• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Παρουσία λίγου- ελάχιστου- κόσμου πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στις Καμάρες εκδήλωση για την επέτειο απελευθέρωσης της Καβάλας. Η πόλη μας απελευθερώθηκε σαν χθες προ 106 ετών. Επειδή η  τελετή της απελευθέρωσης είχε γίνει μπροστά από το παλιό δικαστήριο, καθιερώθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση. Οι παρευρισκόμενοι ευτυχώς βρήκαν σκιά για να προστατευτούν από τον δυνατό ήλιο. Λήφθηκαν κυκλοφοριακά μέτρα από παρόντες 4 τροχονόμους και 3 δημοτικούς αστυνομικούς!

Έγινε συμβολική ανάρτηση της ελληνικής σημαίες με ανάκρουση του εθνικού ύμνου και κατάθεση στεφάνων. Οι επίσημοι και υποψήφιοι των εκλογών πριν αποχωρίσουν δεν ξέχασαν να κάνουν δηλώσεις και να βγάλουν τις απαραίτητες (για το facebook)φωτογραφίες. Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς –ας πούμε- καλύτερα. (Η νέα διοίκηση του Δήμου συμμετείχε στην εκδήλωση με τους Θόδωρο Παπαδόπουλο, Λεωνίδα Παππά).

 


 

Προχθές το απόγευμα αναστατώθηκε η πόλη εξ αιτίας έντονης και δυσάρεστης μυρωδιάς. Καταγράφηκαν πολλές διαμαρτυρίες πολιτών, οι οποίες συνοδεύονταν από εύλογη ανησυχία. Χθες το περιστατικό είχε ήδη ξεχαστεί. Από τους περισσότερους. Κατά την άποψη μας ότι έγινε δεν πρέπει να περάσει έτσι. Κάποιοι οφείλουν να δώσουν συνέχεια.

 

Κανονικά αυτοί έπρεπε να είναι οι εκπρόσωποι των φορέων, των αρχών και των υπηρεσιών. Δεν βλέπουμε να αντιδρούν. Βολεύονται μάλλον με το ότι η μυρωδιά ξεπεράστηκε αρκετά γρήγορα. Αυτή η στάση τους είναι λάθος και μάλιστα μεγάλο. Το περιστατικό της Τρίτης αποκάλυψε (μία ακόμη φορά) πόσο απροστάτευτοι είμαστε.

 

Διαπιστώνουμε με την ευκαιρία ότι συνεχίζονται κι είναι καθημερινές οι μετρήσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων από τον σταθμό της Π.Ε. Καβάλας, ο οποίος βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Αυτή η επιτυχία (περί επιτυχίας πρόκειται) είναι (επιτέλους) μια πρώτη αντίδραση και μια πρώτη άμυνα. Δυστυχώς δεν αρκεί.

 

Το δελτίο του σταθμού για την ημέρα της μυρωδιάς δείχνει ότι δεν συνέβη απολύτως τίποτα. Λογικό. Οι μετρήσεις υπάρχουν μεν, δεν αφορούν παρά μόνο 4 ρύπους δε. Μετρήσεις κάνει η Δημωφέλεια, αλλά στη Νέα Καρβάλη. Μετρήσεις κάνουν οι εταιρίες. Στις καμινάδες τους.

 

Οι πολίτες της Καβάλας προσεγγίζουν το περιστατικό εμπειρικά, ανάλογα με τις συμπάθειες ή αντιπάθειες τους. Άλλοι κατηγορούν τα Πετρέλαια κι άλλοι τα Λιπάσματα. Οι εταιρίες διαψεύδουν κι έτσι άκρη δεν θα βρεθεί. Αυτό είναι άλλωστε το πρόβλημα. Η απορία θα μείνει χωρίς απάντηση. Εξήγηση για το τι έγινε την Τρίτη δεν θα υπάρξει ποτέ.

 

Κοιτούμε όχι προς την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά προς το κράτος. Διαχρονικά απουσίαζε. Πάλι απουσιάζει. Το κράτος δεν μπορεί να κάνει το παραμικρό με το περιστατικό της Τρίτης. Αμέσως μετά κοιτούμε προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Μας κοιτάζει κι αυτή. Ούτε η τοπική αυτοδιοίκηση έχει την απάντηση που ζητούμε.

 

Καθώς λοιπόν δεν υπάρχει καμία υπεύθυνη ενημέρωση, θέτουμε υπόψη των αναγνωστών  ένα υποθετικό και φανταστικό σενάριο. Το οποίο ελπίζουμε να είναι μακριά από την πραγματικότητα. Σήμερα το πρωί- λέμε τώρα- η μυρωδιά επανέρχεται κι είναι ισχυρότερη. Η ανησυχία το ίδιο. Τι μπορούμε να κάνουμε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

 

Θα ψάξουμε να βρούμε το κράτος και δεν θα το βρούμε. Θα ξανακοιτάξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση που αμήχανη θα μας κοιτάξει κι αυτή. Πόλη ανοχύρωτη, πόλη απροστάτευτη. Αυτή είναι η Καβάλα σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Θαρρείς κι έχουμε υπογράψει συμβόλαιο ότι μια ζωή όλα θα είναι τέλεια!

 

Το ίδιο θέμα προσέγγισε πρόσφατα, από μια άλλη πλευρά, ο κ. Λάζαρος Βασιλειάδης κι αναρωτήθηκε αν υπάρχουν ΣΑΤΑΜΕ κι αν το περιεχόμενο τους είναι γνωστό στον κόσμο. Ξεχάστηκε κι αυτό το καμπανάκι. Πέρασε ο καιρός κι είναι σα να μη χτύπησε ποτέ.

 

Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε σίγουροι για το παρόν και το μέλλον μας, οφείλουμε να αφυπνίσουμε όσους κοιμούνται κι όσους αδιαφορούν. Ας μην στραφούμε στους πιο κοντινούς μας. Η αρμοδιότητα είναι πρωτίστως του κράτους. Αυτό πρέπει να δράσει άμεσα. Με τη συγκεκριμένη και προχθεσινή αφορμή, οφείλει να ερευνήσει. Να μετρήσει. Να ενεργήσει. Αυτή του η κινητοποίηση θα είναι ένα μήνυμα προς τους πολίτες ώστε να αισθάνονται ασφαλείς στον τόπο τους.

 

Χθες βράδυ επρόκειτο να επιστρέψει από την Αθήνα ο νέος Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Κατά την παραμονή του στην πρωτεύουσα στο δεύτερο ταξίδι του, ασχολήθηκε εκ νέου με θέματα του Δήμου Καβάλας. Τα νέα θα τα μάθουμε από τον ίδιο όπως επίσης και ποια θέματα χειρίστηκε.

 

Σύντομη δήλωση για το πρόγραμμα φύλαξης και απασχόλησης παιδιών από την «Αλληλεγγύη» έκανε χθες ο Λεωνίδας Παππάς. «Πείστηκαν ότι το πρόγραμμα πρέπει να γίνει και προσπαθούν να το κάνουν» είπε. «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουν αλλά εκτιμώ ότι το πρόγραμμα δεν θα αρχίσει τη Δευτέρα (1η Ιουλίου) όπως θα έπρεπε» κατέληξε.

 

Με χθεσινή απόφαση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου εγκρίθηκαν τα θερινά δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας από και προς Θεσσαλονίκη. Αφορούν το διάστημα από 15 Ιουνίου έως 9 Σεπτέμβρη. Όπως είναι γνωστό η σύνδεση Καβάλας- Θεσσαλονίκης το Καλοκαίρι ενισχύεται αφού αυξάνεται η επιβατική κίνηση.

 

Η εταιρία «CORAL AE Πετρελαιοειδών και Χημικών προϊόντων» (έδρα της οποίας είναι η Νέα Καρβάλη) έκανε δωρεά στην Π.Υ. Καβάλας. Η δωρεά περιλαμβάνει 21 μπαταρίες για φορητούς πομποδέκτες (ασυρμάτους), από αυτούς που χρησιμοποιεί το προσωπικό της υπηρεσίας. Η Π.Υ. ευχαριστεί για τη δωρεά την εταιρία.

 

Συνέντευξη τύπου θα δώσει σήμερα η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου. Πρόκειται να διατυπώσει τις απόψεις της επί της υπόθεσης δικαστικής δικαίωσης συνταξιούχων του ΙΚΑ Καβάλας. Η συνέντευξη τύπου θα δοθεί επειδή χθεσινά δημοσιεύματα- κατά τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου- είχαν λάθος αναφορές ως προς το ρόλο του συλλόγου όταν το Φθινόπωρο του 2015 ενημερώνονταν οι συνταξιούχοι για τις δυνατότητες και επιλογές που είχαν.

 

Σε άλλη αίθουσα της Κομοτηνής κι όχι σε αυτή των συνεδριάσεων ήταν προγραμματισμένη να γίνει η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ. Η πρώτη μετά τις περιφερειακές εκλογές. Ο λόγος είναι ότι στην αίθουσα των συνεδριάσεων φυλάσσονται ψηφοδέλτια των πρόσφατων εκλογών.

 

Καλά νέα για το Δήμο Καβάλας. Η προσφυγή του στην Επιτροπή 152 έγινε δεκτή. Κατόπιν τούτου δεν ισχύει η απόφαση της Αποκεντρωμένης που ακύρωνε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για εκποίηση δημοτικής έκτασης πλησίον του Αμυγδαλεώνα. Η έκταση θα εκποιηθεί και τα χρήματα που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν (έχει δεσμευτεί σχετικά η διοίκηση) για τις ανάγκες του Αμυγδαλεώνα.

 

Θετικά γνωμοδότησε στη χθεσινή συνεδρίαση του το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας για την εγκατάσταση και λειτουργία τσίρκου από τις 4 Ιουλίου. Αυτό θα εγκατασταθεί στον περιβάλλοντα χώρο του «Ανθή Καραγιάννη». Υπήρξε επίσης γνωμοδότηση για το Food Festival στο Πάρκο, με αλλαγή στους όρους παραχώρησης του χώρου σε ιδιώτη. Το ίδιο θέμα του φεστιβάλ θα απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο που όπως γνωρίζουμε πρόκειται να συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα.

 

Χαρούμενος ο Δήμος Τουλκίδης που εγκρίθηκε η πρόταση του Δήμου για το «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου». Γράφει σχετικά «Εγκρίθηκε το “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου Καβάλας”, μετά την άρτια και τεκμηριωμένη ένσταση που υποβάλαμε! 17η από τις 68 προτάσεις στην συνολική κατάταξη, εξασφαλίζει 1.784.669,04 €, για την ανάπλαση της αγοράς του Αγίου Νικολάου και τους γύρω δρόμου με προεξάρχουσα την Κουντουριώτου! Είναι Έργα. Όχι λόγια!».

 

Διαβάστε επίσης