μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών συνεχίζεται κι όπως φαίνεται θα συνεχιστεί ακόμη περισσότερο τις προσεχείς μέρες. Οι Καβαλιώτες μένουν σπίτι αλλά κυρίως το απόγευμα (καμιά φορά το βράδυ) βγαίνουν μια βόλτα έξω. Μια σχετικά σύντομη και νόμιμη βόλτα. Όπως άλλωστε προβλέπεται. Διαπιστώνεται ένας κάποιος συνωστισμός στα πεζοδρόμια, άνδρες –γυναίκες- παιδιά περπατούν κατά ολιγομελής παρέες στην παραλία. Στην Χρ. Σμύρνης και Τενέδου, στην Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού και στην Περιμετρική. Επειδή αυτό θα ενταθεί το επόμενο διάστημα καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι γίνεται υπό όρους και προϋποθέσεις.

 


 

Όσο περισσότερο πλησιάζουμε στο τέλος της κρίσης που προκάλεσε ο κορωνοϊός, τόσο πιο πολύ ανησυχούμε για όλα τα άλλα. Και πιο πολύ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα καλά νέα των Τσιόδρα- Χαρδαλιά (στα οποία περιλαμβάνονται οι γνωστές συστάσεις για την τήρηση των μέτρων) δεν έχουν τη συνέχεια που θα περιμέναμε. Η επιχειρηματικότητα και η αγορά περιμένουν μια πραγματική στήριξη. Εκπρόσωποι αυτού του κόσμου δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε ως τώρα.

 

Είναι λοιπόν πολύ πιθανό ο κορωνοϊός να περάσει και τότε να βρεθούμε πάλι στα δύσκολα. Της ελληνικής οικονομίας. Τότε θα πρέπει να βρούμε μια παρόμοια μέθοδο, μια ίδια οδό προκειμένου και σε αυτόν τον τομέα να υπάρξουν καλά νέα. Έως τώρα υπάρχουν ανακοινώσεις μέτρων τα οποία ετοιμάζονται. Τα χρήματα δεν πληρώθηκαν, τα χρήματα δεν επαρκούν κι ένα σωρό εξαγγελίες δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί.

 

Η Ελλάδα μοιάζει έτοιμη να χαρεί τη μελλοντική και μάλλον σίγουρη νίκη της επί του κορωνοϊού. Αυτό θα γίνει σε λίγες εβδομάδες από σήμερα. Θα συμβεί το ίδιο με τους μικρομεσαίους; Θα βρεθούν στην ίδια θέση οι αυτοαπασχολούμενοι και φυσικά οι εργαζόμενοι; Όσο ξεκαθαρίζει το τοπίο, τόσο απομακρυνόμαστε από τον αρχικό στόχο.

 

Όσα βιώνουμε μας θυμίζουν τους αγρότες. Μετά από κάθε τους ζημιά απευθύνονταν στον ΕΛΓΑ. Αυτούς τους έταζε πολλά. Στο τέλος οι αγρότες πάντα κατέληγαν στο ίδιο συμπέρασμα: Από τη ζημιά κέρδος δεν υπάρχει. Τα ίδια έρχονται στην αγορά. Από τη μεγάλη ζημιά λόγω διακοπής λειτουργίας τόσων κλάδων, θα υπάρξει πραγματική στήριξη; Το κέρδος δεν είναι ζητούμενο. Η στήριξη είναι ο μεγάλος στόχος.

 

Ο Βασίλης Λεμονίδης, δηλώσεις του οποίου φιλοξενούμε σήμερα στην Πρωινή, φώναζε. Διαμαρτύρονταν. Απέρριπτε τα μέτρα ενίσχυσης που έχουν όρους και προϋποθέσεις. Ζήτησε οριζόντια υποστήριξη χωρίς διακρίσεις. Αυτό που θα ήταν φυσιολογικό και δίκαιο, δεν είναι αυτό που έρχεται.

 

Όσο για τις τράπεζες, συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα. Υπό όλες αυτές τις συνθήκες η Κυβέρνηση οφείλει να δει πιο σοβαρά την αγορά. Αυτούς που υπέστησαν ζημιά. Η πρώτη προσπάθεια καλή μα δεν αρκεί. Ας ετοιμαστεί για την επόμενη μιας και τα κλειστά μαγαζιά (με εκτός εργασίας τόσους ανθρώπους) θα παραμείνουν κλειστά αρκετό καιρό ακόμη.

 

Μέσα στην φασαρία των ημερών είχαμε ξεχάσει ότι υπάρχουν εργαζόμενοι της ΒΦΛ που συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός εργοστασίου. Μας το θύμισε η ερώτηση 19 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Με πρώτη και καλύτερη την κ. Τάνια Ελευθεριάδου. Αν και η ερώτηση θα κριθεί από την απάντηση των υπουργών, παρατηρούμε ότι οι αρχικά 185 εργαζόμενοι μειώθηκαν. Αναφέρονται στην ερώτηση 135. Οι υπόλοιποι είτε βγήκαν στη σύνταξη, είτε βρήκαν αλλού εργασία κι αποχώρησαν οριστικά (;) από τη συγκεκριμένη τους απασχόληση.

 

Ο Γιώργος Τσαλδαρίδης διαμαρτυρήθηκε έντονα χθες στην Πρωινή επειδή όπως είπε δύο ημέρες (χθες και προχθές) υπήρξε νέφος ενοχλητικό στο χωριό της Νέας Καρβάλης. Εμμέσως πλην σαφώς υπέδειξε ως υπεύθυνη τη ΒΦΛ. Επειδή υπάρχουν μετρήσεις που συνεχίζονται σε 24ωρη βάση, καλό είναι να αναζητηθούν τα στοιχεία τους για το επίμαχο διάστημα.

 

Όλη την εβδομάδα έξω από τις τράπεζες στην Καβάλα υπάρχουν ουρές, οι οποίες είναι μεγάλες. Κατά τις τράπεζες ευθύνονται οι πολίτες που δεν έμαθαν ακόμη τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Μήπως όμως δεν φταίει μόνο ο κόσμος; Μήπως φταίνε κι οι τράπεζες; Δεν θα ήταν σωστό να παρατείνουν τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων τους ώστε να εξυπηρετήσουν πιο γρήγορα όλους αυτούς που υποχρεωτικά πρέπει να φθάσουν στα γκισέ;

 

Η σημασία των συχνών δωρεών χειρουργικών μασκών- γαντιών και φορμών είναι μεγάλη. Δυστυχώς δωρεές δεν γίνονται παντού. Η διαδικασία δεν τους αφορά όλους. Για παράδειγμα ο Δήμος Παγγαίου αποφάσισε και διαθέτει σχεδόν 10.000 ευρώ για να αγοράσει το απαραίτητο για τους εργαζόμενους του αυτό υλικό. Τα ίδια και οι άλλοι Δήμοι του Νομού. Η τοπική αυτοδιοίκηση ενώ θα έπρεπε να στηριχθεί και σε αυτόν τον τομέα, φυσικά από το κράτος, πορεύεται μόνη της.

 

Με τα έως χθες δεδομένα στο Νοσοκομείο Καβάλας, η δωρεά του Άγγελου και του Αλέξη Τσατσούλη ήταν η πιο σημαντική και μεγαλύτερη οικονομικά. Κι όχι μόνο αυτό αλλά οι επιχειρηματίες την ολοκλήρωσαν αφού βρήκαν και παρέδωσαν τα προσφερόμενα υλικά και είδη. Τα οποία εγκαταστάθηκαν και λειτουργούν. Και πάλι μπράβο τους.

Διαβάστε επίσης