• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Γνωστό μας από προηγούμενες του αφίξεις, έρχεται σήμερα το πρωί στην Καβάλα το κρουαζιερόπλοιο της φωτογραφίας. Το Azamara Quest. Προέρχεται από το Τσανάκαλε. Αναχωρεί το απόγευμα για τη Θεσσαλονίκη. Προγραμματίζει μια ακόμη άφιξη στο λιμάνι, στις 29 Αυγούστου. Το ίδιο μεγάλο κρουαζιερόπλοιο θα ξανάρθει στην Καβάλα. Στα μέσα του προσεχούς Σεπτέμβρη. Μαζί με το Azamara Onward είναι τα κρουαζιερόπλοια που φέτος το Καλοκαίρι έκαναν τις περισσότερες επισκέψεις στην πόλη μας.

 


 

Ένα από τα μη αναμενόμενα προβλήματα που προέκυψαν στη διάρκεια της πυρκαγιάς στο Διαλεκτό είναι αυτό της έλλειψης των εναέριων μέσων. Εξ αιτίας των άλλων ίδιων περιστατικών. Ίσως σοβαρότερων. Τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα ήταν αλλού. Δεν περίσσευε κάτι αξιόλογο για την πυρκαγιά του Δήμου Νέστου. Μετά βίας βρέθηκαν τα δύο Καναντέρ που ήρθαν – επιτέλους- στην περιοχή χθες το μεσημέρι. Εργάστηκαν τρεις περίπου ώρες και μετά αποχώρησαν. Για τις άλλες πυρκαγιές.

 

Αυτό μάλλον δεν το είχε σκεφθεί κανείς. Θα έπρεπε. Το κράτος με τους παράγοντες του όφειλε να προετοιμαστεί και για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στο Δήμο Νέστου λένε – πιθανόν σωστά- ότι αν η από αέρα βοήθεια ήταν αυτή που έπρεπε και όταν έπρεπε, όλα ίσως να εξελίσσονταν διαφορετικά. Ναι μεν τα άλλα περιστατικά ήταν σοβαρότερα αλλά και το δικό μας, δεν ήταν κάτι απλό ή εύκολο. Άρα από το επόμενο Καλοκαίρι όλοι αυτοί οι αρμόδιοι που σχεδιάζουν και προβλέπουν, πρέπει να προσθέσουν στα πιθανά σενάρια κι αυτό που έγινε φέτος. Πρόσφατα και στην περιοχή μας.

 

Οι αιρετοί εκπρόσωποι μας που πήγαν έγκαιρα στη φωτιά του Δήμου Νέστου τηλεφωνούσαν παντού. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη. Παντού. Ζητούσαν περισσότερα αεροπλάνα. Πιο αξιόπιστα ελικόπτερα. Κι όταν μετά από ώρες το αίτημα τους μερικώς ικανοποιήθηκε, δεν έκρυψαν τη χαρά τους. Η ανάρτηση του κ. Αλέξη Πολίτη έγινε χθες το μεσημέρι, όταν εμφανίστηκαν στο Δήμο Νέστου τα αεροπλάνα τύπου Καναντέρ: «Οι εκκλήσεις μας έπιασαν τόπο και πλέον στο μέτωπο της πυρκαγιάς, πέρα από τα επίγεια και τα λίγα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής και τα μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και του Δήμου, επιχειρούν επιπλέον και 2 αεροπλάνα Canadair».

 

Στις 4 περίπου χθες το απόγευμα τα δύο αεροπλάνα αποχώρησαν αφού ήταν απαραίτητα αλλού. Δεκτό. Τι έμεινε στη θέση τους; Σύμφωνα με πληροφορίες (και με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής) χθες το απόγευμα κι ενώ κινδύνευαν χωριά στα ορεινά, στη φωτιά έριχνε νερό από τον αέρα ένα μόνο ελικόπτερο! Υπό αυτές τις συνθήκες κανείς δεν ήταν αισιόδοξος. Η φωτιά χθες το απόγευμα έκαιγε στα βουνά. Εκεί που δυστυχώς δεν μπορεί να πλησιάσει άνθρωπος. Κι όπως φυσούσαν οι άνεμοι όλο και δυνάμωνε κι όλο και απειλούσε να κατέβει πιο χαμηλά.

 

Χρειάζονται με λίγα λόγια περισσότερα εναέρια μέσα. Χρειάζονται περισσότεροι άνθρωποι. Χρειάζεται ένα ισχυρότερο δυναμικό ώστε ακόμη κι αν όλα συμβούν ταυτόχρονα, να μπορούν όλα να αντιμετωπιστούν. Να προστατευτούν όλα τα σπίτια, όλες οι περιουσίες. Στη Βόρεια Ελλάδα, στην Κεντρική Ελλάδα, στην Αττική. Σε όλη την Ελλάδα.

 

Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης πήγε έγκαιρα στη φωτιά στο Διαλεχτό. Αμέσως. Ακόμη και κατάσβεση έκανε! Αυτό συνέβη όταν βρέθηκε στην εκκλησία του (άδειου) χωριού κι η φωτιά ήταν σε μικρή απόσταση. Ο κ. Πασχαλίδης άκουσε πολλά. Πολίτες του διαμαρτύρονταν συνεχώς. Η παρουσία του στο περιστατικό παρόλα αυτά σχολιάζεται θετικά. Όπως και οι ενέργειες του για την ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής.

 

Ίδιο ρόλο έπαιξε ο Αλέξης Πολίτης αλλά και ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης. Ο Δήμαρχος ως εκπρόσωπος της αυτοδιοίκησης έκανε πρώτος δηλώσεις για το αυτονόητο. Πρώτος αυτός τη Δευτέρα ζήτησε μεγαλύτερη βοήθεια από εναέρια μέσα. Στη συνέχεια δήλωση- ανάρτηση με ίδιο περιεχόμενο έκανε και ο Αλέξης Πολίτης. Ο κ. Μιχαηλίδης σε δηλώσεις που έκανε χθες το πρωί ευχαρίστησε για την έμπρακτη συμπαράσταση τους άλλους Δήμους του Ν. Καβάλας αλλά και Δήμους όμορων Νομών.

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε χθες την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας σχετικά με τη δημιουργία λαϊκής αγοράς πρότυπο. Η λαϊκή της Καλαμίτσας. Κατόπιν τούτου οριστικά η πόλη μας αποκτά δεύτερη λαϊκή που όπως η βασική θα γίνεται κάθε Σάββατο. Από νωρίς το πρωί ως το μεσημέρι. Αν θα είναι λαϊκή πρότυπο και στην πράξη (και όχι μόνο στο όνομα), είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία.

 

Από χθες η κ. Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου είναι άνευ μισθού συνεργάτης – σύμβουλος του Δημάρχου Θάσου κ. Λευτέρη Κυριακίδη. Η απόφαση που υπέγραψε ο κ. Κυριακίδης αναφέρει: «Αναθέτουμε στην Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου καθήκοντα άμισθης ειδικής συμβούλου του Δήμου Θάσου. Η ως άνω άμισθη Ειδική Σύμβουλος θα συνδράμει στο έργο του Δημάρχου όσον αφορά τα θέματα Πολιτισμού. Η ανωτέρω θα ασκεί καθήκοντα αμιγώς συμβουλευτικά. Θα παρέχει συμβουλές και θα διατυπώνει γνώμες προς το Δήμαρχο στα ανωτέρω θέματα και θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου».

 

Το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Καβάλας πληρώνει τοπική επιχείρηση με ποσό 500 περίπου ευρώ για να νοικιάσει από αυτήν φωτοτυπικό μηχάνημα. Η ενοικίαση του φωτοτυπικού για τις ανάγκες του υποκαταστήματος θα έχει διάρκεια ένα έτος. Είναι κάτι διαφορετικό, κάτι περίεργο για το δημόσιο. Δηλαδή πόσα περισσότερα θα ήταν τα χρήματα αν το μηχάνημα το αγόραζε ο ΕΛΓΑ Καβάλας;

 

Η Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας ενέκρινε το αίτημα που δέχθηκε. Η χθεσινή απόφαση της αναφέρει «Εγκρίνουμε την προσωρινή παραχώρηση χρήσης του αύλειου χώρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Φιλίππων στον πολιτιστικό μουσικό σύλλογο ΑΜΦΙΩΝ, στο πλαίσιο πραγματοποίησης μουσικο-αφηγηματικής εκδήλωσης (με παραδοσιακά τραγούδια για τον ¨Συρτό¨ και αρχαία ελληνικά κομμάτια), με τίτλο “Ο Πανελλήνιος χορός Συρτός”, στις 06/09/2023 (με τοποθέτηση ηχητικού και φωτιστικού τεχνικού εξοπλισμού) από τις 17.00 -24.00. Συντελεστές της παράστασης είναι οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων εκμάθησης μουσικών οργάνων και χορωδίας με είσοδο ελεύθερη για το κοινό».

 

Με οριακή απαρτία και μετά από αναμονή περίπου μιας ώρας, συνεδρίασε χθες το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Το μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης, θέμα τυπικό, εγκρίθηκε. Όλα τα δημοτικά συμβούλια στη ΑΜΘ αλλά και τα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών επιχειρήσεων έκαναν πρόσφατα το ίδιο. Αποφάσισαν θεωρητικά πάντα, για τις πιθανές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού του 2024.

 

Αρχικά υποθέσαμε ότι η προεκλογική δραστηριότητα επηρεάζεται, περιορίζεται από το περιστατικό της πυρκαγιάς στο Δήμο Νέστου. Τελικά έγινε κάτι άλλο. Η προεκλογική δράση πήγε στην άκρη. Γιατί απλά άλλα είναι αυτά που προέχουν. Ευχόμαστε η διακοπή να είναι σύντομη. Η φωτιά να σβήσει και όλα (και τα προεκλογικά) να επανέλθουν. Να ξαναγίνουν όπως ήταν.

 

Πολύ σωστά έπραξε η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου. Ματαίωσε κάποιες από τις δράσεις της χθεσινής εκδήλωσης. Διατήρησε το βασικό στόχο. Κι άφησε τα σπουδαία, τα σημαντικά μουσικά γεγονότα για του χρόνου. Ατυχία. Αλλά και μία ακόμη δικαίωση της γνωστής παροιμίας σύμφωνα με την οποία «… κάθε αρχή και δύσκολη».

Διαβάστε επίσης