• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η παρουσία στην Καβάλα της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη ήταν μεγαλύτερη χρονικά και πιο ενδιαφέρουσα απ΄ότι όλοι υπολόγιζαν. Σημαντική είδηση δεν υπήρξε, γεγονός αναμενόμενο. Η Υπουργός ήρθε στην Καβάλα την Παρασκευή το απόγευμα κι έφυγε την Κυριακή το πρωί. Η επίσκεψη στους Φιλίππους ήταν μόνο μια από τις πολλές της δραστηριότητες. Το βράδυ του Σαββάτου συνάντησε και το Χρήστο Μέτιο, που για αυτόν τον λόγο βρέθηκε στην Καβάλα. Νωρίτερα είχε συζήτηση μιας ώρας με τη ΝΟΔΕ. Την επεδίωξε η Υπουργός αν και δεν είναι μέλος του κόμματος. Αυτή έγινε παρουσία του βουλευτή Γιάννη Πασχαλίδη, του πρώην βουλευτή Γιώργου Καλαντζή (που απλώς παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα), του αντιπεριφερειάρχη Κώστα Αντωνιάδη και του περιφερειακού συμβούλου Αλέξανδρου Ιωσηφίδη. Από πλευράς ΝΟΔΕ η προσέλευση ήταν ικανοποιητική κι ο πρόεδρος Μπάμπης Δράκος αποδείχθηκε απόλυτα έτοιμος. Διάβασε ένα κείμενο για όλα τα ζητήματα του Νομού, μίλησε στην υπουργό ακόμη και για την αξιοποίηση των παλαιών καπναποθηκών στην Καβάλα.

Η δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα ήταν συνέχεια στο πλευρό της υπουργού, σε σημείο εκνευριστικό. Αυτός μάλλον ήταν ο λόγος που ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης φέρεται να είπε στη σύμβουλο της Υπουργού «… ήρθατε εδώ να μας μαλώσετε ή να μας ακούσετε;». Η Άννα Παναγιωταρέα αποπήρε και τον Μπάμπη Δράκο αλλά και τη Στέλλα Παπαδοπούλου. Για ασήμαντες ως συνήθως αφορμές. Η υπουργός ήταν πολύ πιο ψύχραιμη, φέρεται να δήλωσε υποστηρίκτρια του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ όπως επίσης λέγεται δήλωσε ότι έφυγε από το ΠΑΣΟΚ λόγω της στάσης της κ. Γεννηματά προς τον Βαγγέλη Βενιζέλο.

Ο Μπάμπης Δράκος ζήτησε από την Υπουργό υποστήριξη του ΔΗΠΕΘΕ και του Φεστιβάλ Φιλίππων. Τόνισε την ανάγκη η Καβάλα να αποκτήσει μια μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων κι «… όχι το μέγαρο μουσικής που κάποτε ζητούσαμε». Ο κ. Ιωσηφίδης αναφέρθηκε στα θέματα της Νέας Καρβάλης (Ακόντισμα, μουσείο Νέα Καρβάλης). Η συνάντηση των στελεχών της ΝΔ Καβάλας με την Υπουργό και την κ. Παναγιωταρέα έγινε με τη λήψη όλων των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού. Κάθισαν σε μεγάλο χώρο και σε απόσταση ο ένας από τον άλλον.

*Στις φωτογραφίες στιγμιότυπα από την συνάντηση στελεχών της ΝΟΔΕ με την Υπουργό αλλά και τη συζήτηση που είχαν στο ξενοδοχείο Λούσυ ο Γιώργος Καλαντζής με τον Θοδωρή Γκόνη.

 


 

Σε συνέχεια των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊου, της γνωστής μας καραντίνας, η διαφορετική εικόνα που συνεχίζει να παρουσιάζει η κεντρική πλατεία. Η οποία είναι γεμάτη κόσμο κάθε απόγευμα έως νωρίς κάθε βράδυ. Οικογένειες με πολλά παιδιά (και ποδήλατα_ εντοπίζονται στην περιοχή, στην οποία δίνουν «ζωή». Πρόκειται για συνήθεια που ξεκίνησε στην καραντίνα κι όπως όλα δείχνουν συνεχίζεται.

 

Για να εδραιωθεί αυτό και ενδεχομένως να μεγαλώσει και να αυξηθεί καλό είναι να τελειώνουμε με τα έργα στο κάτω μέρος της κεντρικής πλατείας. Χωροταξικά δεν αλλάζει κάτι. Όταν ωστόσο καταργηθεί το εργοτάξιο, θα δοθεί προς χρήση στους πολίτες ακόμη περισσότερος χώρος.

 

Στην Καθημερινή δημοσιεύτηκε χθες μια μεγάλη συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΤΕ κ. Γιάννη Ρέτσου. Το κίνητρο είναι ξεκάθαρα προεκλογικό. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει εκλογές κι ο κ. Ρέτσος θα είναι πάλι υποψήφιος πρόεδρος. Στη συνέντευξη μεταξύ άλλων δηλώνει ότι «… σχεδόν χαμένος τουριστικά θα είναι και ο Ιούλιος». Πρόβλεψη εντελώς μακριά από την πραγματικότητα σε σχέση με όσα ήδη βιώνει –λόγω του οδικού τουρισμού- ο Ν. Καβάλας.

 

Το τριήμερο Παρασκευή- Σάββατο- Κυριακή οι Βούλγαροι έκαναν ακόμη περισσότερο αισθητή την παρουσία τους στην πόλη της Καβάλας και στο χερσαίο τμήμα του Νομού. Αντίθετα στη Θάσο οι Ρουμάνοι συνεχίζουν να είναι πλειοψηφία. Οι αφίξεις των Βαλκάνιων είναι συνεχείς με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες του τουρισμού σε όλο το Νομό να γίνονται συνεχώς και πιο αισιόδοξοι. Στις συζητήσεις τους αυτό το διάστημα υπάρχουν οι γνωστές και καθιερωμένες διαμαρτυρίες αλλά πλέον αυτές έχουν σχέση με τον καιρό. Και μόνο με αυτόν. Οριστική βελτίωση του οποίου προβλέπεται από την Παρασκευή και μετά.

 

Υπάρχουν το τελευταίο διάστημα πολλές και διάφορες φήμες σχετικά με το μέλλον του ξενοδοχείου Ωκεανίς. Καμία δεν επιβεβαιώνεται. Ίσα ίσα το αντίθετο. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το ξενοδοχείο θα επαναλειτουργήσει την Άνοιξη του 2021 με την υφιστάμενη διεύθυνση και ιδιοκτησία.

 

Απολογιστική συνέντευξη τύπου για τον έναν χρόνο ως βουλευτής ΝΔ Καβάλας σκοπεύει να δώσει ο Μακάριος Λαζαρίδης. Πιθανή ημερομηνία της συνέντευξης τύπου αναφέρεται- από τον ίδιο- η Τρίτη 7η του Ιούλη. Προχθές για την πιθανή συμμετοχή του κ. Λαζαρίδη στην Κυβέρνηση, λόγω του επικείμενου ανασχηματισμού, έγραφε η εφημερίδα Τα Νέα.

 

Τώρα που τα θέματα επικοινωνίας και συνόρων με τη Βουλγαρία έληξαν, ο Δήμος Καβάλας πρέπει να επανέλθει στον «Αίσωπο» προκειμένου να προγραμματιστεί και να γίνει το πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων σκύλων. Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να λάβει την πρωτοβουλία πρόσκλησης προς τους Βούλγαρους κτηνίατρους και με αυτόν τον τρόπο να δώσει τέλος στην παρεξήγηση με τον φιλοζωϊκό σύλλογο της πόλης.

 

Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο Μάκης Παπαδόπουλος βρέθηκαν το Σάββατο στην καινούργια λαϊκή αγορά της Καλαμίτσας. Ο κ. Μαρκόπουλος με τη σύζυγο του για τα καθιερωμένα ψώνια. Ο Μάκης Παπαδόπουλος έκανε μια προεκλογικών χαρακτηριστικών περιοδεία, με αυξημένη ταχύτητα πέρασε γρήγορα απ’ όλους τους πάγκους. «Κινούνταν σα σίφουνας» σχολίασαν οι παραγωγοί.

 

Επιστροφή αυτήν την εβδομάδα σε μια δημοσιογραφική κανονικότητα. Γεγονός που είναι αλήθεια ότι άργησε. Σήμερα υπάρχει συνέντευξη τύπου στο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, η οποία ουσιαστικά θα γίνει μέσω ίντερνετ. Την Τετάρτη το μεσημέρι συνέντευξη τύπου για την έναρξη προβολών στο Ζέφυρο (εκεί θα δοθεί η συνέντευξη τύπου) και την Πέμπτη δια ζώσης συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Εντός της εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις, μάλλον με συνέντευξη τύπου, για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων των Ελευθερίων του 2020.

 

Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι λοιποί φορείς του Ν. Καβάλας κάνουν ότι μπορούν για μια επικαιροποιημένη, αποτελεσματική τουριστική προβολή στα Βαλκάνια. Αυτή επιτυγχάνεται ευκολότερα με επισκέψεις στην περιοχή εκπροσώπων μέσων ενημέρωσης των Βαλκανίων. Από αυτήν την πλευρά ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη τις προηγούμενες ημέρες η περιοδεία στο Νομό Καβάλας τηλεοπτικού συνεργείου σταθμού της Ρουμανίας.

 

Με χθεσινή της ανάρτηση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου ενισχύει τις διαμαρτυρίες των πολιτών για τη λειτουργία της ΒΦΛ. Ενδιαφέρον έχει η δέσμευση της, σύμφωνα με την οποία το προσεχές διάστημα θα καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα.

 

Η επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναμένεται με ενδιαφέρον αφού λέγεται ότι σε αυτήν θα επανέλθει το θέμα της καπναποθήκης Κούφλερ. Την οποία ζητά από το Υπουργείο Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία της Καβάλας. Η συνεδρίαση δεν φαίνεται ότι θα γίνει εντός της εβδομάδας. Το ίδιο θέμα δεν περιλαμβάνεται στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης