• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το Σάββατο το Περιφερειακό Τμήμα Καβάλας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τίμησε την παγκόσμια μέρα των πρώτων βοηθειών. Κλιμάκια των τομέων νοσηλευτικής και διασωστών ήταν σε κεντρικά σημεία της πόλης για μια διαδικασία ενημέρωσης κι εκπαίδευσης πολιτών σε θέματα παροχής πρώτων βοηθειών. Ο αντιπρόεδρος του τμήματος Καβάλας κ. Θεόφιλος Κωστούλας είπε για την πρωτοβουλία: « Το δεύτερο Σάββατο κάθε Σεπτέμβρη είναι το Σάββατο που γιορτάζεται η μέρα των πρώτων βοηθειών. Το περιφερειακό τμήμα της Καβάλας βρίσκεται πάντοτε σε ενεργό δράση. Είναι δίπλα σε όλους τους πολίτες. Προσπαθεί με οποιοδήποτε τρόπο να δείχνει την εθελοντική του δράση κι όταν χρειάζεται να παρέχει υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Με τις σημερινές μας ενέργειες ενημερώνουμε. Δείχνουμε κάποιες δεξιότητες. Ταυτόχρονα το τμήμα νοσηλευτικής μετρά πίεση και ζάκχαρο. Δείχνουμε οτιδήποτε έχει σχέση με διάσωση. Το τμήμα Σαμαρειτών Καβάλας έχει 42 άτομα τα οποία σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις (πυρκαγιά στη Θάσο, έρευνες για αγνοούμενο κοριτσάκι) ήταν σε ετοιμότητα και συμμετοχή. Αν κάποιος θέλει να γίνει εθελοντής διασώστης Σαμαρείτης μπορεί να μπει στη σχετική ιστοσελίδα. Συμπληρώνει την σχετική αίτηση. Τα μαθήματα αρχίζουν τον Οκτώβρη». 

 

Πάλι μετά από υπόδειξη συμπολίτη φωτογραφήσαμε κολώνα της ΔΕΗ στην οδό Χρ. Σμύρνης, πλησίον του Βερούλειου. Η κολώνα δείχνει να γέρνει. Καλό είναι να ελεγχθεί από τους αρμοδίους.

 


 

Ορισμένα σχόλια από την κινητικότητα της Παρασκευής στο Δημαρχείο. Σχετικά με τους πρόσφυγες ο Δήμος Καβάλας κάνει τις γνωστές από τις ανακοινώσεις του ενέργειες αλλά φέρεται να έχει και άσους στο μανίκι! Τους αφήνει για το τέλος, είναι άγνωστο αν θα τους χρησιμοποιήσει ή όχι. Επί του θέματος οι παρατάξεις συμφωνούν αν και ο Μάκης Παπαδόπουλος ζητά περισσότερη και αναλυτικότερη ενημέρωση από το προσωπικό της Πολεοδομίας.

 

Στη συνάντηση των επικεφαλής ο κ. Παπαδόπουλος προσήλθε μετά δικηγόρου συνεργάτη του. Ο οποίος συμπαρίσταται στον συνδυασμό ευρισκόμενος και στις συνεδριάσεις (δύο έως τώρα) του νέου δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται για τον συμπολίτη δικηγόρο κ. Νίκο Σιδηρόπουλο. Ο κ. Σιδηρόπουλος ειδικεύεται και σε θέματα αυτοδιοίκησης.

 

Στη διάρκεια της συνάντησης των επικεφαλής την Παρασκευή το μεσημέρι η κ. Τσανάκα μετέφερε τις αντιρρήσεις Γραμμένου περί της αναβολής των δύο σημερινών συνεδριάσεων. Ο πρώην πρόεδρος λέγεται ότι ενημέρωσε την πρώην δήμαρχο με sms, το περιεχόμενο του οποίου η κ. Τσανάκα ανέφερε στους λοιπούς παρευρισκόμενους στη συνάντηση.

 

Το θέμα των νέων προσφύγων είναι δύσκολο, περίπλοκο και φυσικά εθνικής σημασίας. Νεότερα από τον κ. Παναγιωτόπουλο δεν φαίνεται να υπάρχουν αλλά ο Δήμος Καβάλας έχει χρόνο μπροστά του. Να ενημερωθεί και να δράσει.

 

Βέβαιη είναι η διαφωνία διοίκησης και αντιπολίτευσης στο θέμα των νέων διοικήσεων στα νομικά πρόσωπα και τις δύο δημοτικές επιχειρήσεις. Με τη διαφορά ότι κάθε παράταξη της αντιπολίτευσης διατυπώνει προτάσεις και αντιρρήσεις σε διαφορετικούς τόνους. Η κυριότερη «επίθεση» στη διοίκηση Μουριάδη ετοιμάζεται από ποιόν άλλον; Τον Μάκη Παπαδόπουλο.

 

Σε διαβούλευση είναι από την προηγούμενη εβδομάδα το Πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης, βασικό θέμα του οποίου είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος. Σε άρθρα του ίδιου νομοσχεδίου (τα συγκεκριμένα λέγεται ότι ετοιμάστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση) ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν εγκατάσταση και λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Ανάμεσα σε πολλά άλλα καταργείται η διάταξη που ορίζει ζώνη προστασίας 100 μέτρων από σχολεία. Αυτό σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ζώνη δεν θα είναι εμπόδιο για πάσης φύσεως «νόμιμες» κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

 

Με αυτόν τον τρόπο, όταν ο νόμος ψηφιστεί, θα μπορέσει να επανέλθει για να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει η κεραία κινητής τηλεφωνίας σε ταράτσα ακινήτου στην οδό Αιμιλιανού. Η εταιρία που θα βάλει την κεραία προσκάλεσε σε ενημέρωση τους διαμαρτυρόμενους γονείς- κηδεμόνες- κατοίκους της περιοχής αλλά στη συνέχεια ανέβαλε τη συνάντηση. Ίσως γιατί έμαθε τα νέα ως προς την αλλαγή της νομοθεσίας.

 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνος Αχιλλέα Καραμανλής δεν έχει σε μεγάλη προτεραιότητα τα περί σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καβάλας με το υφιστάμενο δίκτυο, πολύ περισσότερο την κατασκευή νέου (που θα περιλαμβάνει και την Καβάλα). Αυτό προκύπτει γενικώς, ειδικότερα όμως από τη χθεσινή συνέντευξη του Υπουργού στο ΑΠΕ.

 

Δεν περνά απαρατήρητο το ότι τις προάλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τη Βουλγαρία αλλά δεν ειπώθηκε κουβέντα με τον Βούλγαρο συνάδελφο του για το ακόμη μεγαλύτερο σχέδιο (επί Σπίρτζη) της Σιδηροδρομικής και Βαλκανικής Εγνατίας. Ευτυχώς όλα αυτά δεν επηρεάζουν τη σύνδεση του νέου λιμανιού με τους Τοξότες, σιδηροδρομικό έργο που επί σειρά ετών είναι υπό μελέτη.

 

Με έναν συγκεκριμένο, σύντομο αλλά και εύστοχο τρόπο ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου μιλά για τους μήνες που πέρασαν, σε σχέση με την κίνηση στην αγορά. Ο κ. Βασίλης Λεμονίδης χαρακτηρίζει τραγικούς τους Ιούνιο και Ιούλιο. Ικανοποιητικό τον Σεπτέμβρη (έως τώρα) ενώ για τον Αύγουστο δηλώνει χαρακτηριστικά: «… ευτυχώς ήρθε ο Αύγουστος». Τελικά ο κ. Λεμονίδης ισχυρίζεται ότι το Καλοκαίρι η κίνηση στην αγορά ήταν όπως πέρσι. Άρα καλή ή και πολύ καλή.

 

Τρεις μπλε κάδοι, κάδοι ανακύκλωσης, είναι μία εβδομάδα στο Πάρκο του Φαλήρου. Ξεχασμένοι από το φεστιβάλ της ΚΝΕ. Αυτή η παράλειψη της υπηρεσίας Καθαριότητας είναι ταυτόχρονα και μια ωραία αφορμή. Οι κάδοι μπορούν εύκολα να μετακινηθούν στο κοντινό Διοικητήριο, για τις ανάγκες της ανακύκλωσης χαρτιού. Μία εβδομάδα τώρα η ανακύκλωση μέσω ιδιώτη σταμάτησε. Ως εκ τούτου πρέπει να ασχοληθεί με αυτήν, στις υπηρεσίες του Διοικητηρίου, ο Δήμος. Να η ευκαιρία με τους τρεις κάδους!

 

Στη Νέα Πέραμο βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η παρέα υπό τον Χρήστο Πριονίδη του έκανε το τραπέζι δίπλα στη θάλασσα. Σε αυτήν περιλαμβάνονταν ο Φίλιππος Αναστασιάδης, ο Χρήστος Μποσμπότης, ο Γιώργος Καλλινικίδης κτλ.

 

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν ευδιάθετος. Συζητήθηκαν –μεταξύ ούζου και μεζέ- τόσο οι σχέσεις με την Τουρκία όσο και αυτές με τις ΗΠΑ. Για τις τελευταίες, ο κ. Παναγιωτόπουλος λέγεται ότι τις χαρακτήρισε άριστες. «Καλύτερες από ποτέ» φέρεται να είπε.  Ο κ. Παναγιωτόπουλος ήταν στην Καβάλα και την Κυριακή, εθεάθη να συζητά και να πίνει πρωινό καφέ με τον εκπρόσωπο της ΝΟΔΕ Καβάλας κ. Μανώλη Φρατζεσκάκη.

 

Τρεις μέρες ο μεγάλος πύργος εντός του φρουρίου είχε μπλε χρώμα. Πρωτοβουλία του Συλλόγου των Εθελοντών κατά του Καρκίνου αφού χθες ήταν η παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου του προστάτη. Αυτή η παγκόσμια πρωτοβουλία εκφράζεται με το μπλε χρώμα.

 

Αξίζει τον κόπο να δούμε το βίντεο διάρκειας 7 λεπτών αφιερωμένο στα 100 χρόνια ιστορίας του κεντρικού λιμανιού. Η δουλειά έγινε κατ’ εντολή του ΟΛΚ από την εταιρία Art Ware του κ. Σαββόπουλου. Το βίντεο υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=YIWzJNrUpds/

 

Ένα σωρό ήταν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας (στελέχη, μέλη κτλ) που τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο ήταν στη ΔΕΘ λόγω της επίσκεψης του πρώην Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα. Η κ. Ελευθεριάδου, οι 3 πρώην βουλευτές, ο γραμματέας της Νομαρχιακής ήταν άπαντες παρόντες. Αλλά και πολλοί ακόμη. Κάποια συγκεκριμένη είδηση σε σχέση με την Καβάλα δεν φαίνεται να υπήρξε.

 

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον νέο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη έκανε πριν λίγες ημέρες ο Αστυνομικός Διευθυντής κ. Καραμανλής. Η σχετική φωτογραφία έχει το κείμενο του κ. Αντωνιάδη που ακολουθεί: «Ο Αστυνομικός Διευθυντής με επισκέφθηκε για να με συγχαρεί για την εκλογή μου και να μου εκφράσει τις ευχές του για μια παραγωγική νέα θητεία στη Διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Συζητήσαμε θέματα που απασχολούν την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας και κυρίως την συμβολή της Π. Ε. Καβάλας στην επίλυση τους».

 

Θυμωμένος ο κ. Τοψίδης στρέφεται κατά αυτών που λασπολογούν: «Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης ΘΡΑΚΗ ΝΕΤ και τον Σταύρο Παπαδόπουλο, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έκανε επίθεση σε δημοσιογράφους που εργάζονται σε σάιτ και γενικότερα σε μέσα ενημέρωσης, λέγοντας: “Υπάρχουν κάποια σάιτ, κάποια μέσα ενημέρωσης οι οποίοι παραπλανούν το κοινό. Έχουν ρίξει τόση λάσπη στο δικό μου πρόσωπο προεκλογικά και συνεχίζουν και τώρα, σας το λέω κατηγορηματικά. Σε κανέναν δεν έγινε καμία πρόταση αυτή την στιγμή. Η παράταξη μας είναι ενωμένη αυτή την στιγμή. Όσο και να θέλουν κάποιοι να διασπαθίσουν (να διασπάσουν ήθελε να πει προφανώς ο κ.Τοψίδης) την παράταξη μας, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα”, είπε αρχικά ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ».

Διαβάστε επίσης