• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Υπάρχουν συνήθειες τις οποίες «αποκτήσαμε» στη διάρκεια της καραντίνας, μας άρεσαν κι έτσι τις συνεχίζουμε ακόμη και σήμερα. Αν και η καραντίνα έληξε. Συνεχίζουμε π.χ. να συχνάζουμε σε μέρη που βοηθούν τα παιδιά, ευνοούν το ποδήλατο, το παιχνίδι αλλά και την συζήτηση των μεγάλων. Ένα τέτοιο στέκι που έχει κάθε απόγευμα και κάθε βράδυ κόσμο βρίσκεται στην Περιμετρική, στην άκρη του δρόμου και κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα. Το ίδιο συμβαίνει στον άδειο από οχήματα δρόμο ανάμεσα στο Διοικητήριο και το ανοιχτό κολυμβητήριο. Αυτός μετατρέπεται σε χώρο ποδηλάτου, ειδικά για τους μικρούς. Συνεχίζουμε και μαζευόμαστε στα παραθαλάσσια παγκάκια κατά μήκος των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Τενέδου.

Στη φωτογραφία ένα ακόμη ίδιο σημείο. Μια ίδια περιοχή. Ο περιβάλλον χώρος του γηπέδου «Ανθή Καραγιάννη». Το απόγευμα και μέχρι να βραδιάσει, γεμίζει από μικρούς και μεγάλους λες και πρόκειται για παιδική χαρά. Οι μεγάλοι βοηθούν τα παιδιά στο ποδήλατο και στο παιχνίδι. Αμέσως μετά κάθονται όπου βρουν, έχουν τις μεταξύ τους συζητήσεις ενώ πάντα παρακολουθούν τα παιδιά την ώρα που διασκεδάζουν.

Όλα αυτά είναι σαφώς προτιμότερα από την υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ και υπολογιστών γενικά. Ειδικά τώρα το Καλοκαίρι είναι καλύτερο να βγαίνεις από το σπίτι παρά να μένεις εντός, «καρφωμένος» μπροστά σε μια ηλεκτρική ή ηλεκτρονική συσκευή.

 


 

Οι έλεγχοι για τη σωστή και διαρκή τήρηση των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊου καλό είναι να γίνονται παντού. Χωρίς αυτό να σημαίνει επέκταση προστίμων και αυστηρών ποινών. Οι πιο αποδοτικοί άλλωστε έλεγχοι είναι αυτοί που καταλήγουν σε συστάσεις, συμβουλές και άλλες οδηγίες. Καθώς λοιπόν ο κόσμος στις εκκλησίες αυξάνεται (και καλά κάνει και αυξάνεται), ρωτάμε τόσο την Αστυνομία όσο και τη Διεύθυνση Υγείας: Έκαναν ελέγχους στους ιερούς ναούς; Είδαν τι συμβαίνει ώστε αν κάτι δεν πάει καλά, να το διορθώσουν έγκαιρα; Μήπως οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες τις ξέχασαν τις εκκλησίες; Μήπως επικεντρώνονται στα μπαρ, τις καφετέριες και στα λεωφορεία;

 

Η Δημωφέλεια έκανε δεκτό το αίτημα των σωματείων των συνταξιούχων, θα τους παραχωρήσει με ευνοϊκούς οικονομικούς όρους κατάστημα στη Δ. Αγορά. Το οποίο θα είναι το γραφείο τους. Κάπως έτσι ξαναβρίσκουν στέγη τα σωματεία που εν μέσω κορωνοϊού εκδιώχθηκαν «κακήν κακώς» και πάνω απ’ όλα αδίκως από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου Καβάλας.

 

Εκπρόσωποι του ΟΛΚ επικοινωνούν πάλι με τους επαγγελματίες της παραλίας, ζητώντας τους να πληρώσουν άμεσα και προκαταβολικά το 30% των τελών του 2020. Αυτή η πίεση οφείλεται στην προσπάθεια του ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου κάθε οργανισμός λιμένα να έχει όσο το δυνατό περισσότερες εισπράξεις ως το τέλος του οικονομικού έτους. Στις 30 Ιουνίου.

 

Παράλληλα βλέπουμε την ανάρτηση του Δημοσθένη Τουλκίδη (ως εκπρόσωπος καταστήματος στο ΝΟΚ), ο οποίος ζητά από τον ΟΛΚ να ακολουθήσει το παράδειγμα του Δήμου Καβάλας στα τέλη χρήσης κοινόχρηστων χώρων. Ο ΟΛΚ έχει ανταποκριθεί αλλά φαίνεται ότι η σχετική συζήτηση συνεχίζεται.

 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έκαναν εξόρμηση το Σάββατο στην αγορά. Μοίρασαν έντυπο υλικό του κόμματος, με το οποίο γίνονται γνωστές οι προτάσεις του για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Η περιοδεία και διανομή υλικού έγινε στους κεντρικούς δρόμους και μόνο στα μαγαζιά.

 

«Το κλίμα είναι καλό για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Οι μικρομεσαίοι, όπως το αντιλαμβανόμαστε, δεν επωφελήθηκαν και δεν θα επωφεληθούν των μέτρων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Τη στήριξη θα την πάρουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις» είπε στην στήλη εκπρόσωπος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχε στην εξόρμηση του περασμένου Σαββάτου. Ίδια θα γίνει και σε μικρομεσαία μαγαζιά που βρίσκονται σε Χρυσούπολη- Ελευθερούπολη- Θάσο.

 

Ο αντιδήμαρχος Ελευθερών του Δήμου Παγγαίου Χρήστος Πριονίδης ρωτήθηκε για τα τουριστικά της Νέας Ηρακλείτσας και της Νέας Περάμου. Απάντησε: « Υπήρξε πρόσφατα μια αισιοδοξία λόγω της αυξημένης κίνησης ελλήνων επισκεπτών το 3ημερο του Αγίου Πνεύματος. Οι Βούλγαροι που έχουν σπίτι στην περιοχή θα έρθουν. Μπορεί και να ήρθαν ήδη. Για τους άλλους δεν γνωρίζουμε. Θα δούμε».

 

Το πρόγραμμα Leader Αλιείας θα είναι το νέο «εργαλείο» του Δήμου Καβάλας προκειμένου να χρηματοδοτήσει ώριμα έργα του. Από αυτό που στο Νομός Καβάλας υλοποιεί η Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΕ, θα επιδιωχθεί να χρηματοδοτηθεί το έργο στο ανοιχτό κολυμβητήριο. Ωστόσο στο ίδιο πρόγραμμα θα γίνει προσπάθεια να μπουν και άλλα δημοτικά έργα. Ναι μεν το πρόγραμμα είναι της Αλιείας, δεν φαίνεται από την άλλη να είναι μόνο αυτής.

 

Το κράτος με ανακοίνωση του υπενθυμίζει ποιες επιχειρήσεις συνεχίζουν (κι αυτήν την εβδομάδα) να μην λειτουργούν. Αναφέρεται π.χ. σε ΚΑΠΗ και παιδότοπους. Δεν γίνονται επίσης οι εκδηλώσεις των συλλόγων αλλά και τα διάφορα συνέδρια.

 

Η ανακοίνωση του συνοικιακού συλλόγου των κατοίκων του Αγίου Λουκά αφορά όλους όσους συγκεντρώνουν πλαστικά καπάκια, με στόχο να τα προσφέρουν δώρο στο σύλλογο ΑμΕΑ για την ανακύκλωση. Μέσω αυτής την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων: «Ενημερώνουμε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου μας, ότι προς το παρόν, σταματάει η δράση μας για τη συλλογή πλαστικών καπακιών για ανακύκλωση.Η απόφαση αυτή πάρθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου για το λόγο ότι η τιμή που μας δίνουν για την ανακύκλωσή τους έχει αλλάξει και είναι πολύ χαμηλή. Έτσι, δεν είναι πλέον συμφέρουσα, ώστε να καλύψει τις ανάγκες του σκοπού μας, που είναι η προμήθεια αναπηρικών αμαξηδίων για άτομα ΑΜΕΑ. Προς το παρόν κάνουμε έρευνα αγοράς για να επιτύχουμε μια καλύτερη τιμή.Ευχαριστούμε όλους όσους συνεργάστηκαν μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια και συντέλεσαν στο να προσφέρουμε με τη δράση μας αυτή 12 αναπηρικά αμαξήδια σε άτομα και φορείς που τα είχαν ανάγκη, δίνοντάς τους χαρά και συμβάλλοντας, έστω και λίγο, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Παρακαλούμε να μην αφήνετε πλέον σακούλες με καπάκια στην είσοδο του Συλλόγου. Όταν αρχίσουμε ξανά την δράση αυτή, θα σας ενημερώσουμε σχετικά».

 

Αντιγράφουμε από το facebook το κείμενο κατοίκου της Θάσου που πήγε στο σούπερ μάρκετ, ήταν αυτός και η γυναίκα του οι μόνοι πελάτες που φορούσαν μάσκα: «Ήμασταν οι μόνοι που φορούσαμε μάσκες και γάντια, εγώ και η γυναίκα μου και όλοι μας κοίταζαν σάν εξωγήινους. Φυσικά αν ήταν στο χέρι μου, ούτε εγώ θα την φορούσα, αλλά προκειμένου ν αποφύγω την φασαρία με την γυναίκα μου, την φόρεσα. Εκεί λοιπόν που κάναμε τα ψώνια, βλέπουμε κάποιον, ο οποίος προκειμένου να πάρει κάποια σακούλα, για να βάλει λαχανικά, σάλιωσε το δάκτυλό του και μετά, έπιασε τις σακούλες. Προς στιγμή σκέφθηκα να δημιουργήσω φασαρία, αλλά κακώς δεν είπα τίποτα. Σκεφθείτε τώρα αυτός να ήταν άρρωστος, τί θα συνέβαινε στον επόμενο που θα έπαιρνε σακούλα. Αυτά για να μάθουμε να είμαστε νομοταγείς και να μην αισθανόμαστε “ρουφιάνοι” όταν κάνουμε κάποια καταγγελία».

 

Τεχνική εταιρία που εδρεύει στη Χρυσούπολη έκανε δωρεά στην Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών. Αυτή αφορά ένα πολυμηχάνημα. Άμεση ήταν η αντίδραση του Αστυνομικού Διευθυντή Σερρών, με επιστολή του ευχαρίστησε για την προσφορά την εταιρία.

 

Τα τρία δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου, που επανέρχεται από σήμερα, είναι μια καλή αρχή. «Μοιρασμένα» σωστά ώστε να εξυπηρετούν και το απόγευμα. Επιπλέον δρομολόγια στην ίδια γραμμή θα πρέπει να περιμένουμε αρχές Ιουλίου. Ανάλογα και με την επιβατική κίνηση.

 

Διαβάστε επίσης