• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οριστικό φαίνεται ότι είναι το τέλος του εστιατορίου- ταβέρνα «Ωραία Μυτιλήνη» στο κεντρικό λιμάνι. Αυτό έγινε λόγω κρίσης και άδοξα. Έληξε με αυτόν τον τρόπο και μια ιστορία που για την «Ωραία Μυτιλήνη» ξεκίνησε προ 50 και πλέον ετών. Για το ακίνητο, ουσιαστικά είναι δύο μαγαζιά που τόσο καιρό ήταν ενωμένα, πολλοί ενδιαφερόμενοι. Όλοι από την εστίαση. Κάποιες συμφωνίες έγιναν, κάποιες άλλες ακούγεται ότι είναι προ των πυλών. Όπως λέγεται οι διαπραγματεύσεις γίνονται χωρίς καμία αναφορά στην κρίση και στην φετινή μεγάλη πτώση του τουρισμού. Ότι κι αν γίνει στον ίδιο χώρο (ένα ή δύο καταστήματα), μάλλον θα προκαλέσει αύξηση του ενοικίου που θα εισπράττουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων. Το σημείο είναι από τα καλύτερα στην παραλία.


Ανακοινώθηκε πριν από λίγες εβδομάδες η συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ με το Γιώργο Γραμμένο. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας αναλαμβάνει σύμβουλος του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Εκείνη η απόφαση του κ. Μέτιου όχι μόνο οριστικοποιήθηκε αλλά όπως προβλέπεται πήρε το δρόμο της για να δημοσιευθεί και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αμέσως μετά το τυπικό της διαδικασίας θα έχει λήξει κι η συνεργασία θα ισχύει κανονικότατα.

 

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για τα σκουπίδια στο λιμάνι των Ελευθερών (πλησίον της Νέας Περάμου). Είναι πολλά κι είναι εκεί πολλές μέρες. Μια εικόνα που δεν αρέσει σε κανέναν αφού δεν είναι καθόλου τουριστική. Το πρόβλημα οφείλεται στον ανάδοχο του έργου καθαρισμού του λιμανιού, ο οποίος φαίνεται να έχει διαφορές με τον ΟΛΚ. Κι ενώ ο ΟΛΚ προσπαθεί να επαναφέρει την ομαλότητα, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών Χρήστος Πριονίδης έκανε πρόσφατα μια προσπάθεια προκειμένου κάποια από τα σκουπίδια να απομακρυνθούν. Φιλότιμη προσπάθεια και μπράβο του αλλά όχι αρκετή.

 

Το Κέντρο Ελληνικής Διασποράς που εδρεύει στην Πάτρα έλαβε τη σχετική άδεια κι έτσι σήμερα θα βρίσκεται στην Δημοτική Καπναποθήκη. Θα κινηματογραφήσει τα εκθέματα της συλλογής Πολύγνωτου Βαγή. Για τον ίδιο λόγο θα επισκεφθεί και τη Θάσο. Σκοπός του Κέντρου είναι να φτιάξει ντοκιμαντέρ αφιέρωμα στον γλύπτη με καταγωγή από το κοντινό μας νησί. Σημειώνουμε ότι το μουσείο με τα έργα Βαγή είναι σχεδόν έτοιμο και βρίσκεται εντός της Δημοτικής Καπναποθήκης.

 

Ο πρόεδρος των εργαζόμενων στο ΕΚΑΒ Καβάλας κ. Κώστας Τσιτσιλικάκης μίλησε χθες στο ράδιο Πρωινή. Στην ερώτηση για τα τοπικά κρούσματα του κορωνοϊού απάντησε με νόημα. Ουσιαστικά έκανε πρόβλεψη για τον Χειμώνα που έρχεται. «Θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων» είπε για το προσεχές διάστημα. Ζήτησε όλοι να είναι προσεκτικοί και προετοιμασμένοι. Υποστήριξε την αγορά, εγκατάσταση και λειτουργία όλο και περισσότερων απινιδωτών. «Μακάρι αυτοί να αυξηθούν και να είναι και σε κεντρικά σημεία» τόνισε.

 

Η χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας έγινε με την παρουσία στο γραφείο του Δημάρχου και των Ηλία Καλανταρίδη- Ευαγγελίας Δρακονάκη. Το γεγονός δεν πέρασε ασχολίαστο αφού είμαστε πάντα στην εποχή των συνεργασιών. Τις οποίες συζητάμε μεν, δεν βλέπουμε δε. Κι ούτε φαίνεται ότι θα δούμε!

 

«Κάναμε ντου στο γραφείο του» είπε αστειευόμενη η κ. Δρακονάκη. Ίδια σχόλια έκαναν τόσο ο Γιώργος Μιχαηλίδης (συμμετείχε στη συνεδρίαση από το σπίτι του) όσο και ο Λεωνίδας Παππάς (ήταν στο γραφείο του). Η χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής δεν περιελάμβανε τον εκπρόσωπο του Μάκη Παπαδόπουλου. Το σχόλιο του οποίου, αν υπήρχε τέτοιο, θα είχε επίσης ενδιαφέρον.

 

Ο σύλλογος «Φίλος» των ελλήνων και των καβαλιωτών της Νυρεμβέργης ενισχύει με δωρεά υπολογιστών τους αποφοίτους του γυμνασίου των Αρρένων Καβάλας. Οι υπολογιστές παραλήφθηκαν κι οι απόφοιτοι- φοιτήσαντες του πρώην Αρρένων ευχαριστούν για τη δωρεά. Οι υπολογιστές θα είναι χρήσιμοι στη δημιουργία σχετικού αρχείου με θέμα την ιστορία του γυμνασίου Αρρένων.

 

Ο Όμιλος Πόντιων Χορευτών Καβάλας λειτουργεί κάθε απόγευμα το χώρο του προκειμένου να γίνονται εγγραφές στα χορευτικά του τμήματα. Αυτά θα είναι ολιγομελή (όπως επιβάλλεται για την πρόληψη του κορωνοϊού) αλλά σύντομα τα μαθήματα θα ξεκινήσουν. Καλή επιτυχία.

 

Ο συναγερμός για την ενδεχόμενη πρόωρη διακοπή των δρομολογίων στη γραμμή του Πρίνου έληξε πριν καν ενεργοποιηθεί. Πιθανώς και να μην υπήρξε ποτέ τέτοιο ενδεχόμενο. Τα τρία δρομολόγια συνεχίζονται ως το τέλος Σεπτέμβρη. Τουλάχιστον. Παρόλα αυτά ο Γιάννης Πασχαλίδης επισκέφθηκε τον Υπουργό Πλακιωτάκη από τον οποίο έλαβε χρήσιμη υπόσχεση στήριξης της γραμμής. Είναι κάτι που θα κριθεί μετά τον Οκτώβρη, σύμφωνα με τα χειμερινά δρομολόγια που θα αποφασιστούν.

 

Συχνές το τελευταίο διάστημα οι ανακοινώσεις- δελτία τύπου της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Τόσο κατά της κυβερνητικής πολιτικής όσο και κατά των κυβερνητικών βουλευτών Καβάλας. Η Νομαρχιακή δείχνει μια προτίμηση στην κριτική προς το Νίκο Παναγιωτόπουλο και το Μακάριο Λαζαρίδη. Τι απαντά η τοπική ΝΔ; Προς το παρόν τίποτα απολύτως. Φαίνεται οι εκπρόσωποι της είναι δύσκολο να επανέλθουν από τα γνωστά καλοκαιρινά τραπέζια.

 

Οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές του Ν. Καβάλας πρέπει να έχουν το νου τους στη δράση του κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος προσπαθεί να επαναφέρει την επιδότηση εργασίας 12% αλλά μόνο για τη Θράκη. Σχετικό δελτίο τύπου του υπήρξε χθες κι αναφέρει συγκεκριμένα τις ενέργειες που έκανε. Οι οποίες εκτιμά ότι σύντομα θα έχουν αποτέλεσμα. Αν επανέλθει το μέτρο αλλά μόνο για τη Θράκη, θα είναι ότι χειρότερο για την Ανατολική Μακεδονία. Για την Καβάλα και τη Δράμα. Κατά συνέπεια Νίκος Παναγιωτόπουλος- Μακάριος Λαζαρίδης και Γιάννης Πασχαλίδης πρέπει να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα.

 

Ξανάρχισαν τα έργα στην οδό Γ. Κίτσου, τα οποία περιγράφονται έργα του ΔΕΔΔΗΕ για την υπογείωση του δικτύου του. Η κατάσταση ειδικά το πρωί είναι τραγική. Ακόμη μεγαλύτερες ουρές οχημάτων, λόγω των γονέων που πηγαίνουν τα παιδιά τους στο Λύκειο της περιοχής της Χωράφας. Όλο το Καλοκαίρι που το σχολείο δεν λειτουργούσε τα έργα είχαν σταματήσει! Αυτό ισχυρίζονται οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι επίσης δεινοπαθούν.

 

Μετά από διακοπή λίγων ημερών για τεχνικούς λόγους συνεχίζεται από χθες η γεώτρηση μπροστά από το Διοικητήριο. Τα προβλήματα που υπήρξαν λύθηκαν. Η γεώτρηση έφθασε σε βάθος 40 μέτρων χωρίς μέχρι τώρα να έχουν εξαχθεί ιδιαίτερα συμπεράσματα. Στόχος της γεώτρησης είναι να φθάσει και να ξεπεράσει τα 100 μέτρα. Αναζητείται ζεστό νερό που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη λειτουργία του κτιρίου.

 

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου ανακοίνωσε ότι σήμερα θα επισκεφθεί τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο πρώην στρατόπεδο «Ασημακοπούλου».  Το όχημα της Πυροσβεστικής που υπήρχε προληπτικά στην είσοδο του πρώην στρατοπέδου τις προηγούμενες μέρες έχει αποχωρήσει.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης