μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα περισσότερα από τα έργα που γίνονται καθημερινά στην Καβάλα, σταμάτησαν χθες. Δεν συνεχίστηκαν. Λόγω της βροχής. Ακόμη κι αυτά που είχαν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν από χθες το πρωί. Δεδομένων των καιρικών συνθηκών που παραμένουν δύσκολες, μάλλον έργα δεν θα γίνουν και σήμερα. Περισσότερο ανησυχητική είναι η κατάσταση στην οδό Ύδρας και την οδό Κουντουριώτου. Όπου τα έργα του Open Mall είναι σταματημένα- προσωρινά- από την προηγούμενη εβδομάδα. (Φωτογραφία αρχείου)

 


 

Όσοι γνωρίζουν λεπτομέρειες περιγράφουν και εξηγούν τα όσα θα γίνουν σήμερα και τις επόμενες ημέρες στην περιοχή της Καβάλας: «Στη Βουλγαρία αύριο Τετάρτη υπάρχει εθνική γιορτή και αργία. Οι Βούλγαροι την εκμεταλλεύονται, έρχονται στην Ελλάδα για περισσότερες από μία μέρες. Επιλέγουν να κάνουν τις τελευταίες τους οικογενειακές διακοπές μιας και την ερχόμενη εβδομάδα και στη Βουλγαρία λειτουργούν πάλι τα σχολεία».

 

Στο χθεσινό κυκλοφοριακό θέμα της Καβάλας τα αυτοκίνητα από τη Βουλγαρία έπαιξαν το ρόλο τους. Δεν ήταν απλώς πολλά. Ήταν πάρα πολλά. Οι Βούλγαροι με τις οικογένειες τους έφθαναν μεσημέρι στη βροχερή Καβάλα. Κι έψαχναν. Κάπου να παρκάρουν. Κάπου να πιούν καφέ. Έψαχναν το ξενοδοχείο που έκλεισαν δωμάτιο. Έψαχναν το air bnb που είχαν νοικιάσει. Η διαδικασία επιβάρυνε την κυκλοφοριακή κατάσταση. Με αποτέλεσμα να γίνουν όλα όσα έγιναν.

 

Χθες το απόγευμα, απόγευμα Δευτέρας, η αγορά της Καβάλας αν και κλειστή είχε κίνηση. Οι ίδιοι άνθρωποι έκαναν τις πρώτες τους βόλτες κι επέλεγαν να μπουν σε όσα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Χαρακτηριστική σκηνή 10 και πλέον Βουλγάρων που μπήκαν ταυτόχρονα σε σούπερ μάρκετ στο κέντρο. Αυτό βρήκαν ανοιχτό, στα προϊόντα του προσάρμοσαν τη καταναλωτική τους διάθεση. Ή την απλή έρευνα.

 

Φυσικά και δεν μπορείς να τους ζητήσεις ευθύνη. Κάνουν διακοπές υπό αντίξοες συνθήκες. Και καιρικές συνθήκες. Ευθύνες πρέπει να ζητήσουμε από την Τροχαία. Από τη Δημοτική Αστυνομία. Λες και έγινε κάτι χθες το πρωί. Λες και κάποιος τους εξαφάνισε με ένα μαγικό ραβδί! Κανείς τροχονόμος και κανείς δημοτικός αστυνομικός. Έτσι όλη αυτή η κίνηση (Ελλήνων και αλλοδαπών) εξυπηρετούνταν σύμφωνα με τις διαθέσεις του κάθε οδηγού.

 

Ουρές μπροστά στους φωτεινούς σηματοδότες. Ουρές επειδή κάποια στιγμή έπρεπε να σταματήσει το αυτοκίνητο στη διάβαση για να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς. Ουρές όταν ο αλλοδαπός οδηγός έκανε λάθος κίνηση, όταν έμπαινε στο μονόδρομο. Πολλές τέτοιες καταστάσεις, απλές και καθημερινές, δημιούργησαν ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα άνευ προηγουμένου. Και να σκεφθεί κανείς ότι χθες στο κέντρο της πόλης δεν γίνονταν έργα. Που να είχαμε κι αυτά δηλαδή….

 

Μια κυρία από τη Χρυσούπολη φαίνεται να έχει στα χέρια της αντίγραφο του μητρώου μελών της τοπικής ΝΔ. Τηλεφωνεί καθημερινά σε όλα τα μέλη ενημερώνοντας τα για συγκεκριμένη υποψηφιότητα περιφερειακού συμβούλου. Ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τη ΝΔ! Όταν ασχολούνταν με τα κόμματα, ήταν σε άλλο. Αντίθετο της ΝΔ! Μαθαίνουν τη δράση της οι άλλοι Νεοδημοκράτες υποψήφιοι κι αντιδρούν. Η κυρία δυστυχώς ποντάρει σε «κουτσό άλογο». Έτσι κάθε ένας που δέχεται τηλεφώνημα της, αμέσως μετά ενημερώνει όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους. Κι όλοι την αναζητούν για να της πουν… δύο φωνήεντα.

 

Όλα τα εμπορικά πλοία που είναι αγκυροβολημένα έξω από το νέο λιμάνι «Φίλιππος Β’» – φαίνονται άλλωστε από την Καβάλα- έχουν όλα προορισμό τη ΒΦΛ. Μεταφέρουν πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπάσματος. Φαίνεται ότι η παραγωγική διαδικασία στο εργοστάσιο δεν πάει απλώς καλά. Πάει πολύ καλά. Εξ αυτού του λόγου και η παραλαβή πρώτων υλών ξεπέρασε τα καθιερωμένα.

 

Στην ομιλία του στην εκδήλωση των εγκαινίων του εκλογικού του κέντρου ο Γιάννης Εριφυλλίδης είχε και τα υπονοούμενα του. Προς γνωστή κατεύθυνση. Είπε λοιπόν ότι δεν κρατούσε μαζί του γραπτή την ομιλία του αφού δεν χρειάζεται να διαβάζει για να απευθύνεται στους πολίτες. Και συμπλήρωσε: « Δεν χρειάζομαι και δεν έχω επικοινωνιολόγο». Κι όλοι κατάλαβαν ποιον εννοούσε.

 

Με ένα μπάνερ σε μπαλκόνι στο κτίριο του το Επιμελητήριο Καβάλας άρχισε να διαφημίζει τη φετινή Kavala Expo. Θα γίνει στο Εκθεσιακό Κέντρο της Νέας Καρβάλης στο τέλος του μήνα. Γενικά είμαστε σε περίοδο εκθέσεων επιμελητηρίων. Στα Τρίκαλα, στις Σέρρες και στη Ξάνθη έγιναν ή θα γίνουν παρόμοιες εκθέσεις. Και κάτι ακόμη σχετικό με τα Επιμελητήρια. Τις προάλλες ανακοίνωσε υποψηφιότητα για τις εκλογές στο Επιμελητήριο Σερρών επιχειρηματίας της περιοχής. Παρά το ότι οι εκλογές σε όλα τα Επιμελητήρια θα γίνουν στο τέλος του 2024. Κάποιοι υποψήφιοι πρόεδροι βιάζονται, κάποιοι άλλοι όχι.

 

Η ιδέα της Λευκής Νύχτας ξεκίνησε από την Καλαμάτα. Περίπου πριν από 10 χρόνια. Το περασμένο Σάββατο (!) η αγορά της Καλαμάτας έκανε τη φετινή της Λευκή Νύχτα. Με γκεστ σταρ την τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου. Η συναυλία της ήταν χωρίς εισιτήριο για τους καταναλωτές και τους πολίτες της Καλαμάτας.

 

Επανήλθε στο κεντρικό λιμάνι το πυροσβεστικό πλοίο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λιμένα Καβάλας. Απουσίαζε για διάστημα περίπου μιας εβδομάδας, ευρισκόμενο στον Έβρο. Βοήθησε στη δύσκολη περίοδο των πυρκαγιών και των συνεπειών στην περιοχή κοντά στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί δεύτερο συνεχόμενο Σαββατοκύριακο βρίσκονταν προχθές ομάδα εθελοντών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, παράρτημα Καβάλας. Όπως είπε χθες ο κ. Γιάννης Πατρόπουλος, τα μέλη της ομάδας από την Καβάλα ήταν 6 και στις δύο αποστολές στην Αλεξανδρούπολη και στον Έβρο γενικότερα. Βοήθησαν την Πυροσβεστική υπηρεσία.

 

Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ θα πληρώσει αυτό για απαραίτητες εργασίες στο χώρο της Παιδόπολης. Για το κλάδεμα πεύκων, τα κλαδιά των οποίων είναι κοντά στο εναέριο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Απ’ ότι γνωρίζουμε αυτή τη δουλειά την κάνει ο ΔΕΔΔΗΕ μέσω εργολάβου. Και την πληρώνει επίσης. Το Κέντρο αναλαμβάνει τη δαπάνη και θα κάποιο λόγο θα έχει. Κάτι παραπάνω θα γνωρίζει.

 

Ο Γιάννης Κανίογλου απορεί. Ο συμπαθής εθελοντής και καλός ζωγράφος από τη Νέα Πέραμο απορεί δημοσίως με αφορμή τις τοπικές εκλογές. Γράφει: «Πώς θα εκλεγούν οι νέοι ικανοί υποψήφιοι, όταν σύσσωμο το παλιό κατεστημένο δεν λέει να κάνει στην άκρη;». Δικαιολογημένη η ανησυχία του. Εξ αυτού του λόγου υπάρχει πάντα η γνωστή πρόταση περί ορίου θητειών. Όλοι τη βρίσκουν σωστή μα κανείς δεν την υποστηρίζει. Προκειμένου να υπάρξει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που θα καθιερώνει όριο θητειών. Θα γίνει κι αυτό. Κάποτε… Μέχρι τότε οι νέοι θα «παλεύουν». Θα προσπαθούν με την ορμή τους να αλλάξουν τα πράγματα. Άλλοτε θα το καταφέρνουν κι άλλοτε όχι.

 

Είναι της εποχής, είναι της μόδας. Κάθε υποψήφιος αναρτά στοιχεία για τον εαυτό του. Κείμενο και φωτογραφία του. Αμέσως άλλοι υποψήφιοι σπεύδουν να του ευχηθούν καλή επιτυχία. Μόνο υποψήφιοι ή κυρίως υποψήφιοι. Οι ψηφοφόροι δυστυχώς απέχουν και από τις προεκλογικές αναρτήσεις. Που καταλήγουμε λοιπόν; Ο ένας υποψήφιος να ανταλλάσσει ευχές με τον άλλο. Γραφικό, συνεχές και λίγο αστείο. Ενδεικτικό της όλης κατάστασης, θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος.

 

Διαβάστε επίσης