• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες τόσο των περιοίκων όσο και των γονέων κηδεμόνων μαθητών του 19ου Δημοτικού Σχολείου. Μπροστά στην είσοδο του σχολείου (στο Βύρωνα, οδός Αλκίνου) είναι σταθμευμένο επιβατικό όχημα χωρίς πινακίδες. Εστία μόλυνσης, ενοχλητικό γενικότερα. Είναι εκεί για μήνες! Υπήρξε μια προσπάθεια να απομακρυνθεί αλλά η μία υπηρεσία «έδειχνε» ως αρμόδια την άλλη. Προέκυψαν προϋποθέσεις χρονοβόρες. Οι οποίες πρέπει να τηρηθούν. Κάπως έτσι το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν λύνεται άμεσα. Κακώς. Τόσο ο Δήμος Καβάλας όσο και το δημόσιο (κυρίως η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας) πρέπει να ενδιαφερθούν, να συνεργαστούν και να πράξουν το αυτονόητο.

 

Μια ωραία φωτογραφία με ανθρώπους χαρούμενους, ανθρώπους αισιόδοξους. Είναι η αναμνηστική φωτογραφία των καλλιτεχνών που έλαβαν μέρος στην έκθεση ζωγραφικής που οργάνωσε ο Γιάννης Εριφυλλίδης με τον όμιλο του. Το γεγονός έληξε το βράδυ της Παρασκευής κι οι ζωγράφοι σωστά σκέφθηκαν να έχουν κι ένα δικό τους ενθύμιο. Και χωρίς μάσκα.  Ένας από τους τελευταίους επισκέπτες στην έκθεση ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Σωτηριάδης. Τους πίνακες είδε ευρισκόμενος στο χώρο και ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης.

 


 

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το νέο λιμάνι της Καβάλας είναι μεγάλο. Οι εταιρίες που ενδιαφέρθηκαν για την υπό παραχώρηση του, περισσότερες από αυτές που δήλωσαν συμμετοχή στην παρόμοια διαδικασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης. Τα νέα φαίνονται να είναι καλά αν και οι ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών δεν έπρεπε να υπάρχουν καν στο πρόγραμμα. Προέκυψαν απαραίτητες για δύο λόγους. Το κράτος αδυνατεί για το αυτονόητο. Ταυτόχρονα έχει ανάγκη από χρήματα. Σπεύδει λοιπόν να ιδιωτικοποιήσει σημαντική του περιουσία κι ενώ κανείς δεν διαμαρτύρεται. Κι όσοι διαφωνούν, είναι ελάχιστοι. Το κάνουν σιωπώντας.

 

Υπό αυτές τις «σύγχρονες» συνθήκες τα νέα μοιάζουν να είναι καλά. «Βαφτίζονται» ως τέτοια κι έτσι η Κυβέρνηση πανηγυρίζει. Μαζί της και η αξιωματική αντιπολίτευση. Το ίδιο κάνουν κι άλλα κόμματα που σήμερα είναι στην αντιπολίτευση. Όλα αυτά σε κάνουν να απορείς. Που ήμασταν και που φθάσαμε…

 

Τελικά η υπό παραχώρηση του «Φίλιππος Β’» θα δοκιμαστεί και θα κριθεί στην πράξη. Κι αφού για το νέο λιμάνι Καβάλας υπάρξει η σιδηροδρομική σύνδεση και η κατασκευή των απαραίτητων κτιριακών υποδομών. Ακόμη και τώρα ζητούμε το Τελωνείο να μεταφερθεί και να λειτουργήσει στο νέο λιμάνι. Θα μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο όταν η χερσαία ζώνη του θα είναι με υπό παραχώρηση μια ιδιωτική περιοχή;

 

Παρακολουθούμε επίσης την αναστάτωση και την καταγγελία διαρκείας σχετικά με το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής της Περιφέρειας. Γνωστό ως πρόγραμμα Μέτιου. Το Σαββατοκύριακο ο Μάρκος Δέμπας θύμωσε με τον Κωστή Σιμιτσή, με τα όσα αυτός είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη. Με την άμεση αποχώρηση του από την ίδια εκπομπή κτλ. Ο κ. Δέμπας ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους. Δίνει προσωπικά χαρακτηριστικά στη διαφωνία κι έτσι χάνει όσο δίκιο έχει.

 

Από τη μια το Επιμελητήριο ζητά μια μη επιστρεπτέα προκαταβολή με περισσότερα χρήματα για τα μέλη του, από την άλλη ζητά από τα μέλη του να του πληρώσουν (ως το τέλος του μήνα) τη συνδρομή του ΓΕΜΗ. Είναι αρκετά πιεστικό το Επιμελητήριο στην απαίτηση (δικαιολογημένη φυσικά) κι έτσι δημιουργεί μια ακόμη αντίφαση. Οι ειδικές συνθήκες το κάνουν διεκδικητικό σε σχέση με το πρόγραμμα Μέτιου, οι ίδιες συνθήκες οικονομικής κρίσης δεν ισχύουν όταν προειδοποιεί τα μέλη του με προσαυξήσεις σε περίπτωση που δεν πληρώσουν έγκαιρα τη συνδρομή στο ΓΕΜΗ;

 

Το Επιμελητήριο Καβάλας με όλη αυτήν την επιμονή στην μη επιστρεπτέα προκαταβολή της Περιφέρειας ΑΜΘ ξεχνά να ασχοληθεί με την απλήρωτη επιδότηση εργασίας. Δεν δίνει τη συνέχεια που θα έπρεπε στις πιέσεις προς την Κυβέρνηση ώστε αυτό που δρομολογήθηκε να διορθωθεί. Εβδομάδες τώρα όλα τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ απλώς περιμένουν τα ραντεβού με Σταϊκούρα- Βρούτση. Ενώ με τον Μέτιο ασχολούνται κάθε μέρα…

 

Ιδιαίτερα σύντομη ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα. Με τηλεδιάσκεψη κι αυτή, διήρκεσε δύο μόνο ώρες. Συζητήθηκε –χωρίς να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση- το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ). Φάνηκε να βρίσκει σύμφωνους τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι κατέθεσαν και συμπληρωματικές προτάσεις. Δεν υπήρξαν «προ ημερησίας» τα οποία ζήτησε μόνο ο Μάκης Παπαδόπουλος. Η πρόταση του απορρίφθηκε από τον πρόεδρο Κώστα Πεφάνη. Μπόλικα «προ ημερησίας» στην επόμενη συνεδρίαση, που δεν φαίνεται να αργεί.

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με καθυστέρηση 15 περίπου λεπτών. Ο κ. Πεφάνης ζήτησε να συμβεί αυτό για να μπορέσουν άπαντες να παρακολουθήσουν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού. Μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε το διάγγελμα του (με θέμα τον κορωνοϊό), άρχισε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Το προηγούμενο διάστημα η διοίκηση του Δήμου Καβάλας (άμεσα ή έμμεσα) αποδέχθηκε αίτημα του συνοικιακού συλλόγου των Ποταμουδίων. Στον οποίο παραχώρησε αίθουσα στο ακίνητο επί της Κ. Τσολάκη (πρώην παιδικός σταθμός). Ο σύλλογος φροντίζει τον χώρο. Έχει εγκατασταθεί σε αυτόν. Του ήταν απαραίτητος. Περιέργως η παραχώρηση προς τον συνοικιακό των Ποταμουδίων διέφυγε της αντιπολίτευσης (για να την καταψηφίσει).

 

Στην συζήτηση του δικού του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) διαβάζουμε ότι βρίσκεται και ο Δήμος Αθηναίων. Φαίνεται να έχει προχωρήσει πιο μπροστά σε σχέση με το Δήμο Καβάλας κι ενδεχομένως και πιο γρήγορα. Πλέον ο Δήμος της Αθήνας προωθεί σχέδιο επέκτασης των υφιστάμενων χώρων στάθμευσης (παρκινγκ) προκειμένου τα αυτοκίνητα στην άκρη των δρόμων να είναι λιγότερα. Το ΣΒΑΚ του Δήμου της Αθήνας επηρεάζει και το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης του. «Λιγότερα παρκαρισμένα αυτοκίνητα στους δρόμους, περισσότερος χώρος για πεζούς» είναι ο στόχος του Δήμου της πρωτεύουσας της χώρας.

 

Σε καραντίνα 7 ημερών στο σπίτι του είναι ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας κ. Κυριάκος Σταυρίδης. Την Παρασκευή ήταν αρνητικός στο τεστ που έκανε στο Νοσοκομείο αλλά όπως εξήγησε ο ίδιος «… πρέπει να τηρηθεί ότι περιλαμβάνει το σχετικό πρωτόκολλο».

 

Απαισιόδοξος ο συμπολίτης γιατρός Μιχάλης Σωτηρόπουλος. Διαπιστώνει μη τήρηση μέτρων στην Καβάλα κι ως εκ τούτου κι άλλα μέτρα να έρχονται: «Έτσι όπως είδα να (μην) εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας στα μαγαζιά εστίασης στην πόλη είμαι πλέον σίγουρος ότι σύντομα θα ανέβουνε σε επικινδυνότητα. Δεν ξέρω αν είναι κόπωση ή αδιαφορία αλλά η κατάληξη θα είναι η ίδια… Αν γίνουν έλεγχοι θα κλαίγονται για τα πρόστιμα, αν γίνει lock down θα κλαίγονται για τις δουλειές τους. Το να φοράνε τη … μασκουλα τους δεν παίζει μάλλον…».

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Μακάριος Λαζαρίδης και η Τάνια Ελευθεριάδου μίλησαν (έως χθες το απόγευμα) στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιάννης Πασχαλίδης κατέθεσε ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό για την επίσπευση της διαδικασίας καταβολής αποζημιώσεων της περσινής ακαρπίας στις αμυγδαλιές του Ν. Καβάλας.

 

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης ασχολήθηκε με την υπό παραχώρηση του νέου λιμανιού. Το κείμενο που ανήρτησε προχθές είχε τίτλο: «Ιβάν Σαββίδης, Λαυρεντιάδης και Καβαλιώτης-έκπληξη ανάμεσα στους μνηστήρες του λιμανιού της Καβάλας».

Τα σχολεία όχι μόνο της ΠΕ Καβάλας αλλά όλης της Ελλάδας θα κάνουν γιορτή αύριο για την εθνική επέτειο του «ΟΧΙ». Οι γονείς πληροφορούνται ότι αυτές οι γιορτές θα είναι διαφορετικές. Θα γίνουν ανά τάξη προκειμένου να μην υπάρχει ο γνωστός και ενοχλητικός συνωστισμός. Σχετικές πληροφορίες και ωράριο έναρξης της κάθε γιορτής λαμβάνουν οι γονείς και μέσω e mail.

 

Διαβάστε επίσης