μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία ανήμερα του 15Αυγουστου από το πιο τουριστικό σημείο της πόλης. Τη διασταύρωση της οδού Κουντουριώτου με την οδό Ερυθρού Σταυρού και την οδό Βενιζέλου. Η κίνηση μπόλικη. Οι άνθρωποι όλοι ξένοι. Φιλοξενούμενοι, επισκέπτες. Βγήκαν για την πρωινή τους βόλτα. Προτεραιότητα τους να εξασφαλίσουν το πρωινό τους γεύμα. Αυτή ήταν, αυτή είναι και θα είναι η Καβάλα τα Καλοκαίρια. Γεμάτη κόσμο. Κάθε μέρα. Είτε πρόκειται για εργάσιμη, είτε πρόκειται για γιορτή ή αργία.

 


 

Και χθες Τετάρτη τα κυκλοφοριακά δεδομένα στην Καβάλα ήταν κάπως καλύτερα. Βελτιωμένα. Αυτό οφείλεται στη γενικότερη μείωση της κίνησης και στην περισσότερη, στην πιο συστηματική αστυνόμευση. Ρόλο ίσως να παίζει και το ότι κάποιες από τις εργασίες σταμάτησαν. Προσωρινά και λόγω αδειών.

 

Η γενική εικόνα δεν έχει αλλάξει. Παρόλα αυτά πρέπει να επισημάνουμε την προσπάθεια της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας. Κάθε μέρα βρίσκονται στην Κουντουριώτου και στην Ομόνοια. Κάθε μέρα σφυρίζουν για να διώξουν τις παράνομες σταθμεύσεις. Αυτό είναι σωστό και έπρεπε να γίνει από καιρό. Ταυτόχρονα δεν αρκεί. Πρέπει να συνεχιστεί, να ενταθεί. Γενικά πρέπει να βγει περισσότερος κόσμος έξω. Να αφήσουν τα γραφεία τους, να είναι εκεί που υπάρχει η κίνηση. Κάθε πρωί και κάθε απόγευμα. Ακόμη και τα απογεύματα που η αγορά είναι κλειστή.

 

Τόσο τη Δευτέρα όσο και χθες Τετάρτη το έργο στην οδό Κουντουριώτου δεν συνεχίστηκε. Το πεζοδρόμιο μοιάζει έτοιμο να σκεπαστεί με τη νέα κατασκευή. Αυτό πρέπει να γίνει γρήγορα. Ο χώρος για τη στάση του λεωφορείου επίσης στην Κουντουριώτου πρέπει να είναι άδειος. Για να μπορεί να μπαίνει σε αυτόν τόσο το Αστικό όσο και το Υπεραστικό λεωφορείο. Οι δε οδηγοί δεν πρέπει να βαριούνται να στρίψουν και να σταθμεύσουν μπροστά στη στάση. Τελευταία ψάχνουν δικαιολογία, σταματούν στη μέση του δρόμου για να επιβιβάσουν ή να αποβιβάσουν επιβάτες. Κλείνουν το δρόμο συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία της μεγάλης ουράς. Που ώρες ώρες φθάνει ως την οδό Αβέρωφ!

 

Γενικά υπάρχει αντίδραση για να περιοριστεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Σωστή αντίδραση. Την ενθαρρύνουμε, την αναγνωρίζουμε. Την υποστηρίζουμε. Αυτό που άρχισε πρέπει να συνεχιστεί. Μόνο η αστυνόμευση- υπό τις παρούσες συνθήκες- μπορεί να προσφέρει μια κάποια λύση. Τίποτα άλλο.

 

Τη Θάσο επέλεξαν για τις ολιγοήμερες Καλοκαιρινές τους διακοπές αρκετοί Κυβερνητικοί παράγοντες. Τις ημέρες της γιορτής του 15Αυγουστου ήταν στη Θάσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος. Με καταγωγή – όπως είναι γνωστό- από τη Θάσο. Ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς. Μαζί τους ο πρώην Υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στην μεγάλη παρέα συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης Μιχάλης Αμοιρίδης. Συνέφαγαν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε κατάστημα στο Παχύ. Κινήθηκαν και μόνοι και όλοι μαζί. Οι Υπουργοί προσπάθησαν να μην γίνουν αντιληπτοί καθώς ήταν ιδιωτικά στη Θάσο. Άλλοτε τα κατάφεραν και άλλοτε όχι.

 

Αντίθετα ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Γιάννης Πασχαλίδης προχθές Τρίτη ακολούθησαν και το επίσημο εορταστικό πρόγραμμα στην εκκλησία της Παναγίας, την εκκλησία που γιόρταζε. Και οι δύο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με αρκετό κόσμο. Πολίτες και φίλους τους από το νησί.

 

Η προεκλογική περίοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου. Σύμφωνα με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Καβάλας κ. Κώστα Μορφίδη προετοιμάζει επίσκεψη του στην πόλη μας ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πιθανότατα η επίσκεψη του θα γίνει αρχές Σεπτέμβρη.

 

Συνεχίζονται οι δυσκολίες στη λειτουργία των πλευρικών διοδίων στον κόμβο της Εγνατίας οδού στον Άγιο Ανδρέα. Οι ουρές ήταν μεγάλες την Τρίτη (γιορτή του 15Αυγουστου), οι οδηγοί κουράστηκαν να περιμένουν κι άρχισαν να κορνάρουν. Η αντίδραση τους είχε αποτέλεσμα. Εργαζόμενος στα διόδια βλέποντας τι είχε συμβεί, αποφάσισε και άνοιξε τις μπάρες. Έτσι για λίγα επόμενα λεπτά η διέλευση από τα συγκεκριμένα πλευρικά διόδια ήταν δωρεάν. Δεν έγινε πρώτη φορά. Ούτε φυσικά τελευταία.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα και λόγω βλάβης σημειώθηκε διακοπή ρεύματος σε αρκετές συνοικίες της πόλης. Η διακοπή δεν ήταν σύντομη. Διήρκεσε από 30 λεπτά ως και 1 ώρα. Καθώς το ρεύμα επανέρχονταν σταδιακά. Μία ακόμη φορά οι συμπολίτες και ταλαιπωρήθηκαν και δεν μπορούσαν να μάθουν τι συμβαίνει. Καλούσαν το πενταψήφιο νούμερο του ΔΕΔΔΗΕ όπου περίμεναν κάποιος να τους απαντήσει. Κάποιος να τους ενημερώσει. Όταν τελικά έγινε αυτό, η ενημέρωση ήταν εντελώς αόριστη.

 

Ο ΔΕΔΔΗΕ (στην Αθήνα) και δεν αντιδρά γρήγορα στις βλάβες και δεν ενημερώνει. Διπλό το κακό. Κατά τα λοιπά το δίκτυο του στο Ν. Καβάλας φαίνεται να αντέχει. Τόσο στη ζέστη όσο και στο μεγάλο τουριστικό «κύμα». Στην αύξηση της κατανάλωσης. Γιατί οι βλάβες υπάρχουν μεν αλλά κατά γενική ομολογία και ως τώρα, είναι σχετικά λίγες. Ευχόμαστε αυτό να συνεχιστεί και να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

 

Ησυχία τις προηγούμενες ημέρες στην Πυροσβεστική υπηρεσία στο Νομό μας. Μια κινητοποίηση έγινε στο Παγγαίο μα δεν ήταν κάτι σοβαρό. Τα μέτρα πρόληψης στη Θάσο συνεχίζονται έντονα. Είτε φυσά δυνατός αέρας, είτε όχι. Στο Λιμεναρχείο, ησυχία και σε αυτό. Λίγα και μικρής σημασίας τα περισσότερα περιστατικά των προηγούμενων ημερών. Η δε κίνηση στα λιμάνια συνεχίζεται μεγάλη.

 

Η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Καβάλας (Πολεοδομία) εξέδωσε τις προάλλες οικοδομική άδεια από τις… συνηθισμένες. Δύο καταστήματα για καιρό ανοίκιαστα, το ένα δίπλα στο άλλο, μετατρέπονται σε διαμερίσματα. Κατοικίες. Αυτό θα γίνει σε συνοικία της πόλης. Αμέσως μετά τα διαμερίσματα που θα προκύψουν θα προσφερθούν στον τουρισμό. Για τις λεγόμενες βραχυχρόνιες μισθώσεις.

 

Μάλλον θα βρει μπελά. Αναφερόμαστε σε συνταξιούχο που έχει ως… χόμπι του να διαχειρίζεται ιστοσελίδες ανύπαρκτων προσώπων. Όλα αυτά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στρέφεται συστηματικά κατά δύο υποψήφιων δημάρχων και των συνεργατών τους. Ήταν θέμα χρόνου να εντοπιστεί και να αποκαλυφθεί. Φέρεται να ανήκει στη γνωστή ομάδα «εθελοντών», από αυτούς που προσέρχονται στο γραφείο καθημερινά. Και κατά τη 1,30 το μεσημέρι αποχωρεί για το σπίτι…

 

Ο υποψήφιος με την Αναστασία Ιωσηφίδου, δικηγόρος κ. Κώστας Θεοδωρίδης προβάλει την έναρξη λειτουργίας του εκλογικού κέντρου του συνδυασμού. Συμπληρώνοντας ότι πρόγραμμα του συνδυασμού είναι «…απολύτως εφαρμόσιμο, αποτέλεσμα της εμπειρίας και των γνώσεων των Στελεχών του Συνδυασμού μας και ιδίως της Επικεφαλής μας από την πολυετή και ευδόκιμη θητεία της στα τοπικά και αυτοδιοικητικά δρώμενα. Στον Συνδυασμό μας οι Δημότες του Δήμου Καβάλας έχουν φωνή».

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης