μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Να μας συγχωρούν οι συμπολίτες της φωτογραφίας που τους φωτογραφήσαμε χωρίς να το καταλάβουν και χωρίς την άδεια τους. Το στιγμιότυπο είναι χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στην παραλία, ειδικά τώρα που λόγω πεζόδρομου και Καλοκαιριού έχει πιο πολύ κόσμο.

Τα παγκάκια δεν επαρκούν. Στην φωτογραφία οι στριμωγμένοι φίλοι μας κι ένας ακόμη που αναζητά χώρο να καθίσει μαζί τους.

Χώρος όμως δεν υπάρχει.

 

Το βράδυ του ερχόμενου Σαββάτου 31 Αυγούστου ο σύλλογος κατοίκων Κηπούπολης Καλαμίτσας διοργανώνει το 12ο παραδοσιακό του γλέντι. Η εκδήλωση θα γίνει στον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου «Αλεξάνδρα Δήμογλου». Περιλαμβάνει όπως πάντα χορούς, φαγητό και ορχήστρα. Την ορχήστρα του Νίκου Μπογιάρη. Καλή διασκέδαση.

 


Η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ισχυρίζεται ότι έχει σε μεγάλη προτεραιότητα την οριστικοποίηση και την υλοποίηση όλων των επενδυτικών πλάνων. Αυτών που είναι σε εκκρεμότητα πολύ καιρό τώρα, προτάσεις που «παλεύουν» να τα βγάλουν πέρα και με την ελληνική νοοτροπία και με την τρομερή ελληνική γραφειοκρατία. Δεκτό αν και κάθε πρόταση δεν είναι ίδια. Υπάρχουν προτάσεις και προτάσεις, επενδυτές και επενδυτές. Ένας έλεγχος δεν θα έβλαπτε αρκεί να μην ξεπερνούσε τα όρια.

 

Για τον Νομό Καβάλας το συγκεκριμένο ενδιαφέρον δεν εκδηλώθηκε ακόμη. Δεν το ζήτησε κανείς από τους ενδιαφερόμενους. Τόσο τους επενδυτές όσο και τους φορείς. Κακώς. Η Καβάλα δεν έχει να παρουσιάσει επενδυτικά σχέδια όπως π.χ. το Ελληνικό. Διαθέτει ωστόσο μια Πολεοδομία που εργάζεται «αργά βαριά». Καθυστερεί στην έκδοση αδειών αφού όπως λένε οι εκπρόσωποι της, το προσωπικό που βρίσκεται σε αυτήν δεν επαρκεί.

 

Ποιος αλήθεια θα μεταφέρει τα νέα- με τον τρόπο που πρέπει- στον αρμόδιο Υπουργό; Ποιος θα φθάσει ως το γραφείο του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, θα τον ενημερώσει για το πρόβλημα; Μέχρι στιγμή κανείς. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει τα δικά του. Αυξημένα και διαφορετικά καθήκοντα. Ο Μακάριος Λαζαρίδης άλλες προτεραιότητες κι ο Γιάννης Πασχαλίδης το ίδιο.

 

Οι τοπικοί φορείς περιμένουν κι οι πολίτες (μαζί με τους επενδυτές) ταλαιπωρούνται.  Δεν περιμένουν απλά, καθυστερούν σε όσα έχουν κατά νου. Πρόκειται για τουριστικά (τα περισσότερα) σχέδια, τα οποία έπρεπε να έχουν ήδη εγκριθεί ώστε να μην κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ.

 

Θα μας απαντήσουν ότι και τα άλλα (τοπικά ζητήματα) που προωθούν, είναι κι αυτά μείζονος σημασίας. Θα συμφωνήσουμε μαζί τους. Μαζί με την χαλαζική προστασία από τον αέρα, ταυτόχρονα με τη μονάδα τεχνητού νεφρού στο ΚΥ Πρίνου δεν θα έπρεπε να έχουν ασχοληθεί ήδη με την αργοπορία στην Πολεοδομία; Δεν έπρεπε να έχουν κάνει κάποιες πρώτες ενέργειες; Τι περιμένουν άραγε;

 

Δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εφέτος ο τοπικός τύπος δεν ανακοίνωσε τα ονόματα των εισακτέων σε ΑΕΙ- ΤΕΙ (αποφοίτων των Λυκείων του Νομου). Η αλλαγή έγινε πρώτη φορά πέρσι, με την εφαρμογή του νέου νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Φέτος η περσινή αλλαγή εδραιώθηκε. Τα αποτελέσματα λοιπόν ανέλαβαν να τα ανακοινώσουν οι γονείς των επιτυχόντων. Που; Στο facebook!

 

Κι ενώ οι αστυνομικές και άλλες αρχές προτρέπουν τους γονείς να είναι προσεκτικοί σε τέτοιες αναρτήσεις τους, τόσο ο μπαμπάς όσο και η μαμά δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν σιωπούν. Θα αναρτήσουν και τη φωτογραφία του παιδιού και θα το συγχαρούν δημοσίως. Αυτό το πράττουν για έναν λόγο. Θέλουν έτσι να προκαλέσουν τα συγχαρητήρια των άλλων. Συγγενών και φίλων. Όσων περισσότερων γίνεται.

 

Για την επιτυχία του παιδιού (μικρή ή μεγάλη, δεν έχει σημασία) ξοδεύτηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε φροντιστήρια. Ορισμένες φορές τα χρήματα ήταν και «μαύρα». Χθες λοιπόν ήταν η ώρα της δικαίωσης. Μικρή δικαίωση δεν χωρά σε αυτές τις περιπτώσεις. Αφού λοιπόν αδυνατούν οι τοπικές εφημερίδες, ας γίνει μέσω του facebook.

 

Αν κάποιος γνωρίζει ας μας το πει. Και στις άλλες πολιτισμένες και ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνει άραγε το ίδιο; Υπάρχει και σε αυτές η σπουδή των γονέων να δημοσιοποιήσουν προσωπικά δεδομένα παιδιών και δη εφήβων; Νομίζουμε ότι στις άλλες χώρες οι άνθρωποι είναι πιο μετρημένοι. Ψύχραιμοι και πραγματιστές. Ίσως γιατί και οι γονείς και τα παιδιά προέρχονται από ένα άλλο σύστημα εκπαίδευσης. Στο οποίο η αποφοίτηση από το Λύκειο και η είσοδος στο πανεπιστήμιο δεν είναι το παν.

 

Ούτε στην Ελλάδα είναι το παν. Απλώς στην Ελλάδα ζούμε σε έναν τέτοιο κόσμο που «θεσμικά» αυτή η επιτυχία του παιδιού πιστεύουμε ότι είναι η μεγαλύτερη επιτυχία που μπορούσε να μας τύχει. Την προβάλλουμε δεόντως λοιπόν παραβλέποντας τα δύσκολα. Τα οποία έπονται.

 

Στα καλά καθούμενα ανέκυψε το θέμα με την Άννα Βερούλη, η οποία δεν προσκλήθηκε στην εκδήλωση του ανακαινισμένου γηπέδου. Που έχει (καλώς ή κακώς) το όνομα της. Με την υπόθεση ασχολήθηκαν ακόμη και τα μεγάλα κανάλια. Τα οποία πρόβαλλαν την υποτιθέμενη αδικία, το λάθος εις βάρος της πρώην αθλήτριας.

 

Όσοι γνωρίζουν τις σημαντικές λεπτομέρειες αμέσως καταλαβαίνουν ότι το ζήτημα είναι αρκετά διαφορετικό. Μακριά από την Καβάλα, για λόγους δικούς της, έτυχε να είναι εδώ αυτές τις ημέρες. Έτυχε να μάθει. Κι αμέσως έκανε την σχετική ανάρτηση. Ο Δήμος Καβάλας έτυχε να μην την σκεφθεί και να μην την προσκαλέσει. Δήμος Καβάλας και Άννα Βερούλη έχουν χαλαρές έως ανύπαρκτες σχέσεις. Αυτή είναι η αλήθεια. Οτιδήποτε άλλο είναι προσχηματικό.

 

Θυμωμένος ο Λάκης Τζιτζιός αποφάσισε να τα «βροντήσει» όλα. Δεν άντεξε τα διαδοχικά «χτυπήματα». Πρώτα ο Σιμιτσής, μετά ο Μπαταλογιάννης. Η ανάρτηση κ. Λάκη Τζιτζιού από τη Νέα Πέραμο –χθεσινή- αναφέρει: «Μετά τις τελευταίες εξελίξεις , την συνεργασία του κ .Σιμιτσή με τον κ Μέτιο και την ανάδειξη του κ Μπαταλογιάννη ως αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Παγγαιου ,δηλώνω ότι: Παραιτούμαι από κάθε πολιτική πρωτοβουλία του συνδυασμού «Περιφέρεια σε δράση» για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Δεν συμμετέχω σε καμιά πολιτική πρωτοβουλία και δράση του συνδυασμού «Σωστή Επιλογή» για τον Δήμο Παγγαίου. Παραμένω ενεργός πολίτης. Πιστός στις αρχές και αξίες της δημοκρατικής παράταξης. Φιλότιμος στρατιώτης στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Χαιρετίσματα στους απανταχού γενίτσαρους. Χαιρετίσματα στους ραγκούσηδες και τους χρυσοχοϊδηδες. Χαιρετίσματα στους πηλιογουσηδες. Φιλιά σε όλους».

 

Ο Μακάριος Λαζαρίδης ήταν στα εγκαίνια του έργου στο Βερούλειο, σε συνέχεια της οποίας έκανε την ακόλουθη ανάρτηση: «Ο Βύρων, ο Ηρακλής και η Α.Ε.Κ., οι τρεις ιστορικές ομάδες της Καβάλας, επέστρεψαν στο «σπίτι» τους. Στο ανακαινισμένο Βερούλειο. Συγχαρητήρια στην απερχόμενη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα, στον εμπνευστή Γιώργος Φιλόσογλου και στην αρμόδια αντιδήμαρχο Ευαγγελία Δρακονάκη».

 

Οι εκπρόσωποι των ομάδων του Βερούλειου «έπιασαν» το νέο Δήμαρχο και το νέο Αντιδήμαρχο. Τους ζήτησαν υπάλληλο ή και υπαλλήλους στο ανακαινισμένο Βερούλειο. Δόθηκαν σχετικές υποσχέσεις. Οι οποίες πρέπει να υλοποιηθούν. Όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μόνο εν λειτουργία κάθε μέρα το γήπεδο θα είναι χρήσιμο στην τοπική κοινωνία.

 

Η ΕΤΑΔ ένα ολόκληρο Καλοκαίρι δεν έκανε απολύτως τίποτα για τη γεμάτη κόσμο παραλία της Καλαμίτσας. Ασχολείται με άλλα: «Την προκήρυξη ανοιχτών ηλεκτρονικών διαγωνισμών για 7 αστικά ακίνητα ιδιοκτησίας της, μέσω της ηλεκτρονικής της πλατφόρμας: www.e-publicrealestate.gr, υπενθυμίζει η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Στο νέο cluster ακινήτων περιλαμβάνονται διαμερίσματα στην Αθήνα- συγκεκριμένα σε πλατεία Αττικής και πλατεία Αμερικής-, Αιγάλεω, Καλλιθέα, Κολωνάκι, με εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση (κοντά σε σταθμό ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ και Μετρό) και στη Θεσσαλονίκη, στην περιοχή Χαριλάου.

 

Όπως διαβάζουμε, λίγα πλοία από τον ελληνικό επιβατικό στόλο, μπορούν να κάνουν δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη. Το πρόσφατο τηλεγράφημα του ΑΠΕ σημειώνει: « H δρομολόγηση του επιβατηγού – οχηματαγωγού πλοίου «΄Αρτεμις» ήταν η μοναδική ρεαλιστική λύση για την κάλυψη των μεταφορικών αναγκών της Σαμοθράκης με κατάλληλο πλοίο”, ανέφεραν, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στελέχη του υπουργείου Ναυτιλίας, σχολιάζοντας την κριτική που έγινε για την επιλογή του εν λόγω πλοίου, το οποίο διέκοψε τα δρομολόγιά του από άλλη γραμμή.

Τα ίδια στελέχη προσέθεταν ότι “στο λιμάνι της Σαμοθράκης μπορούν να εισέλθουν και να δέσουν με ασφάλεια μόλις επτά επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία, από το σύνολο του ακτοπλοϊκού στόλου της χώρας.” Υπογράμμισαν, επίσης, ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου εξετάζουν με μεγάλη προσοχή τις λιμενικές υποδομές των νησιών, ενώ τις αμέσως προσεχείς ημέρες πρόκειται να δημοσιοποιηθεί το βελτιωμένο πλαίσιο προκήρυξης των άγονων γραμμών με τα νέα ποιοτικά και οικονομικά κριτήρια που αποφάσισε η κυβέρνηση».

 

Διαβάστε επίσης