• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τετάρτη σήμερα. Πέρασαν ήδη δύο ημέρες από την ενδιάμεση των εκλογών εβδομάδα μα δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό ως προς την επαναληπτική ψηφοφορία της Κυριακής. Αυτή η παρατεταμένη ησυχία, η νωθρότητα στις κινήσεις των υποψήφιων μπορεί να είναι τυχαία. Μπορεί και όχι.

 

Δεν αποκλείεται άμεσα τα πράγματα να αλλάξουν. Κι η συζήτηση το ίδιο. Χθες και προχθές αναλύαμε (όσο μπορούσαμε) τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής λες και δεν υπάρχει δεύτερη. Σήμερα θα μιλήσουμε για τις χθεσινοβραδινές συναντήσεις Παπαδόπουλου – Παππά με τους υποψήφιους τους. Πότε θα έρθει η Παρασκευή, ούτε που θα το καταλάβουμε…

 

Όλα αυτά ευνοούν την πρώτη. Την κ. Τσανάκα. Η οποία εύχεται ανάμεσα στις δύο Κυριακές να μην υπάρξει απλώς μια εβδομάδα αλλά μια «ευθεία γραμμή». Να μην γίνει τίποτα. Φυσικά εύχεται να μην κάνει ούτε καν συγκέντρωση ο αντίπαλος της. Είναι εντελώς υποθετικό το σενάριο για το πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν στη δεύτερη Κυριακή ήταν ο Μάκης…

 

Η κ. Τσανάκα πέρασε και τη χθεσινή μέρα της στο γραφείο. Ο Θόδωρος Μουριάδης έκανε πολλές και διάφορες επισκέψεις, μεταξύ των οποίων και στο Διοικητήριο. Ούτε το ένα είναι αρκετό, ούτε το άλλο. Και οι δύο οφείλουν να αντιληφθούν ότι την Κυριακή έχουμε εκλογές. Τα δε λάθη που θα κάνουν αυτές τις μέρες, δεν θα διορθώνονται το βράδυ της Κυριακής που θα μαθαίνουν τα αποτελέσματα.

 

Οι συνεργάτες του Θόδωρου Μουριάδη ετοιμάζουν μια μικρή εκδήλωση, ένα «χάπενινγκ» τώρα που θα επισκεφθεί το εκλογικό κέντρο του συνδυασμού ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Κώστας Παπακοσμάς. Μέχρι τώρα ούτε που πάτησε! Στην προεκλογική συγκέντρωση της Πέμπτης πλησίασε απλώς, διακριτικά και σεμνά. Από απόσταση…

 

Η συμπεριφορά αυτή ήταν αναμενόμενη αφού ο κ. Παπακοσμάς είναι μεν υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, είναι και συνεργάτης της κ. Δημάρχου. Το λένε κι αλλιώς. Ψηφίζεις ΚΙΝΑΛ και σου προκύπτει Δήμητρα Τσανάκα! Αξιοπρόσεκτη είναι η στήριξη του κ. Παύλου Γεωργιάδη (υποψήφιου βουλευτή του ΚΙΝΑΛ) που μόλις χθες έκανε δήλωση στήριξης του κ. Μουριάδη…

 

Με λίγα λόγια οι προοδευτικοί πολίτες (άσχετα αν είναι ή αν αυτοπροσδιορίζονται έτσι) δεν στήριξαν όλοι τον κ. Μουριάδη. Το έκαναν οι περισσότεροι αλλά κι οι εξαιρέσεις δεν ήταν λίγες. Μένει να μάθουμε πως οι άνθρωποι αυτοί (των εξαιρέσων) θα συμπεριφερθούν τη δεύτερη Κυριακή. Πιθανόν να επανέλθουν στην αξέχαστη Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Η οποία αν τους ρωτήσεις, θα σου απαντήσουν ότι ήταν η καλύτερη!

 

Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ υπάρχει ακόμη και σήμερα ανάρτηση με την οποία ο συγκεκριμένος φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης δηλώνει ότι «…βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι υπεύθυνη για τη συγκέντρωση, καταμέτρηση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των ευρωπαϊκών και αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019».

 

Στην πράξη καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Τόσο η Περιφέρεια όσο και οι Περιφερειακές Ενότητες επέλεξαν την εργασία που θα κάνουν. Απέφυγαν τα αποτελέσματα των τοπικών συμβουλίων και αυτά των σταυρών προτίμησης των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων. Αυτά τα έκαναν «πάσα» στο Πρωτοδικείο.

 

Ακόμη κι αν εξαρχής είχαν αυτήν την πρόθεση, όφειλαν να ενημερώσουν εγκαίρως τους ταλαίπωρους υποψήφιους. Έπρεπε να τους ειδοποιήσουν ώστε να μην υπάρξει η παρεξήγηση κι η ταλαιπωρία. Κατά την άποψη μας κακώς ζητούνται ευθύνες από τον κ. Μαρκόπουλο. Ο αντιπεριφερειάρχης την προηγούμενη εβδομάδα δεν ασχολούνταν με τη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων αφού έκανε τον προεκλογικό του αγώνα…

 

Η απορία του αθώου και κουτού πολίτη είναι η εξής: Γιατί η ΠΕ Καβάλας (και η Περιφέρεια ΑΜΘ γενικότερα) «μάζεψε» κι ανακοίνωσε τους σταυρούς προτίμησης των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων; Πώς γίνεται να κάνει αυτήν την δουλειά και όχι την αντίστοιχη των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων; Η απάντηση είναι απλή. Οι αρμόδιοι της Περιφέρειας ασχολήθηκαν με τους σταυρούς προτίμησης που ήταν οι δικοί τους. Για αυτούς των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων δεν προλάβαιναν…

 

Είναι πάντως μια επιτυχία το ότι το βράδυ των αποτελεσμάτων στο διοικητήριο υπήρχε ελεύθερο ίντερνετ. Αυτό ανέφερε σχετική ανακοίνωση που υπήρξε την περασμένη φορά. Πρώτη φορά κατάφεραν το … ακατόρθωτο. Έβαλαν δωρεάν ίντερνετ σε ένα κτίριο που έπρεπε να το έχει ήδη. Συχνά στην Ελλάδα το αυτονόητο γίνεται είδηση.

Παραμονές εκλογών νηπιαγωγοί ανακοίνωσαν στους γονείς και κηδεμόνες των νηπίων ότι την αγορά απαραίτητου υφάσματος θα την πληρώσει από την τσέπη του ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής. Του έκαναν διαφήμιση, την οποία εκείνη την ώρα είχε μεγάλη ανάγκη. Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να μένουν εκτός προεκλογικής περιόδου. Υποχρέωση του κράτους ή της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να καλύπτει όλες τις δαπάνες και των νηπιαγωγείων.

 


 

Πρόβλημα υγείας στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου

 

Στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος ευρωβουλευτής Κώστας Νάνος (φωτογραφία) αντιμετώπισε ένα μικρό αλλά επείγον πρόβλημα υγείας. Έπρεπε να υποβληθεί σε επέμβαση στο μάτι, εξ αυτού του λόγου διέκοψε προσωρινά τις προεκλογικές του ενέργειες. Τώρα που οι εκλογές τέλειωσαν, ευχαριστεί ειδικότερα κι όσους του στάθηκαν τις ημέρες που για τον ίδιο άλλες ήταν οι προτεραιότητες: «Η αλήθεια είναι ότι η επόμενη μέρα μας αφήνει μία πικρή γεύση από το αποτέλεσμα όπως αυτό προέκυψε. Σημασία όμως έχει ότι η πόλη αυτή πρέπει να πάει μπροστά και να αναπτυχθεί γιατί έχει όλα εκείνα τα προσόντα για να το πετύχει. Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι στο τιμόνι αυτού του Δήμου. Σημασία έχει ότι οι δημότες έκριναν το σωστό κατά την εκτίμηση της ψήφου τους και αυτό έπραξαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους με τίμησαν με το ανώτατο δικαίωμα τους που ήταν η ψήφος τους, και σας υπόσχομαι ότι θα κάνω ότι μπορώ για να αναδείξω τον Δήμο Καβάλας τον καλύτερο Δήμο της χώρας. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνυποψήφιους μου για την στήριξη που μου παρείχαν σε ένα δύσκολο πρόβλημα υγείας που μου προέκυψε την τελευταία στιγμή, και ιδιαίτερα σε κάποια άτομα που με βοήθησαν στο μοίρασμα των ψηφοδελτίων μου. Ο Θεός να σας έχει καλά».

 

Έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

Ιστοσελίδα της Αλεξανδρούπολης έγραψε την Τρίτη για πιθανή επίσκεψη στην ΑΜΘ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το κείμενο αναφέρεται σε ενδιαφέρουσες Καβαλιώτικες λεπτομέρειες: « Άλλωστε ο κ.Τοψίδης, που είναι δεύτερος ακόμα και στο νομό Έβρου απ’ όπου κατάγεται και μόνο στο νομό Καβάλας είναι πρώτος, κατέβηκε ως αντάρτης του ΚΙΝ.ΑΛ αλλά και της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να… τραβήξει το αυτί σε κάποιους από το κόμμα σε τοπικό επίπεδο, ανάμεσα τους και εν ενεργεία βουλευτές, οι οποίοι έκαναν προσωπικό παιχνίδι στηρίζοντας την υποψηφιότητα Τοψίδη, ιδιαίτερα στην Καβάλα. Κι εννοούμε τόσο τον βουλευτή Νίκο Παναγιωτόπουλο, όσο και τον πρώην βουλευτή Γιώργο Καλαϊτζή, αλλά και τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ κ.Δράκο, οι οποίοι είναι γνωστό σε όλους πως… πολέμησαν την επίσημη επιλογή του Προέδρου της Ν.Δ και για αυτό άλλωστε ο μοναδικός νομός όπου ο κ.Τοψίδης είναι πρώτος, είναι η Καβάλα. Πηγή Evros-news.gr».

Διαβάστε επίσης