• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μάκης Παπαδόπουλος ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Εξελίξεις» του Γιάννη Χατζηεμμανουήλ, στον τηλεοπτικό σταθμό Ένα τσάνελ. Στην έναρξη μιας συζήτησης που διήρκεσε σχεδόν 1,5 ώρα , η εκπομπή μεταδίδεται στις 11 το βράδυ, ο καλεσμένος και δύο φορές υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας έκανε δώρο στον δημοσιογράφο παρουσιαστή ένα μπουκάλι ουίσκι! Το οποίο εκείνη την ώρα και σε ζωντανή μετάδοση πρόσφερε σημειώνοντας ότι από πλευράς περιεχομένου δεν ήταν ολόκληρο αφού «… το ξεκίνησα λίγο εγώ αν και δεν πίνω πολύ».

Η αντίδραση του παρόντα στην εκπομπή Γιάννη Μούτλια (όπως άλλωστε φαίνεται και στη φωτογραφία) έδειχνε επιβράβευση της πρωτοβουλίας- έκπληξη. Δεν μάθαμε αν το ουίσκι τελικά το ήπιε μόνο ο δημοσιογράφος ή αν συμμετείχαν κι όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες στην εκπομπή. Όπως και να ‘χει, τέτοιου περιεχομένου δώρο να δίδεται live σε τηλεοπτική εκπομπή είναι κάτι που μάλλον δεν συνηθίζεται.

 


 

Λίγες μόνο ημέρες του έμειναν του Μάη, ο Ιούνιος είναι προ των πυλών. Διαφορετικός σίγουρα, βρίσκει τους επαγγελματίες να αγωνιούν για το μέλλον τους. Θα καταφέρουν άραγε να επανέλθουν από τις συνέπειες των απαραίτητων μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού; Η απάντηση στην επίκαιρη ερώτηση θα δοθεί λίαν συντόμως κι αφού από σήμερα μπει σε λειτουργία η πάντα απαραίτητη εστίαση.

 

Αυτοί που περισσότερο ανησυχούν είναι οι μικρομεσαίοι. Διαμαρτύρονται εντόνως αφού όπως λένε τα μέτρα στήριξης τους δεν επαρκούν. Η κατανάλωση ισχυρίζονται δεν είναι στα προ κορωνοϊού επίπεδα ενώ κι η τουριστική περίοδος αργεί. Θα είναι διαφορετική, επιδεινώνοντας περισσότερο τη θέση τους.

 

Για τον τουρισμό υπάρχει μια καθημερινά και ισχυρότερη προοπτική, έστω κι αν άπαντες παραδέχονται ότι το Καλοκαίρι του 2020 δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα. Μακάρι να μοιάσει πολύ σε αυτά. Είναι κάτι που θα φανεί. Θα κριθεί –δυστυχώς- στην υγεία των επισκεπτών μας.

 

Θα έρθουν υγιείς. Θα φύγουν το ίδιο υγιείς; Πλέον εκτός των άλλων θα παρακολουθούμε και αυτό το ζήτημα. Παλιά παρακολουθούσαμε μόνο πόσα ξοδεύουν. Τώρα μαζί με όλα τα άλλα θα τους μετρούμε και την θερμοκρασία… Αν ανεβάσουν πυρετό, θα νοσήσουμε μαζί τους κι όλοι οι υπόλοιποι. Μεταφορικά σίγουρα. Κυριολεκτικά ελπίζουμε όχι.

 

Ο Μάης κακά τα ψέματα δεν ήταν μήνας ειδήσεων. Ήταν κι αυτός μήνας κορωνοϊού. Στις ειδήσεις, ειδικότερα στις καλές ειδήσεις, δώσαμε μία ακόμη αναβολή. Ελπίζουμε τα καλά νέα που δεν υπήρξαν τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάη να τα βρούμε μπροστά μας τον Ιούνιο. Πιθανό αλλά καθόλου σίγουρο. Ας είναι ειδήσεις επί ζητημάτων ώριμων. Έτοιμες- θα μπορούσε να πει κάποιος- καλές ειδήσεις, οι οποίες συνεχίζουν να «σκαλώνουν» στις λεπτομέρειες. Κι έτσι πηγαίνουν από αναβολή σε αναβολή.

 

Ας δούμε παρόλα αυτά κάποια τοπικά νέα. Το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου είναι το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο στο Νομό Καβάλας που ετοιμάζεται να συνεδριάσει εντός των ημερών δια ζώσης και όχι δια περιφοράς ή με τηλεδιάσκεψη. Φαίνεται ότι στην ίδια φυσιολογική διαδικασία θα επανέλθουν τον Ιούνιο κι όλα τα άλλα.

 

Δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η απόφαση του Υπουργού Νότη Μηταράκη για τους διοικητές στις δομές φιλοξενίας προσφύγων. Διαβάζουμε ότι θα έχουν θητεία ένα έτος με δυνατότητα παράτασης ακόμη δύο. Υπό προϋποθέσεις οι διοικητές στις δομές θα κάνουν καλό. Και στη σύνδεση αυτών με την κάθε τοπική κοινωνία.

 

Ματαιώνεται για φέτος το φεστιβάλ στο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας, γνωστό και ως Wood Water Wild. Έχει επίσης ματαιωθεί το αεροπορικό σόου κι όπως ακούμε ο διευθυντής του κ. Πάνος Γεωργιάδης ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το γραφείο που χρησιμοποιούσε στο Διοικητήριο.

 

Μεθαύριο Τετάρτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου Καβάλας. Επιτέλους πρέπει να ψηφιστεί Α’ Αντιπρόεδρος ώστε να καλυφθεί η κενή θέση λόγω της παραίτησης του Γιάννη Παναγιωτίδη. Φαβορί είναι πάντα ο Μάκης Δημητριάδης.

 

Πολύς κόσμος το περασμένο Σάββατο στη λαϊκή αγορά της Καβάλας όπως επίσης και περισσότεροι πάγκοι μικροπωλητών. Για τους οποίους ήταν ένα καλό παζάρι. Μετά από καιρό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έκαναν τον προβλεπόμενο έλεγχο νωρίς το πρωί και τα βρήκαν όλα σωστά.

 

Την περασμένη Τετάρτη μαζεύτηκαν στο κλειστό για καιρό γραφείο τους, πλησίον της οδού Κύπρου, οι ντόπιοι υποστηρικτές του Α. Σώρρα. Έκαναν κάτι σαν γενική συνέλευση. Αναφερόμαστε σε όσους απέμειναν να πιστεύουν στις υποσχέσεις του. Λίγοι αλλά φανατικά υπέρ των απόψεων του.

 

Κι αυτό το Σάββατο βράδυ το Λιμεναρχείο άδειασε από τη νεολαία το κεντρικό λιμάνι. Τα μηνύματα για την αποχώρηση τους άρχισαν να ακούγονται κατά τις 11.30. Οι παρέες σηκώθηκαν και μουρμουρίζοντας περπάτησαν προς την έξοδο. Μόλις έφυγε κι ο τελευταίος, ο λιμενικός κλείδωσε την πόρτα. Ο καλός δημόσιος υπάλληλος ξέρει καλά τι πρέπει να κάνει για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Για να περάσει ένα επίσης ήσυχο βράδυ! Την Παρασκευή αντίθετα το λιμάνι ήταν ανοιχτό κι ο κόσμος κυκλοφορούσε ανεμπόδιστα σε αυτό. Άλλο όμως βράδυ Παρασκευής κι άλλο βράδυ Σαββάτου. Δεν είναι όλα τα βράδια ίδια.

 

Την Παρασκευή το πρωί μίλησε σε τηλεοπτική ενημερωτική εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μία ακόμη φορά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε σε πολλές ερωτήσεις με βασικό θέμα τα ελληνοτουρκικά.

 

Ομαλά εξελίχθηκαν χθες το πρωί οι λειτουργίες στις εκκλησίες της πόλης. Ήταν η δεύτερη Κυριακή που τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Στις περισσότερες της πόλης υπήρχαν κι αυτήν την φορά καρέκλες στον προαύλιο χώρο. Μάσκες μοιράζονταν σε όσους δεν είχαν όπως και τα αντισηπτικά ήταν στη διάθεση των πιστών.

 

Η καθιερωμένη εκδήλωση για τη γενοκτονία των ποντίων είναι από αυτές στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας συμμετέχει παραδοσιακά και σταθερά. Εκτός από την Τάνια Ελευθεριάδου στο άγαλμα του ακρίτα του πόντου ήταν χθες ο Κώστας Μορφίδης, ο Άρης Βέρρος, ο Νίκος Μουρτασάγας αλλά και ο Μπάμπης Ευσταθιάδης. Αμέσως μετά το τέλος της εκδήλωσης η κ. Ελευθεριάδου αναχώρησε για να ταξιδέψει στην Αθήνα.

 

Μετά από πολύ καιρό συνέντευξη τύπου. Θα δοθεί αύριο το μεσημέρι στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη. Δίδεται για να προβληθεί η εθελοντική αιμοδοσία που θα γίνει δύο ημέρες αυτήν την εβδομάδα στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Επίσης αύριο θα υπάρξει μία ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών, πάλι στην πλατεία Καπνεργάτη. Ο λόγος είναι ο γνωστός, την απόσυρση του νομοσχεδίου για την παιδεία.

 

Με δηλώσεις που έκανε προ λίγων ημερών στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Καβάλας» ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος γνωστοποίησε την έναρξη λειτουργίας των Λασπόλουτρων από την 1η Ιουλίου. Περίπου μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται στη λάσπη. Είπε επίσης ότι κατά την προσέλευση των επισκεπτών στην μονάδα θα τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

 

Από σήμερα οι αθλητικοί χώροι του Δήμου Καβάλας ανοίγουν και για το κοινό. Αυτό συμβαίνει κυρίως θεωρητικά μιας και ειδικά στα δύο κλειστά γυμναστήρια δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος και χώρος για το κοινό. Όλες σχεδόν οι ώρες της κάθε ημέρας καλύπτονται από τα τμήματα των ομάδων. Άρα από σήμερα επωφελούνται οι ομάδες. Το κοινό θα παραμείνει εκεί που ήταν.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης