• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το απόγευμα και το βράδυ της Τετάρτης (23/8) υλοποιήθηκε μια ακόμη πρωτοβουλία του συνοικιακού συλλόγου της Νεάπολης (ΔΕΠΟΣ). Σε υπαίθριο χώρο προβλήθηκε ταινία. Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική. Την ταινία παρακολούθησαν μικροί και μεγάλοι. Η ατμόσφαιρα πολύ ωραία. Η διοίκηση του συλλόγου προετοιμάζεται για τη βασική της και Καλοκαιρινή εκδήλωση, αυτήν την φορά στην αυλή του σχολείου της συνοικίας. Θα γίνει αρχές Σεπτέμβρη. Για τα προχθεσινά, η φωτογραφία συνοδεύεται από το ακόλουθο κείμενο: «Με νέο ηχείο και καλύτερη οθόνη προβολής το αποτέλεσμα ήταν επιπέδου θερινού κινηματογράφου. Το επόμενο ραντεβού μας στις 8-9 στο πανηγύρι του συλλόγου μας στην αυλή του 24ου σχολείου».

 


Ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες τις περιοχές που αντιμετώπισαν πρόβλημα λόγω της πυρκαγιάς. Είδε από κοντά, άκουσε, έβγαλε τα συμπεράσματα του. Βασικότερο των οποίων είναι αυτό που περιλαμβάνει η χθεσινή του δήλωση: « Είδα από τους πολίτες μια ασταμάτητη, μια πηγαία εθελοντική διάθεση». Φυσικά κι έχει δίκιο. Αυτό που είδε ισχύει όχι μόνο στα χωριά του Νέστου, στους λεγόμενους «γιακάδες». Ίδια είναι η αντίδραση σε όλο το Νομό. Στη φύλαξη των δασών εντός της Καβάλας, στο Σύμβολο κτλ.

 

Ο κόσμος «ξύπνησε». Βγήκε από το σπίτι. Άφησε τη διασκέδαση στην άκρη. Επικεντρώθηκε σε όσα είχε ξεχάσει. Ο κόσμος είναι και στα δάση. Φρουρός. Ελεγκτής. Ακούραστος και πάντα χαμογελαστός. Τούτη την φορά οι άνθρωποι κάνουν κάτι διαφορετικό. Κάτι που αναφέρεται στο κοινωνικό σύνολο. Μια υποχρέωση όλων μας που κακά τα ψέματα, την είχαμε ξεχάσει.

 

Αμέσως μετά την καταστροφική φωτιά του 1985 οι Καβαλιώτες είχαν μια συμπεριφορά μοναδική. Ασχολήθηκαν με την αναδάσωση. Πήγαν παντού. Φύτεψαν εκεί που υπήρχαν καμένα. Κι όταν ξανάρθε Καλοκαίρι, το Καλοκαίρι του 1986, αυτοί ανέλαβαν να προφυλάξουν το δάσος που είχε απομείνει. Χρόνο με το χρόνο αυτή η εθελοντική διάθεση χαλάρωσε. Τελευταία δεν υπήρχε καθόλου. Ως που ξέσπασε η φωτιά στο Διαλεκτό. Στο Εκλεκτό, στην Αβραμηλιά και στη Δαμασκηνιά. Επανήλθαμε αμέσως στις καταστάσεις του 1985. Κι ακόμη χειρότερες. Πάθαμε, μάθαμε. Ξαναγίναμε ενεργοί πολίτες. Αργήσαμε αλλά όπως λέει και το λαϊκό ρητό «…κάλλιο αργά παρά ποτέ».

 

Κατά γενική ομολογία οι διαθέσιμοι πυροσβέστες στην Καβάλα ήταν λίγοι. Αρκετοί είχαν κληθεί να βοηθήσουν τόσο στην Ροδόπη όσο και στον Έβρο. Τότε ξέσπασε πρώτα η φωτιά στο Μυρτόφυτο. Την πρόλαβαν, την έσβησαν κι όλα καλά. Λίγη ώρα μετά η φωτιά στο Διαλεκτό. Με το δυνατό αέρα εκείνης της στιγμής, η φωτιά φούντωσε. Έκαψε σπίτια, πουρνάρια, χόρτα. Ακόμη κι ένα όχημα της Πυροσβεστικής. Ο κόσμος της υπηρεσίας έσπευσε αλλά δεν ήταν αρκετός. Κακή στιγμή για το πυροσβεστικό σώμα. Οι πυροσβέστες είναι πολλοί. Όχι όμως αρκετοί. Τώρα που το δικό μας πρόβλημα έληξε, τώρα πρέπει να εξεταστεί και αυτή η παράμετρος.

 

Η φωτιά ξεκίνησε μέσα από το χωριό. Το δήλωσε χθες ο διοικητής της Π.Υ. κ. Μπαλατσούκας. Το αναφέρουν από την πρώτη στιγμή και οι εκπρόσωποι της αστυνομίας. Περίεργο. Διαφορετικό. Η φωτιά ξεκίνησε μάλλον από αυλή κατοικίας. Κάποιοι φωτογράφησαν εύφλεκτη ύλη που βρήκαν στην περιοχή. Το στοιχείο θα ερευνηθεί, θα εξεταστεί. Προς το παρόν το σενάριο του εμπρησμού αν και υπάρχει, δεν είναι ισχυρό. Θα δούμε στην πορεία. Η έρευνα πρέπει να γίνει γρήγορα και όχι πρόχειρα. Ώστε να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις. Γιατί εν τω μεταξύ λέγονται πολλά. Πάρα πολλά. Δυστυχώς τα περισσότερα θα αποδειχθούν υπερβολές. Αλλά κάποια στιγμή και για πολλούς λόγους πρέπει να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση. Την αλήθεια από τη … μυθοπλασία.

 

Κι ενώ οι πολλοί είναι ευαίσθητοι και πραγματικοί εθελοντές, άλλοι είναι για τις εκδηλώσεις. Για τα… πανηγύρια. Είχε επιτυχία προχθές η συναυλία του Νίκου Οικονομόπουλου. Έγινε σε παραλιακό μπαρ. Την παρακολούθησε ένας άλλος κόσμος. Ένας κόσμος που δεν ανησυχεί, δεν αντιδρά και προφανώς δεν ενδιαφέρεται. Απόδειξη του γεγονότος το ότι στο τέλος της συναυλίας κάποιοι μάλωσαν και κάποιοι εξ αυτών πήγαν τραυματίες στο Νοσοκομείο. Τόσο ωραία…

 

Απόγευμα και βράδυ Τετάρτης (23/8) η Νέα Ηρακλείτσα γιορτάζει τα Εννιάμερα της Παναγίας. Η καθιερωμένη περιφορά της εικόνας συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών. Και αιρετών. Σε απόσταση ο Νίκος Παναγιωτοπούλος από τον Μακάριο Λαζαρίδη. Σε απόσταση ο Γιάννης Πασχαλίδης από τον Μακάριο Λαζαρίδη. Ο τελευταίος βρίσκονταν σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς πολιτικής απομόνωσης. Λες και ήταν … τιμωρία! Λογικό, εδώ που έφθασαν τα πράγματα. Μάλλον θα πρέπει να το συνηθίσουμε από εδώ και πέρα. Θα το βλέπουμε συχνά.

 

Ο Μακάριος Λαζαρίδης επισκέφθηκε την Τετάρτη το Νοσοκομείο. Στις πληγείσες περιοχές από την φωτιά δεν πήγε ακόμη. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πήγε χθες στο Νοσοκομείο. Χθες το μεσημέρι αναμένονταν στο Νοσοκομείο και η Αγγελική Δεληκάρη. Όσο για τον Γιάννη Πασχαλίδη, στο Νοσοκομείο δεν πήγε. Πήγε όμως στις φωτιές. Όταν το πρόβλημα υπήρχε και ήταν μεγάλο.

 

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας έκανε ότι είναι δυνατό προκειμένου να απομακρυνθούν από την είσοδο του λιμανιού οι νταλίκες με τα προς εκτελωνισμό προϊόντα στην καρότσα τους. Δημιούργησε έναν νέο χώρο στάθμευσης, σχεδόν μόνο για φορτηγά. Θα δούμε πώς η αλλαγή θα λειτουργήσει στην πράξη αλλά: 1)Η ιδέα φαίνεται πολύ σωστή, 2) Άλλος τρόπος άμεσης αποχώρησης των φορτηγών από την είσοδο του λιμανιού δεν υπήρχε. Κι όσο περιμένουμε να λειτουργήσει και το νέο παρκινγκ και η προαναφερθείσα λύση, ας μην ξεχνάμε το βασικό στόχο. Να κατασκευαστεί στο νέο λιμάνι ένα κτίριο μόνο για το Τελωνείο. Εκεί είναι η θέση της υπηρεσίας.

 

Η φωτιά στα χωριά του Δήμου Νέστου επηρέασε τα προεκλογικά του ίδιου Δήμου. Ο Τάσος Τσολάκης είναι αισιόδοξος ότι θα «κλείσει» ψηφοδέλτιο αρκετά πριν την 31η Αυγούστου. Τώρα που τα πράγματα ηρέμησαν αφού η φωτιά έσβησε, θα δει τα δεδομένα της προσπάθειας του. Θα κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις του.

 

Κανονικά θα γίνουν σήμερα και αύριο οι εκδηλώσεις στην Καλαμίτσα και στην Κηπούπολη. Εκδηλώσεις του συνοικιακού συλλόγου Κηπούπολης- Καλαμίτσας. Ο σύλλογος ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ότι μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου του Διαλεκτού, στο χώρο της εκδήλωσης θα γίνεται συγκέντρωση χρημάτων. Που στη συνέχεια θα σταλούν στο Διαλεκτό για ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

 

Ανακοινώθηκε ότι θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στις 8 το απόγευμα. Στο Ακόντισμα. Είναι η προεκλογική εκδήλωση του Θόδωρου Μουριάδη που δεν έγινε την περασμένη Δευτέρα λόγω της πυρκαγιάς στο Δήμο Νέστου. Θα παρουσιαστούν υποψήφιοι δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Ο κ. Μουριάδης έχει και εκλογικό κέντρο. Λειτουργεί σε κατάστημα στον πεζόδρομο της Παύλου Μελά.

 

Εκτός από τη γιορτή της πατάτας που θα γίνει την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη, στη Λεκάνη ο σύλλογος Ρίζες οργανώνει σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Αυτήν την Κυριακή: «Με πρωτοβουλία του ιερέα του χωριού μας, πατέρα Δημητρίου Νταβή, διοργανώνεται ενημερωτική ημερίδα για την παροχή πρώτων βοηθειών! Η διασωστικη ομάδα Νέστου Διασωστική Νέστου προτίθεται να μας παρέχει όλες τις βασικές γνώσεις που χρειάζεται να έχουμε όλοι».

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης