μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Έπρεπε να περάσουν 10 και πλέον χρόνια από τη λειτουργία του νέου Νοσοκομείου για να καταλάβουμε πόσο απαραίτητη είναι μια δεύτερη πύλη εισόδου εξόδου. Με τις πρώτες μελέτες που έχουν γίνει, προτείνεται να κατασκευαστεί στην νότια πλευρά του κτιρίου. Στην περιοχή που δείχνει η φωτογραφία. Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο αφού εκεί υπάρχουν και πρέπει να κοπούν πολλά πεύκα. Πρέπει επίσης να υπάρξει και συνδετήρια οδός. Άρα πρέπει να κοπούν κι άλλα πεύκα. Και αυτό το θέμα θα απασχολήσει την προγραμματισμένη για το πρωί σήμερα σύσκεψη φορέων στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Μακάρι να υπάρξει αποτέλεσμα. Ουσιαστικό και όχι στα λόγια…

 


 

Προερχόμενος από τα Πετρέλαια, το συνδικαλισμό και το Εργατικό Κέντρο Καβάλας ο Βαγγέλης Παππάς εισήλθε στην τοπική αυτοδιοίκηση χάρη και στο Στάθη Εριφυλλίδη. Ήταν αρχές της δεκαετίας του 2000. Στη δεύτερη θητεία του πρώην Δημάρχου ο κ. Παππάς διετέλεσε και αντιδήμαρχος εκείνης της διοίκησης. Σε εντελώς διαφορετικές με τη σημερινή εποχές, συμπορεύτηκε με τον Στάθη Εριφυλλίδη. Περίπου 20 χρόνια μετά, κι αφού μεσολάβησαν πολλά, ανακοίνωσε τη συνεργασία της παράταξης του (της Κ.Α.Π.) με το Γιάννη Εριφυλλίδη. Είναι αυτά τα «παιχνίδια» της ζωής που αρχικά δεν μπορεί να φανταστεί κανείς ότι θα γίνουν. Κι όμως γίνονται.

 

Εδώ και καιρό η Κ.Α.Π. αναζητούσε έναν έμμεσο τρόπο συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη του 2023. Αρχικά συζήτησε και βρέθηκε κοντά με το Θόδωρο Μουριάδη. Κι ενώ όλα ήταν έτοιμα για τη συνεργασία, υπήρξαν αντιδράσεις. Συνεργατών όπως λέγεται του κ. Μουριάδη. Και κάπως έτσι και χωρίς να προβλέπεται, χάλασε το λεγόμενο προξενιό. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι δήμαρχοι κάτι κατάλαβαν. Κάθε ένας με τον τρόπο του πλησίασαν τον επικεφαλής της Κ.Α.Π. Μίλησαν μαζί του. Του πρότειναν πολλά και διάφορα.

 

Από την αρχή ο Βαγγέλης Παππάς δεν έκρυψε ότι προτιμά κάτι καινούργιο. Κι έτσι τελικά συμφώνησε με το Γιάννη Εριφυλλίδη. Με όρους που βρήκαν σύμφωνες και τις δύο πλευρές. Ο Βαγγέλης Παππάς δεν θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Θα είναι μάλλον ο Μανώλης Κελαϊδάκης. Ίσως και άλλοι εκπρόσωποι της Κ.Α.Π. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, δεδομένων και των πολύ πρόσφατων δημοσκοπικών ευρημάτων, η συμφωνία είναι ευνοϊκή ειδικά για το Γιάννη Εριφυλλίδη. Είναι αρνητική για όσους ήθελαν να συνεργαστούν με την παράταξη Β. Παππά αλλά δεν τα κατάφεραν. Είναι αδιάφορη για όλους τους άλλους. Κατά τα λοιπά η προεκλογική δραστηριότητα συνεχίζεται.

 

Πολλοί επίσης έκαναν πρόταση στον Πέτρο Πετρόπουλο. Χθες ανακοίνωσε ότι δεν θα λάβει μέρος στις εκλογές. Το λεγόμενο «… στρίβειν δια του αρραβώνος». Μην ξεχνάμε ότι σήμερα ο Πέτρος Πετρόπουλος δεν είναι μόνο δημοτικός σύμβουλος με ενδιαφέρον παρελθόν. Είναι και συνεργάτης του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Μπορούμε λοιπόν να σκεφθούμε ότι ρόλο στην απόφαση του ίσως έπαιξε κι αυτό το τελευταίο. Απογοητεύτηκαν όσοι τον περίμεναν στο συνδυασμό τους αλλά ο Πέτρος δεν θα πάει ποτέ. Αδιαφόρησαν όσοι ουδέποτε σκέφθηκαν ή ποτέ δεν του έκαναν πρόταση να τον έχουν σύμμαχο στην προσπάθεια τους. Κάτι ακόμη. Χαιρόμαστε που τα θέματα με την υγεία του τα ξεπερνά. Αργά αλλά σταθερά.

 

Είναι κι άλλοι σε αυτήν την κατηγορία. Γνωστοί συμπολίτες, στόχοι πολλών υποψήφιων δημάρχων. Ο χρόνος τους τελειώνει. Πρέπει να αποφασίσουν άμεσα. Θα αποφασίσουν και θα επιλέξουν έναν εκ των υποψηφίων που τους έκαναν πρόταση ή θα πράξουν ότι ο Πέτρος Πετρόπουλος; Βλέπουμε…

 

Έχουμε και λέμε. Ο Άρης Βέρρος από τους παλιότερους δημοτικούς συμβούλους Καβάλας δεν θα είναι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Μιας και δεν θα είναι υποψήφιος. Ο Βαγγέλης Παππάς το ίδιο. Ο Πέτρος Πετρόπουλος επίσης. Ο Νίκος Μαυρίδης που εκλέγεται συνεχώς από το 1998 και μετά, επίσης δεν θα ασχοληθεί. Η αλλαγή που επέρχεται- ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών- είναι αρκετά μεγάλη. Η ανανέωση το ίδιο. Μια κατάσταση απολύτως φυσιολογική αφού τα χρόνια περνούν και τα πρόσωπα πρέπει να αλλάζουν. Είναι καλό κάποιοι να αποσύρονται και να αντικαθίστανται με το λεγόμενο «νέο αίμα». Από αυτό διαθέτουν μπόλικο όλοι οι συνδυασμοί.

 

Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, άπαντες οι συνδυασμοί έχουν πρωτίστως γραφειοκρατική εργασία. Μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου. Δηλώνουν τα στοιχεία όλων των υποψηφίων τους. Πρώτη φορά η διαδικασία έγινε ηλεκτρονική κι όπως ακούμε δεν είναι εύκολη. Όταν όλα αυτά τελειώσουν, τότε θα αρχίσει η πραγματική προεκλογική συζήτηση. Θα διαρκέσει περίπου έναν μήνα. Ελπίζουμε ο κόσμος να ανταποκριθεί ώστε να υπάρξει ουσία. Γιατί ως τώρα ο κόσμος συνεχίζει να μην ασχολείται ιδιαίτερα. Είναι και το Καλοκαίρι, ήταν και παραμένει «εχθρός» της προεκλογικής συζήτησης.

 

Στις εκλογές του Δήμου Παγγαίου υπάρχει κάτι το διαφορετικό. Κάτι μη συνηθισμένο. Δύο αδέλφια- δίδυμοι μάλιστα- βρίσκονται σε διαφορετικούς συνδυασμούς. Αντίπαλους συνδυασμούς. Ο Αχιλλέας Μαυροχαλυβίδης είναι υποψήφιος με τη Μαρία Βαρύτη και ο δίδυμος αδελφός του Δημοσθένης με τον Φίλιππο Αναστασιάδη. Διαδικαστικά να σημειώσουμε ότι πρώτα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Αχιλλέα και μετά του Δημοσθένη.

 

Μένουμε στο Δήμο Παγγαίου. Προ λίγων ημερών έγινε προσαγωγή άνδρα στο Αστυνομικό τμήμα της Ελευθερούπολης. Κατηγορούνταν ότι πυροβόλησε και τραυμάτισε σκύλο. Ο σκύλος βρέθηκε, οδηγήθηκε στον κτηνίατρο. Το πόρισμα της εξέτασης έκανε λόγο για τραυματισμό σκύλου από δάγκωμα και όχι από πυροβολισμό. Έτσι η αρχική καταγγελία δεν επιβεβαιώθηκε. Ο φερόμενος ως δράστης αφέθηκε ελεύθερος. Ταλαιπωρήθηκε μεν αλλά απέφυγε τα χειρότερα.

 

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Νέστου και Παγγαίου κάνουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να βρουν υποψήφιους και να λάβουν μέρος στις εκλογές. Η προσπάθεια προβλέπει ακόμη και … «μετακινήσεις». Αναγκαστικά μέλη του κόμματος θα κληθούν να είναι υποψήφιοι εκτός Καβάλας. Αντίθετα οι υποψηφιότητες και οι συνδυασμοί Ποτόλια- Χρυσάφη (σε Καβάλα και Θάσο αντίστοιχα) έχουν συμπληρωθεί.

 

Το σούπερ μάρκετ που έκλεισε στο κέντρο της πόλης είναι το δεύτερο που κλείνει στην Καβάλα στη διάρκεια του Καλοκαιριού. Ενός τουριστικού Καλοκαιριού από το οποίο άπαντες είναι ικανοποιημένοι. Υπάρχουν όπως φαίνεται εξαιρέσεις. Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο έκλεισε και το σούπερ μάρκετ που λειτουργούσε επί της 7ης Μεραρχίας, στην περιοχή Σίγμα. Για αυτό που έκλεισε στο κέντρο της πόλης την προηγούμενη εβδομάδα, λέγεται ότι άφησε εργαζόμενους απλήρωτους!

 

Από την άλλη πλευρά η ακρίβεια «καλπάζει». Πανάκριβα όλα ενώ νέες αυξήσεις είναι προ των πυλών. Πανάκριβα και τα αγροτικά προϊόντα, ακόμη και στις λαϊκές αγορές. Πανάκριβες τομάτες, φασολάκια κτλ. Ακριβές οι πατάτες κτλ. Έπαιξε ρόλο- λένε όσοι ξέρουν- η παρατεταμένη ζέστη του Καλοκαιριού. Ορισμένα προϊόντα τα κατέστρεψε!

 

Το Σάββατο ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος επισκέφθηκε τις πυρόπληκτες περιοχές του Δήμου Νέστου. Ρόλο για την επίσκεψη αυτή έπαιξε και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος κ. Παύλος Ζησίμου. Τον κ. Μέτιο περίμεναν και ενημέρωσαν οι συνεργάτες του αλλά και εκπρόσωποι του Δήμου Νέστου. Ο κ. Μέτιος δεν έμεινε πολύ. Έφυγε γρήγορα. Κάποιες άλλες, χειρότερες πυρκαγιές στον Έβρο τον περίμεναν…

 

Διαβάστε επίσης