μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Την Δευτέρα το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο όρισε, μεταξύ άλλων, επιτροπές του Δήμου Καβάλας. Μία από τις σημαντικότερες επιτροπές ήταν αυτή της τουριστικής προβολής, στην οποία εκλέχθηκε μετά από ψηφοφορία πρόεδρος ο Κώστας Πεφάνης.  Ανθυποψήφιά του ήταν η Αναστασία Ιωσηφίδου, αλλά δεν κατάφερε να πείσει τους συναδέλφους της. Ρόλο ίσως έπαιξε και η στάση της όλο το προηγούμενο διάστημα.

Μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις που ξεχωρίσαμε στην Επιτροπή Τουριστικής Προβολής είναι η τοποθέτηση ως μέλος του Φωκίωνα Κηπουρού(φωτογραφία), μετά από πρόταση του Θόδωρου Μουριάδη. Ο Φωκίων Κηπουρός είναι γιος του αείμνηστου Ανέστη Κηπουρού και της γνωστής μεσίτριας Κυβέλης Κουμπάρου. Ασχολείται επαγγελματικά με τα κτηματομεσιτικά και το real estate και εμπλέκεται λόγω της ιδιότητάς του αυτής και με τα τουριστικά ζητήματα. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

 

Το μικρομεσαίο φορτηγό της Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας είχε γεμάτη την καρότσα του, ήταν στο δρόμο να αδειάσει το περιεχόμενο της στον σκουπιδότοπο (ΧΥΤΑ). Τουλάχιστον 6 στρώματα ύπνου και πολλά παλιά έπιπλα, τα οποία οι συμπολίτες δεν χρειάζονται πια. Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος δεν προλαβαίνει να μεταφέρει τέτοια ογκώδη αντικείμενα, τα οποία υπάρχουν ένα σωρό στις συνοικίες. Δέκα ακόμη φορτηγά να υπήρχαν και καθημερινά να μετέφεραν, πάλι δεν θα έφθαναν!

 


 

Οι μαραθώνιες, κουραστικές και εξαντλητικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας δεν είναι τυχαίο γεγονός. Είναι ισχυρή παράδοση δεκαετιών. Οι παραδόσεις υπάρχουν για να συνεχίζονται, να τηρούνται. Προχθές λοιπόν ξεκίνησαν να συνεδριάζουν απόγευμα. Τέλειωσαν ξημερώματα!

 

Ως συνήθως διαμαρτύρονται. Απορούμε για τη στάση τους. Η καθυστέρηση και η ταλαιπωρία (τους) οφείλεται στους ίδιους. Οι οποίοι φάσκουν κι αντιφάσκουν. Από τη μια επιδίδονται σε μια άνευ προηγουμένου φλυαρία, από την άλλη ενοχλούνται γιατί τελειώνουν το επόμενο πρωί!

 

Έτσι έκαναν όλοι οι προηγούμενοι. Συμμετείχαν φανατικά στους καυγάδες και στα περιττά λόγια. Στη συνέχεια αντάλλασσαν κατηγορίες και αιχμές. Διότι πάντα κάποιος άλλος τους φταίει. Ποτέ οι ίδιοι.  Στη χειρότερη θέση είναι οι συνήθως σύντομοι και υπομονετικοί δημοτικοί σύμβουλοι. Οι «φουκαράδες» της υπόθεσης που πάντα υπάρχουν. Άνθρωποι με υπομονή, δεν μιλούν σχεδόν καθόλου και παραδοσιακά περιμένουν να έρθει η ώρα του τέλους. Ως που μετά από λίγο καιρό θα «μιλήσουν». Με την απουσία τους από τις συνεδριάσεις.

 

Κανείς πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας- όσο έμπειρος κι αν ήταν- δεν μπόρεσε να τηρήσει κατά γράμμα τον κανονισμό. Όλοι το υπόσχονταν αλλά στο σημείο αυτό αποτύγχαναν. Θα τα καταφέρει ο πολύ καινούργιος Κώστας Πεφάνης; Μοιάζει απίθανο. Υπομονή λοιπόν μέχρι να «ξεμπουκώσουν»…. Αν και όταν.

 

Ουσιαστικό πρόβλημα –πρώτο σοβαρό- της διοίκησης Μουριάδη είναι το ότι δεν μπορεί να λύσει το γόρδιο δεσμό των νέων διοικητικών συμβουλίων. Τώρα «κόλλησε» στο θέμα του ορισμού των αντιπροέδρων. Είναι φανερό ότι υποτίμησε την υπόθεση κι έτσι έμπλεξε. Θα ξεμπλέξει αν ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα.

 

Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εξασφαλιστεί και να οριστεί η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα. Μια προσεγμένη εισήγηση επιβάλλεται ώστε να λειτουργήσουν τόσοι άνθρωποι που περιμένουν. Κι αυτοί, δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν πολύ ακόμη….

 

Στο ζήτημα των νέων προσφύγων,  η κουβέντα στη συνεδρίαση της Δευτέρας «προσγείωσε» αρκετά τα πράγματα. Κατέβασε τον πήχη. Αποδεικνύεται ότι πάλι δεν ήταν έτοιμοι. Κι όταν σε πιάνουν στον ύπνο, πιθανότερο είναι να την υποστείς την ήττα. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις (αρκετές) ελπίδες μας στον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Οι υποσχέσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη φυσικά και δεν καλύπτουν κανέναν.

 

Κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου Καβάλας και ενώ το ρολόι έδειχνε περίπου 01:15 το πρωί, συζητείτο το θέμα της πρότασης του Δήμου Καβάλας για παρεμβάσεις στα 3 γνωστά δημοτικά κτίρια (δύο εξ αυτών τα δημαρχεία). Τότε, παρενέβη η κ. Τσανάκα. Ρώτησε τον Γιώργο Μιχαηλίδη και τον Θόδωρο Μουριάδη εάν θεωρούν ότι πρόκειται για το 1ο έργο της διοίκησης Μουριάδη, όπως γράφτηκε στον τύπο, υπαινισσόμενη ότι είναι συνεχιζόμενο έργο της δικής της διοίκησης.

 

Ο Θόδωρος Μουριάδης είπε ότι δεν το θεωρεί δικό του έργο. Στη συζήτηση παρενέβη ο Λεωνίδας Παππάς και θύμισε στην κ. Τσανάκα ότι δεν πρέπει να ανοίγει τέτοια συζήτηση. Έκπληκτη αυτή θέλησε να μάθει το γιατί. Τότε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής της θύμισε το ατόπημά της (είπε χαρακτηριστικά)  να τοποθετήσει μαρμάρινες επιγραφές στους 2 νέους παιδικούς σταθμούς της Καβάλας που μελέτησε και κατασκεύασε ο Κωστής Σιμιτσής, χωρίς καμία αναφορά στο όνομά του. Παράλληλα, της είπε ότι σύντομα αυτές οι επιγραφές θα αφαιρεθούν!

 

Στο περιθώριο των δηλώσεων Σωτήρη Σωτηριάδη για το ιδιαίτερα πετυχημένο τουρνουά μπάσκετ σε αναπηρικό αμαξίδιο, πληροφορηθήκαμε ότι έχει παραιτηθεί από τον Αύγουστο από τη θέση του. Περιμένοντας να αντικατασταθεί από πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της ΑΜΘ τονίζει ότι «… ασκώ κανονικά τα καθήκοντα μου αφού δεν μπορώ να αφήσω το Κέντρο στην τύχη του». Ο διάλογος προκλήθηκε από ερώτηση περί των επόμενων δραστηριοτήτων του Κέντρου. Δεν υπάρχουν αφού θα αποφασιστούν από το νέο δ.σ.

 

Η χθεσινή 1η του Οκτώβρη ήταν παγκοσμίως η μέρα των ηλικιωμένων. Παλιά υπήρχαν εκδηλώσεις και στην Καβάλα. (Και) φέτος τίποτα. Υπήρξε- χθες το μεσημέρι- μια ανακοίνωση (δελτίο τύπου) προβολής των εκδηλώσεων που έγιναν στο ΚΑΠΗ της Ελευθερούπολης.

 

Μετά τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής στο ΕΥΚ, είναι απολύτως φυσιολογικό το ότι σήμερα στην Καβάλα υπάρχουν δύο χωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις. Μακριά η μία από την άλλη όπως μακριά –πολύ μακριά- είναι το ΕΥΚ από το ΠΑΜΕ. Είδηση είναι ότι η μια από τις δύο συγκεντρώσεις θα γίνει μπροστά στο κτίριο του ΕΥΚ.

 

Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι αυτόν το μήνα στην Κομοτηνή θα δικαστεί η έφεση επί της υπόθεσης των εκδηλώσεων Μπουδακίδου. Υπόθεση που αφορά την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και τη διοίκηση Θόδωρου Καλλιοντζή. Η έφεση θα δικαστεί με τα δεδομένα των νέων ποινικών κωδίκων.

 

Κριτική στην Κυβέρνηση ασκεί με ανακοίνωση του ο πρώην υπουργός κ. Νεκτάριος Σαντορινιός. Ισχυρίζεται ότι η πρόταση της Κυβέρνησης Τσίπρα για επιδοτούμενο δρομολόγιο πλοίου Σαμοθράκη- Καβάλα δεν περιλαμβάνεται στην πρόσφατη προκήρυξη: «Η προκήρυξη των άγονων γραμμών βασίζεται στην απόφαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών της 27/6/2019, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη Κυβέρνηση. Σε αυτή την απόφαση δεν προστέθηκε καμία νέα γραμμή από την νέα ηγεσία του Υπουργείου. Αντίθετα της Κυβέρνηση της ΝΔ έκοψε προτάσεις για 3 νέες γραμμές που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εγκρίνει. Μια από τις προτάσεις που δεν υλοποιούνται είναι η ΚΑΒΑΛΑ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ και επιστροφή, Τρία (03) δρομολόγια την εβδομάδα καθόλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου».

 

Γκεστ σταρ στην επόμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» (αν τελικά γίνει) λέγεται ότι θα είναι ο Σώρρας. Ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει την πρόταση του για την άμεση έξοδο από την κρίση μέσω του καταπιστεύματος και της παγκόσμιας τράπεζας….

 

Οι επιλογές του ΤΑΙΠΕΔ για τη διοίκηση του ΟΛΚ σαφώς και επηρεάζουν αυτές που θα κάνει το Υπουργείο Υγείας στο Νοσοκομείο Καβάλας. Κάποιοι θύμωσαν. Ετοιμάζονται λοιπόν για τη δική τους ρεβάνς. Αν όχι αυτόν τον μήνα, σίγουρα τον επόμενο.

 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας σε συνεργασία με τον Δήμο Παγγαίου πραγματοποιούν μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τους εμβολιασμούς την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 6 μμ στο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης». Πρόκειται για την εκδήλωση που έγινε προ ημερών στην Καβάλα. Η ίδια εκδήλωση προγραμματίστηκε να γίνει και στη Θάσο, σε συνεργασία με το Δήμο του νησιού.

 

Η Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε μαζί καλεί τα μέλη και τους φίλους, καθώς και κάθε ενεργό πολίτη της Θάσου, στην ανοικτή Γενική Συνέλευση της δημοτικής παράταξης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2019, ώρα 19.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων “Όνειρο Ζωής” στο Δασύλλιο του Πρίνου. Θέματα: 1. Εγγραφή νέων μελών της δημοτικής παράταξης. 2. Ψήφιση από τη Γενική Συνέλευση του Κανονισμού Λειτουργίας της δημοτικής παράταξης.
3. Εκλογή Συντονιστικής Επιτροπής. 4. Ενημέρωση για τις Δημοτικές Επιτροπές του δήμου Θάσου. 5. Ανανέωση της απόφασης για τη μη εγκατάσταση κεραιών στο Υψάριο Θάσου. 6. Καθορισμός προγράμματος δράσης της δημοτικής παράταξης (ζωτικά θέματα της Θάσου). Την πρόσκληση υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Θεοδωρίδης Δημήτριος και
Παπαγεωργίου Ιωάννης.

 

Διαβάστε επίσης