μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Προ λίγων ημερών ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση των ενημερωτικών οδικών πινακίδων στη συνοικία της Παναγίας. Γνωστοποιούν την απαγόρευση στάσης και στάθμευσης των αυτοκινήτων των επισκεπτών. Η εμφάνιση των πινακίδων και μόνο ήταν αρκετή. Πλέον τα οχήματα των επισκεπτών που κινούνται στη Θ. Πουλίδου έχουν μειωθεί. Αρκετά. Ειδικά το απόγευμα και το βράδυ. Η εικόνα των επισκεπτών να ανεβαίνουν με τα πόδια την ανηφόρα προς την Παναγία είναι συχνή και χαρακτηριστική. Άλλωστε είναι τέτοιες οι συνθήκες φέτος το Καλοκαίρι και στην Παναγία που δύσκολα βρίσκεις να παρκάρεις. Ειδικά όταν είσαι απλός επισκέπτης.

 


 

Από το πρωί χθες ήταν σε αυξημένη επιφυλακή όλες οι υπηρεσίες. Πρώτη και καλύτερη η Πυροσβεστική. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές για πυρκαγιές κι όλοι δικαιολογημένα ανησυχούσαν. Τελικά προς το μεσημέρι οι φόβοι δικαιώθηκαν. Η φωτιά στα ανατολικά του Ν. Καβάλας δημιούργησε μια σοβαρή κατάσταση παντού. Και όχι μόνο εκεί που υπήρχε το βασικό πρόβλημα.

 

Οι της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής ισχυρίζονταν, πριν το περιστατικό στο Διαλεκτό, ότι τις περισσότερες φορές η φωτιά ξεκινά από ανθρώπινη αμέλεια. Από ανθρώπινο λάθος. Κι είχαν «φρέσκα» αρκετά παραδείγματα. Τοπικά. Λέγανε επίσης ότι ακόμη κι η πρωινή φωτιά χθες στο Μυρτόφυτο, ακόμη κι αυτή πιθανόν να οφείλονταν σε ανθρώπινο λάθος. Είναι κάτι που το ψάχνουν.

 

Οι πολλοί είναι πάντα προσεκτικοί. Ξέρουν τι τους γίνεται. Είναι και εθελοντές και πρόθυμοι να βοηθήσουν. Οι λίγοι είναι το πρόβλημα. Ένας από αυτούς προχθές Κυριακή άναψε να κάψει κλαδιά έξω από το σπίτι του. Η φωτιά με τον αέρα που φυσούσε, λίγο ακόμη και θα έκαιγε σπίτια στο Κρυονέρι. Η Π.Υ. Καβάλας προσπαθούσε να εντοπίσει τον υπεύθυνο, να βρει στοιχεία σε βάρος του και να του επιβάλλει το προβλεπόμενο πρόστιμο. Αλλά κι αυτό δεν είναι εύκολο…

 

Δεν είναι εύκολο επειδή οι άνθρωποι συγχωρούν γρήγορα και εύκολα. Ειδικά όταν ένα συμβάν λήγει ομαλά και μέσα σε λίγα λεπτά. Η ατιμωρησία που προκύπτει δεν είναι θετικό στοιχείο. Μόνο οι αυστηρές ποινές θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο αυτούς που δεν σκέπτονται. Αυτούς που δεν βάζουν μυαλό.

 

Ο εθελοντισμός εμφανίστηκε και χθες στην περιοχή που καίγονταν. Κι εννοούμε το Διαλεκτό και τα γύρω χωριά. Πολλοί ξεκίνησαν από τη Χρυσούπολη, άλλο από την Καβάλα και τις γύρω περιοχές. Πήγαν εκεί που χρειάζονταν για να βοηθήσουν. Αντίθετα στην έναρξη της φωτιάς τα εναέρια μέσα δεν ήταν αρκετά. Λέγανε ότι ήταν απασχολημένα σε άλλες δασικές πυρκαγιές. Γιατί μέσα σε όλα τα άλλα υπήρξε και αυτή η ατυχία. Η φωτιά στα χωριά του Νέστου συνέπεσε με τόσες άλλες…

 

Ο πολίτης δεν ενδιαφέρεται για τη σύμπτωση. Βλέπει το πρόβλημα που αυτός αντιμετωπίζει. Θέλει το κράτος να είναι δίπλα του. Το κράτος έχει κάποια συγκεκριμένα όρια και κάποιες περιορισμένες όπως όλα δείχνουν δυνατότητες. Όταν το κράτος αποκαλύπτει τις αδυναμίες του τότε είναι που αρχίζει η κριτική. Χθες λοιπόν μαζί με τις προσπάθειες να σβήσει η φωτιά ακούγονταν δυνατά και η κριτική. Προς κάθε κατεύθυνση. Αλλά τώρα μεγάλη σημασία έχει να σβήσει η φωτιά. Ας σβήσει με το καλό κι εδώ είμαστε για όλα τα υπόλοιπα.

 

Εντός των ημερών πρόκειται να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις κι αμέσως μετά θα κάνει τις απαραίτητες ανακοινώσεις. Ο Τάσος Τσολάκης διερευνά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Νέστου. Εδώ και καιρό έχει τις επαφές του. Συζητά με πολύ κόσμο προκειμένου να κάνει ψηφοδέλτιο. Μετά από πολλές προσπάθειες ήρθε όπως φαίνεται η ώρα να λάβει τις οριστικές του αποφάσεις.

 

Η Π.Ε. Καβάλας συνέχισε χθες το έργο καθαρισμού και περιποίησης της νησίδας στο δρόμο προς το Παληό. Χθες το προσωπικό της εργάστηκε στο τμήμα από την Καλαμίτσα ως το δρόμο της ΜΟΜΑ. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμος Καβάλας έκανε ίδιου περιεχομένου παρέμβαση στο δρόμο από τον Άγιο Λουκά προς τη διασταύρωση του Νοσοκομείου. Καθαρίστηκε και η νησίδα και το πεζοδρόμιο στην ανατολική πλευρά της οδού.

 

Τα έργα στην πόλη συνεχίζονται αλλά όχι όλα. Οι εργασίες ξανάρχισαν την Παρασκευή στην οδό Ύδρας και στην οδό Κουντουριώτου. Ούτε χθες επανήλθαν τα έργα του δικτύου φυσικού αερίου και δικτύου οπτικών ινών. Και λόγω της ζέστης τα διάφορα έργα γίνονται μετ’ εμποδίων αφού στις 12 το μεσημέρι υπάρχει οδηγία να σταματούν. Σταματημένα είναι επίσης και ιδιωτικά έργα. Όχι όλα φυσικά αλλά αρκετά.

 

Ρωτήθηκε χθες ο υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας κ. Ντίνος Κλειτσιώτης για τα ψεύτικα προφίλ στο facebook και τα υβριστικά- συκοφαντικά σχόλια. Καταδίκασε την κατάσταση. Χωρίς δεύτερη κουβέντα. «Είναι απαράδεκτα και δεν έχουμε καμία σχέση» είπε ο κ. Κλειτσιώτης.

 

«Ορισμένοι συνδυασμοί τα χρησιμοποιούν (τα ψεύτικα προφίλ και τα σχόλια)» σχολίασε για το ίδιο θέμα ο Χαράλαμπος Χρυσανίδης. Ο κ. Χρυσανίδης είπε ότι το επόμενο διάστημα και ως το τέλος του μήνα σκοπεύει να ολοκληρώσει το συνδυασμό του ενώ ταυτόχρονα θα έχει συναντήσεις με το Συμβούλιο Νέων του Δήμου Καβάλας και το συνοικιακό σύλλογο του Αγίου Λουκά.

 

Δεν έγινε χθες βράδυ στο Ακόντισμα η εκδήλωση του Θόδωρου Μουριάδη. Οι υποψήφιοι που ήταν να ανακοινωθούν χθες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Ο λόγος της αναβολής της εκδήλωσης έχει σχέση με την ευρισκόμενη σε εξέλιξη (χθες το απόγευμα) φωτιά στην ανατολική πλευρά του Ν. Καβάλας.

 

Από κυκλοφοριακής πλευράς το κέντρο της πόλης ήταν και χθες σε καλή σχετικά κατάσταση. Λόγω μείωσης της κίνησης. Σήμερα το απόγευμα αντίθετα θα υπάρξει θέμα. Εξ αιτίας της πεζοδρόμησης της οδού Ομονοίας. Αλλά και όλα τα απογεύματα αυτής της εβδομάδας οι συναυλίες στην Κεντρική Πλατεία θα αυξήσουν όπως φαίνεται την κίνηση στο κέντρο. Υπομονή. Σήμερα και λόγω της εκδήλωσης στην αγορά, παρκάρισμα μπορεί να γίνει δωρεάν και μέσα στο κεντρικό λιμάνι.

 

Διαμαρτυρίες συμπολιτών που αποφάσισαν να κάνουν τις διακοπές τους στη Θάσο. Οι διαμαρτυρίες αφορούν περιπτώσεις αισχροκέρδειας ή αδικαιολόγητης ακρίβειας. «Μια μπάλα παγωτό την πλήρωσα 3 ευρώ» είπε πελάτης καταστήματος ζαχαροπλαστείου. Κι ένας άλλος πρόσθεσε: «Ζήτησα μια ντομάτα κομμένη στα τέσσερα και για μια ντομάτα μόνο πλήρωσα 6 ευρώ. Όταν τη χωριάτικη σαλάτα την χρεώνουν 7».

 

Κάθε μέρα ανακοινώνει υποψηφίους του ο Φίλιππος Αναστασιάδης. Κάθε μέρα μέσω του facebook. Ο Δήμαρχος Παγγαίου σπεύδει σε κάθε ανακοίνωση να ξεχωρίσει το πρόσωπο που είναι πάλι υποψήφιος στο συνδυασμό του σε σχέση με αυτό που πρώτη φορά αποφάσισε να είναι υποψήφιος. Τιμώντας ξεχωριστά όσους παραμένουν συνοδοιπόροι στην προσπάθεια του κι όσους εντάσσονται σε αυτήν πρώτη φορά φέτος. Για τις εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη φυσικά.

 

Καλή επιτυχία στην εκδήλωση της αγοράς σήμερα το απόγευμα και το βράδυ. Καλή επιτυχία και καλές πωλήσεις στους εμπόρους. Η επιτυχία από αυτούς εξαρτάται. Από τις εκπτώσεις που θα κάνουν. Μεγάλες και πραγματικές εκπτώσεις θα προκαλέσουν μεγάλες πωλήσεις. Ο κόσμος θα κατέβει στην αγορά. Θα δει τις τιμές κι αναλόγως θα πράξει.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης