μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο πρόσφατο παρελθόν αναφέρθηκαν συγκεκριμένες περιπτώσεις αστέγων στην πόλη. Ερευνήθηκαν και δεν προέκυψε ότι ήταν ακριβώς άστεγοι. Ήταν άνθρωποι που με δική τους επιλογή περιφέρονταν το πρωί, κοιμόντουσαν όπου έβρισκαν το βράδυ. Με λίγα λόγια δεν χρειάστηκε η παρέμβαση ούτε του κράτους, πολύ περισσότερο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ενδιαφέρον της οποίας ήταν άμεσο.

Δημοσιεύουμε την φωτογραφία, χθεσινή, από το λιμάνι. Την είσοδο του λιμανιού. Στο γνωστό κιόσκι κοιμάται ένας άνθρωπος. Είναι άστεγος; Είναι συνειδητά περιφερόμενος; Κάποιος πρέπει να ασχοληθεί για να λύσει την απορία. Χρειάζεται ή όχι βοήθεια;

Στην ΧΧ Μεραρχία ήταν προχθές Τετάρτη ο αρχηγός ΓΕΣ. Με την ευκαιρία συναντήθηκε με το προεδρείο των εφέδρων αξιωματικών Ν. Καβάλας, συζητήθηκε το πλαίσιο βράβευσης του στην εκδήλωση που θα γίνει στην πόλη μας σε έναν μήνα. Ο Γιάννης Κελγιώργης (πρόεδρος του Συνδέσμου) σημείωσε: «Συνάντηση εργασίας με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, παρουσία του Διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, Υποστράτηγο Σπύρο – Γεράσιμο Ρώσση. Ο κύριος Αρχηγός Γ.Ε.Σ. θα τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Καβάλας, με την ΧΧ ΤΘ Μεραρχία, στο αρχαιολογικό μουσείο, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου στις 19.00». Μετά την Καβάλα ο αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε το Πετροχώρι της Ξάνθης. 

 

===============================================================

 

Μάλλον τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του στο Δήμο Καβάλας ο κ. Θόδωρος Μουριάδης. Ετοιμάζεται η συνέντευξη τύπου που όπως ακούμε θα είναι κάτι παραπάνω από συνέντευξη τύπου. Για το που θα δοθεί η συνέντευξη τύπου, ακούγονται πολλά. Ας περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση.

 

Αυτή κι αν δεν είναι κακή σύμπτωση. Χθες το πρωί συμπολίτης βρίσκονταν με το αυτοκίνητο του στην οδό Θ. Καβαλιώτου. Ανέβαινε από τον Τίμιο Σταυρό προς τη Χωράφα, ήθελε να βγει στην Περιμετρική κι από εκεί στον Άγιο Σίλα.

 

Μπροστά του είχε απορριμματοφόρο, ακριβώς από πίσω όχημα της ανακύκλωσης κι από πίσω όχημα που πλένει τους κάδους. Μια απόσταση που αυτοκίνητο διανύει σε 3 λεπτά την έκανε σε 30! Οι αρμόδιοι οφείλουν να αποφεύγουν τέτοιες συμπτώσεις προκειμένου να μην ταλαιπωρούν τους άλλους οδηγούς.

 

Στην οδό Ερυθρού Σταυρού τα πρώτα μπάνερ για το Φθινοπωρινό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ. Διαφημίζουν τη γνωστή και πετυχημένη παράσταση «Το πατρογονικό» που επανέρχεται στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» από τις 13 Οκτώβρη.

 

Πέρασε ένας μήνας από τη συνάντηση της διοίκησης του Αστικού ΚΤΕΛ με τη Διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Τάχα συμφώνησαν στο θέμα των στάσεων και της συντήρησης των κουβουκλίων. Στο διάστημα που μεσολάβησε τίποτα δεν απέδειξε τη συμφωνία. Τίποτα δεν άλλαξε στις στάσεις του Αστικού ΚΤΕΛ. Έρχεται Χειμώνας κι οι επιβάτες των αστικών λεωφορείων θα το περιμένουν απροστάτευτοι και από τη βροχή και από τον αέρα.

 

Η χθεσινή ανάρτηση του Μιχάλη Αμοιρίδη δείχνει πόσο σωστή είναι η πρόβλεψη Παναγιωτόπουλου. Σύμφωνα με την οποία η ΝΔ στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη θα στηρίξει Μέτιο. Ο κ. Αμοιρίδης έγραψε το αόριστο αλλά και πολύ συγκεκριμένο: «Στη Δημοκρατία ψηφίζεις έναν από τους υποψήφιους. Πόσο δημοκρατικό είναι όμως όταν σου επιβάλουν τον υποψήφιο; Οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα».

 

Αν η ΝΔ ανακοίνωνε σήμερα το εκλεκτό της στην Περιφέρεια μας, αυτός θα ήταν ο Χρήστος Μέτιος. Όσο η ανακοίνωση αργεί (αν υπάρχει τέτοιο θέμα) τόσο ο κ. Αμοιρίδης μπορεί να ελπίζει. Αν και το κειμενάκι του ουσιαστικά περιορίζει αρκετά τις όποιες ελπίδες του.

 

Το Σάββατο αποφασίζει η «Δύναμη Πολιτών Νέστου» τον υποψήφιο δήμαρχο του Μάη, μια μέρα μετά γίνεται η συνέλευση της «Συμπαράταξης Πολιτών». Με λίγα λόγια για πολλούς είμαστε στα προκαταρκτικά της προεκλογικής περιόδου. Τα οποία οφείλουν να τα τελειώσουν σύντομα.

 

Στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΤ3 στη Θεσσαλονίκη έδωσε προχθές συνέντευξη ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Παπαφιλίππου. Υπερασπίστηκε την κυβερνητική στάση όσον αφορά την έρευνα για την τραγωδία στην Αττική, τον περασμένο Ιούλιο.

 

Η αλλαγή του καιρού και η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου (την προβλέπει ήδη η ΕΜΥ) επηρεάζει όπως όλα δείχνουν την πραγματοποίηση του Αθλητικού Διήμερου του Δήμου Καβάλας. Οι διοργανωτές περιμένουν τα οριστικά νέα του καιρού ενώ αρχίζουν να ψάχνουν – καλού κακού- εναλλακτική ημερομηνία.

 

Θετικά σχόλια από τον Μάκη Παπαδόπουλο προς τον Στάθη Εριφυλλίδη. Ο οποίος επίσης σχολιάζει θετικά την υποψηφιότητα και τις ενέργειες του κ. Μάκη Παπαδόπουλου. Οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι από καιρό άριστες. Όλα τα άλλα, περασμένα ξεχασμένα. Στην πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων του πρώην δημάρχου με τον υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας σίγουρα είχε ρόλο ο κ. Αχιλλέας Νικολαϊδης. Ο οποίος σήμερα συνεργάζεται με τον κ. Παπαδόπουλο, διετέλεσε δε στενός συνεργάτης του κ. Εριφυλλίδη.

 

Προχθές ο Βαγγέλης Παππάς έκανε ανάρτηση με αιχμή προς τον Μάκη Παπαδόπουλο. Γράφει: « Επειδή τελευταία πολύς λόγος γίνεται για το πράσινο του Δήμου Καβάλας , ήταν και παραμένει λίγο, μπορεί να μας πει ο Μάκης τι έγινε το δάσος του Τσιμίνο που φύτευσε ο Στάθης; Γιατί τα παραμύθια πρέπει να έχουν κι ένα τέλος». Χθες ο κ. Παππάς εξέδωσε δελτίο τύπου με παρεμφερές περιεχόμενο.

 

Την Τετάρτη από το πρωί έως το μεσημέρι υπήρξαν προβλήματα στα τηλέφωνα και στις συνδέσεις με το ίντερνετ και στο Δήμο Καβάλας και στο Δήμο Νέστου. Ο Δήμος Νέστου μάλιστα έσπευσε να ενημερώσει τους πολίτες που για αρκετές ώρες τηλεφωνούσαν στο Δημαρχείο αλλά δεν απαντούσε κανείς.

 

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας ο νέος κανονισμός του Πυθαγόρα. Ψηφίστηκε και από τον Παναγιώτη Βελισσάρη (της Λαϊκής Συσπείρωσης) . Ο κανονισμός ήταν ξεχασμένος για έναν χρόνο. Προ λίγων ημερών τέθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο (ερώτηση του Νίκου Μαυρίδη) κι έτσι ότι είχε προηγηθεί (διαβούλευση κτλ) ξαναβρήκε το δρόμο του. Ο ίδιος κανονισμός θα λάβει και την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου πολύ σύντομα. Αμέσως μετά θα αρχίσει η εφαρμογή του.

 

Δόθηκε στη δημοσιότητα το αναλυτικό πρόγραμμα του 2ου Ιστορικού Συνεδρίου του Δήμου Παγγαίου. Σε αυτό διαβάζουμε  ότι περιλαμβάνεται ακόμη και θεία λειτουργία! Μάλλον από λάθος, στο πρόγραμμα υπάρχει η θεία λειτουργία της Κυριακής. Ίσως να ήθελαν να τονίσουν τη συνεργασία με τη Μητρόπολη Ελευθερούπολης κι έβαλαν μια μη συνεδριακή, μη ιστορική διαδικασία στο πρόγραμμα.

 

Επιτέλους μίλησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Ειδικότερα ο Κώστας Μορφίδης. Ρωτήθηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» για τις διεκδικήσεις του Δήμου, καμία από τις οποίες δεν έχει θετικό αποτέλεσμα.

 

Απάντησε: «Η δική μας δουλειά (των βουλευτών) όμως δεν είναι να κάνουμε διαπραγμάτευση. Ανοίγουμε πόρτες, ανοίγουμε τους δρόμους όπου η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται τη βοήθεια μας αλλά μέχρι εκεί». Για το Ασημακοπούλου τόνισε: «Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του Camp προσφύγων εντός του στρατοπέδου δεν αλλάζει της ισορροπίες, ούτε επηρεάζει την δυνατότητα επένδυσης. Θα πρέπει ο δήμος να κάνει ακόμα και εξαντλητικές συνομιλίες και διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αν θέλει πραγματικά να προχωρήσει αυτή η ιστορία. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό να προσπαθεί ο δήμος να ρίχνει τη δική ευθύνη σε άλλον».

 

Η ιστοσελίδα του Σκάι παρουσίασε την Τετάρτη τη σύμβαση που θα υπογράψει το δημόσιο με τον ιδιώτη που θα αναλάβει την Εγνατία οδό. Η ιδιωτικοποίηση του δρόμου σε σχέση με τα διόδια προβλέπει μεταξύ άλλων: «  Σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει εκπονήσει το ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Εγνατίας για 35 έτη, ο επενδυτής υποχρεούται με την έναρξη της παραχώρησης να λειτουργήσει ανοικτό σύστημα διοδίων με 18 μετωπικούς και 43 πλευρικούς σταθμούς και εντός 24 μηνών να έχει θέσει σε λειτουργία μικτό σύστημα διοδίων αναλογικής χρέωσης σε ορισμένα τμήματα και ανοικτό σε άλλα. Η αναλογική χρέωση θα γίνεται με τη χρήση πομποδέκτη και θα πρέπει εντός δύο ετών να λειτουργεί στα ακόλουθα τμήμα της Εγνατίας οδού: – Α/Κ Καλοχωρίου έως Α/Κ Ευκαρπίας (Θεσσαλονίκη) – Α/Κ Αγ. Ανδρέα έως Α/Κ Άσπρα Χώματα (Καβάλα) – Α/Κ Δωδώνης έως Α/Κ Παμβώτιδας (Ιωάννινα) – Α/Κ Μάκρης έως Μεθοριακό σταθμό Κήπων (Αλεξανδρούπολη) – Α/Κ Ταξιάρχη έως Α/Κ Καλαμιάς (Σιάτιστα).

Διαβάστε επίσης