• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η ευχαριστήρια και απολογιστική δήλωση της Βάσως Παπουτσή Μήττα αναρτήθηκε χθες το μεσημέρι. Αναφέρει τα ακόλουθα: « Με τα αποτελέσματα της 7ης Ιουλίου η αυτοδυναμία της Ν.Δ. είναι γεγονός. Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο μας Κυριάκο Μητσοτάκη και στους/στις βουλευτές που εκλέγονται και τους εύχομαι καλή δύναμη. Συγχαρητήρια σε όλους τους υποψηφίους βουλευτές της παράταξης για τον αγώνα που δώσανε για την μεγάλη νίκης της Νέας Δημοκρατίας. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ από καρδιάς τις φίλες και τους φίλους μου που με τίμησαν με την ψήφο τους και για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπό μου».

Ένας εξ αυτών που την σχολιάζουν (στο διαδίκτυο) της γράφει με νόημα: « Συγχαρητήρια για τον τίμιο αγώνα σου. Είσαι νικήτρια. Το κεφάλι ψηλά. Πιστεύω πως για όλα αυτά στο μέλλον θα δικαιωθείς».

 

Ένα ακόμη επικίνδυνο δέντρο. Βρίσκεται πάνω στο στενό πεζοδρόμιο του δρόμου της ΜΟΜΑ, το οποίο έχει ξηλώσει. Αυτό έγινε με τις ρίζες του που «φούσκωσαν» επικίνδυνα. Ο Δήμος Καβάλας έλαβε σχετική ειδοποίηση από τους πολίτες. Ελπίζουμε να βρει χρόνο και προσωπικό για να κάνει αυτό που πρέπει.

 


 

Δεν ήταν καθόλου λίγοι αυτοί που πίστευαν ότι το τοπικό αποτέλεσμα των προχθεσινών εκλογών είχε κριθεί πολύ πριν από την Κυριακή. Επέμεναν να το περιγράφουν με μια αξιοπρόσεκτη σιγουριά, όμοια της οποίας δεν υπήρχε σε καμία προηγούμενη περίπτωση. Συζητούσαν με μια κάποια αγωνία μόνο για τη σειρά που θα είχαν -και ποια θα ήταν αυτή- οι 4 νέοι βουλευτές. Όλοι της ΝΔ.

 

Οι εκλογές ωστόσο είναι σα την ίδια τη ζωή. Κρύβουν εκπλήξεις. Όσοι το ξέχασαν, το αντιλήφθηκαν προχθές το απόγευμα και το βράδυ. Η κάλπη είναι όντως σαν την έγκυο γυναίκα. Αυτό που θα βγάλει το πιθανολογούμε αλλά ποτέ δεν το γνωρίζουμε επακριβώς.

 

Στις 7 το απόγευμα της Κυριακής, ώρα των exit pool, στο εκλογικό περίπτερο του ΣΥΡΙΖΑ (πλατεία Καπνεργάτη) ήταν μεν στεναχωρημένοι αλλά ήταν ταυτόχρονα και σίγουροι. «Θα βγάλουμε έδρα» έλεγαν αλλά μάλλον κανείς δεν τους πίστευε. Η Τάνια Ελευθεριάδου μεταξύ ασταμάτητων συνομιλιών στο κινητό της, «μάζευε» τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα. Παντού έρχονταν πρώτη.

 

Η ώρα περνούσε κι η πλατφόρμα του Υπουργείου μοίραζε σταθερά τις έδρες 3-1. Οι της ΝΔ ήταν σε κατάσταση σοκ. Ουδείς περίμενε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ (που εκείνη την ώρα έφευγε από την Κυβέρνηση) θα πετύχαινε το ακατόρθωτο. Η σιγουριά του 4-0 είχε πάει περίπατο κι οι βιαστικοί έπαιρναν το δυσάρεστο μάθημα τους.

 

Εντάξει, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Καβάλας δεν είναι από αυτά που συμβαίνουν συχνά. Οφείλεται και στο προεκλογικό ντεμαράζ του πρώην Πρωθυπουργού και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου της Καβάλας. Όποιος σκέφθηκε, πρότεινε, έπεισε την Τάνια Ελευθεριάδου είχε μια όντως πολύ καλή ιδέα.

 

Ανέκαθεν η ανανέωση και η αλλαγή γίνονταν αφετηρία πολλών θετικών εξελίξεων. Δημιουργούν ευκαιρίες. Τις περισσότερες φορές αυτές χάνονται. Πάντως η ανανέωση και η αλλαγή είναι πάντα μια νέα αρχή. Η οποία καμιά φορά μπορεί να είναι προς το καλύτερο. Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση δεν είναι μόνο ο τοπικός (και ηττημένος) ΣΥΡΙΖΑ. Τα ίδια ισχύουν και με τον νικητή των εκλογών. Τη ΝΔ του Μητσοτάκη.

 

Δεν είναι εύκολο να αλλάξει η Ελλάδα. Θα κριθεί από τους έλληνες. Από τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, απ’ όλους αυτούς που λίαν συντόμως θα είναι αγκαλιά με το στόχο τους. Την εξουσία. Αν τα «προϊόντα» της τους είναι αρκετά, τότε αυτοί θα περάσουν άριστα. Αν δεν ξεχάσουν τι υποσχέθηκαν, μόνο τότε η ελπίδα θα συνεχίσει να υπάρχει.

 

Η ευκαιρία που παρουσιάζεται στη νέα Κυβέρνηση είναι όμοια με αυτήν που είχε ο Κώστας Καραμανλής το 2004. Είναι μεγάλη και «αυτοδύναμη». Οι προθέσεις του Πρωθυπουργού δεν μπορούν να αμφισβητηθούν αλλά θα κριθούν εκ του πάντα σημαντικού αποτελέσματος.

 

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι γνωστή η σύνθεση της νέας Κυβέρνησης. Υπάρχουν πολλές και έγκυρες πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Παναγιωτόπουλος προορίζεται για υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ποτέ στο παρελθόν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Καβάλας δεν στόχευε τόσο ψηλά.

 

Το αποτέλεσμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου θεωρείται αναμενόμενο αν και δεν του φαίνονταν. Πάντα δεν του φαίνεται του κ. Παναγιωτόπουλου. Ο Γιάννης Πασχαλίδης προσπάθησε και βρήκε θετικά σημεία από τον πόλεμο που υπέστη ενώ ο Μακάριος Λαζαρίδης κινήθηκε έξυπνα κι αξιοποίησε άριστα τον χρόνο που είχε στη διάθεση του. Το αποτέλεσμα του είναι πολύ καλό αφού πρώτη φορά ήταν υποψήφιος βουλευτής. Σε μια εκλογική περιφέρεια, με την οποία είχε δεσμούς αλλά τους είχε διακόψει για πολλές δεκαετίες.

 

Στις εκπλήξεις των εκλογών (εκτός από την έδρα του ΣΥΡΙΖΑ και την πρωτιά της κ. Ελευθεριάδου) η 4η θέση (με διαφορά από τον 3ο μάλιστα) του Γιώργου Καλαντζή. «Πλήρωσε» την πολυετή ενασχόληση με τα κοινά και το γεγονός ότι έκανε μια προεκλογική εκστρατεία λίγων μόνο εβδομάδων. Ίσως ξεγελάστηκε και ήταν υπερβολικά βέβαιος για την επιτυχία του. Η δήλωση του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα τον τιμά.

 

Οι ηττημένοι των εκλογών πάντα προσπαθούν να βρουν αλλού τους υπεύθυνους. Πάντα φταίνε άλλοι κι όχι οι ίδιοι. «Χρυσώνουν» καταλλήλως το χάπι ώστε να βγουν κι από πάνω! Ο κ. Καλαντζής με την εμπειρία και το θάρρος που τον διακατέχει, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη. Χωρίς να ξεχάσει να μνημονεύσει θετικά όλους τους συνυποψήφιους του.

 

Ο κ. Λαζαρίδης «πυροβολεί» συγκεκριμένα κατά της ΝΟΔΕ, ειδικότερα κατά του Μπάμπη Δράκου. Ο κ. Δράκος κάνει ότι δεν ακούει αλλά την έχει ήδη οργανώσει την άμυνα του. Στις συζητήσεις του χθες και τις προηγούμενες εβδομάδες απέκλειε το ενδεχόμενο να παραιτηθεί. Καταλαβαίνουμε ότι ή θα προσπαθήσει να ρίξει γέφυρες στην άλλη πλευρά ή θα περιμένει να αποφασίσει η Αθήνα. Αν ασχοληθεί. Η λοιπή ΝΟΔΕ τον στηρίζει φανατικά. Διαδίδεται ότι αν αντικατασταθεί ο πρόεδρος, η υπόλοιπη ΝΟΔΕ θα παραιτηθεί!

 

Είναι πολύ νωρίς ακόμη αλλά τρεις θέσεις πρόκειται να «πολιορκηθούν» από πολλούς. Η θέση του προέδρου του ΟΛΚ, η θέση του διοικητή του Νοσοκομείου κι η θέση του προέδρου της Παιδόπολης (Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ). Δεν γνωρίζουμε τις διαδικασίες που σε κάθε περίπτωση θα ακολουθηθούν. Μάλλον θα είναι χρονοβόρες. Άρα οι σημερινοί έχουν κάποιους ακόμη μήνες θητεία.

 

Η Δήμητρα Τσανάκα και η Ευαγγελία Δρακονάκη σκοπεύουν να δώσουν συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσουν αναλυτικά για το έργο της Μ.Ε.Α. Καβάλας. Η συνέντευξη τύπου ήταν να δοθεί χθες αλλά αναβλήθηκε για αργότερα αυτήν την εβδομάδα. Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος θεωρούν σημαντική είδηση τη χρηματοδότηση της Μ.Ε.Α.,  η οποία κατά γενική ομολογία άργησε.

 


 

Ο επόμενος αγωγός φυσικού αερίου

 

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Φάμελλος ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου «Ποσειδώνας». Ο αγωγός περνά από το Ν. Καβάλας αλλά όπως έχουμε κι άλλη φορά γράψει, ακολουθεί ορεινή όδευση και δεν ενοχλεί ούτε τα Τενάγη, ούτε τους αγρότες. Η απόφαση αναφέρει ότι από το Νομό Καβάλας περνά από τους Δήμους Καβάλας και Νέστου. Γνωμοδότησε το Περιφερειακό Συμβούλιο και η Διεύθυνση Γεωργίας της Π.Ε. Καβάλας.

Η σχετική είδηση ανάμεσα στα άλλα αναφέρει:  Ένας ακόμη αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου – μετά τον TAP που τελειώνει κατασκευαστικά – είναι πλέον ώριμος ώστε να διασχίσει την Ελλάδα με σκοπό να αποτελέσει μία διαφοροποιημένη πηγή προμήθειας για την Ε.Ε. Ο λόγος για τον IGI Poseidon, για τον οποίο δημοσιεύτηκε την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουλίου η απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων της κατασκευής του χερσαίου τμήματος.

Ο αγωγός των ΔΕΠΑ – Edison International Holding θα ξεκινά από τους Κήπους του Έβρου και θα καταλήγει στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας. Είναι το χερσαίο τμήμα μήκους 760,80 χλμ., ο οποίος μετά θα διασυνδέεται με το υποθαλάσσιο σκέλος μήκους 216 χλμ. Ελλάδας – Ιταλίας (ΥΑΦΑ Ποσειδών) των ίδιων εταιριών. Ο χερσαίος IGI Poseidon διασχίζει πέντε Περιφέρειες της χώρας (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Ήπειρο) και 33 δήμους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κοινοπραξία των εταιριών στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να προχωρήσει στο market test και στον διαγωνισμό για την κατασκευή του αγωγού.

(του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης