• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το θέμα που ανέκυψε τελευταία είναι δύσκολο και δυσάρεστο ταυτόχρονα. Όλο και περισσότεροι εμπλεκόμενοι στις τοπικές εκλογές το σχολιάζουν. Καταλλήλως. Η κ. Στέλλα Αργυρίου, ψυχολόγος, έκανε προ λίγων ημερών την ανάρτηση που ακολουθεί. Σχετικά με τα ψεύτικα προφίλ στο facebook και τις εξίσου ψεύτικες αναρτήσεις: «Μόνο χαρά και ικανοποίηση προσφέρει η αντίδραση και η αλληλεγγύη στην δυσφορία που αισθανόμαστε πλέον από την προεκλογική λάσπη. Χαίρομαι που τα αντανακλαστικά σας εκτός, από γρήγορα είναι και δίκαια και που όλοι μαζί ενεργούμε για να ενισχύσουμε τον πολιτικό πολιτισμό, στον οποίο δεν χωρούν κακόβουλοι Δούρειοι Ίπποι. Θεωρώ πως το τελευταίο διάστημα έχουμε κάνει μία συλλογική προσπάθεια ως κοινωνία στο δημόσιο λόγο μας να αφήσουμε πίσω τα στερεότυπα άλλων εποχών που λειτουργούσαν ανατροφοδοτικά στις ρητορικές μίσους. Ο σεβασμός στον συνάνθρωπο είναι η προτεραιότητα κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Επίσης χαίρομαι γιατί όλη αυτή η κινητοποίηση προήλθε από γυναίκες, γεγονός που ενισχύει την αρχική μου πεποίθηση πως χρειάζεται να έχουμε φωνή στην τοπική κοινωνία. Σε μία κοινωνία που πρέπει να απομονώσει τους λεκτικούς κακοποιητές καθώς βρισκόμαστε σε μια διαρκή προσπάθεια ώστε αυτός ο κόσμος να γίνει καλύτερος. Κυρίως για όσους μας έχουν ανάγκη. Ας διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια σε σοβαρότερα πράγματα για το κοινό καλό. Η Καβάλα μας αξίζει τα καλύτερα».

*Η κ. Στέλλα Αργυρίου στις εκλογές της 8ης Οκτώβρη θα είναι υποψήφια με το Θόδωρο Μουριάδη.

 


 

Σε μια από τις πρόσφατες συνεντεύξεις της η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου (υποψήφια δήμαρχος Καβάλας) μίλησε πρώτη για «… στρατό μισθοφόρων». Εμείς, είπε χαρακτηριστικά για τον συνδυασμό της, δεν διαθέτουμε τέτοιους. Στη συνέχεια περιέγραψε τους συνεργάτες, υποστηρικτές και υποψηφίους της ως ανθρώπους που πείσθηκαν και βοηθούν αυθόρμητα ώστε η πόλη της Καβάλας, ο Δήμος Καβάλας, να έχει ένα καλύτερο μέλλον. Με συγκεκριμένες προτάσεις και συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσεων. Έργων. Η αναφορά της κ. Ιωσηφίδου στους μισθοφόρους είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή…

 

Οι μισθοφόροι υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Παντού και πάντα. Κι οι εκλογές έχουν φυσικά και την οικονομική τους πλευρά. Έχουν την οικονομική παράμετρο που κάθε ένας μπορεί να φανταστεί. Άλλοι ενδίδουν κι άλλοι όχι. Συνήθως αυτοί που «αποκρούουν» τα λεφτά είναι οι περισσότεροι. Τίμιοι και ειλικρινείς, κάνουν όσα μπορούν να κάνουν και μόνο. Μια προσφορά που εξ αρχής την περιγράφουν- είναι- ανιδιοτελή. Οι λίγοι πληρώνονται. Δυστυχώς για αυτούς η συναλλαγή δεν μένει μυστική. Όσο κι αν το προσπαθούν. Κι οι ψηφοφόροι τους τιμωρούν καταλλήλως. Όταν έρθει η ώρα.

 

Υπάρχει φυσικά και μια διαφορετική κατηγορία μισθοφόρων. Αυτοί που προσλαμβάνονται για να κάνουν την λεγόμενη «βρώμικη δουλειά». Αυτοί κι αν δεν είναι λίγοι… Αλλά δυστυχώς κι αυτοί υπάρχουν. Κι αυτοί αργά ή γρήγορα θα βρουν το μάστορα τους. Κάποιοι είναι βέβαιο ότι θα έχουν αυτήν την αντιμετώπιση, την τιμωρία. Οι προβλεπόμενες διαδικασίες είναι σε εξέλιξη και αυτό που έκρυβαν, είναι σίγουρο ότι θα αποκαλυφθεί. Πριν ή μετά τις εκλογές, είναι μια άλλη ιστορία.

 

Φθάσαμε στο σημείο να ασχολούμαστε με τις εκλογές και να ψάχνουμε τους ανώνυμους με τις υβριστικές αναρτήσεις. Δεν θα έπρεπε. Πλην όμως για συγκεκριμένους ανθρώπους ο πολιτικός πολιτισμός χάθηκε προ πολλού. Ίσως και να μην υπήρξε ποτέ. Ελάχιστοι αλλά και υπαρκτοί. Όχι λοιπόν, δεν θα καθορίσουν αυτοί την ατζέντα της προεκλογικής συζήτησης. Θα αποβληθούν αμέσως και θα μείνουν στην άκρη. Αφελώς πιστεύουν ότι ήταν και παραμένουν ανώνυμοι. Αυτό φυσικά και δεν ισχύει. Σύντομα οι ενδείξεις θα γίνουν αποδείξεις.

 

Ο κ. Γιάννης Σάρρος (υποψήφιος με το Θόδωρο Μουριάδη) με ανάρτηση του στέλνει κι αυτός τα απαραίτητα μηνύματα στους… ανώνυμους (όπως κάποιοι πιστεύουν για τους εαυτούς τους): «Ποιοι κρύβονται άραγε πίσω από τους κακοήθεις με τα ψεύτικα προφίλ που σχολιάζουν όχι μόνο υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους αλλά χωρίς ήθος και μέλη των οικογενειών τους; Το μπούμερανγκ επιστρέφει …».

 

Με τη βοήθεια του ζεστού καιρού θα συνεχιστεί κι αυτήν την εβδομάδα η τουριστική  κίνηση. Αυξημένη και δυναμική. Στη Θάσο και παντού αλλού στο Νομό μας. Οι επισκέπτες από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία μοιάζουν ατέλειωτοι. Έρχονται συνεχώς και με κάθε τρόπο. Μπορεί να μας επισκέφθηκαν ήδη χιλιάδες αλλά έρχονται διαρκώς και άλλοι. Η φετινή τουριστική επιτυχία δεν ήταν αναμενόμενη. Ο Νομός Καβάλας ταλαιπωρημένος από πολλά και διάφορα, είχε ανάγκη αυτήν την (επιτέλους) ευχάριστη έκπληξη. Γιατί οι μέχρι τώρα προηγούμενες εκπλήξεις, όλες ήταν δυσάρεστες.

 

Κι όσο συνεχίζεται ο τουρισμός, τόσο θα «σκοντάφτει» και θα δυσκολεύεται η προεκλογική δραστηριότητα. Αρκετοί υποψήφιοι είναι εργαζόμενοι. Η καθημερινή τους απασχόληση σχετίζεται και με τον τουρισμό. Είναι βέβαιο ότι ειδικά αυτοί οι άνθρωποι δεν σκοπεύουν να αφήσουν τον γάμο ώστε να πάνε στα πουρνάρια….

 

Το απόγευμα στο Ακόντισμα ο Θόδωρος Μουριάδης πραγματοποιεί προεκλογική εκδήλωση. Όπου θα παρουσιάσει αρκετούς ακόμη υποψηφίους του. Υπάρχουν πολλές και διάφορες φήμες για αυτούς που θα ανακοινωθούν. Όπως φαίνεται όλες ή σχεδόν όλες έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Χθες το απόγευμα για παράδειγμα ο κ. Αλέξης Γούλας ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο του κ. Μουριάδη: «Ο κύβος ερρίφθη. Αρχίζει το ματς. Ένας αγώνας έξι εβδομάδων με αγωνία, με καλές, αγνές και ανιδιοτελείς προθέσεις. Εδώ και καιρό οι συζητήσεις με φίλους που είχαν τις ίδιες αγωνίες και την ίδια αγάπη για τον τόπο που ζούμε, είχαν το ίδιο δίλημμα. Σε όλες βγάζαμε το ίδιο πόρισμα. Χρειάζεται συμμετοχή. Αυτό και κάναμε. Με κάποιους βρισκόμαστε μαζί ενώ με κάποιους απέναντι. Εμείς αποφασίσαμε πως ο Δήμος Καβάλας βρίσκεται πάνω από εμάς και γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε για το διαφορετικό, όπου κι αν συμμετέχουμε. Με ευπρέπεια και σεβασμό για όλους. Γιατί με τον Θόδωρο Μουριάδη; Γιατί δουλεύει ατέλειωτες ώρες. Γιατί είναι σεμνός. Γιατί ξέρει».

 

Στην Καβάλα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Για ευνόητους λόγους σύντομων διακοπών. Τις συνδύασε με επαφές και συναντήσεις. Είναι πάντα πρόθυμος να βοηθήσει την Καβάλα, ειδικά σε θέματα επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

 

Προ λίγων ημερών βρέθηκαν να πίνουν καφεδάκι παρέα στο κέντρο της πόλης. Ο Γιώργος Καλαντζής, ο Μπάμπης Δράκος και ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης. Υπάρχουν πολλά που τους χωρίζουν αλλά και πολλά που τους ενώνουν. Αυτά τα τελευταία προτίμησαν να συζητήσουν το διάστημα που ήταν μαζί.

 

Τα γεγονότα στην πυρκαγιά της Αλεξανδρούπολης μας τρομάζουν. Μας στεναχωρούν. Βλέποντας τις θλιβερές εικόνες, σκεπτόμαστε τα δικά μας. Ευχόμαστε οι άνθρωποι να ξεπεράσουν γρήγορα το πρόβλημα που τους βρήκε. Κι εμείς να επανέλθουμε όπως παλιά. Εθελοντές στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Όπως τότε, μετά τη φωτιά του 1985. Τότε που οι Καβαλιώτες ανέβαιναν τα Καλοκαίρια στο δάσος και το πρόσεχαν αυτοί.  Πρώτοι και καλύτεροι. Οι εθελοντές μειώθηκαν σημαντικά τελευταία κι αυτό είναι φυσικά κάτι μη σωστό.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης