• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δύο μικρά και μικροκαμωμένα κορίτσια- αλλοδαπές μαθήτριες, μάλλον Γυμνασίου- βρίσκονταν το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στην παραλία της Καλαμίτσας. Άλλοτε βάδιζαν και συζητούσαν, άλλοτε έπαιζαν εκεί που σκάει το κύμα. Συχνά το ένα κυνηγούσε το άλλο. Αυτή η δραστηριότητα τους συνεχίστηκε πολύ ώρα, λόγω της ζέστης τα κορίτσια ίδρωσαν. Οι δε χαρούμενες φωνές τους ακούγονταν σε όλη την περιοχή.

 

Η κίνηση τους (ξανά και ξανά να περπατούν στην παραλία) προκάλεσε το ενδιαφέρον όσων τις παρακολουθούσαν. Λες και κατάλαβαν την απορία τους, απευθύνθηκαν σε αυτούς και στην αγγλική γλώσσα τους είπαν μία μόνο φράση. Μία μόνο κουβέντα: «Είμαστε σε διακοπές». Απαλλαγμένες από τις ενοχλητικές και γεμάτες ερωτηματικά ματιές, συνέχισαν τη βόλτα τους.

 

Σύγχρονα κορίτσια. Στα χέρια τους κρατούσαν τα κινητά τους. Από το ένα ακούγονταν δυνατά μουσική (ήταν η παρέα τους, η διασκέδαση τους) ενώ συχνά και οι δύο συσκευές έπαιζαν ρόλο φακού. Τόσο απλά, τόσο ωραία κι ανέμελα. Γιατί οι διακοπές (μικρών και μεγάλων) έτσι πρέπει να είναι. Ανέμελες.

 

Κανείς από τους παρατηρητικούς λοιπούς παρόντες δεν επεδίωξε να μάθει κι άλλες λεπτομέρειες. Το πώς αυτά τα κορίτσια βρέθηκαν να κάνουν διακοπές στην Καβάλα. Γιατί οι γονείς τους επέλεξαν τον συγκεκριμένο και όχι κάποιον άλλο προορισμό; Διασκέδαζαν στην Καβάλα ή μήπως έκαναν λάθος επιλογή;

 

Πολλά πράγματα φυσικά δεν χρειάζονται λόγια. Ούτε ερωτήσεις, ούτε απαντήσεις. Προκύπτουν από μόνα τους. Πολλοί άνθρωποι (όχι μόνο τα συγκεκριμένα κορίτσια και οι οικογένειες τους) συνέχισαν το Σαββατοκύριακο τις διακοπές τους στην πόλη μας. Περπάτησαν, ίδρωσαν, κουράστηκαν αλλά διασκέδασαν. Χάρηκαν, ξεκουράστηκαν, «γεύτηκαν» κάτι που δεν υπάρχει στην πατρίδα τους. Τον ήλιο μα κυρίως τη θάλασσα.

 

Κι αυτό το διήμερο ήταν άκρως τουριστικό. Όπως θα είναι το επόμενο. Πέραν της γκρίνιας, υπάρχουν επαγγελματίες που με θάρρος δηλώνουν την χαρά τους. Την ικανοποίηση τους. Υπάρχουν επιχειρήσεις που παραδέχονται την αύξηση της κίνησης καθώς δεν διστάζουν να κάνουν την απαραίτητη σύγκριση. Το 2019 με τα προηγούμενα χρόνια.

 

Λένε ότι ο σωστός απολογισμός θα γίνει στο τέλος της περιόδου. Η παρατήρηση είναι ορθή. Καθώς λοιπόν ετοιμαζόμαστε για την ώρα του απολογισμού, ας ανοίξουμε τα μάτια μας. Ας ανοίξουμε τα αφτιά μας. Ας κρίνουμε αντικειμενικά και χωρίς μιζέρια. Κι ας παραδεχθούμε ότι τον τουρισμό τον ενθαρρύνουμε μόνο αν βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Αν μάθουμε να μιλούμε αγγλικά- τούρκικα- βουλγάρικα κτλ.

 

Ας κοιτάξουμε πρώτα εμάς και μετά τους άλλους. Ας επενδύσουμε στο Καλοκαίρι μιας κι ενώ ένα καλό Καλοκαίρι τελειώνει, ακόμη καλύτερα έρχονται. Ο τόπος μας δεν έχει προς το παρόν άλλη επιλογή. Η τουριστική περίοδος επιμηκύνθηκε από…  μόνη της κι όσα βιώνουμε, συνεχίζονται κάποιες εβδομάδες ακόμη.

 

Αυτή η μεγάλη επιτυχία είναι άδικο να σχολιάζεται αρνητικά. Είναι κρίμα να περιορίζεται ή και να μηδενίζεται. Οι δρόμοι της Καβάλας είναι γεμάτοι ξένους. Η κίνηση στην Παναγία ασταμάτητη. Όλες τις μέρες κι όλες τις ώρες. Οι επισκέπτες αφήνουν χρήματα στην αγορά. Μας δημιουργούν κίνητρο να γίνουμε καλύτεροι ώστε αυτοί να ξοδεύουν περισσότερα.

 

Μας έλεγε τις προάλλες συμπολίτης επαγγελματίας ότι τον προηγούμενο Χειμώνα «φρεσκάρισε» τα αγγλικά του κι έτσι φέτος μπορεί και συνεννοείται καλύτερα με τους πελάτες του. Άλλος φίλος επαγγελματίας μας είπε ότι προ λίγων ημερών έφυγε από το κατάστημα του στις 11 το βράδυ! Αφού προηγουμένως πρόλαβε κι εξυπηρέτησε όλους τους πελάτες του.

 

Αυτή η Καβάλα, η Καβάλα του τουρισμού, είναι η μεγάλη και η καλή είδηση των ημερών που διανύουμε. Τα ίδια και στον υπόλοιπο Νομό. Δίνουμε προτεραιότητα στα καλά νέα αφού όλα τα άλλα «εσωτερικά» ζητήματα μας, μπορούν να περιμένουν. Επειδή συνήθως πρόκειται για καυγάδες και αξεπέραστες ελληνικές «ασθένειες», τα αφήνουμε για μετά. Όσο πιο μετά μπορούμε.

 

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Η ΝΟΔΕ Καβάλας δεν στήριξε τον Μέτιο αλλά θέλει να τον σταματήσει στην συνεργασία του με τον Σιμιτσή. Δικαιούνται άραγε να μιλούν επί του θέματος κάποια συγκεκριμένα μέλη της ΝΟΔΕ; Κατά την άποψη μας όχι. Προβλέπουμε ωστόσο ότι θα κινήσουν γη και ουρανό για να σταματήσουν αυτό που πάει να γίνει. Προσοχή όμως, ο χρόνος τους τελειώνει κι ως τώρα δεν έχουν πετύχει και κάτι το ιδιαίτερο.

 

Οι 3 βουλευτές σιωπούν και λαμβάνουν αποστάσεις από το θέμα. Γεγονός συμπτωματικό; Δεν θα το λέγαμε. Κατόπιν τούτου συσπειρώνονται οι γνωστοί από το παρελθόν αντίπαλοι του Μέτιου, οι οποίοι αυτή την φορά βγήκαν (επιτέλους) ένα υπαρκτό θέμα για να τον «χτυπήσουν». Χαιρόμαστε επίσης που αυτό γίνεται αρκετά φανερά. Ο προηγούμενος «κλεφτοπόλεμος» σταμάτησε. Κι οι κομματικοί βγήκαν από το παρασκήνιο στο προσκήνιο. Είναι κι αυτή μια επιτυχία τους…

 

Το άλλο γεγονός που μας παρουσιάζει η ΝΔ Καβάλας είναι ακόμη σοβαρότερο. Την Παρασκευή στις Κρηνίδες, με αφορμή συνάντηση με αγρότες, μάλωσαν δημοσίως ο Μακάριος Λαζαρίδης με τον Γιάννη Πασχαλίδη. Δεν έχει τόση σημασία ποιος έκανε την αρχή, ποιος είπε τα «βαρύτερα» προς τον άλλον. Σημασία έχει ότι πρόσφεραν μια εικόνα, για την οποία η παρούσα στο περιστατικό Τάνια Ελευθεριάδου δεν πίστευε στα αφτιά της. Οι αγρότες που τους άκουγαν το ίδιο. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι η κ. Ελευθεριάδου μετά το πρώτο σοκ του ασυνήθιστου καυγά, τάχθηκε μάλλον με τις απόψεις του κ. Πασχαλίδη.

 

Στο δικαστήριο ήταν την Παρασκευή ο κ. Φιλήμονας Ξουλόγης, ο οποίος δεν εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος Καβάλας μετά από ένσταση του κ. Κώστα Βακιρτζή. Η δικαιοσύνη αποφάνθηκε επί των ενστάσεων και των δύο αλλά όπως καταλαβαίνουμε η υπόθεση θα συνεχιστεί με έφεση κτλ. Και οι δύο προέρχονται από την παράταξη του κ. Μουριάδη.

 

Στην προσεχή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας ΑΜΘ θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί η ανάκληση της απόφασης για την περιβόητη συναυλία , η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, της Ελένης Τσαλιγοπούλου.

 

Έχουν ενδιαφέρον τα σχέδια του κ. Μουριάδη για τις διοικήσεις των νομικών προσώπων του Δήμου. Μίλησε (στο Ράδιο Πρωινή)  για αυτόνομα νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν θα διοικούνται από δημοτικούς συμβούλους «… που θα τρέχουν ιδρωμένοι να προλάβουν τις υποχρεώσεις τους». Θα διοικούνται, συνέχισε, από ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας. Όπως ακούμε αυτό θα εκφραστεί πολύ συγκεκριμένα το προσεχές διάστημα. Ακούμε επίσης ότι ενώ πέρασαν οι μέρες, δεν υπήρξε συνάντηση του νέου Δημάρχου με τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο. Ή η συνάντηση δεν θα γίνει ποτέ, ή ο κ. Μουριάδης την αφήνει για το τέλος. Το πολύ τέλος…

 

Ο κ. Παπαδόπουλος δεν σκοπεύει να τον περιμένει πολύ ακόμη. Σήμερα ή τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται (αφού η ομάδα του συζητήσει μεταξύ της) ανακοίνωση με σχετικό περιεχόμενο. Το αστείο είναι ότι σύμβουλοι του Μουριάδη συζητούν συχνά με συμβούλους του Παπαδόπουλου. Αποδεικνύοντας στην πράξη διάθεση η μεταξύ τους απόσταση να μειωθεί. Αρκετά μάλιστα. Σε αυτές τις περιπτώσεις –καλώς ή κακώς- δεν έχει σημασία τι θέλουν οι δημοτικοί σύμβουλοι αλλά τι κάνουν οι επικεφαλής.

 

Διαβάστε επίσης