• 15 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα η κατασκευή ράμπας ΑμεΑ στην είσοδο του 6ου Λυκείου Καβάλας. Έγινε από την πλευρά της οδού Ζαλόγγου. Τόσα χρόνια το σχολείο δεν διέθετε αυτήν τη διευκόλυνση για τους ευρισκόμενους σε αναπηρικό αμαξίδιο. Η κατασκευή της ράμπας δεν ήταν εύκολη λόγω των γενικότερων συνθηκών εξωτερικά στο σχολείο.

 


 

Κατά πάσα πιθανότητα και εκτός απροόπτου, διαμορφώθηκαν επιτέλους οι οριστικές προεκλογικές συνθήκες για τις προσεχείς δημοτικές εκλογές στο Δήμο Καβάλας. Ρόλο έπαιξε η λήξη της σχετικής προθεσμίας. Τα ψηφοδέλτια είναι όλα έτοιμα αν και υπάρχει η δυνατότητα κάποιων ακόμη αλλαγών. Υπό συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις. Η ανακήρυξη όλων των υποψηφίων γίνεται την Κυριακή αλλά ήδη η προεκλογική προσπάθεια υλοποιείται διαφορετικά. Στην ουσία της. Όχι στη διαδικασία. Παραμένει βασικό το γνωστό ερώτημα. Το θέμα της συμμετοχής των πολιτών. Η συνεχιζόμενη τουριστική περίοδος βλάπτει την προεκλογική συζήτηση. Απομακρύνει τους ανθρώπους από αυτήν. Αλλά δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα γίνουν όλα όπως παλιά. Και όπως συνήθως.

 

Ακόμη και το Σαββατοκύριακο συζητούνταν το βασικό νέο της ίδιας υπόθεσης. Η αποχώρηση από τις εκλογές του Ντίνου Κλειτσιώτη. Όσοι τον άκουσαν στη συνέντευξη του την Παρασκευή στην Πρωινή (κείμενο από την οποία δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα μας), κατάλαβαν. Ο Ντίνος Κλειτσιώτης ήταν αόριστος μα και τόσο συγκεκριμένος. Η εκτίμηση του έφθασε ως το αποτέλεσμα των εκλογών! Κι επειδή το προβλέπει, αναλαμβάνοντας φυσικά το ρίσκο αυτής της πρόβλεψης, επέλεξε να αποχωρήσει. Έγκαιρα, όπως αφήνει να εννοηθεί.

 

6 λοιπόν υποψήφιοι Δήμαρχοι και 6 συνδυασμοί. Τα ονόματα δεν τα πληροφορηθήκαμε αφού ως χθες όλα τα ονόματα των συνδυασμών τους δεν τα ανακοίνωσε κανείς! Πρόκειται για μια σημαντική λεπτομέρεια, για μια απορία που θα «αντέξει» λίγες ακόμη ημέρες. Ακούγεται ότι άπαντες μπήκαν και στη διαδικασία της «επιστράτευσης». Αλλού για λόγους ουσίας, αλλού και για λόγους εντυπώσεων. Έτσι γενικά οι υποψήφιοι είναι πολλοί σε σημείο που το εκλογικό σώμα μπερδεύεται. Εκφράζει απορία. Δυσφορία. Αυτοί όμως ήταν οι κανόνες του παιχνιδιού. Έτσι έπρεπε να γίνει, αυτά τα όριζε η σχετική νομοθεσία. Υποχρεώθηκαν, πιέστηκαν, προσπάθησαν, μπορεί και να πλήρωσαν. Πάντως οι 6 συνδυασμοί έφθασαν στην κατάθεση των συνδυασμών δύσκολα. Μα έφθασαν. Κι από εδώ και πέρα αρχίζουν οι εκλογές! Διάρκεια της προεκλογικής συζήτησης περίπου ένας μήνας. Χρονικό διάστημα φυσικά μικρό.

 

Τα ίδια και με τους συνδυασμούς στους άλλους Δήμους. Τα ίδια και στις Περιφερειακές Εκλογές. Ακριβώς τα ίδια. Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι του Ν. Καβάλας θα μπορούσαν να είναι περισσότεροι αν δεν υπήρχαν οι υπερβολές τις ισχύουσας νομοθεσίας. Σημειώνουμε επίσης ότι άπαντες δηλώνουν ανεξάρτητοι ενώ μια προσεκτική ματιά στις δημοτικές εκλογές δείχνει την απουσία του ΣΥΡΙΖΑ! Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει δική του παράταξη στην Καβάλα. Δεν έχει δική του παράταξη στη Θάσο. Δεν έχει δική του παράταξη στο Νέστο. Ας πούμε ότι συνεργάζεται στενά στο Δήμο Παγγαίου. Το γεγονός δεν περνά ασχολίαστο. Οφείλεται γενικώς στα όσα συμβαίνουν στο κόμμα. Η κατάσταση στο οποίο δεν είναι καθόλου καλή. Το σοκ του αποτελέσματος των εθνικών εκλογών και δεν ξεπεράστηκε και οι συνέπειες του δεν περιορίστηκαν. Ίσα ίσα που ισχύει το αντίθετο.

 

Παρένθεση. Η υποψηφιότητα του κ. Στέφανου Κασσελάκη έχει τις υπογραφές 30 στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα. Καμία από την οργάνωση ή από τα στελέχη της Καβάλας. Στα 30 ονόματα διαβάζουμε μόνο του Δημήτρη Χαρίτου, πρώην βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης. Αυτή η υπογραφή είναι η πιο κοντινή μας.

 

Περίπου 100 άνθρωποι ανακοινώθηκαν υποψήφιοι με το Ντίνο Κλειτσιώτη. Έπαψαν να έχουν την ιδιότητα με την υποχώρηση του συνδυασμού. Και οι 100 δέχθηκαν πολλές προτάσεις και τηλεφωνήματα με τέτοιο περιεχόμενο. Ελάχιστοι αποδέχθηκαν. Οι περισσότεροι και όπως λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις, «… πήγαν σπίτι τους» και δεν θα είναι υποψήφιοι με κανέναν άλλον.

 

Από το σημερινό δημοτικό συμβούλιο Καβάλας δεν θα είναι οι υποψήφιοι – στις προσεχείς δημοτικές εκλογές- αρκετοί. Αναφερόμαστε στους Δήμητρα Τσανάκα, Σωτήρη Παπαδόπουλο, Πέτρο Πετρόπουλο, Γιώργο Γραμμένο, Νίκο Μουρτασάγα, Άρη Βέρρο, Σωτήρη Σωτηριάδη, Νίκο Ξανθόπουλο, Θόδωρο Παπαδόπουλο, Νίκο Βογιατζίδη, Δημήτρη Βογιατζή, Νίκο Μαυρίδη, Γιώργο Μιχαηλίδη, Λεωνίδα Παππά, Βαγγέλη Παππά. Τουλάχιστον 15 εν ενεργεία δημοτικοί σύμβουλοι. Στις τοπικές εκλογές και παρά το θόρυβο που έγινε γύρω από αυτόν, δεν θα είναι υποψήφιος πουθενά και ο Γιάννης Μούτλιας. Υπάρχει επίσης η περίπτωση του Παράσχου Αγανικόλα. Ήταν δημοτικός σύμβουλος την 5ετια της κ. Τσανάκα. Έκανε διάλλειμα, προσπαθεί να επιστρέψει αφού είναι πάλι υποψήφιος. Με το συνδυασμό της Αναστασίας Ιωσηφίδου.

 

Ούτε ο Κωστής Σιμιτσής θα είναι υποψήφιος. Διακόπτει έτσι ένα πολύ ενδιαφέρον σερί, με χαρές και λύπες. Με εμπειρίες και θητείες και στη διοίκηση και στην αντιπολίτευση. Ο κ. Σιμιτσής παρακολουθεί όσα συμβαίνουν. Έχει άποψη και τη διατυπώνει δημοσίως. Προχθές σχολίασε θετικά την υποψηφιότητα του Βασίλη Λεμονίδη με τον Θόδωρο Μουριάδη: «Βασίλη, είσαι από τους ανθρώπους που κάνουν τη διαφορά, στο ψηφοδέλτιο, στην αγορά, στην πόλη μας».

 

Τους τελευταίους μήνες διέκοψαν τη λειτουργία τους και έκλεισαν δύο τουλάχιστον πρακτορεία του ΟΠΑΠ στην Καβάλα. Μικρά, μικρομεσαία και συνοικιακά. Ο Οργανισμός ίσως και να το επεδίωξε. Απόφαση του λέγεται ότι είναι λιγότερα πρακτορεία και όλα μεγάλα. Οι μικρομεσαίοι μοιάζουν ανεπιθύμητοι! Άραγε μόνο στον ΟΠΑΠ; Γενικά οι μικρομεσαίοι ενοχλούν. Στον ΟΠΑΠ αυτό ίσως είναι πιο φανερό κι η «εξόντωση» τους μοιάζει να έχει άμεσα αποτελέσματα. Αύριο μεθαύριο θα έρθει η σειρά κι άλλων και σε άλλους τομείς.

 

Στο σπίτι λόγω κορωνοϊού ήταν τις προηγούμενες μέρες ο πρώην υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος. Όπως εξομολογήθηκε στους φίλους του, πιθανότερο είναι να «κόλλησε» σε μια από τις εκδηλώσεις στις οποίες παραβρέθηκε. Ήταν μια πολύ ήπια ασθένεια αλλά έπρεπε να μείνει σπίτι. Τα δεδομένα με τη νόσο άλλαξαν μεν, η μικρή καραντίνα όχι!

 

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα δεν σημειώθηκε καμία εργασία στο έργο των οδών Κουντουριώτου και Ύδρας. Ειπώθηκε ότι οφείλονταν σε άλλο έργο, της ΔΕΥΑΚ. Η ΔΕΥΑΚ δεν επιβεβαίωσε. Ίσως να οφείλονταν στο ΔΕΔΔΗΕ. Ο οποίος έκανε μια προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος στην περιοχή. Ας δούμε τι θα γίνει σήμερα. Λογικά το έργο θα αρχίσει πάλι.

 

Απόσπασμα πρόσφατης συνέντευξης του κ. Θόδωρου Μαρκόπουλου στην ιστοσελίδα Kavalawebnews.gr : ««Καταθέσαμε το ψηφοδέλτιο μας με πολλούς αξιόλογους ανθρώπους, που εξαντλεί το μάξιμουμ των υποψηφιοτήτων που επιτρέπει ο νόμος. Ετοιμαζόμαστε για να δώσουμε μία μάχη πολιτική, η οποία θα οδηγήσει την Περιφέρεια μας σε μία προοπτική ανάπτυξης. Η Περιφέρεια μας αυτά τα χρόνια έχει χάσει 50.000 κατοίκους. Αν κάποιος είναι ικανοποιημένος με αυτές τις επιδόσεις ας ψηφίσει τον κ. Μέτιο και τους συνεργάτες του. Όποιος διαφωνεί όμως και ελπίζει σε κάτι καλύτερο και ότι  δικαιούμαστε κάτι καλύτερο, ας ψηφίσει μία άλλη παράταξη, μία ανεξάρτητη παράταξη, την «Περιφερειακή Σύνθεση», που θα δώσει μάχη, προκειμένου να μπορέσει να αποτρέψει αυτή την κατάσταση».

Διαβάστε επίσης