• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι εποχές άλλαξαν. Οι Δήμαρχοι απ’ όλη την Ελλάδα συμμετέχουν άφοβα στις συναντήσεις της Ελληνογερμανικής συνέλευσης. Σε αυτήν που έγινε το προηγούμενο τριήμερο στην Κρήτη ήταν οι Δήμαρχοι Θάσου και Νέστου.

Ο κ. Χατζηεμμανουήλ μάλιστα βραβεύτηκε.

Μια όμορφη εκδήλωση με τη βοήθεια του πολύ καλού καιρού έγινε χθες το πρωί στην πλατεία Καπνεργάτη. Η δραστήρια ομάδα «Θηλάζουσες Μητέρες» ανέλαβε δράση για την προώθηση του θηλασμού. Νέα ζευγάρια ήταν εκεί. Τα παιδιά έπαιξαν κι απασχολήθηκαν δημιουργικά από κλόουν. Έγινε συζήτηση για τον μητρικό θηλασμό αφού στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αξιοπρόσεκτη πρόοδος. Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε ταυτόχρονος μητρικός θηλασμός.

 

==================================================================

 

Αρχικά είχε γίνει μπόλικος ντόρος. Υπήρξαν αντιδράσεις, διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις ακόμη και πορείες. Ο καιρός πέρασε, τα πνεύματα ηρέμησαν. Πλέον δεν είναι είδηση η λειτουργία της αγοράς (και της αγοράς της Καβάλας) κάποιες από τις Κυριακές του έτους.

 

Σχετικά νομοθέτησε πρώτη η Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου. Επέλεξε 7 Κυριακές όπου τα καταστήματα λειτουργούν από το πρωί ως το απόγευμα. Στην δική μας περίπτωση ανοίγουν κατά τις 11 το πρωί, κλείνουν (τα περισσότερα) προς το μεσημέρι. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί να καταργήσει τον κακό νόμο μα δεν έκανε τίποτα.

 

Μια από τις «υποχρεωτικές Κυριακές» (έτσι τις λένε οι έμποροι) με τα καταστήματα να λειτουργούν ήταν η χθεσινή. Ως πρώτη του Νοέμβρη. Ε και; Επειδή το βασικό πρόβλημα είναι ίδιο, η κρίση και η οικονομική στενότητα, τα δεδομένα δεν αλλάζουν στην αγορά. Είτε πρόκειται για Κυριακή, είτε πρόκειται για οποιαδήποτε άλλη μέρα.

 

Δοκιμάζουν οι μικρομεσαίοι. Ανοίγουν και περιμένουν. Όσο ο κόσμος δεν εμφανίζεται, τόσο κρίνεται κι αυτή η δοκιμή. Σε λίγο καιρό Κυριακές όπως η χθεσινή θα είναι μέρα λειτουργίας μόνο για τα σούπερ μάρκετ. Μόνο αυτά δείχνουν να έχουν κίνηση. Πρόκειται για καταναλωτές που δεν πρόλαβαν το Σάββατο ή έχουν μια άλλη υποχρέωση τη Δευτέρα.

 

Με λίγα λόγια το να λειτουργούν και την Κυριακή τα μαγαζιά δεν επηρεάζει καθόλου την οικονομία, το πρόβλημα της οποίας άλλωστε είναι άλλο. Ας υπάρχουν χρήματα στους καταναλωτές κι αυτοί (με γεμάτες τσέπες) θα βρουν χρόνο να ψωνίσουν. Όσο δεν υπάρχουν χρήματα καμιά Κυριακή δεν σώζει κανέναν. Έμπορο ή καταναλωτή.

 

Μία ακόμη απόδειξη ότι για τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε. Πρόκειται για ανάρτηση στο facebook (σελίδα Δήμου Καβάλας) με φωτογραφία νέου δημοτικού οχήματος. Το κείμενο αναφέρει: «Κατόπιν ενεργειών της Δημάρχου παρελήφθη από την υπηρεσία καθαριότητος καινούργιο φορτηγό για την αποκομιδή της ανακύκλωσης από την ΕΕΑΑ».

 

Από πόλη σε πόλη κι από νομό σε νομό ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Κωστής Σιμιτσής. Ταυτόχρονα κι από στούντιο τηλεοπτικού σταθμού σε διαφορετικό στούντιο. Σε μια από τις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Φώτη Καραλίδη, για τον οποίο σχολίασε θετικά κι έγραψε τα ακόλουθα: « Υποψήφιος είναι και ο Φώτης Καραλίδης αλλά για το αξίωμα του βουλευτή Ξάνθης, όπως αποφάσισε. Η δική του συνέντευξη είναι αμέσως πιο πριν από τη δική μου. Τον ευχαριστώ για τα καλά του λόγια. Κράτησε όρθια την «Κοινωνική Συμμαχία» σε εποχές δύσκολες κάνοντας αντιπολίτευση «με μένος και σθένος», όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Καλό αγώνα, Φώτη, για το καλό της πατρίδας μας».

 

20 περίπου άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατεία Καπνεργάτη για να τιμήσουν τη μνήμη του Βορειοηπειρώτη που πρόσφατα σκότωσαν οι αστυνομικές αρχές της Αλβανίας. Πρωταγωνιστής της συγκέντρωσης ο δημοτικός σύμβουλος Παράσχος Αγανικόλας. Με κάτι τέτοιες ευαισθησίες και προτεραιότητες θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. «Φλερτάροντας» -δυστυχώς- και με τα ακραία στοιχεία.

 

Την Παρασκευή ήταν στην πόλη μας ο φερόμενος υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης. Κινούνταν από καφετέρια σε καφετέρια για τις διάφορες συναντήσεις του. Παντού δήλωσε αποφασισμένος για την υποψηφιότητα του. Οι απόψεις του για τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες δεν είναι θετικές, αν και κάποιους θα τους ήθελε μαζί του.

 

Την Τρίτη (αύριο) θα ξανάρθει αφού σκοπεύει να παραθέσει ούζο προς τιμήν της ομάδας που δημιουργεί. Η προεκλογική περίοδος άλλωστε περνά από το… στομάχι. Ο κ. Τοψίδης «χτύπησε» την πόρτα του Θανάση Φιλόσογλου, στον οποίο πρόταση έκανε και ο Χρήστος Μέτιος. Ο κ. Θανάσης Φιλόσογλου (γιος του πρώην δημάρχου Ελευθερούπολης) ζήτησε χρόνο να σκεφθεί. Και από τους δύο υποψηφίους.

 

Ο κ. Τοψίδης έχει πολλά «πάρε- δώσε» με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μάρκο Δέμπα. Ο κ. Δέμπας δηλώνει ταυτόχρονα «ουδέτερος» προκειμένου να μην διαταράξει τις σχέσεις του με τον κ. Μέτιο. Γενικά βρίσκεται σε δύσκολη θέση μιας και πολύ θα ήθελε να στηρίξει ανοιχτά τον συνάδελφο του, πρόεδρο του Επιμελητηρίου του Έβρου.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα, στη διάρκεια του γνωστού καυγά με τον Παύλο Ζησίμου, ο κ. Δέμπας φέρεται να έκανε την εξής… «πολιτική» δήλωση: «Δεν θα ξανασχοληθώ με τα καραγκιοζλίκια του». Ο διάλογος αυτού του επιπέδου θυμίζει γήπεδο, ποδοσφαιρική αναμέτρηση  και μάλιστα ντέρμπι. Δεν τιμά πρόεδρο Επιμελητηρίου, το οποίο σε λίγες μέρες γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του.

 

Γκρίνιες σε βάρος του Μακάριου Λαζαρίδη. Έρχονται από τη Θάσο κι είναι αναμενόμενες. Ο κ. Λαζαρίδης «συμμάχησε» με τον υποψήφιο δήμαρχο κ. Λευθέρη Κυριακίδη με αποτέλεσμα να του παραπονούνται όλοι οι άλλοι. Νεοδημοκράτες του νησιού , αξιόλογοι μάλιστα, υπάρχουν στην παράταξη του σημερινού δημάρχου. Αυτοί αρχίζουν και λένε διάφορα λόγια.

 

Ο Δήμος Παγγαίου έχει υπογράψει προγραμματική στήριξη με τη ΔΕΥΑ Παγγαίου από καιρό. Πρόσφατα αποφασίστηκε να την στηρίξει κι άλλο, παραχωρώντας της  ένα ημιφορτηγό. Η στήριξη της ΔΕΥΑ Παγγαίου από το Δήμο Παγγαίου ξεκίνησε με τη συμφωνία του 2016.  Αφορά προσωπικό, υλικό και λοιπό εξοπλισμό.

 

Ανάμεσα στους πολλούς που «πολιορκούν» και πιέζουν με προτάσεις τους τον περιφερειακό σύμβουλο Τάσο Τσαλδαρίδη και ο Μάκης Παπαδόπουλος. Ο κ. Τσαλδαρίδης ζητά κι αυτός χρόνο ώστε να σκεφθεί όλα τα δεδομένα και να λάβει απόφαση. Υποψήφιος θα είναι σίγουρα, μένει να μάθουμε που. Ας το αποφασίσει και βλέπουμε.

 

Για το ψηφοδέλτιο του Μάκη Παπαδόπουλου ακούγεται ένα ακόμη πρόσωπο της κ. Τσανάκα (και της ΝΔ). Του πρώην αντιδημάρχου κ. Φίλιππα Φιλιππίδη. Ο κ. Φιλιππίδης γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τη δήμαρχο. Μπορεί να είναι με τον Μάκη.

 

Εντός των ημερών θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για την Περιφέρεια ΑΜΘ ο κ. Κώστας Κατσιμίγας. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον δει με συμπάθεια και με τέτοιο τρόπο ώστε να ενισχύσει την υποψηφιότητα ουσιαστικά. Δεν θα υπάρξει η στήριξη που γνωρίζουμε να δίνουν τα κόμματα. Δεν την θέλει- λένε- ο κ. Κατσιμίγας. Επιθυμεί κάτι πιο «απαλό» πολιτικά.

 

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε την Πέμπτη το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, ο αντιδήμαρχος Ηλίας Καλανταρίδης θα είναι στη Θεσσαλονίκη στις 10 Νοέμβρη. Θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση της διοίκησης του Συνδέσμου των Ιαματικών Πηγών. Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει λόγω λασπόλουτρων.

 

Σύντομο αλλά όχι τυχαίο (με βαθύτερο νόημα) το σχόλιο του Γιώργου Καλαντζή, σε φωτογραφία του με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργο Γραμμένο: «Φίλοι οι πατεράδες μας. Φίλοι κι εμείς. Με τον Γιώργο Γραμμένο δεν μας συνδέει ”κληρονομική” φιλία, αλλά αληθινή φιλία».

 

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας καλεί τους πολιτιστικούς συλλόγους να δηλώσουν από τώρα τις προσεχείς εκδηλώσεις τους, στις οποίες θα την ήθελαν χρηματοδότη. Αστεία η ανακοίνωση εφόσον 40.000 ευρώ δαπάνες προηγούμενων εκδηλώσεων δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. Ο κ. Μαρκόπουλος σήκωσε τα χέρια ψηλά, αδυνατεί να επηρεάσει τα μεταξύ των υπηρεσιών του τεκταινόμενα. Ποιος σύλλογος θα εμπιστευτεί την Π.Ε. Καβάλας με αυτά που συμβαίνουν; Μάλλον κανείς. Ποιος επαγγελματίας θα δεχθεί να κόψει τιμολόγιο στα στοιχεία της Π.Ε. Καβάλας; Σίγουρα κανείς. Ας είναι καλά οι Δήμοι…

 

Συμπολίτης παρατηρεί ότι το κλειστό κολυμβητήριο δεν είναι και τόσο καθαρό αν και φιλοξενεί αθλητές από διάφορες περιοχές της χώρας. Ανάρτησε σχετικές φωτογραφίες προφυλακτικών, τα οποία βρίσκονταν κοντά στην είσοδο του κολυμβητηρίου. Καταλαβαίνουμε ότι η καθαριότητα και έξω και μέσα πρέπει να γίνεται πιο σωστά.

Διαβάστε επίσης