• 23 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αναρτήθηκε χθες στο διαδίκτυο μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση (ας πούμε συνέντευξη) του Δημήτρη Δανίκα με τον Βασίλη Βασιλικό. Το κείμενο δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στο «Πρώτο Θέμα». Αν και οι δύο άνδρες κουβεντιάζουν πολύ για το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, στο τέλος της κουβέντας τους ο κ. Βασιλικός βάζει και την Καβάλα στη συζήτηση. Δηλώνει λοιπόν: ««Στην Καβάλα γεννήθηκα κι έζησα τα “ανέφελα” προπολεμικά χρόνια. Τότε που οι καπνέμποροι άναβαν τα πούρα τους καίγοντας χιλιάρικα κι οι καπνεργάτες του 1934 έβγαλαν τον πρώτο κομμουνιστή δήμαρχο της Ελλάδας, τον Παρτσαλίδη. Λεγόταν τότε και “μικρή Μόσχα”».

Αρχικά ο κ. Δανίκας (στην εισαγωγή του κειμένου) γράφει μεταξύ άλλων: «Ενας από τους ελάχιστους ζωντανούς θρύλους αυτής της χώρας, σε μια κουβέντα με αφορμή την επανέκδοση του πρώτου του βιβλίου αλλά και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ανδρέα, που τον έπεισε να ασχοληθεί με την πολιτική, έστω και μέσα από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Τι να λέμε τώρα! Ονομα-θρύλος. Συγγραφική πένα θρυλική. Τίτλοι μυθιστορημάτων, θρυλικοί κι αυτοί. Το «Ζ», πάνω στο οποίο βασίστηκε η ομότιτλη, οσκαρική ταινία του Κώστα Γαβρά, αυτή κι αν είναι κινηματογραφικός θρύλος. Αφθονες περιπέτειες, ταραγμένες, σαρωτικές και επίσης θρυλικές. Γνωριμίες μοναδικές. Ανάμεσά τους αρκετοί θρύλοι. Και μια ζωή που μετράει 85 ολόκληρα χρόνια μέσα στο καμίνι, στην ηδονή, στην απόλαυση, στην αυτοεξορία, στις ατελείωτες μετακινήσεις και τις τόσες μα τόσες ανεπανάληπτες εμπειρίες.


Το απόγευμα της Δευτέρας έκοψαν πίτα στην Ομοσπονδία τα μέλη του συνδέσμου Μηχανοσιδηρουργών. Αρκετά από αυτά παραβρέθηκαν στο γεγονός, όπου συζητήθηκαν προβλήματα του κλάδου. Εκεί ήταν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Παναγιωτίδης.


Αυτά που κατάφερε με την προχθεσινή εκδήλωση της η κ. Δήμαρχος είναι (μεταξύ άλλων) τα εξής: α)Τόνωσε σε μεγάλο βαθμό το ηθικό των μελών της παράταξης της  β) Ανακάτεψε κι άλλο την προεκλογική τράπουλα γ) Απευθύνθηκε με προτεραιότητα στο κοινό της τοπικής ΝΔ, το οποίο οφείλει να προσπαθήσει να ξανά «μαζέψει» γύρω της.

 

Η καλά προετοιμασμένη και οργανωμένη εκδήλωση της δεν έχει ιδιαίτερα κουσούρια. Με λίγα λόγια όποιος κι αν ήταν ο στόχος, αυτός δείχνει να έχει επιτευχθεί. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ισχύουν όλες οι γνωστές ειδικότερες παρατηρήσεις. Με πρώτη αυτή που αφορά το κοινό που πηγαίνει σε όλους. Σε όλους τους υποψήφιους.

 

Ήταν εκεί. Κανονικά στη θέση του. Ίσως να ήταν ίδια, ίσως διαφορετική με τη θέση στις προηγούμενες εκδηλώσεις. Τις οποίες παρακολούθησε με την ίδια προσοχή. Καταλαβαίνουμε με την ευκαιρία ότι μεταξύ μας υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι που ειδικά αυτήν την περίοδο αποφάσισαν να είναι με όλους τους υποψήφιους!

 

Θα χαρακτηρίζαμε σοφή τη στάση τους, φυσιολογική την αντίδραση τους. Ταυτόχρονα παραδεχόμαστε ότι με αυτήν την συμπεριφορά μπερδεύουν σε μεγάλο βαθμό αυτούς που επιχειρούν διάφορες προβλέψεις. Πώς να βγάλεις συμπέρασμα υπό αυτές τις συνθήκες; Είναι δύσκολο και παρακινδυνευμένο.

 

Πάντα είναι ευκολότερο να αφήσεις τους ανθρώπους να συνεχίσουν να ζουν το όνειρο τους. Έτσι ναι μεν χαϊδεύεις αφτιά αλλά το επιλέγεις ως κάτι πιο ασφαλές σε σχέση με την πραγματικότητα. Η αλήθεια είναι αυτή που ως συνήθως ο κόσμος την λέει μεν αλλά πίσω από την πλάτη τόσων και τόσων υποψηφίων.

 

Πριν από λίγα χρόνια ένας υποψήφιος κλήθηκε από ένα παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σε συνάντηση. Το παλαιό και όχι ιδιαίτερα γνωστό στέλεχος ανέλαβε να συμβουλέψει τον νεαρό (τότε) υποψήφιο. Του είπε ευθέως την αλήθεια: «Μην ασχολείσαι. Δεν έχεις προοπτική. Καλύτερα είναι να βρεις μια δουλειά. Μετά επανέρχεσαι στα εκλογικά». Μιλούσε αληθινά. Όπως ένας πατέρας στον γιο του.

 

Ο υποψήφιος- που τότε ζούσε στον κόσμο του- ξαφνιάστηκε. Αμέσως μετά έβρισε τον συνομιλητή του. «Ποιος σε έβαλε; Γιατί μου τα λες αυτά; Ποιόν αντίπαλο μου εξυπηρετείς;» αντέδρασε απειλητικά προς έναν ηλικιωμένο άνθρωπο. Η συζήτηση έληξε απότομα.

 

Τα χρόνια πέρασαν. Ο υποψήφιος εξελέγη στο πολυπόθητο αξίωμα  αλλά έμεινε σε αυτό  πολύ λίγο. Ο ηλικιωμένος της ιστορίας δεν ζει πια. Δεν ζει για να δει τη δικαίωση του. Να χαρεί με αυτή, να αποδείξει στον τότε επικριτή του ότι όσα του είπε σε εκείνη την συνάντηση ήταν ένα απλό πράγμα. Ήταν η αλήθεια.

 

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Περιφερειάρχης Τοψίδης παραβρέθηκε στην εκδήλωση της κ. Τσανάκα σα να μην τρέχει τίποτα. Συνοδεύονταν από τον Αλέξανδρο Ιωσηφίδη. «Θα πάμε σε όλους» ισχυρίζεται ο κ. Τοψίδης. Μέχρι τώρα έχει παραστεί σε εκδήλωση του Βαγγέλη Παππά και της κ. Τσανάκα.

 

Δεν ήταν ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Η δήμαρχος πρώτα τον «κάρφωσε», μετά τον κάλυψε. Στην σύντομη ομιλία της αναφέρθηκε (αόριστα) σε όσους την κρίσιμη στιγμή κρύφτηκαν. Μάλλον αυτόν εννοούσε και την αξέχαστη σπουδή του να δηλώσει αναρμόδιος για την κατάρρευση της γέφυρας λίγη μόνο ώρα μετά την κατάρρευση της.

 

Η κ. Τσανάκα «κάρφωσε» και τον Μάκη Παπαδόπουλο, τονίζοντας ότι η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Θα την συμβουλεύαμε να μην επαναλάβει τέτοιες αναφορές, ακόμη κι αν δεν αφορούν τον κ. Παπαδόπουλο. Αυτό το «χαρτί» παίχθηκε προ πολλού και δεν αποδίδει.

 

Το βράδυ της Δευτέρας ο Μακάριος Λαζαρίδης ήταν στην τηλεόραση, καλεσμένος του Γιάννη Χατζηεμμανουήλ. Από μια ανάρτηση του φίλου του κ. Λαζαρίδη, Ιορδάνη Αγγελιάδη, αντιγράφουμε μία από τις φράσεις του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ στην Καβάλα: «  Όποιος διαφωνεί με τις αποφάσεις του προέδρου της ΝΔ παραιτείται από τη θεσμική του θέση και στη συνέχεια κάνει τις επιλογές του».

 

Για ποιόν αλήθεια χτυπά η καμπάνα; Ή μάλλον για ποιούς η προειδοποίηση; Ο κ. Λαζαρίδης αναλαμβάνει για λίγο χρέη «χωροφύλακα» μα δεν τον βλέπουμε πρόθυμο να παραμείνει στο ρόλο. Δεν τον ευνοεί, δεν του πάει και ειδικά αυτός δεν πρέπει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ας το κάνει κάποιος άλλος, αν ποτέ αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

 

Δύο φορές υπήρξε ενδεχόμενο οι περιφερειακές εκλογές να έχουν υποψήφιο «Γιάννη Παναγιωτίδη». Τελικά κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Και ο ένας (της Καβάλας) και ο άλλος (του Παγγαίου) δεν φαίνεται ότι θα εμπλακούν. Ίσως βοηθήσουν αυτόν που προτιμούν αλλά προσεκτικά κι από απόσταση.

 

Υπάρχει άραγε ένα όριο δαπανών όταν πρόκειται για τοπικές εκδηλώσεις; Υπάρχει ένα ποσό, το οποίο δεν μπορεί να ξεπεραστεί; Πολύ αμφιβάλλουμε. Οι πρόσφατοι κολυμβητικοί αγώνες είχαν επιτυχία (λένε όσοι ξέρουν) αλλά και  σημάδια σπατάλης. Η δε αντιπολίτευση (επαναλαμβάνουμε) δεν είπε απολύτως τίποτα. Τελικά άπαντες συμφωνούν όταν είναι να διαχειριστούν χρήματα των άλλων. Αν όμως ήταν τα δικά τους;

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε προαναγγείλει την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για τα κτίρια του ΝΟΚ και του ΟΘΑΚ. Καταλάβαμε ότι από την πλευρά του η επίκαιρη ερώτηση θα ήταν η έσχατη αντίδραση σε ότι δρομολογήθηκε στην Καβάλα. Χθες η ερώτηση Παναγιωτοπούλου κατατέθηκε. Άρα τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά για ΝΟΚ και ΟΘΑΚ.

 

Με κοινή υπουργική απόφαση των Σταθάκη- Φάμελλου οριστικοποιήθηκε χθες η σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου του φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου- Βιστωνίδας- Ισμαρίδας- Θάσου. Πρόεδρος ορίζεται ο συμπολίτης κ. Γκαϊταντζής αλλά στο δ.σ. υπάρχουν κι άλλοι Καβαλιώτες. Η θητεία του δ.σ. είναι τριετής.

 

Αναλυτικά: Μπαξεβανίδης Παναγιώτη γεωτεχνικό- Γεωπόνο ,ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αναπληρωτή τον Τσερπέλη Πελοπίδα, περιβαντολλόγο- στέλεχος του Τμήματος Επιθεώρησης περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδας της Ειδικής Γραμματείας Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ.Τσολακίδη Βασίλειο Δημοτικό Σύμβουλο Δήμου Αβδήρων ,μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. ΑνατολικήςΜακεδονίας- Θράκης, ως εκπρόσωπο των 3 εμπλεκομένων Δήμων. Με αναπληρωτή τον Καδή Ισμέτ Δήμαρχο Ιάσμου. Κατρατζή Μουσταφά ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με αναπληρωτή τον Παπαδόπουλο Σωτήριο ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας -Θράκης. Γκαϊντατζή Γεώργιο Φυσικό, ως εκπρόσωπο της Επιστημονικής Κοινότητας, με αναπληρωτή τον Παπασπυρόπουλο Κωνσταντίνο  Δρ.Δασολόγο. Βαφείδη Παναγιώτη Δασολόγο-Δασοπόνο, ως εκπρόσωπο της Επιστημονικής Κοινότητας, με αναπληρώτρια την Ιστατιάδου Αθηνά Δασολόγο, ως εκπρόσωπο της Επιστημονικής Κοινότητας.Γερματζίδη Νικόλαο ως εκπρόσωπο των Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), με αναπληρωτή τον ΧρηστίδηΑριστείδη. Γκίλη Γεώργιο Πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας και Βιστωνικού Κόλπου «ΟΑΓΙΟΣΝΙΚΟΛΑΟΣ», ως εκπρόσωπο των Παραγωγικών Φορέων της Περιοχής με αναπληρωτή τον Γκιόκη Λάζαρο μέλος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

 

Διαβάστε επίσης