• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη μακρά της ιστορία η κεντρική πλατεία της Καβάλας φιλοξένησε εκδηλώσεις και εκδηλώσεις. Γεγονότα και γεγονότα. Πολιτικά και μη πολιτικά. Χθες ήταν ο χώρος όπου η ΚΝΕ έκανε το φεστιβάλ της. Πράγμα σπάνιο για την πλατεία, μπορεί αυτό να έγινε πρώτη φορά εκεί. Και δεν έγινε απλώς, έγινε με όλα τα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Το συγκεκριμένο φεστιβάλ που έχει μεγάλη ιστορία και στην Καβάλα, προετοιμάστηκε σε συνθήκες ιδιαίτερης ζέστης με εθελοντική εργασία που άρχισε νωρίς χθες το πρωί. Τέλειωσε αργά το βράδυ καθώς μόλις οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν όλα έπρεπε να επανέλθουν στην προηγούμενη τους κατάσταση. Παλιά κι άλλες πολιτικές νεολαίες έκαναν στην Καβάλα υπαίθριες εκδηλώσεις. Φεστιβάλ ή τύπου φεστιβάλ. Από τότε μέχρι σήμερα άντεξε και αντέχει μόνο το φεστιβάλ της ΚΝΕ.

 

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς φέτος γίνεται με πολλές οδηγίες, συμβουλές και λοιπές ανακοινώσεις. Πολλά και απαραίτητα λόγια και κείμενα. Όλα έπρεπε και πρέπει να διαβαστούν από γονείς- εκπαιδευτικούς αλλά και παιδιά. Αυτό φαίνεται και στον πίνακα ανακοινώσεων του 15ου Δημοτικού. Εν όψει του σημερινού αγιασμού υπάρχουν: Κείμενο οδηγιών του ΕΟΔΥ. Ανακοινώσεις του Δημοτικού σχολείου, του νηπιαγωγείου και το ωρολόγιο πρόγραμμα λειτουργίας όλων των επόμενων ημερών του ίδιου σχολείου. Η συγκεκριμένη εικόνα της φωτογραφίας δεν είναι εξαίρεση. Είναι ο κανόνας. Μακάρι του χρόνου να έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό κι όλα να ξαναγίνουν εύκολα, απλά και κυρίως χαρούμενα.

 


 

Για πολλά συνεχόμενα χρόνια η τουριστική περίοδος στην Καβάλα και τη Θάσο τέλειωνε την ημέρα που (επανα) λειτουργούσαν τα σχολεία. Αυτή η συνήθεια άλλαξε πρόσφατα χάρη στις συνεχόμενες αφίξεις των Βαλκάνιων. Που δεν επηρεάζονταν από τα σχολεία και τα μαθήματα. Ρόλο έπαιξε και παίζει και ο καιρός. Ουσιαστικά αυτός αλλάζει -προς το χειρότερο- τον Οκτώβρη.

 

Κι ενώ τα προαναφερθέντα γεγονότα σήμαιναν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, γεγονός επωφελές για την οικονομία του τόπου, φέτος όλα είναι αλλιώς. Από σήμερα που ξαναλειτουργούν τα σχολεία, περιορίζονται ακόμη περισσότερο τα έτσι κι αλλιώς περιορισμένα τουριστικά γεγονότα. Κάπου η σεζόν έληξε. Στη Θάσο αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα. Τις ημέρες που έρχονται.

 

Μιλώντας με επαγγελματίες του νησιού καταλάβαμε κάποια πράγματα που ίσως και να μην ήταν αναμενόμενα. Αυτό επειδή συχνά τα λόγια «αγαπούν» την υπερβολή. Την αγκαλιάζουν και την λατρεύουν ενώ η πραγματικότητα είναι λίγο ή πολύ διαφορετική.

 

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι για αρκετούς επαγγελματίες της Θάσου τα πράγματα φέτος το Καλοκαίρι ήταν μεν χειρότερα σε σχέση με πέρσι αλλά δεν ήταν χάλια. Περιγράφουν την μείωση τζίρου- αφίξεων- πελατών κτλ σε ποσοστό σαφώς μικρότερο από αυτό των συνεντεύξεων. Κι ίσως επειδή περίμεναν χειρότερες καταστάσεις, σπεύδουν να δηλώσουν ότι πάλι καλά που «βγήκε» όπως «βγήκε» η χρονιά.

 

Οφείλουμε επίσης να κατανοήσουμε ότι αν δούμε τη Θάσο γεωγραφικά και τουριστικά, τότε η νότια της πλευρά είχε σημαντικά μεγαλύτερο πρόβλημα από την βόρεια. Από τουριστικής πλευράς δεν είναι όλη η Θάσος ίδια. Είναι κάτι που προέκυψε φέτος. Κατά συνέπεια όπως όταν υπάρχει κίνηση, αυτή δεν είναι παντού ίδια έτσι κι όταν η κίνηση μειώνεται δεν μειώνεται το ίδιο παντού.

 

Ένας άλλος παράγοντας που έπαιξε το ρόλο του είναι αυτός των τιμών. Επειδή φέτος οι έλληνες μπορούσαν να καλύψουν το κενό των Βαλκάνιων, διαπιστώθηκε ότι «εμποδίστηκαν» στα διάφορα τους σχέδια λόγω των τιμών που αντιμετώπισαν. Ακόμη και μετά τον 15Αυγουστο υπήρξαν στη Θάσο επιχειρήσεις που επέμεναν να πουλάνε ακριβά τις υπηρεσίες τους ελπίζοντας σε ένα θαύμα ή σε κάτι άλλο. Που μόνο οι ίδιες γνώριζαν.

 

Κι επειδή από τώρα υπάρχουν ποικίλα σχέδια- σχόλια κτλ για το επόμενο Καλοκαίρι, καλό είναι να επικεντρωθούμε στο πρόβλημα και να μην δημιουργούμε προβλήματα από εκεί που τέτοια δεν υπάρχουν. Δεν είναι λοιπόν ζήτημα τουριστική προβολής ή άλλων δικών μας ενεργειών. Είναι καθαρά θέμα επιστημονικό. Μπορούν οι επιστήμονες να βρουν ως τον Απρίλιο του 2021 τη λύση στο πρόβλημα; Φαίνεται να μπορούν. Υπό αυτές τις συνθήκες θεραπείας και πλήρους ελέγχου της νόσου θα συμβεί το απαραίτητο και υποχρεωτικό. Η παγκόσμια οικονομία και δραστηριότητα θα επιδιώξει και θα επανέλθει εκεί που ήταν. Κάπου αυτό θα γίνει αμέσως και εύκολα. Αλλού θα θέλει τον χρόνο του.

 

Σήμερα λοιπόν που ανοίγουν τα σχολεία και ξέχωρα από τις γνωστές ευχές σε μαθητές- γονείς- εκπαιδευτικούς, ας περιλάβουμε στις ευχές μας και τον τουρισμό. Της Καβάλας και της Θάσου. Λόγω του τέλους της σεζόν, ευχόμαστε το καλοκαίρι που πέρασε να είναι μια μικρή παρένθεση που ήδη έκλεισε. Μια παρένθεση που ακριβώς επειδή θα είναι σύντομη, θα την ξεχάσουμε μόλις ξεκινήσει διαφορετική η επόμενη σεζόν. Καλό πραγματικό φθινόπωρο (από την Πέμπτη) και στο βάθος καλό χειμώνα.

 

Και στο Νομό Καβάλας κινήθηκε τις προηγούμενες δύο ημέρες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Τον λίγο ελεύθερο χρόνο που επιτέλους είχε τον ξόδεψε στα πάτρια εδάφη. Το πρόγραμμα τοπικών συναντήσεων μάλλον το απέφυγε αφού προτίμησε κάποιες στιγμές ανάπαυσης. Τις οποίες φυσικά και τις δικαιούται.

 

Η τηλεοπτική εκπομπή της Ελεονόρας Μελέτη στον Alpha έκανε πρόσφατα ένα μικρό αφιέρωμα στη λειτουργία των λασπόλουτρων των Κρηνίδων. Ήταν μια ακόμη πανελλαδική προβολή της διαδικασίας, την οποία τα λασπόλουτρα ειδικά φέτος έχουν ανάγκη. Μίλησε σε «ζωντανή» σύνδεση η υπεύθυνη των λασπόλουτρων κ. Κ. Γανίτου.

 

Η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Μαρίνα Φιλιππίδου μίλησε σε εκπομπή της ΕΤ3. Θέμα της συνέντευξης η προσπάθεια των πολιτιστικών συλλόγων να επανέλθουν σε κανονική φθινοπωρινή δραστηριότητα. Κάτι που το Λύκειο της Καβάλας το επιχειρεί από σήμερα. Καλή του επιτυχία.

 

Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη κάτοικοι της Νέας Καρβάλης είδαν στη θάλασσα μπροστά από το χωριό τους μια σκούρου χρώματος κηλίδα. Αρκετά μεγάλη. Κάλεσαν το Λιμεναρχείο. Αυτό πήγε, είδε και δεν έκανε όπως τουλάχιστον φαίνεται καμία σχετική ανακοίνωση. Θεώρησε – όπως καταλαβαίνουμε- το περιστατικό συμπτωματικό και όχι ιδιαίτερης σημασίας. Οι κάτοικοι της Νέας Καρβάλης διαφωνούν με την προσέγγιση μα δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα.

 

Ιδιωτικός υπάλληλος κάτοικος Καβάλας βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, μεταφέρθηκε λόγω πυρετού και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Οι συνάδελφοι του έκαναν όλοι το τεστ. Τα καλά ωστόσο νέα αφορούν 40 τεστ που έκανε χθες το εργαστήριο του Νοσοκομείου Καβάλας κι ήταν όλα αρνητικά.

 

Σχετικά με τον κορωνοϊό στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη έχει ενδιαφέρον η είδηση της ΕΡΤ Ορεστιάδας (είδηση προχθές Σάββατο): Επανεισαγωγή στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης έκανε ο 62χρονος από την Ορεστιάδα, που είχε νοσηλευτεί με κορωνοϊό για πέντε ημέρες και πήρε εξιτήριο την περασμένη Δευτέρα (07/10), μετά από δύο αρνητικά τεστ. Ο άνδρας εμφάνισε ελαφράς μορφής συμπτώματα και υποβλήθηκε σε νέο τεστ, το οποίο βγήκε θετικό. Είναι η πρώτη επανεισαγωγή ασθενούς που καταγράφεται στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και φαίνεται ότι προκαλεί προβληματισμό στους γιατρούς, που δεν αντιμετώπισαν ανάλογη περίπτωση στη διάρκεια του εξαμήνου που πέρασε, από την έναρξη της πανδημίας.

 

Διαβάστε επίσης