μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από 21 χρόνια. Φθινόπωρο του 2002. Σύλλογος της πόλης έκανε δωρεά στο Δήμο ένα ρολόι, ουσιαστικά προσφορά ιδιώτη. Φίλου ή μέλους του συλλόγου. Στην πρώτη φωτογραφία το ρολόι τότε. Αμέσως μετά τη λειτουργία του. Στην πλατεία Κρίτωνα Κονσουλίδη. Δίπλα στο τουριστικό περίπτερο. Στη δεύτερη φωτογραφία, πρόσφατη, το τι απέμεινε. Δύο οι επιλογές. Ή ξηλώνουμε τη βάση μιας και ρολόι δεν υπάρχει, ή επαναφέρουμε ένα καινούργιο ρολόι εκεί που πρέπει. Η σημερινή κατάσταση φυσικά και δεν πρέπει να συνεχιστεί άλλο. Αν και αυτό όπως φαίνεται, κι όπως συνηθίζεται, είναι το πιθανότερο….

 


 

Δημιουργεί ελπίδες η αθρόα προσέλευση του κόσμου -σε σχέση και με τα δεδομένα της εποχής- στην εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Δείχνει ότι υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν από το σπίτι τους και για άλλους λόγους. Για να δείξουν με την παρουσία τους σεβασμό- ευαισθησία- ανησυχία. Θετική αντίδραση, κατάλληλη απάντηση σε μια τόσο ενοχλητική παθητική στάση για όσα περίεργα συμβαίνουν. Σημειώνουμε επίσης ότι οι παρευρισκόμενοι απέφυγαν υπερβολές δηλαδή αποδοκιμασίες. Δέχθηκαν τους πάντες, διατηρώνοντας με αυτούς ποικίλες διαφωνίες. Τις πιο πολλές φορές ιδεολογικές.

 

Ίσως κάτι να αλλάζει στην κοινωνία. Κι αυτό που αλλάζει ίσως είναι η αφύπνιση των ανθρώπων. Κουράστηκαν περιμένοντας αυτό που από μόνο του δεν θα γίνει ποτέ. «Πόνεσαν» απλώς να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να μην αντιδρούν. Κατάλαβαν το δικαιολογημένο πιθανόν λάθος τους. Κι άρχισαν να το διορθώνουν. Θα δούμε… Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Όσο τα προβλήματα παραμένουν- πρώτο και βασικό αυτό της αδικαιολόγητης ακρίβειας- φαίνεται οι ελπίδες να ισχυροποιούνται και να αυξάνονται. Μπροστά μας είναι ένας πανάκριβος Χειμώνας κι οι πολίτες δείχνουν να στέλνουν μήνυμα. Προς κάθε κατεύθυνση. Δεν σκοπεύουν να ανεχθούν άλλο αυτό που γίνεται και γίνεται συστηματικά σε βάρος τους.

 

Αν αναλύσουμε περισσότερο τη σύνθεση του κοινού που ήταν το απόγευμα της Παρασκευής στο Δ. Κήπο (για την εκδήλωση του Πολυτεχνείου), τότε θα διαπιστώσουμε ότι: 1)Εκεί ήταν οι γνωστοί, οι «συνήθεις ύποπτοι». 2) Ήταν νέοι άνθρωποι, περισσότεροι απ’ ότι περιμέναμε. 3)Ήταν άνθρωποι πιο συντηρητικοί που δεν συνηθίζουν να συμμετέχουν σε τέτοιες εκδηλώσεις. 4)Φυσικά και ήταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά με περισσότερα στελέχη τους.

 

Κοντά σε όλους αυτούς που ότι έκαναν το έκαναν ειρηνικά, βρίσκονταν μπόλικοι αστυνομικοί. Παλιά υπήρξαν εκδηλώσεις αυτού του είδους στην πόλη μας στις οποίες οι αστυνομικοί ήταν περισσότεροι των διαδηλωτών. Αυτό προχθές άλλαξε και δεν ίσχυε.

 

Πάλι οι αστυνομικοί ήταν πολλοί. Μια καθιερωμένη υπερβολή και μια καχυποψία που υπήρχε και με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για το κράτος όποιος βρίσκεται στην πλατεία και διαδηλώνει, είναι ύποπτος. Ύποπτος επεισοδίων. Κάθε φορά που η υποψία διαψεύδεται, κάθε φορά καταλαβαίνουν (ή πρέπει να καταλαβαίνουν) ότι τα επεισόδια δεν είναι ο κανόνας. Ειδικά σε περιπτώσεις όπως η δίκη μας. Είναι η εξαίρεση. Αλλά θα πείτε, εδώ υπάρχει διμοιρία των ΜΑΤ στην παρέλαση. Δεν θα υπάρχει στην ειρηνική συγκέντρωση- απόδοση τιμής στους εξεγερθέντες του Πολυτεχνείου;

 

Επόμενο ραντεβού με ακόμη περισσότερο κόσμο- όπως όλα δείχνουν- την Τετάρτη. Στην πλατεία Ελευθερίας. Στη συγκέντρωση (με απεργία) για το φορολογικό. Ούτε αυτή την αδικία τη δέχεται ο κόσμος. Είναι προκλητική. Είναι ξεπερασμένη νομοθεσία. Είναι «σφάξιμο» των επαγγελματιών που δίχως την ασφάλεια του δημοσίου, προσπαθούν να σωθούν στην καθημερινή κρίση. Ο κόσμος την Τετάρτη και στην Καβάλα έχει την ευκαιρία να στείλει ένα ακόμη δυνατότερο μήνυμα. Πιο ισχυρό από αυτό της περασμένης Παρασκευής.

 

Ανάμεσα σε όσους και με ανακοινώσεις τίμησαν την Παρασκευή την επέτειο του Πολυτεχνείου η δημοτική παράταξη στο Δήμο Καβάλας «Συμπαράταξη Πολιτών». Υπάρχει αλήθεια; Η ανακοίνωση κάτι τέτοιο προσπαθεί να μας πει. Στο κείμενο που δημοσιοποίησε αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα: « Δικό μας χρέος αλλά και το χρέος των επόμενων γενεών είναι να αντιστεκόμαστε, να αντέχουμε και να νικάμε. Για να πάψουν τα αιτήματα του Πολυτεχνείου να μένουν ανεκπλήρωτα».

 

Η κρίση και η απογοήτευση στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται. Αναμενόμενο. Έτσι τα στελέχη του στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο δεν ήταν πολλά. Σημειώθηκαν αρκετές και όχι τυχαίες απουσίες. Εννοούμε ανθρώπους που χρόνια δραστηριοποιούνταν στο κόμμα. Δεν απουσίαζαν μόνο από την εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής. Απουσιάζουν γενικώς εδώ και μήνες. Σιωπούν, παρακολουθούν, προβληματίζονται. Δεν ξέρουν τι να κάνουν (από πολιτικής φυσικά άποψης).

 

Με άκρα μυστικότητα έγινε την προηγούμενη εβδομάδα για δύο μέρες, Τρίτη και Τετάρτη, η βιντεοσκόπηση διαφημιστικού σποτ επί της παραλιακής Εγνατίας. Τίποτα δεν διέρρευσε στον τύπο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ούτε μία φωτογραφία! Το επέβαλαν, το επεδίωξαν και το πέτυχαν οι υπεύθυνοι της παραγωγής. Μετά κόπων και βασάνων μάθαμε ότι επρόκειτο για διαφήμιση της πολυεθνικής «Αράμκο». Στην περιοχή μεταφέρθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν πολλά αυτοκίνητα πολυτελείας. Όλα τα υπόλοιπα θα τα δούμε όπως φαίνεται όταν τελειώσει το μοντάζ και το σποτ προβληθεί. Σε όλον τον κόσμο, επιμένουν όσοι ήταν κοντά στη διαδικασία.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επισκέφθηκε την Παρασκευή το απόγευμα το Δικηγορικό Σύλλογο όπου συζήτησε με το διοικητικό συμβούλιο πιθανές διορθώσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα επικοινωνίας όσων θίγονται από το νομοσχέδιο με τους βουλευτές της Καβάλας. Θα επακολουθήσουν κι άλλα. Σήμερα οι 4 βουλευτές προσκλήθηκαν να βρίσκονται στην Ομοσπονδία. Να ακούσουν κι άλλους επαγγελματίες. Απάντησαν αρνητικά και οι 4. Το απόγευμα σήμερα στην Αθήνα η ΝΔ εκλέγει τον επόμενο γραμματέα της. Εκεί θα είναι και οι Καβαλιώτες βουλευτές. Μαζί με πολλούς άλλους κομματικούς.

 

Την Παρασκευή ο Γιάννης Πασχαλίδης βρέθηκε στην Ελευθερούπολη. Παρακολούθησε την ενημερωτική εκδήλωση- γενική συνέλευση των αγροτών του Δήμου Παγγαίου: Παρακολούθησα τη Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου στο Αμφιθέατρο του Δήμου Παγγαίου “Φρίξος Παπαχρηστίδης”. Σημείωσα τους προβληματισμούς και τα ζητήματα που αναφέρθηκαν από τους παρευρισκόμενους, προκειμένου να προβώ στις κατάλληλες ενέργειες για να βρεθούν επαρκείς λύσεις. Ευχαριστώ τον Αγροτικό Σύλλογο για τη πρόσκληση, και συγχαρητήρια για την οργάνωση».

 

Και η Ορεστιάδα συμμετέχει την Τετάρτη στην πανελλαδική διαμαρτυρία για το φορολογικό νομοσχέδιο. Σημειώστε μια διαφορά. Οι επαγγελματίες της Ορεστιάδας σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν με συγκέντρωση έξω από την εφορία της πόλης.

 

Η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας απομάκρυνε την Παρασκευή κλαδί δέντρου που έπεσε στην οροφή του 25ου Νηπιαγωγείου (στην οδό Υψηλάντου). Το περιστατικό δεν προκάλεσε ζημιά. Ωστόσο είναι σημαντικό. Τα πολλά δέντρα στις αυλές των σχολείων πρέπει να ελεγχθούν. Είναι κι ο καιρός επικίνδυνος κι είναι τα σχολεία ευαίσθητες περιοχές. Με πολλά παιδιά.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης