μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης την περασμένη Παρασκευή για τους προέδρους των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ. Όπως διαβάζουμε συζήτησαν θέματα «…επιχειρηματικότητας, 12%, άνοιγμα καταστημάτων εστίασης και παραλίας». Οι πρόεδροι όλων των Επιμελητηρίων της περιφέρειας έχουν σήμερα ραντεβού στην Κομοτηνή, στην έκτακτη συνέλευση που προκαλούν στην εταιρία ΔΕΣΜΟΣ. Ουσιαστικά όλοι οι πρόεδροι ετοιμάζονται να «κοντραριστούν» με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. Κι αν για τους άλλους η «αναμέτρηση» συνηθίζεται, για τον δικό μας είναι μάλλον είδηση αφού μοιάζει να είναι η πρώτη.

 


 

Αργά το βράδυ του Σαββάτου προσωπικό του Λιμεναρχείου Καβάλας έδιωξε τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο κεντρικό λιμάνι, σε όλη την περιοχή από την είσοδο του έως περίπου την αίθουσα επιβατών. Η εκκένωση έγινε με το συνήθη τρόπο, με τη μετάδοση σχετικών μηνυμάτων μέσω μεγάφωνου. Αυτό συνέβη επειδή κατά την υπηρεσία υπήρχε συνωστισμός.

 

Οι νέοι και νέες που ήταν στην περιοχή πειθάρχησαν αλλά δεν απομακρύνθηκαν. Είτε πέρασαν στην περιοχή πλησίον του τοίχους της Παναγίας, είτε σε άλλα σημεία του λιμανιού. Εκεί – κατά το Λιμεναρχείο- ούτε ενοχλούσαν, ούτε υπήρχε συνωστισμός!

 

Πρόκειται για υπερβάλλοντα ζήλο είτε του Λιμεναρχείου Καβάλας, είτε κάποιον εκπροσώπων του. Το ίδιο απόγευμα και βράδυ όλος ο κόσμος ήταν έξω. Γέμισε κάθε κοινόχρηστο χώρο συμπεριλαμβανομένων των σχολικών αυλών- παιδικών χαρών- πάρκων κτλ. Η αστυνομία παρακολούθησε την μαζική έξοδο αλλά δεν μιμήθηκε το Λιμεναρχείο. Άφησε την κατάσταση να εξελιχθεί ομαλά μιας και δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του «Μένουμε Σπίτι» αλλά σε αυτή του «Μένουμε Ασφαλείς».

 

Η κάθε δημόσια υπηρεσία πρέπει εκτός από τους νόμους- τις οδηγίες και τις άνωθεν εντολές να διατηρεί στενή σχέση με την πραγματικότητα. Να μπορεί να την αποδέχεται, να αντιλαμβάνεται τις γενικότερες συνθήκες. Οι υπερβολές των υπηρεσιακών παραγόντων που στην Ελλάδα είναι κανόνας, εκθέτουν και τους παράγοντες και τις υπηρεσίες.

 

Ώρες ώρες οι του Λιμεναρχείου μας λένε με τις πράξεις τους ότι επιθυμούν την ησυχία τους και τίποτα πέραν αυτού. Στο πρόσφατο παρελθόν κλείδωναν τις πόρτες στο κεντρικό λιμάνι για να εμποδίζουν τους περιπατητές κι όσους έκαναν ατομική άθληση. Πολύ περισσότερο τώρα που δεν μπορούν ούτε να καταλάβουν, ούτε να αποδεχθούν το που βρίσκεται η κοινωνία.

 

Προσέχει αλλά αυτό ισχύει στο πλαίσιο της λογικής και των χαλαρών μέτρων. Τα μέτρα αυτά δεν σημαίνει ότι τους διώχνουμε όλους από παντού, για να αδειάσουμε πλατείες και λιμάνια. Αυτή η ερμηνεία των διατάξεων είναι ανακάλυψη μόνο του Λιμεναρχείου της Καβάλας!

 

Μπορεί το Σάββατο οι πολίτες να πειθάρχησαν και να βγήκαν από το λιμάνι, μεταφέρθηκαν σε όμορα σημεία, ωστόσο διαμαρτυρήθηκαν και γκρίνιαξαν. Σχολίασαν αρνητικά τις υπερβολές όσων ή είναι ευθυνόφοβοι ή εκτιμούν λανθασμένα τις καταστάσεις. Αυτές οι κακές σχέσεις των πολιτών με το Λιμεναρχείο (η άσχημη εντύπωση που τους δίνει το Λιμενικό Σώμα) καλό είναι να διορθωθεί. Από το Λιμεναρχείο, το οποίο δείχνει πρόθυμο να δημιουργεί θέμα από εκεί που τέτοιο δεν υπάρχει!

 

Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε ανάρτηση συμπολίτη εντελώς χυδαία (και αναίτια), στόχος της οποίας ήταν ο Μητροπολίτης Στέφανος. Η ανάρτηση «κατέβηκε» κατόπιν γενικής αποδοκιμασίας και πλήθος παρατηρήσεων, χωρίς ευτυχώς να αναγνωστεί από τους θιγόμενους. Ο υπεύθυνος του κειμένου δεν είναι τυχαίος ή άγνωστος. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που τουλάχιστον οφείλουν να είναι προσεκτικοί. Ελπίζουμε το συγκεκριμένο περιστατικό με την όποια έκταση έλαβε, να του έγινε μάθημα.

 

Η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου στέλνει μήνυμα στήριξης του τουρισμού στην Καβάλα από τους Καβαλιώτες. Η ανάρτηση της επειδή είναι εύστοχη, πιθανό είναι να υιοθετηθεί και να επαναληφθεί από αρκετούς. Αν το περιεχόμενο της ανάρτησης γίνει πράξη, ακόμη καλύτερα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας γράφει: «Αυτό το Καλοκαίρι Μένουμε Καβάλα και κάνουμε διακοπές στις υπέροχες παραλίες της. Στηρίζουμε τις τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις του Νομού μας. Βάζουμε φρένο στα λουκέτα και στην ανεργία».

 

 

Όσα έγιναν στην προχθεσινή διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας αποδεικνύουν περίτρανα ότι ελπίδες συναίνεσης και συνεννόησης δεν υπάρχουν. Κι όταν εμφανίζονται, αυτό γίνεται θεωρητικά και για λίγο. Όσοι την επιδιώκουν ή την εύχονται τη συνεννόηση ας αντιληφθούν την πραγματικότητα κι ας προετοιμαστούν για τα χειρότερα. Εγγύηση για κάτι τέτοιο – για τα χειρότερα- είναι οι λίγοι, συγκεκριμένοι που πιστεύουν ότι ευνοούνται από τις εντάσεις και τους καυγάδες. Από τις καταγγελίες και τους χαρακτηρισμούς.

 

Δικό τους έργο είναι -μεταξύ άλλων- οι μαραθώνιες συνεδριάσεις, οι φλυαρίες και τα ξενύχτια. Οι ίδιοι που τα προκαλούν, οι ίδιοι διαμαρτύρονται το επόμενο πρωί. Είναι άνθρωποι που έχουν (εκτός των άλλων) μπόλικο θράσος. Με αυτό επιχειρούν πάντα να μεταφέρουν τις ευθύνες τους στους άλλους.

 

Στη συνοικία της Παναγίας μεταφέρονται τα συνήθη έργα οπτικών ινών.  τα οποία στην προκειμένη περίπτωση τα εκτελεί ο ΟΤΕ. Το χαντάκι υπάρχει ήδη στην άκρη της οδού Θ. Πουλίδου, κεντρικό δρόμο της συνοικίας. Προς το παρόν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αφού γενικά η κίνηση στην Παναγία είναι περιορισμένη. Εξ αιτίας των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Ελπίζουμε οι εργασίες να τελειώσουν έγκαιρα ώστε να μην συμπέσουν με την αύξηση των επισκεπτών στην ίδια περιοχή. Αύξηση που περιμένουμε και προσδοκούμε.

 

Μετατέθηκε για να γίνει σήμερα η συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ όπου θα αποφασιστεί να εισπραχθούν τα χρήματα που οφείλει το Νοσοκομείο αλλά χωρίς τους τόκους. Η απόφαση μοιάζει εύκολα ομόφωνη αλλά ποτέ να μην είμαστε σίγουροι. Αυτήν την 4ετία έχουν να δουν πολλά τα μάτια μας στο Δήμο και στις επιχειρήσεις του.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης