• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ξεκίνησε προχθές, συνεχίζεται κάθε μέρα παρέμβαση κλαδέματος και κόψιμο δέντρων περιμετρικά του κτιρίου του Νοσοκομείου. Αρχή έγινε από συγκεκριμένα σημεία όπου τα πολλά και μεγάλα δέντρα βρίσκονταν κοντά σε αποθήκη εύφλεκτων υλικών. Η κατάσταση φυσικά και βελτιώνεται από αντιπυρικής πλευράς αλλά όσα πρέπει να γίνουν είναι σαφώς περισσότερα. Λόγω του ότι πρόκειται για Νοσοκομείο, για ασφάλεια από τυχόν πυρκαγιά, το Δασαρχείο δίνει αμέσως προφορική άδεια. Η έκταση άλλωστε που γίνονται οι εργασίες είναι ιδιοκτησίας του Νοσοκομείου.

 


Ενώ η τουριστική κίνηση συνεχίζεται, λες και είναι αρχή και όχι τέλος Καλοκαιριού, προκαλεί μεγάλη εντύπωση η προτίμηση που δείχνουν στην Καβάλα Τούρκοι τουρίστες. Δεν εννοούμε τα γκρουπ και τα τουριστικά λεωφορεία. Εννοούμε τις οικογένειες και τις παρέες των Τούρκων που διαμένουν συνήθως σε διαμερίσματα μέσω της γνωστής διαδικασίας βραχυχρόνιων μισθώσεων. Βλέπουμε οδηγούς αυτοκινήτων με τουρκικές πινακίδες να κυκλοφορούν σε όλες τις συνοικίες. Με το GPS ενεργό, ψάχνουν τη διεύθυνση στην οποία έχουν συμφωνήσει να διαμείνουν.

 

Στα μπροστά καθίσματα ο οδηγός πατέρας και δίπλα η σύζυγος. Προσπαθούν να βρουν το σωστό δρόμο. «Χάνονται» στις ανηφόρες και τις κατηφόρες της Καβάλας. Κι όταν επιτέλους εντοπίσουν το διαμέρισμα που ψάχνουν, άλλη αγωνία μετά. Που θα παρκάρουν. Στα πίσω καθίσματα τα παιδιά, έχουν τη δική τους συζήτηση και απασχόληση. Κανείς δεν περίμενε αυτήν την επιτυχία της Καβάλας στους Τούρκους. Αυτήν την επιστροφή στα παλιά. Και να σκεφθεί κανείς την οικονομική δυσκολία που συνεχίζεται στη γείτονα χώρα. Είναι όμως τόσο πολλοί οι Τούρκοι που οι οικονομικά ισχυροί θεωρούνται αρκετοί για να στηρίξουν και την τοπική οικονομία.

 

Λένε ότι στην Αλεξανδρούπολη είναι ακόμη περισσότεροι. Μπορεί. Αυτήν ωστόσο φαίνεται να την … βαρέθηκαν. Την προσπερνούν ως κάτι συνηθισμένο και κοντινό. Οι περισσότεροι Τούρκοι έχουν προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Κι αμέσως μετά σειρά έχει η πόλη της Καβάλας. Αν ακούμε κι αν καταλαβαίνουμε σωστά, αυτό θα συνεχιστεί. Σχεδόν μέχρι το τέλος του έτους. Αρκεί φυσικά να μην χειροτερέψουν τα οικονομικά στην Τουρκία κι οι σχέσεις της με την Ελλάδα να διατηρηθούν στο σημερινό επίπεδο. Πληροφορούμαστε δηλαδή τη νέα συνάντηση που ετοιμάζεται μεταξύ Ερντογάν και Μητσοτάκη και πολύ την χαιρόμαστε. Η καλή γειτονία επιβεβαιωμένη και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας είναι πολύ καλό νέο. Φυσικά για το γνωστό, για την τοπική οικονομία.

 

Γράφαμε πρόσφατα την ιστορία του Βαγγέλη Παππά στην αυτοδιοίκηση, στο Δήμο Καβάλας. Μια ιστορία που ολοκληρώνεται με το τέλος του τρέχοντος έτους αφού ο κ. Παππάς δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Δεν τη γράψαμε σωστά. Ξεκίνησε πριν το 2002. Τότε –το 2002- ο Βαγγέλης Παππάς εξελέγη πρώτη φορά με τον Στάθη Εριφυλλίδη. Το 1998 ήταν πρώτη φορά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, με το συνδυασμό του Μιχάλη Τιμοσίδη. Τότε δεν εξελέγη.

 

Αν στις προσεχείς εκλογές τα καταφέρει και εκλεγεί ο Κώστας Κουνάκος, αυτός θα είναι ο παλαιότερος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας. Κι αυτουνού η ιστορία στην αυτοδιοίκηση αρχίζει τη δεκαετία του 90. Όλοι οι άλλοι παλιοί θα βρίσκονται συνεχώς ή κατά διαστήματα στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας από τη δεκαετία του 2000 και μετά. Παλιός είναι και ο Πέτρος Πετρόπουλος αλλά κι αυτός δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη.

 

Γράψαμε και για τα αδέλφια Μαυροχαλυβίδη. Ο ένας υποψήφιος με τον Φίλιππο Αναστασιάδη και ο άλλος με τη Μαρία Βαρύτη. Πιο μπροστά, πρώτος από την ίδια οικογένεια, εντάχθηκε στο συνδυασμό Αναστασιάδη ο ξάδελφος τους. Ο Γιώργος Μουλλάς. Στο τοπικό συμβούλιο Ελευθερών.

 

Με ανάρτηση του ο συμπολίτης δικηγόρος Μανόλης Βονικάκης γνωστοποίησε το τέλος των διακοπών και την επαναλειτουργία του γραφείου του. Υπάρχει όμως είδηση και δεν είναι επαγγελματική. Το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη στην εκκλησία της Παναγίας στην Καβάλα θα γίνει η βάπτιση του γιού του. Προετοιμάζονται ο Μανόλης και η σύζυγος του Ελένη Πεχληβάνη. Νονοί η Στελλίνα Σωτηριάδου και ο Βασίλειος Γρηγορόπουλος.

 

Την Τρίτη συνέπεσε η επίσκεψη στην Καβάλα του Νίκου Παππά και του Στέφανου Τζουμάκα. Ο κόσμος ήταν παντού λίγος. Δεδομένων και των συνθηκών του Καλοκαιριού. Ο κόσμος δεν έχει το ενδιαφέρον που είχε, έτσι η υποδοχή και των δύο θεωρήθηκε  «μουδιασμένη». Όχι όπως έγινε με την Έφη Αχτσιόγλου. Εν τω μεταξύ και ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας προβληματίζεται με τον πρωτοεμφανιζόμενο Κασσελάκη. Απορεί και «παγώνει». Επειδή μάλλον δεν συμφωνεί. Με τον τρόπο που προωθεί την υποψηφιότητα του.

 

Στο «στρατόπεδο» της ΝΟΔΕ Καβάλας (ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας) περιμένουν το κλιμάκιο πριν τη Δ.Ε.Θ. Υπάρχει παράδοση αυτής της επίσκεψης και στην Καβάλα. Άλλοτε στελεχών κι άλλοτε και υπουργών. Φέτος θα γίνει; Η ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας ετοιμάζεται. «Μαζεύει» τα τοπικά προβλήματα, αν ερωτηθεί να τα θέσει υπόψη και της Κυβέρνησης και του κόμματος.

 

Στην Αθήνα βρίσκονταν χθες ο Βασίλης Λιόγκας. Δεν έχασε την ευκαιρία να συμμετέχει στη χαρά του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, στον οποίο όπως είναι γνωστό διετέλεσε πρόεδρος. Παραβρέθηκε στην απονομή του κυπέλλου αφού χθες ο Σκακιστικός Όμιλος ήρθε πρώτος στους πανελλήνιους αγώνες που έγιναν στην πρωτεύουσα. Μια από την πρώτη ενέργεια του κ. Λιόγκα ήταν να τηλεφωνήσει στο Θόδωρο Μουριάδη, να τον ενημερώσει για την Καβαλιώτικη επιτυχία.

 

Λήγει τα μεσάνυχτα η προθεσμία κατάθεσης δήλωσης συμμετοχής στις τοπικές εκλογές. Γίνεται από τους επικεφαλής των συνδυασμών. Όλα προχωρούν ηλεκτρονικά ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει η γνωστή διαδικασία του Πρωτοδικείου. Η ανακήρυξη των υποψηφίων κτλ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου οι απαγορεύσεις στις συνεντεύξεις, στην προβολή των υποψηφίων κτλ αρχίζει από τις 7 Σεπτέμβρη και μετά. Ας πούμε ότι εκείνη την ημέρα ξεκινά επίσημα η προεκλογική περίοδος.

 

Κατά συνέπεια όλες οι ανακοινώσεις για υποψήφιους περιφερειακούς- δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους τελειώνουν σήμερα. Το αργότερο τα μεσάνυχτα. Οι επικεφαλής έχουν πάντα το νου τους για μια «μεταγραφή» της τελευταίας στιγμής. Έναν υποψήφιο αξιόλογο που θα δεχθεί και θα ενταχθεί στην προσπάθεια τους στο παραπέντε της προθεσμίας. Αλλά κακά τα ψέματα, αυτές οι περιπτώσεις φαίνεται ότι τελικά θα είναι ελάχιστες. Πάντως οι υποψήφιοι δήμαρχοι άνοιξαν σε μεγάλο βαθμό τα χαρτιά τους. Αντίθετα επίσημες ανακοινώσεις υποψηφίων περιμένουμε σήμερα ειδικά από τους υποψήφιους Περιφερειάρχες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης