μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε μικρή σχετικά απόσταση από τα γεμάτα παρκινγκ του Νοσοκομείου βρίσκεται το… «παρκινγκ» που φαίνεται στην φωτογραφία. Σε αυτό εξυπηρετούνται όσοι δεν βρίσκουν να παρκάρουν κοντά στο ίδρυμα. Πολλές φορές έχει τονιστεί η ανάγκη αύξησης των χώρων στάθμευσης του Νοσοκομείου αλλά τόσα χρόνια που το πρόβλημα είναι γνωστό, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Κατά συνέπεια αυτοί που παρκάρουν στο περιαστικό δάσος αυξάνονται και πληθαίνουν…

 


Σε κατάσταση διάλυσης το κουβούκλιο της στάσης στην διασταύρωση της Άσπρης Άμμου. Είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που εκτός των άλλων δυσφημεί όλους τους εμπλεκόμενους. Δεν λέμε να το διορθώσουν, αυτό είναι μάλλον απίθανο. Λέμε να το απομακρύνουν. Έτσι κι αλλιώς ουδείς το εμπιστεύεται για να το χρησιμοποιήσει. 

 


 

Όσοι το περασμένο Σάββατο βρέθηκαν στην εκδήλωση της Νέας Καρβάλης κι άκουσαν την μακρά αλλά όχι κουραστική ομιλία του Λάζαρου Βασιλειάδη αμέσως κατάλαβαν ότι για τον ίδιο ήταν μια ομιλία ζωής. Παρουσίασε δική του δουλειά και έρευνα, η οποία έχει βάση. Αντικειμενική και κυρίως αληθινή. Ο κ. Βασιλειάδης που κάποιοι κακώς παρεξήγησαν, ξεκαθάρισε από την αρχή ότι στόχο δεν έχει το κλείσιμο των εργοστασίων. Αυτό που ζητά, το αυτονόητο θα λέγαμε, είναι άπαντες να λειτουργούν όπως τόσα προηγούμενα χρόνια αλλά να λειτουργούν σωστά. Όσο πιο σωστά γίνεται.

 

Για να συμβεί αυτό πρέπει εκτός των άλλων να υπάρχουν τα Σχέδια Αντιμετώπισης Τεχνολογικού Ατυχήματος (ΣΑΤΑΜΕ). Αυτά πέραν του ότι πρέπει να είναι εγκεκριμένα (όπως προβλέπει ο νόμος), το περιεχόμενο τους οφείλουν να γνωρίζουν οι πολίτες. Αυτές οι βασικές υποχρεώσεις και πράξεις δεν είναι των εταιριών. Είναι του κράτους.

 

Κάποιοι κακοπροαίρετοι και βιαστικοί από τους παρόντες έκαναν ότι άκουγαν. Προσποιούνταν ότι καταλάβαιναν αυτά που έλεγε ο Βασιλειάδης. Γρήγορα αποδείχθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβαινε. Ήταν εκεί για να κάνουν επεισόδιο, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα τον κάμψουν. Αμ δε. Ακόμη κι αν αυτό προσωρινά διαφάνηκε, ο Λάζαρος Βασιλειάδης μίλησε ως το τέλος. Είπε δυνατά, καθαρά, συγκεκριμένα όλα όσα έπρεπε. Οι εταιρίες τον άκουσαν και κατάλαβαν. Οι ελάχιστοι ανόητοι «πετάχτηκαν» έξω από την αίθουσα. Επανήλθαν ήρεμοι και «προσγειωμένοι» αφού πρώτα έλαβαν το μάθημα που τους άξιζε.

 

Δύο μέρες μετά η Δήμαρχος με τα όσα είπε στο δημοτικό συμβούλιο δικαίωσε πλήρως τον κ. Βασιλειάδη, ο οποίος από τα πρώτα του λόγια ξεκαθάρισε προς το ακροατήριο ότι δεν είναι από τους επιστήμονες που πούλησαν τη ψυχή τους.  Γιατί δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιοι. Δεν θα τους μάθουμε ποτέ. Κάποιους τους υποψιαζόμαστε αλλά με τις υποψίες δεν μπορεί να «προχωρήσει» η συγκεκριμένη και σοβαρή κατηγορία.

 

Έχουμε και λέμε. Όπως τόσα χρόνια συνυπήρξαμε με τα Πετρέλαια και τα Λιπάσματα, έτσι η κοινή μας πορεία θα συνεχιστεί. Χαιρόμαστε όταν αυτοί προοδεύουν. Χαιρόμαστε περισσότερο που προοδεύουν κι αυξάνουν τις θέσεις εργασίας. Χαιρόμαστε ότι στις θέσεις εργασίας βρίσκονται συμπολίτες. Μας ικανοποιεί η κατάσταση στο περιβάλλον αν και κατά τον Λάζαρο Βασιλειάδη οι έλεγχοι θα έπρεπε να είναι συστηματικότεροι.

 

Δυστυχώς ο μεγάλος υπεύθυνος για αυτά που δεν γίνονται είναι το κράτος. Κι η τοπική αυτοδιοίκηση μαζί. Το κράτος αμελεί, Το κράτος κάνει ότι δεν ξέρει τις υποχρεώσεις του. Κι η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας , ακόμη χειρότερα αυτή, δεν ανακοινώνει τίποτα για τον εξοπλισμό που διαθέτει αλλά δεν γνωρίζουμε αν λειτουργεί ή όχι.

 

Οι εταιρίες είναι φανερό ότι δεν φοβούνται τους ελέγχους. Ίσως να τους επιδιώκουν. Οι εταιρίες επωφελούνται προσωρινά της ασυνέπειας των υπηρεσιών αλλά ξέρουν καλά τις υποχρεώσεις τους. Στο χέρι μας είναι να τις αυξήσουμε. Αυτό θα γίνει μόνο όταν τα στοιχεία μας είναι ισχυρά. Ο κ. Βασιλειάδης είναι από τους λίγους στην Καβάλα που μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Κι όταν κάτι ανακαλύπτει, δυστυχώς αυτό  είναι κάτι που δεν έκανε το κράτος. Κι όχι οι εταιρίες.

 

Στο πλαίσιο μιας επιβεβλημένης αρμονικής συνεργασίας μπορούμε να τα βρούμε μεταξύ μας. Κακά τα ψέματα, πρέπει να διατεθούν περισσότερα χρήματα. Η Δημωφέλεια έκανε μια καλή αρχή κι ας μην είχε την υποχρέωση. Πλήρωσε, νοίκιασε εξοπλισμό, έκανε μετρήσεις. Τώρα είναι η σειρά άλλων. Αυτών που υποχρεωτικά πρέπει να ξοδέψουν περισσότερα. Εννοούμε και τα Υπουργεία και τη Περιφέρεια. Γιατί ο σωστός έλεγχος (με 24ωρες καταγραφές που θα λύνουν τις οποιεσδήποτε απορίες των πολιτών) είναι κι αυτό ένα «σπορ» ιδιαίτερα ακριβό.

 

Από τη σημαντική για τη Νέα Καρβάλη εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου απουσίασαν συγκεκριμένα πρόσωπα, συγκεκριμένοι εκπρόσωποι φορέων. Εντελώς συμπτωματικά αυτοί που απουσίασαν αδικαιολόγητα είναι όσοι τους δύο προηγούμενους μήνες έσπευσαν από βασιλόπιτα σε βασιλόπιτα. Κι ενώ στις βασιλόπιτες είναι πρώτοι και καλύτεροι, (στους χορούς το ίδιο) στα δύσκολα τους ψάχνουμε…

 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα η κ. Τσανάκα δέχθηκε κριτική από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς της, για τις δηλώσεις της επί του πρόσφατου αιτήματος του ΤΕΙ. Ανακάλεσε, διόρθωσε, υποχώρησε. Στο τέλος της συζήτησης πάλι δεν καταλάβαμε ακριβώς: α) Ποιες είναι οι προθέσεις του Δήμου για τα κτίρια του παλιού νοσοκομείου; β) Τι απαντά σε αυτό που ζητά το ΤΕΙ;

 

Εδώ και μήνες υπάρχει η φήμη ότι ο Φίλιππος Φιλιππίδης θα είναι τελικά υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον Μάκη Παπαδόπουλο. Η απόφαση να γίνει ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος την ενίσχυσε. Τα ίδια λέγονται και για τον Νίκο Μαυρίδη. Ο οποίος τυπικά παραμένει ακόμη και σήμερα μέλος της ομάδας της πλειοψηφίας.

 

Παράπονα από το Παλαιοχώρι. Η θερμοκρασία μέσα στο ιατρείο του χωριού ήταν (Δευτέρα και Τρίτη) ιδιαίτερα χαμηλή. Οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν μα το δίκιο τους δεν το βρήκαν. Ελπίζουμε η παραμονή τους σε έναν τόσο κρύο χώρο να μην επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας τους.

 

Το δικό τους «ντέρμπι» έχουν συχνά πυκνά οι Κώστας Μορφίδης- Μακάριος Λαζαρίδης. Χθες ήταν η σειρά του βουλευτή να γράψει κατά του υποψήφιου βουλευτή της ΝΔ Καβάλας: «Ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης ξαναχτύπησε.
Μιλώντας σε εκπομπή τοπικού καναλιού και κριτικάροντας τη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν τα μεγάλα έργα (φέρνοντας, ατυχώς, ως παράδειγμα την Περιμετρική) είπε το αμίμητο “Τα δασαρχεία και η αρχαιολογία αποτελούν αγκυλώσεις για τη χώρα”!  Αν δεν με πιστεύετε δείτε το απόσπασμα από το 19′ μέχρι το 24′ για να ‘χετε πληρέστερη εικόνα. Έχω πιο προωθητική πρόταση από τον κύριο Λαζαρίδη: να τα καταργήσουμε! Τι να τα κάνεις τα δασαρχεία και τις αρχαιολογίες; Επενδύσεις θέλουμε, μεγάλα έργα, μεγάλες μονάδες. Πώς το λέει ο σύμβουλος επικοινωνίας; Αν ναι. Δουλείες-Δουλείες-Δουλείες. Μήπως, Μας Δουλεύει-Μας Δουλεύει-Μας Δουλεύει; Δεν λέω, κάθε του εμφάνιση ανεβάζει μισή μονάδα τον ΣΥΡΙΖΑ. Όμως τέτοιες δηλώσεις από τον άνθρωπο με το βραβείο “καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος Καβάλιώτης” είναι επικίνδυνες. Ας ελπίσουμε να το μαζέψει».

 

Αντιγράφουμε είδηση από την ιστοσελίδα της ΕΡΑ Καβάλας: Το γεγονός ότι είναι απλήρωτες επί σειρά μηνών διεκδικώντας ποσό άνω των 20.000 ευρώ, έχουν καταγγείλει στο Εργατικό Κέντρο Καβάλας, εργαζόμενες του Ιδρύματος Αγία Μαρίνα. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Κωνσταντίνος Ποδάρας έκανε γνωστό ότι η νέα εργοδοσία υποχρέωσε τους εργαζόμενους να παραιτηθούν ενώ οι τρεις εξ αυτών δεν δέχθηκαν να απεμπολήσουν τα δικαιώματά τους.Σύμφωνα με τον κ. Ποδάρα οι εργασιακές συνθήκες για τις τρεις εργαζόμενες είναι «άθλιες».

 

Ο γειτονικός Δήμος της Ξάνθης έστειλε και στην πόλη μας τα ενημερωτικά φυλλάδια του για τις φετινές του αποκριάτικες εκδηλώσεις. Οι οποίες «κορυφώνονται» το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Στο σχετικό έντυπο βλέπουμε ότι ιδιώτης χορηγός των εκδηλώσεων είναι γνωστή ελληνική μπύρα. Μετρούμε επίσης τις συναυλίες (μεγάλων ονομάτων) και τις βρίσκουμε 6. Με λίγα λόγια κινδυνεύει το ρεκόρ του Cosmopolis… Οι εκδηλώσεις στη Ξάνθη άρχισαν στις 20 Φεβρουαρίου, τελειώνουν στις 11 Μαρτίου. Κατά τα λοιπά, καλή τους επιτυχία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης