• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Παραλίγο παρεξήγηση. Αιτία η αφίσα της φωτογραφίας, σε είσοδο ιερού ναού της πόλης. Η αφίσα περιγράφει άλλες διαδικασίες, εντελώς αντίθετες από αυτές που τούτο το διάστημα ισχύουν. Μέχρι να απομακρυνθεί από την είσοδο της εκκλησίας, την είδαν και διάβασαν το περιεχόμενο της αρκετοί άνθρωποι. Οι οποίοι φυσικά και μπερδεύτηκαν. Παρακαλούνται οι ιερείς στην Καβάλα να είναι πιο προσεκτικοί αυτές τις άγιες αλλά και δύσκολες μέρες που περνάμε. Το ίδιο προσεκτικά πρέπει να είναι τα μέλη των εκκλησιαστικών επιτροπών και συμβουλίων.

 


 

Κάθε απόγευμα και πριν τη δύση του ήλιου εκατοντάδες άνθρωποι βγαίνουν από το σπίτι τους για περπάτημα και πάσης φύσεως ατομική άθληση. Στις 9 το βράδυ οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στην οικία τους. Μένουν σπίτι. Όσο κι αν υπάρχει μια μαζική απογευματινή έξοδος για περπάτημα (τόσο μαζική που ώρες ώρες τρομάζει), γενικότερη είναι η εντύπωση ότι οι κάτοικοι του Ν. Καβάλας τηρούν τα μέτρα. Τα τηρούν τις υπόλοιπες και πολλές ώρες του 24ωρου.

 

Το ίδιο γίνεται σε όλη την Ελλάδα. Εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά τελικά αυτές επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Τα νούμερα των κρουσμάτων μειώνονται αργά αλλά σταθερά κι αυτή η επιτυχία οφείλεται στην τήρηση των μέτρων. Ας μη βλέπουμε μόνο τα γεμάτα από κόσμο πεζοδρόμια κάθε απόγευμα. Ας βλέπουμε τι συμβαίνει όλη την ημέρα. Η υπό συγκεκριμένους όρους ατομική άθληση, όσο οι όροι τηρούνται, δεν επηρεάζει την φιλότιμη και σχεδόν ηρωική προσπάθεια των πολλών. Η οποία πλησιάζει στο τέλος της, τέλος που εκτός απροόπτου θα είναι θετικό.

 

Τα θύματα αυτής της ιστορίας δεν θα είναι μόνο όσοι νόσησαν. Στην ίδια πάνω κάτω κατηγορία θα βρεθούν μικρομεσαίοι επαγγελματίες που δεν θα καταφέρουν να επανέλθουν στην επιχείρηση τους. Τα μέτρα στήριξης ανακοινώθηκαν αλλά αργούν. Κάποιοι θα στηριχθούν στην σωστή ώρα. Πολλοί όταν θα έχουν «σβήσει». Η στήριξη θα τους δοθεί όταν θα έχουν αποφασίσει να αλλάξουν δραστηριότητα ή όταν θα ψάχνουν να βρουν μια άλλη εργασία. Αν καταφέρουν και βρουν.

 

Κι ενώ τα μέτρα στήριξης ανακοινώθηκαν έγκαιρα, ένας Θεός ξέρει γιατί άργησαν να εφαρμοστούν. Ήταν θέμα γραφειοκρατίας; Ήταν θέμα ετοιμότητας όσων πάλι στις υπηρεσίες έπρεπε να προηγηθούν; Κάτι πήγε στραβά, είναι ολοφάνερο. Τώρα η Κυβέρνηση- μιας και το κακό έγινε- πρέπει να σπεύσει σε μια όσο το δυνατό πιο γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα . Μόνο αν η αγορά ξανανοίξει γρήγορα θα υπάρξει ελπίδα να σωθούν οι πολλοί. Δεν εννοούμε τους «μεγάλους», εννοούμε τους «μικρούς».

 

Χθες τα περιέγραψε αναλυτικά στην Πρωινή ο πρόεδρος των Καφεζυθοπωλών. Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου. Ανάμεσα στις δύο συνεντεύξεις, έγιναν με διαφορά μιας εβδομάδας, δεν άλλαξε τίποτα. Οι μέρες είναι κρίσιμες και τα μέτρα είτε δεν εφαρμόζονται, είτε δεν επεκτείνονται. Όπως όλοι οι φορείς της αγοράς (σε όλη την Ελλάδα) ζητούν.

 

Η πρόσφατη και θλιβερή ιστορία της δηλητηρίασης αλόγων στην περιοχή του Δάτου ξεπέρασε τα όρια του Ν. Καβάλας. Έγινε είδηση στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατά συνέπεια γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Ευχόμαστε να λυθεί το μυστήριο, να βρεθεί ο δράστης. Για την υπόθεση έχουν κατατεθεί δύο μηνύσεις κατ’ αγνώστων.

 

Δεν έγινε η προγραμματισμένη για χθες το μεσημέρι συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Καβάλας. Αναβλήθηκε μάλλον για μετά το Πάσχα. Από το απόγευμα της Μ. Δευτέρας υπάρχει στην ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας στο facebook video του κ. Μουριάδη με ευχές και συμβουλές για το επικείμενο Πάσχα.

 

Χθες η Διεύθυνση Υγείας της ΠΕ Καβάλας έλαβε έγγραφο της Δημοτικής Αστυνομίας για τα θέματα υγιεινής σε κατοικία στη συνοικία του Βύρωνα. Σπίτι στο οποίο διαμένουν αρκετοί αθίγγανοι. Η Διεύθυνση Υγείας πιθανόν θα κάνει νέα αυτοψία, συνέχεια πολλών προηγούμενων. Έγγραφα της του μακρινού και πρόσφατου παρελθόντος για την ίδια υπόθεση, δεν προκάλεσαν καμία αλλαγή.

 

Αυτό μάλλον έγινε επειδή αν αδειάσει το σπίτι, δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για όσους σήμερα είναι μέσα σε αυτό. Αυτοδιοίκηση και Πολιτεία δεν απαντούν στο βασικό ερώτημα, που θα μείνουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι αν φύγουν από το προφανώς ακατάλληλο σημερινό τους περιβάλλον.

 

Οι τοπικοί φορείς οφείλουν να επανέλθουν στην Εγνατία Οδό, να ζητήσουν ενημέρωση για το έργο που ετοιμάζει. Κάποιος πρέπει να μάθει που τελικά θα γίνουν τα διόδια της Καβάλας, πότε και με ποιόν τρόπο. Είναι φανερό ότι η εταιρία αποφάσισε για την Καβάλα χωρίς η πόλη και οι άνθρωποι της να γνωρίζουν το παραμικρό.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης