• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Στέλλα Αργυρίου βρήκε χρόνο για μια γόνιμη συζήτηση με τον Φιλίπ Κοτσαρίδη. Τον πρόεδρο των Ελλήνων των Βρυξελών. Στενός φίλος της Καβάλας και κάτοικος της περιοχής- όπως επίσης νιόπαντρος- συζήτησε με την Στέλλα Αργυρίου. Η ίδια εξηγεί: «…μία γόνιμη συζήτηση με προτάσεις, ιδέες, διασυνδετικές δράσεις, δράσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος, είχαμε το Σάββατο το πρωί, στην φιλόξενη πόλη μας. Η κοινή αγάπη για τον τόπο μας, αποτελεί τον συνδετικό κρίκο όλων όσων θέλουν να προσφέρουν. Έτσι λοιπόν οι Βρυξέλλες βρέθηκαν στο πλευρό της Καβάλας».

 


 

Ο υποψήφιος με τις πολλές, τις διαδοχικές ομοφοβικές ρατσιστικές αναρτήσεις επανεμφανίστηκε. Μεταξύ πολλών ακόμη συνυποψηφίων του. Η παρέα φωτογραφήθηκε χαμογελαστή- σα να μην τρέχει τίποτα- σε μια από τις πρόσφατες εκδηλώσεις. Η συμμετοχή του συγκεκριμένου ανθρώπου στην προεκλογική δραστηριότητα προκαλεί απογοήτευση. Θλίψη. Το ότι παραμένει μέλος του συνδυασμού, επίσης. Δεν ξέρουμε αν τον συγχώρησαν, αν τον δικαιολόγησαν κι -ακόμη χειρότερα- αν τον στηρίζουν. Ξέρουμε κάτι άλλο. Η δημοκρατία πλήττεται. Η δημοκρατία κινδυνεύει. Κι αυτό το διακύβευμα είναι σαφώς σημαντικότερο απ’ όλα τα άλλα. Κρίμα για τους ανθρώπους που ήταν δίπλα του. Ακόμη κι αν κάποιοι δεν γνωρίζουν, έχουν κι αυτοί τις ευθύνες τους. Όσοι για αυτούς που γνωρίζουν, έρχεται η ώρα της κατάλληλης τιμωρίας τους. Η κοινωνία αυτά δεν τα αφήνει να περάσουν έτσι… Έχει την καλύτερη απάντηση.

 

Ακροδεξιές συμπεριφορές και πρακτικές επανέρχονται και με αφορμή τις πυρκαγιές. Βγαίνουν γρήγορα συμπεράσματα εμπρησμών. Συγκροτούνται ομάδες, ένοπλες καμιά φορά, που περιπολούν ακόμη και στην περιοχή μας! Παρουσιάζονται «παραμύθια» ως αληθινά γεγονότα. Στοχοποιούνται οι παράνομοι- παράτυποι πρόσφυγες. Στη δημοκρατία υπάρχουν διαδικασίες για κάθε περιστατικό πυρκαγιάς. Μπορεί να αργούν αλλά υπάρχουν. Με τα έως τώρα στοιχεία και όσον αφορά τη δική μας περιοχή, διαπιστώνονται μόνο υπόνοιες. Και για εμπρησμό αλλά και για ανθρώπινο λάθος. Ας αφήσουμε αυτούς που πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους. Κι ας απομονώσουμε όσους πήραν τα όπλα και βγήκαν στο… «κυνήγι»!

 

Μια μεγάλη τούρτα με το σήμα της παράταξης. Ώρα Δημιουργίας. Μια μεγάλη έκπληξη στην υποψήφια Δήμαρχο Αναστασία Ιωσηφίδου που είχε τα γενέθλια της. Ωραίες στιγμές, διάλλειμα του προεκλογικού αγώνα, προχθές. Η κ. Ιωσηφίδου μεταξύ υποψηφίων και φίλων της, χάρηκε. Το ευχαριστήθηκε και με το παραπάνω. Η ανάρτηση αναφέρει και «…η πετυχημένη εκδήλωση έγινε στο καφέ Μπρίκι στην χερσόνησο της Παναγίας μέσα σε κλίμα ευφορίας και διάχυτης αισιοδοξίας με νοστιμότατη τούρτα και συζητήσεις για την πορεία και την ανάπτυξη του δήμου της Καβάλας».

 

Το σωματείο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καβάλας διοργανώνει αύριο νέα σύσκεψη. Θέτει όλους τους αρμοδίους ενώπιον των ευθυνών τους αφού το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο νοσηλευτικό ίδρυμα δεν επαρκεί. Σε σημείο που αναφέρονται καταστάσεις επισφαλούς λειτουργίας! Η σύσκεψη δεν μπορεί μόνη της να προκαλέσει αλλαγές. Πολύ περισσότερο… θαύματα. Όλοι καλούνται να πιέσουν την Αθήνα, αφού πρώτα (ξανά)ενημερωθούν. Κυρίως οι τέσσερις βουλευτές. Και να πιέσουν διαφορετικά. Ισχυρά και αποτελεσματικά. Σημειώνουμε ότι στην πρωτοβουλία του σωματείου συμμετέχει (αφού συμφωνεί με το περιεχόμενο της) η διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας. Είναι ευχάριστο να βλέπουμε μαζί διοίκηση και εργαζόμενους κι εδώ που τα λέμε δεν είναι καθόλου συνηθισμένο.

 

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Δαμιανός Καγγελίδης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συνεχίζει να κάνει ψηφοδέλτιο κι όπως φαίνεται σύντομα όλες οι θέσεις θα καλυφθούν! Για την ΠΕ Καβάλας ακούγεται το όνομα του Πολίτη. Προσοχή, όχι του Αλέξη. Ο Αντιπεριφερειάρχης ήταν, είναι και θα είναι υποψήφιος με τον Μέτιο. Ο Πολίτης στο ψηφοδέλτιο του Καγγελίδη είναι γιατρός κι αυτός, ονομάζεται Μένιος Πολίτης. Προέρχεται από το Δήμο Παγγαίου.

 

Την Πέμπτη ήταν στην Καβάλα για διαβουλεύσεις ο Χριστόδουλος Τοψίδης. Εθεάθη να πίνει καφέ στο Franco’s με τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη. Κρατά χρόνια αυτή η σχέση, αυτή η φιλία. Κι όποτε έρχεται στην Καβάλα ο κ. Τοψίδης- και εκτός των άλλων- έχει πάντα μια συνάντηση μόνο με τον Αλέξανδρο. Το τι συζήτησαν, το ξέρουν οι ίδιοι. Στη συνέχεια ο κ. Τοψίδης είχε πρόγραμμα κι άλλων συναντήσεων.

 

Όλοι ή σχεδόν όλοι οι συνδυασμοί ήθελαν τον Λάζαρο Ψωμά. Όλοι ή σχεδόν όλοι του έκαναν πρόταση. Ο κ. Ψωμάς ζήτησε χρόνο και σκέφθηκε αρκετά είναι αλήθεια. Συναντήθηκε, άκουσε πολλούς. Προχθές αποφάσισε να ενταχθεί στην προσπάθεια του Χαράλαμπου Χρυσανίδη. Είναι πολύ καλή «μεταγραφή». Αν και πρόκειται για τοπικό σύμβουλο της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας, ο Λάζαρος Ψωμάς είναι από αυτούς που ξεχωρίζουν. Καλή του επιτυχία.

 

Δημιουργήθηκε μια μεγάλη παρεξήγηση τις προάλλες, στηριγμένη φυσικά στα όσα θέλαμε και θέλουμε και όχι σε όσα πραγματικά συμβαίνουν. Η παρεξήγηση προκάλεσε μια χαρά σε πολλούς ανθρώπους που δυστυχώς δεν ήταν αληθινή. Την Πέμπτη το βράδυ με το μπουρίνι στην Καβάλα, δεν έβρεξε στην περιοχή της πυρκαγιάς σε Διαλεκτό κτλ. Δεν έβρεξε καθόλου. Οι αντίθετες πληροφορίες δημιούργησαν και εκνευρισμό στις πυροσβεστικές δυνάμεις. Ήθελαν τη βροχή στην περιοχή του Διαλεκτού, αυτή δεν εμφανίστηκε ποτέ αλλά στο διαδίκτυο οι πυροσβέστες διάβαζαν το αντίθετο. Κι έμεναν άφωνοι. Αλλά κι εκεί που έβρεξε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, μικρό το κέρδος. Πρωί πρωί Παρασκευής με τον δυνατό ήλιο, όλα στέγνωσαν μέσα σε λίγα λεπτά. Ούτε καν μέσα σε λίγες ώρες!

 

Πρόσφατα το Επιμελητήριο Καβάλας παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας του για τις οικονομικές συνθήκες στο Νομό. Διαβάζουμε και το εξής: «Στην ερώτηση πως αξιολογούν οι συμμετέχοντες τη μέχρι τώρα καλοκαιρινή περίοδο (Μάης- Ιούλης) για το Ν. Καβάλας, το 66,7% τη βρίσκει θετική/ μάλλον θετική, το 25,0% αρνητική / μάλλον αρνητική και το 8,3% δεν γνώριζε/ δεν απάντησε». Προκαλεί εντύπωση το ότι ένα 25% της αγοράς και της επιχειρηματικότητας βρίσκει αρνητική (!) την τουριστική κίνηση και του Ιουλίου. Αν και πρόκειται για τουριστική κίνηση μεγάλη. Ίσως και ρεκόρ.

 

Ο συμπολίτης δικηγόρος Κώστας Θεοδωρίδης ήταν από αυτούς που το βράδυ του Σαββάτου ανησύχησαν από τη μυρωδιά καμένου και στην Καβάλα. Τα υπόλοιπα τα αναφέρει στην σχετική του ανάρτηση: «Έπαιρνα στο 199 και έλεγε ότι ο αριθμός αυτός δεν λειτουργεί προσωρινά για τεχνικούς λόγους. Τηλεφώνησα έπειτα στο 100 και ένας νεαρός βιαστικά μού είπε ότι δεν υπάρχει φωτιά αλλά “είναι από τον αέρα”, χωρίς να προλάβω να τον ρωτήσω περισσότερες πληροφορίες, καθώς μου έκλεισε – ευγενικά ομολογώ – το τηλέφωνο. Το συμπέρασμα δυστυχώς είναι ότι είμαστε ακάλυπτοι από το κράτος σε τέτοιες περιπτώσεις. Δόξα τω Θεώ, πέρασε».

 

Ο δε Κώστας Κουνάκος σχολιάζει όλα αυτά τα ανόητα, τα ρατσιστικά που δυστυχώς υπήρξαν και στην Καβάλα. Τα σχόλια για τους ομοφυλόφιλους και όχι μόνο: «Οι διαχωρισμοί και η αντιπαλότητα στην ίδια την κοινωνία, στα ίδια κοινωνικά στρώματα, μέσα στην ίδια την πόλη, στο ίδιο χωριό, οδηγούν στην παρακμή και στην αυτοεξόντωση της ίδιας της κοινωνίας. Οι εκλογές θα περάσουν και η ωριμότητα των πολιτών θα αναδείξει την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Αντισταθείτε λοιπόν σε ότι είναι διχαστικό και τοξικό. Έχετε τη δύναμη, γιατί ακόμα υπάρχει φως!».

 

 

Διαβάστε επίσης