• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο δρόμος προς το Σανατόριο ( στην περιοχή του Προφήτη Ηλία) έχει ως γνωστόν ελάχιστη κυκλοφορία. Είναι κατάλληλος ωστόσο για στάθμευση. Ειδικά μεγάλων αυτοκινήτων. Μόνο που προχθές Κυριακή αυτά τα μεγάλα οχήματα λίγο ακόμη και θα τον έκλειναν! Στάθμευσαν δύο αστικά λεωφορεία και ένα φορτηγό παράλληλα και απέναντι, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για τα διερχόμενα οχήματα. Κι όπως φαίνεται στη φωτογραφία, όχι για όλα. Αν ήθελε να περάσει π.χ. ένα άλλο φορτηγό, χωρούσε(;) μετά μεγάλης δυσκολίας.

 


 

Το κρουαζιερόπλοιο «Azamara Qest» κατέπλευσε νωρίς χθες το πρωί στο λιμάνι. Η άφιξη του ήταν προγραμματισμένη και δεν έγινε είδηση. Απλά συνηθίσαμε. Συνηθίσαμε στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων, πλέον δεν δημιουργούν την αίσθηση που δημιουργούσαν. Το πλοίο μετέφερε 1.000 άτομα. Οι 600 ήταν επιβάτες (Αμερικανοί οι περισσότεροι), οι υπόλοιποι πλήρωμα. Αρκετοί άνθρωποι κυκλοφόρησαν στο κέντρο της πόλης, στηρίζοντας κι αυτοί την τοπική οικονομία.

 

Παλιά δεν ήταν έτσι. Παλιά η κάθε άφιξη κρουαζιερόπλοιου αναστάτωνε θετικά την Καβάλα. Ο καιρός πέρασε, ο τουρισμός κρουαζιέρας καθιερώθηκε. Αποκτήσαμε εμπειρίες, πολλές εικόνες. Δεν αντιδρούμε όπως παλιά. Καλό ή κακό, αυτό είναι αλήθεια. Επόμενη άφιξη στις 5 Σεπτέμβρη. Σημειώνουμε ότι ως το τέλος της σεζόν θα έρθουν στο λιμάνι 14 ακόμη πλοία. Πάντα τα περισσότερα κρουαζιερόπλοια έρχονται στην Καβάλα το Φθινόπωρο.

 

Το Νοσοκομείο Καβάλας έχει μεγάλη ανάγκη από νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό. Δεν το λένε, το φωνάζουν δυνατά οι αρμόδιοι. Χθες κάλεσαν σε μια ακόμη σύσκεψη ενημερωτικού χαρακτήρα. Ήθελαν να επαναλάβουν τα γνωστά μήπως και ευαισθητοποιηθούν όσοι μας εκπροσωπούν. Βασικά οι 4 βουλευτές. Οι 3 απουσίαζαν. Δικαιολογημένα. Παρούσα ήταν μόνο η Αγγελική Δεληκάρη. Οι απόντες είχαν στη σύσκεψη εκπροσώπους τους.

 

Εκεί ήταν φυσικά και η αυτοδιοίκηση. Δύο δήμαρχοι, δύο αντιπεριφερειάρχες κτλ. Αλλά τι να κάνει επί του θέματος η αυτοδιοίκηση; Ελάχιστα πράγματα. Οι Δήμαρχοι Καβάλας και Παγγαίου δεσμεύτηκαν για λήψη σχετικής απόφασης στα δημοτικά τους συμβούλια. Γεγονός που φυσικά και δεν αρκεί.

 

Η … μπάλα είναι στα πόδια των 4 βουλευτών. Την προηγούμενη εβδομάδα που επισκέφθηκαν ξεχωριστά το νοσηλευτικό ίδρυμα, υποσχέθηκαν ότι θα δράσουν. Περιμένουμε νέα τους. Ειδικότερα περιμένουμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών τους. Αν δεν υπάρξουν, τότε το Νοσοκομείο Καβάλας θα αναγκαστεί να λειτουργεί υποβαθμισμένα. Με λιγότερα χειρουργεία, λιγότερες εξετάσεις και νοσηλείες ασθενών. Θα είναι μια… επιτυχία. Θα είναι ένα βήμα προς τα πίσω.

 

Οι δύο αντιπεριφερειάρχες που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη, ο Αρχέλαος Γρανάς και ο Αλέξης Πολίτης, αμέσως μπήκαν στην ουσία του προβλήματος. Το παρελθόν τους στο Νοσοκομείο τους βοήθησε. Κατάλαβαν, εξήγησαν, διατύπωσαν προτάσεις. Το συμπέρασμα και των δύο δεν είναι τυχαίο, είναι ακριβώς το ίδιο. Όσο το Ε.Σ.Υ. έχει τους σημερινούς μισθούς, τόσο το ιατρικό και λοιπό προσωπικό δεν θα το προτιμά. Έτσι η κατάσταση θα χειροτερεύει. Σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Αντίθετα ο ιδιωτικός τομέας θα κερδίζει συνεχώς έδαφος. Κι οι επιχειρηματίες στο χώρο της υγείας, λεφτά. Πολλά λεφτά.

 

Στο περιθώριο της ίδιας χθεσινής σύσκεψης και η συζήτηση για την πυρκαγιά στο Δήμο Νέστου. Ο Σταύρος Κιβράκης της Πολιτικής Προστασίας και ο Κυριάκος Μανδρανής της Πυροσβεστικής δέχθηκαν πολλές ερωτήσεις, ευχές και συγχαρητήρια. Όπως είπαν ακόμη και χθες βρίσκονταν στην περιοχή του συμβάντος δυνάμεις της πυροσβεστικής. Προς επιτήρηση και αντιμετώπιση των αναζωπυρώσεων. Αλλά κι αυτές έχουν ελαχιστοποιηθεί τελευταία.

 

Ο διοικητής κ. Αχιλλέας Γερόπουλος δήλωσε χθες ότι στο Νοσοκομείο έμειναν και συνεχίζουν να νοσηλεύονται ελάχιστοι ασθενείς προερχόμενοι από αυτό της Αλεξανδρούπολης. 5, ίσως και λιγότεροι. Άφησε να εννοηθεί ότι η κατάσταση της υγείας τους δεν επιτρέπει την μεταφορά τους στο νοσηλευτικό ίδρυμα όπου έκαναν εισαγωγή. Για παράδειγμα ένα από αυτά τα περιστατικά νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Καβάλας.

 

Στο παρασκήνιο της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου ανέκυψε μείζονος σημασίας θέμα με υποψήφιο. Δέχεται όπως ισχυρίζεται, πιέσεις γιατί επέλεξε τον έναν συνδυασμό και όχι τον άλλον. Ο οποίος άλλος μεσολάβησε- δια εκπροσώπου του- για την επαγγελματική αποκατάσταση συγγενικού του προσώπου. Μεταξύ αυτών που έγιναν φέρεται να είναι η αποστολή sms με αρκετά εκβιαστικό περιεχόμενο. Τα υπόλοιπα συζητιόνται ανεπισήμως αλλά πολύ. Μάλλον είναι θέμα χρόνου το ζήτημα να απασχολήσει και την τοπική επικαιρότητα.

 

Ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς ξαφνικά στο Κοκκινόχωμα! Χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε την περιοχή της Καβάλας. Μόνο που ο συγκεκριμένος υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε κάτι άλλο και όχι μπαρ ή καφετέρια στο λιμάνι. Κάλεσε τα μέλη του κόμματος σε ταβέρνα στο Κοκκινόχωμα. Για μια συζήτηση προεκλογική, εσωκομματική αλλά και αποκεντρωμένη…. Ήταν μαζί τους δύο περίπου ώρες, προερχόμενος από τις Σέρρες. Πιο μπροστά είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

 

Το κεντρικό σούπερ μάρκετ που διέκοψε τη λειτουργία του, χθες άδειαζε. Απομακρύνονταν από το κατάστημα ο εξοπλισμός. Ένα μεγάλο φορτηγό στάθμευσε μπροστά του, από την πλευρά της οδού Ερυθρού Σταυρού, παραλαμβάνοντας ψυγεία και ράφια. Κι αυτή η επιχειρηματική- επαγγελματική προσπάθεια πέρασε στην ιστορία. Ως αποτυχημένη. Κι όμως, όταν ξεκίνησε όλα φαίνονταν διαφορετικά. Η επιτυχία ήταν σίγουρη….

 

Συνεχίζονται οι εργασίες στο πολυώροφο ακίνητο επί των οδών Ομονοίας και Ίωνος Δραγούμη. Καθυστερούν. Κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Ώστε στην πρώην κλινική «Μητέρα» να λειτουργήσει το πολυκατάστημα ενδυμάτων- υποδημάτων «LC Waikiki». Αυτό λέγεται ότι θα συμβεί προς το τέλος του έτους. Στόχος της επιχείρησης είναι να προλάβει την εορταστική περίοδο.

 

Όλα τα ονόματα υποψηφίων που αυτό το διάστημα ανακοινώνουν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι είναι όλα γνωστά εκ των προτέρων. Γιατί μυστικά στην Καβάλα δεν υπάρχουν. Πριν την επίσημη ανακοίνωση οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι γνωστοποιούν την απόφαση τους στον κύκλο τους. Κι έτσι το νέο «απλώνεται» πιο μπροστά και αρκετά. Υπό αυτήν την έννοια όλα τα ονόματα που ανακοίνωσε προχθές ο Θόδωρος Μουριάδης ήταν πάνω κάτω γνωστά. Έστω ως φήμη. Ακόμη και του Βασίλη Λιόγκα.

 

Αν η προχθεσινή εκδήλωση γίνονταν στην ώρα της, δηλαδή τη Δευτέρα 21 Αυγούστου, ο ίδιος ο Βασίλης Λιόγκας θα παρευρίσκονταν και θα μιλούσε. Εν τω μεταξύ αναχώρησε για το εξωτερικό. Προχθές μέσω βίντεο που προβλήθηκε, εξήγησε τους λόγους της απόφασης του. Κατά κάποιο τρόπο είναι συμβολική (δεν επιδιώκει δηλαδή να εκλεγεί) αλλά και τόσο ουσιαστική. Ο κ. Λιόγκας σκοπεύει να βρεθεί στην Καβάλα την Κυριακή των εκλογών ώστε να ψηφίσει και τον Θόδωρο Μουριάδη και τον εαυτό του.

 

Σε πολυκατοικία που κατασκευάστηκε στην Καβάλα το 1980, υπήρχε για καιρό ανοίκιαστο κατάστημα. Με την άδεια της πολεοδομίας μετατρέπεται σε διαμέρισμα. Ένα διαμέρισμα 50 περίπου τετραγωνικών μέτρων. Για χάρη του τουρισμού φυσικά.

 

Την προσεχή Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη … επαναλειτουργεί το ανοιχτό κολυμβητήριο! Για καλλιτεχνικούς λόγους. Θα φιλοξενήσει παράσταση του Φεστιβάλ των Φιλίππων. Ο χώρος παραμένει κλειστός από το Φθινόπωρο του 2017. Τότε είχε χρησιμοποιηθεί πάλι για εκδήλωση. Του συλλόγου των Αρχιτεκτόνων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης