μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Κάτω από αντίξοες συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών, συνεχίστηκαν χθες στον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου «Αλεξάνδρα Δήμογλου» στην Καλαμίτσα οι εργασίες ανακαίνισης των υπαίθριων γηπέδων μπάσκετ. Αρχικά στρώνεται ασφαλτικό γαλάκτωμα (φωτογραφία). Θα επακολουθήσουν στρώσεις και άλλου υλικού. Τα γήπεδα εξ αυτού του λόγου δεν χρησιμοποιούνται. Πιο προχωρημένο είναι το ίδιο έργο στο πρώτο γήπεδο μπάσκετ, μπαίνοντας στο χώρο, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ίσως από το Σαββατοκύριακο. Στον προαύλιο χώρο της Καλαμίτσας (ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου) προετοιμάζεται εκδήλωση του συλλόγου της Κηπούπολης- Καλαμίτσας. Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει το βράδυ της Παρασκευής. Οι διοργανωτές θα λάβουν οριστική απόφαση σήμερα και σε σχέση με την εξέλιξη της φωτιάς στο Δήμο Νέστου.

 


 

Πρωί Τετάρτης. Χθες το πρωί. Με το πρώτο φως οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής υπηρεσίας θέτουν τον στόχο τους. Να σβήσουν εντός της ημέρας τη φωτιά στο Δήμο Νέστου. Τελικά τα πράγματα εξελίχθηκαν καλά αλλά όχι τόσο όσο περίμεναν. Κατά πάσα πιθανότητα το περιστατικό θα λήξει σήμερα και πάντα εκτός απροόπτου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ειδικά την Τρίτη αλλά και χθες Τετάρτη είχαν σύμμαχο την άπνοια. Απόλυτη ή σχετική. Μαζί με τις ρίψεις νερού από τα αεροπλάνα σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος. Ώστε σύντομα η φωτιά να σβήσει.

 

Από την άλλη πλευρά η ζημιά έγινε. Καταστροφή υπήρξε. Κάηκαν σπίτια, κάηκαν επαγγελματικοί χώροι, κάηκαν αυτοκίνητα και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Το κράτος πρέπει να βοηθήσει. Να βοηθήσει πραγματικά. Μέχρι και χθες δεν υπήρχε κάτι συγκεκριμένο. Αξιόλογη και απαραίτητη η βοήθεια των άλλων (αυτοδιοίκηση, εκκλησία κτλ) όμως εδώ χρειάζεται κάτι μεγαλύτερο. Σημαντικότερο. Μια κρατική παρέμβαση. Μια οικονομική στήριξη.

 

Λέγονται πολλά για την αιτία της φωτιάς στο Διαλεκτό. Άνθρωποι συγκεκριμένοι και σοβαροί ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για εμπρησμό. Παρουσιάσουν τα στοιχεία και τις απόψεις τους μέσω αναρτήσεων στο διαδίκτυο. Στις αρχές δεν λένε τίποτα. Κι αν λένε, η αξιολόγηση αυτών των στοιχείων δεν είναι αυτή που περιμέναμε. Έτσι ενώ διαδίδεται το σενάριο του εμπρησμού, τόσο η Αστυνομία όσο και η Πυροσβεστική δεν το επιβεβαιώνουν. Δηλώνουν πλήρη άγνοια. Θα χρειαστεί φυσικά να περιμένουμε. Να σβήσει η φωτιά και αμέσως μετά να ανοίξει αυτή η έρευνα. Κακά τα ψέματα, όταν ασχολείσαι με το σβήσιμο μιας επικίνδυνης φωτιάς είσαι υποχρεωμένος να αφήσεις στην άκρη όλα τα άλλα. Θα τα εξετάσεις όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δεν αργεί.

 

Έχοντας πάντα το μυαλό μας στη φωτιά του Νέστου και στις φωτιές γενικότερα, αλλάζουμε θέμα. Ασχολούμαστε με τα εσωτερικά της ΝΔ Καβάλας. Εμπλουτισμένα με νέο υλικό. Αυτό που αφορά την επίσκεψη Παναγιωτόπουλου στην πυρκαγιά. Κι όσα ακολούθησαν. Ο πρώην Υπουργός πήγε εκεί και (όπως ήταν φυσικό) φωτογραφήθηκε. Σε μια συγκεκριμένη φωτογραφία φορά το καπέλο του ανάποδα. Γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά από μέσα ενημέρωσης των Αθηνών. Από συγκεκριμένα μέσα. Επιτέλους τον θυμήθηκαν. Είχαν να ασχοληθούν καιρό μαζί του…

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος απάντησε καταλλήλως και φανερά θυμωμένα. Στο τελευταίο μέρος της έμμεσης απάντησης του σα να … «φωτογραφίζει» κάποιον. Επιρρίπτοντας σε αυτόν τις ευθύνες των αρνητικών σχολίων. Σα να αναφέρεται σε κάποιον στοχευμένα. Κάποιον αρκετά γνωστό μας. Όπως διατυπώνονται τα έμμεσα σχόλια του, αντιλαμβανόμαστε ότι μάλλον εννοεί τον Μακάριο Λαζαρίδη!

 

Αυτός ο «πόλεμος» φημολογούνταν ότι θα αρχίσει καιρό τώρα. Ίσως εδώ και κάποια χρόνια. Κι όλο θα άρχιζε κι όλο δεν γίνονταν τίποτα. Ως που προχθές υπήρξε αυτή η «φωτογραφία» από πλευράς του κ. Παναγιωτόπουλου. Όχι αναίτια, λένε συνεργάτες του. Ο κ. Λαζαρίδης δεν απάντησε αλλά έγινε συζήτηση. Μεγάλη συζήτηση.

 

Πολλοί τοπικοί παράγοντες της ΝΔ λένε ότι ο «πόλεμος» άρχισε. Ίσως να υπερβάλουν. Ίσως να βιάζονται. Ίσως να τον επιθυμούν. Το θέμα είναι υπό παρακολούθηση. Όπως όλα άλλωστε, όλα όσα έχουν σχέση με την τοπική ΝΔ. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα αναπτύχθηκε μια υψηλών τόνων εσωκομματική συζήτηση περί της ανάγκης στήριξης της υποψηφιότητας Μέτιου. Στο πλαίσιο της οποίας, λένε όσοι ξέρουν, παραλίγο να αρχίσει ο προαναφερθείς «πόλεμος». Τότε την αποφύγαμε την έναρξη του «πολέμου». Τώρα μάλλον όχι.

 

Η κ. Ειρήνη Βρανά, πολιτευτής της ΝΔ Καβάλας, επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης τις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά στο Δήμο Νέστου. Με δηλώσεις που έκανε χθες συνεχάρη τους πυροσβέστες και τους εθελοντές. Δήλωσε τη συμπαράσταση της στους ανθρώπους που έχασαν τις περιουσίες τους. Η κ. Βρανά πήγε στα χωριά και είδε από κοντά το μέγεθος της ζημιάς που έγινε.

 

Νέες δωρεές στο Νοσοκομείο Καβάλας. Το ξενοδοχείο Εγνατία πρόσφερε διανυκτερεύσεις σε δωμάτια του ενώ το κατάστημα Lidl στη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ) έκανε δωρεά μεγάλης ποσότητας νερών. Όλα αυτά χρειάστηκαν στην πρόσφατη διαδικασία- πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα- μεταφοράς των ασθενών από το Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης στο Νοσοκομείο της πόλης μας.

 

Άρχισαν ή όχι ακόμη οι παραδοσιακές επισκέψεις των υποψηφίων στην Ιχθυόσκαλα; Μάλλον όχι. Σίγουρα θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα. Κάθε είδους υποψήφιοι θα πηγαίνουν χαράματα στην Ιχθυόσκαλα για να συναντήσουν εμπόρους και εργαζόμενους. Άλλοι υποψήφιοι θα την επισκεφθούν πρώτη φορά στη ζωή τους κι άλλοι πρώτη φορά από τις εκλογές του 2019 και μετά.

 

Χθεσινή ανάρτηση του συμπολίτη γιατρού Μιχάλη Σωτηρόπουλου: «Αν δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η εξασφάλιση Canadair «κατόπιν ενεργειών μου» είναι η μεγαλύτερη παραδοχή της χρεοκοπίας του κράτους τότε κάποιος πρέπει να τους το πει! Τα πτητικά μέσα οφείλουν να βρίσκονται (και πιστεύω ότι βρίσκονται) εκεί που πρέπει και αυτό το αποφασίζουν οι αρμόδιοι σταθμίζοντας τις περιπτώσεις. Ο παλαιοκομματισμός δεν έχει θέση σήμερα και όσοι τον εφαρμόζουν, δυστυχώς, αυτογελοιοποιούνται…». Στο αρχικό κείμενο σχολιάζει ο Γιώργος Καλαντζής: «Μιχάλη μου όταν ο πολιτικός κάνει το χρέος του, το αυτονόητο, σιωπά! Δυστυχώς όμως …..αυτούς…..».

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Άκης Τελίδης (υποψήφιος με την Αναστασία Ιωσηφίδου) επισκέφθηκε χθες το Νοσοκομείο. Παρέδωσε στον κ. Γερόπουλο τη δική του βοήθεια. Μια ελάχιστη συμμετοχή, μια πράξη συμπαράστασης για τους νέους ασθενείς. Κυρίως για τους συνοδούς τους. Ο κ. Τελίδης σημείωσε: «Με σεβασμό στους Συνοδούς των Ασθενών. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από τον κύριο Γερόπουλο ,τον Διοικητή του Νοσοκομείου μας ,οι πληγέντες που φιλοξενούνται, προσεγγίζουν τους εβδομήντα ,η κατάσταση είναι πλήρως ελεγχόμενη! Η Στήριξη στο Συνάνθρωπο αφορά τόσο την κοινωνία μας ,ακόμη περισσότερο τον καθένα μας προσωπικά. Ελάχιστη βοήθεια ,από καρδιάς».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης