημειώσαμε, η μεγαλύτερη ευθύνη είναι των προηγούμενων. Φεύγοντας από τα αυτοδιοικητικά του Δήμου Καβάλας είχαν χρέος να δημιουργήσουν μια διάδοχη κατάσταση. Δεν το έκαναν και τώρα όλα μπερδεύονται. Πολύ. Ας μη ξεχνάμε το άλλο πρόσφατο πρόβλημα της οργάνωσης. Η Τάνια Ελευθεριάδου ήταν σίγουρη υποψήφια Περιφερειάρχης ΑΜΘ. Μα κι αυτήν στο τέλος την … «έφαγε» η σιγουριά.

 

Από προχθές η Καβάλα άρχισε να αδειάζει καθώς τώρα αποχωρούν οι μόνιμοι κάτοικοι της. Δεν πηγαίνουν κάπου μακριά. Ούτε και θα λείψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πάντως φεύγουν για να τιμήσουν τον 15Αυγοστο, να συνεχίσουν την παράδοση των διακοπών. Φέτος όλα είναι αλλιώς. Για έναν και μοναδικό λόγο. Την ακρίβεια. Όλα είναι ακριβά, πανάκριβα κι ως εκ τούτου τα σχέδια μιας οικογένειας επηρεάζονται. Αλλάζουν. Η Κυβέρνηση διαβάζουμε θα αντιμετωπίσει την αισχροκέρδεια με ελέγχους. Κι η αισχροκέρδεια … τρόμαξε που το άκουσε. Φοβήθηκε… Κρύφτηκε!

 

Είναι τόσο καλά οργανωμένο το σύστημα που δεν θα το επηρεάσει κανένας έλεγχος. Κανένα πρόστιμο, από αυτά που ανακοινώνονται αλλά δεν επιβάλλονται ποτέ. Να κάνει έλεγχο ποιος; Αυτός που δεν υπάρχει; Ο δημόσιος τομέας έχει τα μαύρα του τα χάλια. Κι οι εργαζόμενοι που κάνουν ελέγχους είναι κι αυτοί σε διακοπές. Άρα το πράγμα όπως διαμορφώθηκε και το ζούμε, δεν αλλάζει. Δεν βελτιώνεται. Από κακό που είναι, θα γίνεται συνεχώς χειρότερο! Κι έρχεται Χειμώνας…

 

Παρόλα αυτά η Καβάλα αδειάζει μιας και οι Καβαλιώτες φεύγουν. Κι έρχονται να τους αντικαταστήσουν άλλοι τόσοι. Μπορεί και περισσότεροι. Τουρίστες. Κυρίως Βαλκάνιοι. Χθες το πρωί νεαρό ζευγάρι Τούρκων κυκλοφορούσε στον Προφήτη Ηλία. Παρκάρισε κοντά στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο αλλά δεν μπορούσε να το βρει. Αναστατώθηκε η γειτονιά. Οι Τούρκοι χτυπούσαν τα κουδούνια, ρωτούσαν. Προσπαθούσαν να βρουν αυτόν που πλήρωσαν για να τους φιλοξενήσει. Οι νεαροί δεν γνώριζαν Αγγλικά κι όσοι κλήθηκαν να τους βοηθήσουν δεν γνώριζαν Τούρκικα….

 

Σιγά σιγά ο κόσμος επιστρέφει στην Ραψάνη. Με τη βοήθεια του καιρού – δηλαδή του Καλοκαιριού- η παραλία θα γεμίσει πάλι. Μετά από λίγες μέρες θα έχουμε ξεχάσει πλήρως όσα προηγήθηκαν. Η ΔΕΥΑ Καβάλας μάλλον είχε δίκιο όταν έλεγε ότι «κράτησε» εκτός θάλασσας όλο το λύμα. Ταυτόχρονα η δύο ή τριών ημερών απαγόρευση της κολύμβησης επιβλήθηκε σωστά. Και προληπτικά. Το μέτρο τηρήθηκε άριστα με πρωτοβουλία του Δήμου Καβάλας.

 

Τον Σεπτέμβρη προετοιμάζεται να γίνει στην Καβάλα μια μεγάλη εκδήλωση, τα εγκαίνια στη λειτουργία του έργου του φυσικού αερίου. Τότε θα λάβουν φυσικό αέριο αρκετά σπίτια. Μαζί και κάποια καταστήματα. Η ΔΕΔΑ ΑΕ θα έρθει για να διαφημίσει το προϊόν της και εν όψει του Χειμώνα. Αρκεί φυσικά οι τιμές του φυσικού αερίου να είναι λογικές. Φθηνότερες του πετρελαίου. Κανείς δεν ξέρει αν αυτό θα ισχύει. Κανείς.

 

Ο Μανώλης Κελαϊδάκης την έζησε την Εγνατία οδό. Ως μέλος παλαιότερα του διοικητικού της συμβουλίου. Κι αυτός αναγνωρίζει τα χάλια του δρόμου, ειδικά τα σημεία στα οποία δεν έγινε ποτέ συντήρηση. Γράφει λοιπόν (μαζί με σχετική φωτογραφία): «Η Εγνατία οδός από καμάρι των Ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, κατάντησε λόγω έλλειψη συντήρησης ένας επικίνδυνος δρόμος (ενώ υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι ) !!! Θλίψη». Μην στεναχωριέσαι αγαπητέ Μανώλη. Σύντομα θα ιδιωτικοποιηθεί και θα τα κάνουν όλα και αμέσως οι νέοι της ιδιοκτήτες…

 

Ήταν αναμενόμενο και έγινε. Ο Ανέστης Τσαβδαρίδης υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Παγγαίου, στο ψηφοδέλτιο της Μαρίας Βαρύτη. Σχολιάζει ο ίδιος: « Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων αρχίζει με ένα βήμα. Με την Μαρία Βαρύτη για ένα νέο Δήμο Παγγαίου με κέντρο τον δημότη και τις ανάγκες του».

 

Ενδιαφέρουσα η χθεσινή ανάρτηση του δημοτικού συμβούλου Κώστα Κουνάκου: «Οι Aυτοδιοικητικές εκλογές είναι μπροστά μας. Οι ενδιαφερόμενοι πολλοί, ικανοί όμως λίγοι.

Μην παρασύρεστε από τα μεγάλα τους λόγια και τις πολλές υποσχέσεις τους. Μεταλλαγμένοι και μη μεταλλαγμένοι, δασκαλεμένοι και υποκριτές προσπαθούν να σας πείσουν, πως όλα θα τα κάνουν καλύτερα. Σας υπόσχονται πολλά και τα πάντα. Μη σας παραπλανούν και μη τους πιστεύετε. Χρόνια τώρα είμαι απέναντι τους και δεν συμβιβάζομαι μαζί τους. Εύχομαι καλή Παναγία και ας βάλουμε τα δυνατά μας να πάει ο τόπος μας μπροστά….».

 

Σημειώθηκε διακοπή ρεύματος προχθές το απόγευμα σε πολλές περιοχές της Καβάλας. Οι συμπολίτες αναζητούσαν ενημέρωση. Ήθελαν να μάθουν τι συμβαίνει. Έπρεπε να καλέσουν τον πενταψήφιο αριθμό και μετά να περιμένουν. Να περιμένουν και να περιμένουν… Η λειτουργία της υπηρεσίας του ΔΕΔΔΗΕ επιεικώς απαράδεκτη, κάνει το πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο. Αν κάποιος εξέδιδε μια ανακοίνωση, αν έκανε μια απλή ενημέρωση θα έδειχνε ότι σέβεται όσους ταλαιπωρούνται.

Διαβάστε επίσης