μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το 2023 ήταν έτος πολλών εκλογών. Το 2024 όχι. Κάλπες και παραβάν απομακρύνονται. Μπαίνουν στις αποθήκες. Θα επανέλθουν όταν έρθει η ώρα τους. Το ίδιο έγινε προχθές με το παραβάν και την κάλπη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Επόμενες δημαιρεσίες μετά από 2,5 χρόνια.

 


 

Κι αυτός ο απολογισμός είναι θετικός. Το διήμερο (για ορισμένους τριήμερο) των Θεοφανίων η πόλη μας είχε κίνηση. Τουριστική ειδικότερα. Βρισκόμαστε σε μια φάση τουριστικής «συντήρησης». Φυσικά και ο Χειμερινός τουρισμός είναι διαφορετικός, λιγότερος σε σχέση με τον Καλοκαιρινό. Πάντως υπάρχει. Αξιόλογος και αξιοπρόσεκτος. Οι Τούρκοι κάνουν τη διαφορά. Μας επισκέπτονται συνεχώς. Καθημερινώς. Στηρίζοντας αδιάκοπα την τοπική οικονομία.

 

Αρκετοί ήταν οι Έλληνες επισκέπτες. Όλοι αυτοί που πέρασαν το Σαββατοκύριακο στην Καβάλα, κυκλοφόρησαν στο κέντρο. Έγιναν θαμώνες των καταστημάτων της εστίασης. Και όχι μόνο. Βοήθησε φυσικά και ο καιρός. Αντίθετα οι Καβαλιώτες που παρακολούθησαν τον Αγιασμό των υδάτων προχθές Σάββατο ήταν λίγοι. Λιγότεροι του αναμενόμενου. Πολλοί ήταν στις εκκλησίες φορώντας μάσκα. Την οποία καλώς ή κακώς χρησιμοποιούν και σε εξωτερικούς χώρους!

 

Κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανίων, αμέσως μετά τον Αγιασμό των υδάτων, έκοβε τη βασιλόπιτα του ο ΝΟΚ. Παραδοσιακά περίμενε φίλους και μέλη σε μεγάλο χώρο, σε μια σημαντική εκδήλωση. Και φέτος αυτό δεν έγινε. ΝΟΚ και ΟΘΑΚ έπαψαν να υπάρχουν όπως γνωρίζαμε. Αναπτύσσουν πλούσια δραστηριότητα στο κολυμβητήριο μαζί. Ενωμένοι ως ΝΟΘΑΚ. Στα υπόλοιπα φαίνεται ότι δεν οργανώθηκαν ακόμη.

 

Είδηση. Ο Μακάριος Λαζαρίδης στην Καβάλα. Μετά από πολύ καιρό απουσίας. Έρχεται για λίγο και πάντα με αφορμή κάποια γιορτή. Απουσιάζει για περισσότερο, ευρισκόμενος στην Αθήνα.

 

Η επιτυχημένη συναυλία της Ιουλίας Καραπατάκη στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς αύξησε κι άλλο το ενδιαφέρον επαγγελματιών να νοικιάσουν εκεί καταστήματα. Φέρεται να υπάρχει λίστα ενδιαφερομένων. Λίστα αναμονής! Η Δημωφέλεια και ο Δήμος Καβάλας δεν φαίνεται να βιάζονται. Φυσικά και θα υπάρξουν νέες μισθώσεις αλλά αυτό θα γίνει προσεκτικά και οργανωμένα προκειμένου να υλοποιηθεί ότι είναι στο μυαλό των αρμοδίων. Ένα υπόγειο «ζωντανό» και γεμάτο. Αν είναι δυνατόν όλο το έτος και όχι μόνο στη διάρκεια του Χειμώνα. Ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει φυσικά η κατάργηση της Δημωφέλειας. Πλέον για τη Δημοτική Αγορά αρμόδιος είναι ο Δήμος.

 

Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν διαφορετική τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την πρώτη του με τη νέα σύνθεση, την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα στην Κομοτηνή. Ενώ δηλαδή διανύουμε περίοδο γενικής συναίνεσης, σε αυτήν ειδικά την περίπτωση η συναίνεση –έλεγαν- ότι δεν θα υπήρχε. Αντίθετα διατύπωναν προβλέψεις περί συνέχισης της προεκλογικής ατμόσφαιρας. Κι όπως φαίνεται δεν έκαναν λάθος. Βέβαια η κατάσταση ήταν κάπως μικτή. Υπήρχε το προεκλογικό στοιχείο, μαζί με τον πολιτικό πολιτισμό. Πολιτικό πολιτισμό στα λόγια. Συναίνεση στα λόγια. Συνέχιση της αντιπαλότητας στην πράξη και στις ψηφοφορίες.

 

Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν εξελέγη ομόφωνα. Κακώς. Τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου το ίδιο. Πάλι κακώς. Στη δε Περιφερειακή Επιτροπή μια από τα ίδια. Δικαιολογίες και (ψευτο)επιχειρήματα υπήρξαν. Επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα και δεν τα διαψεύδουν. Κατόπιν τούτου έγινε η λεγόμενη «κακή αρχή». Έπεται – εύκολα μπορεί να το προβλέψει κάποιος- ίδια κακή συνέχεια. Μακάρι να κάνουμε λάθος…

 

Μεταξύ Περιφερειακών Συμβούλων Καβάλας η αντιπαλότητα επίσης συνεχίστηκε. Ο Αλέξης Πολίτης δεν ψήφισε τον Χάρη Σεϊτανίδη. Έχουν προηγούμενα από την προεκλογική περίοδο. Ο κ. Σεϊτανίδης – ισχυρίζεται ο πρώην αντιπεριφερειάρχης- ξεπέρασε τα όρια της προεκλογικής κριτικής. Κι έτσι ο Αλέξης Πολίτης ανταπέδωσε. Στη ψηφοφορία για το γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου δήλωσε απλώς την παρουσία του. Όλα τα άλλα εννοούνται. Θα αναφερθούν ενδεχομένως με την πρώτη ευκαιρία. Περασμένα μα όχι ξεχασμένα. Όχι ακόμη τουλάχιστον.

 

Ο κ. Λυμπεράκης που δεν ψήφισε για πρόεδρο τον κ. Πιτιακούδη, δήλωσε ότι εξελέγη αναπληρωματικό μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής «… μάλλον από λάθος». Για να συμβεί αυτό μεσολάβησε και μια κλήρωση, στην οποία ήταν απλά τυχερός. Σημειώνουμε και κλείνουμε το θέμα: Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης κόπηκε και η βασιλόπιτα του νέου έτους. Τόσο σε αυτή τη διαδικασία όσο και στα πιτάκια που μοιράστηκαν, τα τυχερά νομίσματα βρέθηκαν σε κομμάτια υπαλλήλων. Οι αιρετοί ήταν όλοι άτυχοι…

 

Δεν ξεμπερδεύει εύκολα με την αυτοδιοίκηση και το Δήμο Καβάλας ο κ. Γιάννης Ιακωβίδης. Την Παρασκευή κλήθηκε να λάβει μέρος σε σύσκεψη με θέμα τα χρηματοδοτούμενα έργα του Δήμου Καβάλας. Ως πρώην αντιδήμαρχος βοήθησε και συνεχίζει να βοηθά. Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος τόσο αιρετοί όσο και κυρίως υπηρεσιακοί παράγοντες.

 

Με ανάρτηση του ο συνταξιούχος δικηγόρος Καβάλας Λάκης Καγκαίδης τίμησε τη μνήμη του Γιάννη Παναγιωτόπουλου. Επί σειρά ετών ήταν σε διαφορετικά «στρατόπεδα». Στη ΝΔ ο Γιάννης, στο ΠΑΣΟΚ ο Λάκης. Απέδειξε ωστόσο ότι τον αναγνώριζε και με το παραπάνω. Σύμφωνα με την ανάρτηση Καγκαίδη, ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος «… ήταν ο καλύτερος κι ας μην το ψήφιζα ποτέ σαν πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας». «Ήξερα ότι δεν ψήφιζα τον καλύτερο» πρόσθεσε ο κ. Καγκαίδης.

 

Με την ευκαιρία της επίσκεψης της κ. Αγγελικής Δεληκάρη στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών στο «Ασημακοπούλου», μάθαμε τον νέο αριθμό των φιλοξενούμενων. Τους αναφέρει στο δελτίο τύπου της. Αρχές του έτους είναι 903. Ο αριθμός μπορεί να μοιάζει μεγάλος. Είναι μεγάλος. Πριν τις γιορτές όμως ήταν ακόμη μεγαλύτερος. Τότε (Νοέμβρης- Δεκέμβρης του 2023) πλησίαζε τους 1.000. Ευχόμαστε η μικρή μείωση αυτών των ανθρώπων να συνεχιστεί. Το 2022 και αρχές του 2023 στη Δομή υπήρχαν 250 και 300 πρόσφυγες μετανάστες μόνο! Άρχισαν να αυξάνονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και μετά.

 

Ανανέωση εξοπλισμού των διοικητικών υπηρεσιών του Πρωτοδικείου και αγορά καινούργιου. Επιτέλους. Το Πρωτοδικείο Καβάλας αγοράζει (από την τοπική αγορά) 10 καινούργιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και 4 εκτυπωτές. Για να γίνει αυτό μεσολάβησε μπόλικη γραφειοκρατία ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη πίστωση. Η έγκριση δόθηκε από το Εφετείο Θράκης. Από την Κομοτηνή με λίγα λόγια.

 

Εκτός από τους 8 αντιδημάρχους, ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης όρισε την προηγούμενη Παρασκευή και 7 Εντεταλμένους Συμβούλους. Όλοι χωρίς μισθό και όλοι από την ομάδα της πλειοψηφίας: Αρχοντής Μακκίδης για τη δομή σίτισης. Κωνσταντίνος Χιώτης για την πολιτική προστασία. Αναστάσιος Νικολαΐδης για τους παιδικούς σταθμούς. Ζήσης Κογκαλίδης για τα ΚΑΠΗ. Βασιλική Ιορδανίδου για τα σχολεία. Γιώργος Κιοτζένης για τα έργα και Τάσος Τσαλδαρίδης για τον πρωτογενή τομέα.

 

Αρχίζουν τα … όργανα. Την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου σε όλη την Ελλάδα οι φοιτητές διαμαρτύρονται. Είναι αντίθετοι στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Στην Καβάλα η συγκέντρωση διαμαρτυρία ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία.

 

 

 

Διαβάστε επίσης