• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μια ωραία φωτογραφία από την Κυριακάτικη φιλανθρωπική αναμέτρηση μπάσκετ ανάμεσα σε εργαζόμενους στα Πετρέλαια και την ομάδα των επιχειρηματιών. Στο κέντρο της φωτογραφίας ο Μητροπολίτης Στέφανος. Για την ιστορία και μόνο να αναφέρουμε ότι ως το περασμένο Καλοκαίρι η ομάδα των επιχειρηματιών είχε το όνομα «Εμπορικός Σύλλογος- Επιμελητήριο». Ξαφνικά η ομάδα άλλαξε όνομα κι έγινε ομάδα των επιχειρηματιών. Αυτός ίσως ήταν ο λόγος που από την αναμέτρηση της Κυριακής απουσίαζε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Ήταν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ως μέλος της ομάδας των επιχειρηματιών, κι ως συνήθως διακρίθηκε βάζοντας αρκετά καλάθια. Και του χρόνου.

 

Από την προηγούμενη εβδομάδα μπήκε σκαλωσιά στον μεγάλο και υψηλού ύψους τοίχο απέναντι από το Δημαρχείο, εξωτερικό τοίχο του 10ου Δημοτικού Σχολείου. Την χρησιμοποίησαν χθες εργαζόμενοι του Δήμου και κλάδεψαν τα δέντρα της αυλής του σχολείου. Το δεύτερο έργο αφορά τη συντήρηση του τοίχου με αμμοβολή. Στον ίδιο λίγων μέτρων δρόμο θα γίνει επέκταση πεζοδρομίου ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιούν μαθητές και άλλοι πεζοί. Ευνόητο είναι ότι το μεγαλύτερο πεζοδρόμιο δεν θα επιτρέπει το παρκάρισμα, όπως γίνεται τώρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μουριάδη στην κοντινή του σημείου οδό Κύπρου θα επεκταθούν τα λουλούδια για να την ομορφύνουν. Τα λουλούδια στην οδό Κύπρου πρώτος έβαλε ο κ. Μιχάλης Μεταξάς προκειμένου να κάνει πιο όμορφο το Φράνκος. Η ιδέα άρεσε κι έτσι τα λουλούδια στην ίδια οδό θα αυξηθούν.

 

 

=================================================================================

 

Τελειώνει σήμερα το 2019, εύκολα μπορούμε να προβλέψουμε ότι το έτος θα μείνει στην ιστορία. Την τοπική ιστορία. Ως έτος εκλογών και αλλαγών. Στη διάρκεια του είχαμε όλες τις εκλογές. Εξ αιτίας των αποτελεσμάτων των οποίων άλλαξαν 3 στους 4 βουλευτές και 3 στους 4 Δημάρχους. Άλλαξαν επίσης οι Αντιπεριφερειάρχες. Αυτός και μόνο ο λόγος αρκεί.

 

Κατά τα άλλα το 2019 ήταν ίδιο με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εννοούμε για την Καβάλα. Κανένα σημαντικό έργο δεν τέλειωσε ώστε να χρησιμοποιηθεί. Καμία διεκδίκηση δεν είχε αποτέλεσμα υπέρ των πολιτών. Το 2019 ήταν χρονιά  γεμάτη από πολλά και εντυπωσιακά λόγια. Ήταν βλέπεται και η προεκλογική περίοδος που τα ευνόησε. Με τα λόγια κανείς δεν κατάφερε το παραμικρό. Κάπως έτσι περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί το 2020.

 

Κάποια πράγματα (αρκετά είναι αλήθεια) είναι αδύνατο να μην γίνουν το νέο έτος. Αν και ζούμε στην Ελλάδα όπου όλα είναι πιθανά, δεν βλέπουμε νέο λόγο καθυστέρησης. Μακάρι να γίνει αυτό που φαίνεται. Να είναι το 2020 έτος εγκαινίων. Όλων αυτών που δεν τέλειωσαν στην ώρα τους.

 

Το 2019 ήταν φυσικά και έτος οικονομικής κρίσης. Μιας διαφορετικής κατάστασης που σίγουρα δεν είναι όπως όταν η κρίση άρχιζε. Τώρα την συνηθίσαμε κι αυτό μάλλον είναι το χειρότερο. Οι κανόνες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και ο νεοφιλελευθερισμός «κουμπώνουν» στα δεδομένα της κρίσης. Στις αλλαγές που αυτή προκάλεσε. Τις ισχυροποιούν τόσο πολύ, που κανείς πλέον δεν ελπίζει σε αλλαγές.

 

Οι ιδεολογίες πέθαναν και δεν υπάρχουν πια. Τις θυμόμαστε κάπου κάπου και μετά από διάφορα συνταρακτικά ή ξαφνικά γεγονότα. Ο θάνατος του Θάνου Μικρούτσικου είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Οι νεότεροι στην ηλικία έλληνες διακόπτουν την κατάσταση της περισυλλογής. Βλάπτουν και σταματούν απότομα τον προβληματισμό. Τα νέα παιδιά ρωτούν με αυθορμητισμό: «Ποιος ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος;». Περιμένουν απάντηση αλλά τι να πεις στα παιδιά; Πώς να διηγηθείς την ιστορία της Ελλάδας που κάποτε δημιουργούσε τόσο σπουδαίους έλληνες συνθέτες;

 

Σήμερα τα βίντεο στο γιου τιουμπ προβάλλουν το σπάσιμο πιάτων σε γλέντι πριν τα Χριστούγεννα, διαφημίζουν την Καβάλα με τρόπο μοντέρνο. Σε αυτήν την Ελλάδα υπάρχει χώρος για τα τραγούδια του Μικρούτσικου; Τα ακούν οι νέοι ή όσα ο συνθέτης δημιούργησε έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης; Ιδού η απορία.

 

Το μεσημέρι η πόλη μας θα γιορτάσει. Αυτό είναι βέβαιο. Ψησταριές και πάρτι στους δρόμους, τους πεζόδρομους και στα πεζοδρόμια. Όλοι μαζί μια μεγάλη παρέα. Αφήνουμε στην άκρη τα δύσκολα και καθημερινά. Δίνουμε μπόι στην ελπίδα. Στην αισιοδοξία. Έτσι για γούρι. Έτσι από συνήθεια. Από την Πέμπτη ή το αργότερο από την Παρασκευή, όλα θα είναι και πάλι ίδια. Ίδια κι απαράλλαχτα.

 

Ηλεκτρονικό μήνυμα του περιφερειακού συμβούλου Καβάλας κ. Λυμπεράκη, σχετίζεται με χθεσινό σχόλιο της στήλης:

«Αφορμώμενος από το σημερινό σας σχόλιο: “Η Περιφέρεια ΑΜΘ ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει στο εκθεσιακό κέντρο της Ι. Μητρόπολης (πλησίον του βαπτιστηρίου της Λυδίας) μεγάλο συνέδριο θεολόγων. Για τον σκοπό αυτό προϋπολογίζει και δεσμεύει ποσό 40.000 ευρώ. Δεν είναι πολλά για ένα συνέδριο; Φυσικά και είναι. Όποιος κι αν είναι ο φορέας διοργάνωσης, όποιο κι αν είναι το θέμα του συνεδρίου τα χρήματα είναι πάρα πολλά.”, σημειώνω τα εξής: 1. Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (20/12/2019) στο θέμα με την επωνυμία ¨Προϋπολογισμός δράσεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τη Καβάλα” υπήρχε, ανάμεσα σε άλλες αναφορές περί οικονομικής στήριξης συλλόγων κ.λ.π, η πρόταση για διάθεση 40.000 ευρώ στη Δράση “Θρησκευτικός τουρισμός- Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου”- Στη δική μου επισήμανση για το υπερβολικό και χωρίς συγκεκριμένη αιτιολόγηση ποσό που προβλέπεται να διατεθεί, όταν μάλιστα προτείνεται αντίστοιχα το αστείο ποσό των 2.263 ευρώ για τη συνδιοργάνωση του 3ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας του δήμου Παγγαίου, δεν υπήρξε απάντηση τεκμηριωμένη, παρά ασαφείς αναφορές ότι πρέπει να στεκόμαστε αρωγοί σε πολιτιστικές δράσεις και άλλα τέτοια συναφή 2. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε αγόγγυστα από τις παρατάξεις των κ. Μέτιου, Σημιτσή και Καραγιώργη. Καλή Χρονιά με Υγεία».

Διαβάστε επίσης