μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το πρόσφατο τροχαίο ατύχημα στην Περιμετρική οδό έγινε αιτία να καταστραφούν αρκετά συνεχόμενα προστατευτικά (και στο πεζοδρόμιο) κάγκελα. Σαν αυτά της φωτογραφίας. Η αλήθεια είναι ότι συνολικά τα κάγκελα του συγκεκριμένου πεζοδρομίου είναι σε καλή κατάσταση. Μόνο που στις δύο αρχές του δρόμου (από πλευράς Π. Ηλία και γηροκομείου) υπάρχουν κάποια κενά και κάποια στραβωμένα κάγκελα. Οι αρμόδιοι πρέπει να διορθώσουν και να συμπληρώσουν τα κενά. Στο πεζοδρόμιο κυκλοφορεί καθημερινά πολύς κόσμος.

 


 

Τελικά δεν είναι να εμπιστεύεσαι το ελληνικό κράτος, το ελληνικό δημόσιο. Ειδικά αν προέρχεσαι από την επαρχία κι αν διεκδικείς για μια απομακρυσμένη (από την Αθήνα) Περιφέρεια της χώρας. Πρέπει να είσαι πάντα επιφυλακτικός, προσεκτικός και φυσικά να μην βιάζεσαι. Το συμπέρασμα προκύπτει ισχυρότατο τώρα, τώρα που την πάθαμε με την απλήρωτη επιδότηση εργασίας. Ο συμψηφισμός που είχαμε σίγουρο, πήγε περίπατο. Τα δε συγχαρητήρια των προέδρων των Επιμελητηρίων προς την Κυβέρνηση δόθηκαν άδικα!

 

Αν παρόλα αυτά οι 6 πρόεδροι μείνουν ενωμένοι κι αν όλοι μαζί πιέσουν, κάτι μπορεί να διορθωθεί. Με συστηματική δουλειά που θα απευθυνθεί φυσικά στην Αθήνα. Θα γίνει δια ζώσης και όχι με… τηλεδιάσκεψη. Η ενότητα των φορέων της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης είναι η οδός που μπορεί να φέρει καλό αποτέλεσμα. Και οριστικό ταυτόχρονα. Όλα τα άλλα, μόνο για τη Θράκη ή μόνο για την Ανατολική Μακεδονία, δεν έχουν σχεδόν κανένα αποτέλεσμα. Η Αθήνα βλέπει την επαρχία ως μια ενιαία περιοχή κι είναι όπως πάντα έτοιμη. Με το ένα χέρι να της δώσει, με το άλλο να της τα πάρει όλα.

 

Την Τετάρτη το μεσημέρι συνεδρίασε στο Δημαρχείο δια ζώσης, με μάσκες- αποστάσεις- αντισηπτικά, η δημοτική επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Προήδρευσε ο αντιδήμαρχος κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος μιας και ο πρόεδρος της, αντιδήμαρχος Κυριάκος Σταυρίδης, απουσίαζε εκτός Καβάλας. Από τη συνεδρίαση της επιτροπής δεν υπήρξαν ειδήσεις. Στην ημερήσια διάταξη για να συζητηθούν υπήρχαν δύο μόνο θέματα. Τη Δευτέρα το απόγευμα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να «ξεμπουκώσουν» οι ανυπόμονοι της υπόθεσης. Και η συνεδρίαση της Δευτέρας θα είναι με τηλεδιάσκεψη.

 

Η τοπική εταιρία Ευφροσυνίδης ΑΤΕ ανέλαβε να μετακινήσει τον τοίχο του παλιού Νοσοκομείου αφού είναι η ανάδοχος του σχετικού δημοτικού έργου.  Για το οποίο προσέφερε έκπτωση 33% περίπου. Αυτό σύμφωνα και με τη γραφειοκρατία που μεσολαβεί, αναμένεται να ξεκινήσει μετά το πρώτο 15νθήμερο του Οκτώβρη. Άρα ο δρόμος μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο θα ξαναγίνει διπλής κατεύθυνσης ως την Άνοιξη του 2021 και προς το Καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς. Υπομονή να έχουμε λοιπόν… Ο καιρός να βοηθήσει και παρατάσεις στην αρχική προθεσμία ας ευχηθούμε να μην υπάρξουν.

 

Οι υπεύθυνοι της σειράς «Ήλιος» που προβάλλεται καθημερινά στον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ξανάρθουν στην Καβάλα. Κάτι τέτοιο έχουν υποσχεθεί και στο Δήμαρχο όταν κατά την πρώτη τους παρουσία στην πόλη μας τους έκανε το τραπέζι.  Η επιστροφή τους στην Καβάλα θα οφείλεται φυσικά σε ακόμη περισσότερα γυρίσματα. Άρα περισσότερη προβολή της πόλης.

 

Ο δραστήριος σύλλογος Εθελοντών κατά του Καρκίνου προετοιμάζει το ημερολόγιο του για το 2021. Θα είναι αφιερωμένο στα αντικαρκινικά βότανα. Για το ίδιο θέμα θα συνεργαστεί με γιατρό, ο οποίος θα έρθει στην Καβάλα για περισσότερη κι αναλυτικότερη ενημέρωση.

 

Κόσμος ήταν χθες το πρωί στο Δημαρχείο. Επρόκειτο για επίσκεψη στο Δήμαρχο των σχολικών τροχονόμων. Ζητούν κι αυτοί επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και περισσότερα μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού. Η συνάντηση του συγκεκριμένου σωματείου με τον κ. Μουριάδη μετατέθηκε για να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Μια τρύπα άνοιξε στο πεζοδρόμιο της οδού Δαγκλή χθες. Ειδικότερα στο νούμερο 26. Ένα πολυσύχναστο πεζοδρόμιο κι ως εκ τούτου μια επικίνδυνη τρύπα. Οι επαγγελματίες της περιοχής την κάλυψαν πρόχειρα. Ζητούν τη συνδρομή του Δήμου, τον οποίο ενημέρωσαν. Ειδικότερα υποχώρησε η σχάρα αερισμού υπόγειας αποθήκης που υπάρχει στο σημείο. Ειδοποιήθηκε και ο ιδιοκτήτης της αποθήκης.

 

Στο δικαστήριο ήταν χθες ο Δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης. Υπερασπίστηκε υπόθεση που αφορούσε την επιχείρηση του, στην οποία έπεσε θύμα εξαπάτησης. Κατέθεσε για αρκετή ώρα ως μηνυτής σε μια ιστορία που είχε σχέση με αγροτικά προϊόντα τα οποία αναχώρησαν από το Παγγαίο αλλά δεν έφθασαν ποτέ στην Ιταλία.

 

Μαθαίνουμε κι άλλες λεπτομέρειες σχετικά με τα θύματα της φωτιάς στην πυλωτή της πολυκατοικίας στην οδό 16ης Ταξιαρχίας. Ένα από τα αυτοκίνητα που κάηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς είναι ιδιοκτησίας πολίτη που ήρθε στην Καβάλα για γάμο. Ήταν προσωρινά στην πόλη μας. Ταξίδι που σίγουρα θα θυμάται για πολλά χρόνια.

 

Ανάρτηση του συλλόγου γονέων κηδεμόνων του 7ου Γυμνασίου Καβάλας, ανάρτηση μόλις χθεσινή: «Το λεωφορείο που μετέφερε τους μαθητές μας από το 7ο γυμνάσιο στο Παληο ήταν γεμάτο και μετέφερε μεγάλο αριθμό παιδιών όρθια ….Γονείς πείτε τη γνώμη σας ,θέλουμε τη βοήθεια σας …Οι παρατηρήσεις από τη δική μας πλευρά στους αρμόδιους έχουν γίνει, κατ’ επανάληψη».

 

Ανάρτηση του συμπολίτη γιατρού Μιχάλη Σωτηρόπουλου σχετικά με τα παιδιά που συνωστίζονται έξω από τα σχολεία, όταν σε αυτά υπάρχει κατάληψη: «  Όταν γίνεται “κατάληψη” δημιουργείται συνωστισμός έξω από το σχολείο. Σε περίοδο πανδημίας αυτό είναι ανεπίτρεπτο και οι αρμόδιοι οφείλουν να παρέμβουν άμεσα. Τα παιδιά μας δεν τα στέλνουμε σχολείο για να γυρνάνε στα καλντερίμια χωρίς επιτήρηση. Σε 8-10 ημέρες θα δούμε τα “αποτελέσματα” των καταλήψεων και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν, τουλάχιστον στην κοινωνία».

 

Για τις καταλήψεις κείμενο και της Κατερίνας Κακιλή: «Ήμουν και παραμένω κατά των καταλήψεων στα σχολεία…γενικά είμαι αντίθετη με κάθε ενέργεια που στερεί ώρες εκπαίδευσης και μάθησης από τα παιδιά μας. Δεν μπορώ όμως να μην αναγνωρίσω στα παιδιά που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις την αγωνία τους, το μπέρδεμα στο μυαλό τους, το χάος στο οποίο όλοι οι ενήλικες οδηγήσαμε την σκέψη τους. Η απαξίωση της δημόσιας Παιδείας δεν είναι ευθύνη των παιδιών μας, είναι ευθύνη μόνο ενηλίκων. Συγκεκριμένων ενηλίκων διαχρονικά… τα παιδιά είναι τα θύματα αυτής της απαξίωσης. Και πάμε τώρα να τους την χρεώσουμε. Ε, όχι ρε σεις.. είναι άδικο να χρεώνουμε τα λάθη των «υπεύθυνων ενηλίκων» στα παιδιά. Δεν συμφωνώ με τις καταλήψεις, αλλά δεν μπορώ να αρνούμαι να αναγνωρίσω ότι κάτι θέλουν να μας πουν… ακούστε τα παιδιά, πάντα κάτι έχουν να μας πουν…».

 

Η ανάρτηση της κ. Μαρίας Κολτσακίδου είναι απόδειξη ότι και το ερασιτεχνικό θέατρο στην Καβάλα προσπαθεί αυτές τις μέρες να βρει το συνηθισμένο και χρήσιμο πολιτιστικά βηματισμό του: «Τη Δευτέρα 28 Σεπτέμβριου στις 19:00 στο θερινό κινηματογράφο ‘ΖΕΦΥΡΟ’ για ακόμη μια χρονιά συναντιόμαστε όλα τα μέλη της θεατρικής ερασιτεχνικής ομάδας της Στέγης φίλων γραμμάτων και τεχνών Καβάλας και όσοι θέλουν να γνωρίσουν την ομάδα και να ενταχθούν σε αυτήν.Η τέχνη, μια από αυτές και το θέατρο ακόμη και σε δύσκολους καιρούς πρέπει να παραμένει ζωντανή και ίσως θα ταίριαζε να συμπληρώσω τη σκέψη, της Στέλλα Άντλερ:”Η ζωή εξοντώνει και συντρίβει την ψυχή, και η τέχνη σου θυμίζει ότι έχεις.”

 

 

Διαβάστε επίσης