• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Λειτουργεί από σήμερα το Epicure

Σε μια χώρα όπου η μεσογειακή –και όχι μόνο- κουζίνα θριαμβεύει, η Καβάλα  δεν θα μπορούσε να μην διαθέτει γκουρμέ νοστιμιές στο καλύτερο σημείο της πόλης. Το Epicure είναι η νέα πρόταση που έρχεται να προκαλέσει την γεύση και τις αισθήσεις μας. Σε ένα φοβερά διαμορφωμένο χώρο με γούστο και άποψη το Epicure έρχεται να ανεβάσει τον πήχη όσο αφορά το καλό φαγητό, το service και να κάνει την διαφορά !

Από σήμερα Πέμπτη το Epicure είναι στην διάθεση όλων αυτών που θέλουν να ζήσουν ιδιαίτερες στιγμές και να γνωρίσουν ένα καινούργιο μενού γευσιγνωσίας. Όταν η ποιότητα συναντά τους υψηλής αισθητικής χώρους τότε έχουμε το EPICURE. Βρίσκεται Ερυθρού Σταυρού και Φιλελλήνων (πρώην Στάθης) με θέα το λιμάνι. Εντυπωσιάζει η διακόμηση και στο στυλ του εστιατορίου. Όμοιο του στην πόλη μας δεν υπάρχει.

==========================================================================

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας κ. Κώστας Μπαντίκος αποφεύγει αυτό το διάστημα τα πολλά λόγια. Έχει να προετοιμάσει τη μεγάλη αλλαγή, η οποία αφορά την υποχρεωτική διετή φοίτηση στα νηπιαγωγεία όλων των νηπίων και προνηπίων. Περιμένουμε πάντως να μας εξηγήσει τι έχει συμβεί. Είναι ολοφάνερο ότι κάτι έχει συμβεί.

 

Αυτό το κάτι αφορά τους 4 Δήμους του Νομού, που όλοι εντάσσονται στο πιλοτικό πρόγραμμα αυτής της μεγάλης αλλαγής. Η κ. Τσανάκα διαμαρτύρεται, ο κ. Αναστασιάδης το ίδιο (αν και σε χαμηλότερους τόνους) ενώ προς το παρόν δεν έχουν εκφραστεί οι άλλοι δύο Δήμαρχοι. Που φέρονται να διαμαρτύρονται κι αυτοί.

 

Η κυβέρνηση γίνεται ώρες ώρες «πρώτη φορά Αριστερά». Κατευθύνει τα νήπια και τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία όπου η φοίτηση είναι δωρεάν. Προκύπτει ωστόσο ότι το δωρεάν δεν γίνεται δεκτό με ικανοποίηση από τους άμεσα θιγόμενους. Γονείς και κηδεμόνες.

 

Είναι όντως περίεργο αλλά ταυτόχρονα κι αληθινό. Με τα έως τώρα δεδομένα οι γονείς μοιάζουν να προτιμούν να πληρώνουν αλλά να έχουν τη βόλεψη τους. Κάπου στη διαδικασία εμπλέκονται και οι Δήμαρχοι. Μοιάζει αδύνατο να συμφώνησαν.

 

Ή διαφώνησαν αλλά τούτο δεν «βγήκε» προς τα έξω ή παραπλανήθηκαν. Η απάντηση του κ. Μπαντίκου θα κατατάξει κάθε έναν δήμαρχο σε μια από τις προαναφερθείσες κατηγορίες. Μέχρι να μιλήσει ο κ. διευθυντής Πρωτοβάθμιας θα πρέπει να κάνουμε υπομονή. Άλλωστε δεν αργούν οι ανακοινώσεις του.

 

60.000 ευρώ θα πληρώσει η τοπική αυτοδιοίκηση (μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση) για τη συνάντηση στην Καβάλα των περισσότερων μουσικών σχολείων της χώρας. Όσο καλή κι αν είναι η ιδέα, όσο άριστο κι αν είναι το πρόγραμμα πρέπει να δεχθούμε ότι τα λεφτά είναι πολλά. Πάρα πολλά.

 

Το έχουμε εμείς οι έλληνες. Δεν βολευόμαστε με το λίγο. Δεν μας ικανοποιεί το απλό. Ζητούμε το άριστο. Κι όπως πάντα το άριστο το ακριβοπληρώνουμε. Δημιουργούνται έσοδα στα ξενοδοχεία. Κίνηση στην πόλη. Κι αυτά ωστόσο τα επιχειρήματα δεν μειώνουν τον γενικότερο προβληματισμό για το ύψος της δαπάνης. Είναι βέβαιο ότι τέτοιες συναντήσεις μαθητών γίνονται κι αλλού. Πουθενά δεν έχουν ένα τόσο μεγάλο προϋπολογισμό. Πουθενά.

 

Ας απαντήσει ο κάθε πολίτης στο αν το σχέδιο γίνεται σωστά ή όχι. Ας σκεφθεί ο κάθε Καβαλιώτης τι άλλο θα μπορούσε να γίνει με αυτά τα χρήματα (τα περισσότερα του Δήμου). Και με τα μισά έξοδα, πάλι η Καβάλα είχε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει τη διοργάνωση. Όμως το σημειώσαμε ήδη. Η Καβάλα δεν επιθυμεί να κάνει μισές δουλειές. Τις θέλει όλες.

 

Το Υπουργείο Παιδείας που με τη συνάντηση διαφημίζει τη μουσική του εκπαίδευση, δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ. Η Ιερά Μητρόπολη το ίδιο. Η Περιφέρεια ΑΜΘ έχει έτσι κι αλλιώς άδειο πορτοφόλι. Ποιος μένει; Ο συνήθης ύποπτος. Ο Δήμος Καβάλας.

 

Για τη συγκεκριμένη διοργάνωση ο Δήμος Καβάλας δίνει όσα περίπου κοστίζει το Φεστιβάλ Φιλίππων, περίπου όσα επιχορηγεί το αεροπορικό σόου. Πρώτο σε έξοδα ήταν και παραμένει το φεστιβάλ Cosmopolis. Όπως πάει το πράγμα, αυτό αποκτά έναν υπολογίσιμο ανταγωνιστή.

 

Ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Καβάλας κ. Στέλιος Λιοντάκης επισκέφθηκε τη Δήμαρχο, συζήτησε μαζί της το ενδεχόμενο τοποθέτησης ανδριάντα του Ελευθερίου Βενιζέλου σε περιοχή του λιμανιού. «Το αίτημα μας απορρίφθηκε από τον ΟΛΚ. Ελπίζουμε να γίνει δεκτό με τη βοήθεια του Δήμου» είπε φεύγοντας από το δημαρχείο ο κ. Λιοντάκης. Στη δήμαρχο ήταν τις προάλλες και το διοικητικό συμβούλιο της Ιατρικής Εταιρίας Καβάλας. Την κ. Τσανάκα συνάντησαν δύο συνάδελφοι της γιατροί, ο Αρχέλαος Γρανάς και ο Θέμης Ζεκερίδης.

 

Η Δημωφέλεια προετοιμάζει εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον ΣΦΓΤ και τη δημοτική επιχείρηση ΔΕΚΠΟΤΑ του Δήμου της Δράμας. Η εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης θα έχει τίτλο «4ος Καλλιτεχνικός Μάης».

 

Πολύ σωστά ήταν τα λόγια του Θόδωρου Μαρκόπουλου όσον αφορά τη συνεργασία των τοπικών φορέων με τον απερχόμενο Λιμενάρχη Θωμά Τσιαλό. Εύστοχη η παρατήρηση του κ. Αντιπεριφερειάρχη, σύμφωνα με την οποία η αποστράτευση του κ. Τσιαλού δημιούργησε απορία και έκπληξη σε τοπικό επίπεδο. Αληθεύει ότι για αυτήν ρόλο έπαιξε άλλος αξιωματικός του Λ.Σ.. ο οποίος «πέρασε» από την Καβάλα στο πρόσφατο παρελθόν;

 

Στο μεταξύ η θέση του κεντρικού λιμενάρχη Καβάλας παραμένει κενή. Σε λίγο θα συμπληρωθεί ένας μήνας χωρίς λιμενάρχη. Κι όπως ακούμε, η απόφαση για το διορισμό νέου είναι απόφαση που θα αργήσει κι άλλο.

 

Κατηγορήθηκε η εκπρόσωπος της ΒΦΛ κ. Θοδώρα Κουλουρά ότι με ανάρτηση της στο Facebook κακοχαρακτήρισε τη λαϊκή συνέλευση της Νέας Καρβάλης. «Μα εγώ δεν έχω σελίδα στο Facebook» ήταν η άμεση απάντηση της.

 

Άρχισε χθες η προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΟΔΕ Καβάλας που θα γίνουν στα μέσα Μάη. Φανερό είναι ότι πέραν των γνωστών και σχετικά λίγων, άλλοι ενδιαφερόμενοι δεν υπάρχουν και δεν εμφανίζονται. Το γεγονός φυσικά και δεν είναι τυχαίο. Αφορά όλα τα κόμματα (όπου και στην Καβάλα με αυτά ασχολούνται οι ίδιοι και οι ίδιοι) και όχι μόνο τη ΝΔ.

 

Μήνυμα από τη Νέα Καρβάλη: «Παλαιότερα θελήσαμε στη Νέα Καρβάλη να φτιάξουμε μια δανειστική βιβλιοθήκη. Μαθαίνοντας τη δωρεά του Β. Βασιλικού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας του στείλαμε επιστολή μήπως έχει να δωρίσει βιβλία και σε μας. Απάντησε αρνητικά κι αυτό μας απογοήτευσε». Ίσως επειδή όλα του τα βιβλία τα είχε ήδη δωρίσει στην Καβάλα κι έτσι για την Νέα Καρβάλη δεν έμεινε ούτε ένα!

 

Το Τμήμα Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας προβάλει στο facebook τις καθημερινές δραστηριότητες της υπηρεσίας. Που είναι αρκετές. Τα σχόλια των επισκεπτών της σελίδας επίσης πολλά. Τα περισσότερα αφορούν παράπονα για χόρτα. Ειδικά από τις Κρηνίδες και τη Λυδία.

 

Μέσω της ΕΡΤ μαθαίνουμε για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις της Θάσου το Καλοκαίρι. Οι εκδηλώσεις ετοιμάζονται από τον Δήμο Θάσου κι έχουν τη μορφή φεστιβάλ. Διατηρούν το όνομα που απέκτησαν πέρσι, ονομάζονται «Θασίων Δρώμενα 2018». Ημερομηνίες 22 Ιουνίου έως 22 Σεπτεμβρίου. Η ΕΡΤ αποδέχθηκε αίτημα του Δήμου της Θάσου, θα είναι χορηγός επικοινωνίας.

 

Ο Δήμος Καβάλας ετοιμάζεται από τώρα για τους επισκέπτες της ερχόμενης Τετάρτης. Δίνει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη στην Καβάλα του Κυβερνήτη της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας. Θα τον συνοδεύουν επιχειρηματίες, οι οποίοι τις ίδιες μέρες θα έχουν επαφές στο Επιμελητήριο.

 

Την Καβάλα πρόκειται να επισκεφθεί στα μέσα Μάη ο Μάριος Μουζάλας. Ο κ. Μουζάλας είναι σύμβουλος του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας. Έχει ξανάρθει στην Καβάλα για τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ. Ίδιος φαίνεται να είναι ο λόγος κι αυτής της επίσκεψης.

 

Όλοι στην Καβάλα γνωρίζουν ότι το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (γνωστό ως ΣΥΠΟΘΑ) δεν συνεδριάζει. Ακόμη και οι δικαστές του Πρωτοδικείου! Χθες ζητήθηκε αναβολή σε υπόθεση πολεοδομικού ενδιαφέροντος. «Ελπίζω να μην περιμένετε απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ αλλά κάποιου άλλου συμβουλίου» σχολίασε ο πρόεδρος του δικαστηρίου στο συνήγορο υπεράσπισης. Η αναβολή δόθηκε αφού στην υπόθεση δεν εμπλέκεται το ΣΥΠΟΘΑ. Ευτυχώς.

 

Γλυκιά αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, η πρώτη μετά το Πάσχα. Θα αρχίσει με τα κεράσματα όσων πρόσφατα γιόρταζαν. Πρώτοι πρώτοι στον κατάλογο οι Γιώργηδες.  Φιλόσογλου και Γραμμένος.

 

Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία της Λευκής Νύχτας στην Ελευθερούπολη. Θα γίνει την Παρασκευή 1η Ιουνίου. Έχουν ήδη ληφθεί όλες οι προβλεπόμενες αποφάσεις συμβουλίων και υπηρεσιών που την νομιμοποιούν. Καλή επιτυχία.

 

Παρουσία του Γιώργου Καλαντζή και του προέδρου των Καβαλιωτών της Θεσσαλονίκης κ. Παπαχριστόπουλου,  έγινε την Τρίτη το βράδυ στο Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών η βράβευση του Λυκείου Ελληνίδων της Καβάλας. Η αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας (με αρχηγό την πρόεδρο Μαρίνα Φιλιππίδου) επρόκειτο να επιστρέψει άκρως ικανοποιημένη χθες.

Διαβάστε επίσης