Οι ενημερωτικές πινακίδες στην είσοδο του Δημαρχείου αναφέρονται και στην υποχρεωτική χρήση μάσκας και στην υποχρέωση ραντεβού. Οι υπηρεσίες του Δήμου δέχονται πολίτες μόνο με ραντεβού αλλά αυτό πρέπει ή έπρεπε να ανακοινωθεί και με δελτίο τύπου. Κάποιος που δεν ξέρει προσέρχεται στο κτίριο όπου μαθαίνει τα νέα… Αποχωρεί για να κλείσει ραντεβού και να επανέλθει.
Δεν είναι άνθρωπος του γραφείου ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης. Όποτε μπορεί κυκλοφορεί όχι μόνο στην πόλη, πηγαίνει σε όλο το Νομό Καβάλας. Προχθές ήταν στη Νέα Καρβάλη. Απ’ όπου η φωτογραφία. Το … ρεπορτάζ το αναφέρει ο ίδιος με ανάρτηση του: «Μετά τον εκκλησιασμό στον Άγιο Γρηγόρη (τη Δευτέρα 26 Οκτώβρη), συνάντηση με τον Πρόεδρο και φίλο της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Καρβάλη Νίκος Καρακεϊσογλου και την αναπληρωτή Πρόεδρο Ελένη Καλφόγλου όπου, μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζητήσαμε, τους ανακοίνωσα ότι αναδείχθηκε ο ανάδοχος του έργου που αφορά την ανόρυξη γεώτρησης στην Νέα Καρβάλη, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ και ότι εντός των επόμενων ημερών ξεκινάει το έργο. Ένα μακροχρόνιο και δίκαιο αίτημα των αγροτών της περιοχής βρίσκει την λύση του».
Ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ανάρτησε την Τρίτη φωτογραφία του με τους δύο εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Τον κ. Βασίλη Λεμονίδη και τον κ. Γιάννη Κελγιώργη. Η φωτογραφία- μιλά από μόνη της- δημοσιεύεται σε άλλη σελίδα της σημερινής Πρωινής. Για τη μεταξύ τους συνάντηση- συζήτηση δεν αναφέρονται καθόλου λεπτομέρειες. Κακώς. Λες και το έκαναν επίτηδες αφού από μόνη της η φωτογραφία τα λέει όλα.
Είναι ένα «άδειασμα» στο Επιμελητήριο Καβάλας, προσωπικά στον Μάρκο Δέμπα; Ίσως. Μάλλον είναι κάτι περισσότερο. Είναι ο διάλογος που πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, μέσω του οποίου το καλό γίνεται καλύτερο. Τα λάθη διορθώνονται. Ο απαραίτητος διάλογος που πάντα είναι το αντίθετο της καταγγελίας, της διαμαρτυρίας και συνεχούς αποστολής διαφόρων επιστολών.
Ο διάλογος είναι η λύση του προβλήματος. Αυτό λένε εμμέσως πλην σαφώς σε όλους τους εμπλεκόμενους οι τρεις της συγκεκριμένης φωτογραφίας. Δυστυχώς τέτοιο υλικό, τέτοιες συναντήσεις, εντείνουν την αντιπαράθεση. Κι ενώ το μήνυμα από τη συνάντηση είναι συγκεκριμένο, αυτή εκλαμβάνεται ως μία ακόμη … «εχθρική» πράξη και ενέργεια. Η άλλη πλευρά πεισμώνει κι αντεπιτίθεται. Δηλαδή ένας πόλεμος κανονικός. Όχι μια μη επιστρεπτέα προκαταβολή.
Η οποία φυσικά και έχει διάφορα κουσούρια και προβλήματα. Αυτά δεν αναδεικνύονται όπως και όσο θα έπρεπε αφού όσοι όφειλαν να το κάνουν αναλώνονται σε άλλου είδους πρωτοβουλίες. Σαν διαδοχικές τουφεκιές στον αέρα. Τα λένε οι παλιότεροι και οι πιο έμπειροι: Πρέπει να βρεθεί η λύση στο πρόβλημα και όχι οι φορείς- οι αρμόδιοι φορείς- να γίνονται μέρος αυτού. Κι εκεί που ο Μέτιος αποφάσισε κάτι που πρέπει να διορθωθεί, στο τέλος δεν αποκλείεται να βγει κι από πάνω!
Έχουν τα δίκια τους κι οι λογιστές- φοροτεχνικοί. Φυσικά και ταλαιπωρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Είναι ωστόσο γεγονός ότι ζητούν αμοιβή για να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία της αίτησης της μη επιστρεπτέας προκαταβολής. Ούτε οι ίδιοι το αρνούνται. Άλλο το τι πέρασαν κι άλλο το τι πρέπει να γίνει για το πρόγραμμα Μέτιου.
Ως αυτόπτης μάρτυρας η κ. Μαρία Τσουρή γράφει στο διαδίκτυο για την εμπειρία της. Χθες ήταν στην εκκλησία του Αμυγδαλεώνα. Τι είδε; Το κείμενο της είναι συγκεκριμένο: «Βρέθηκα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Αμυγδαλεώνα. Θέλησα να ανάψω ένα κερί. Ντράπηκα. Φοβήθηκα. Θύμωσα. Γυμνασιάρχης με τους μαθητές χωρίς μάσκα. Εκπρόσωποι εκλεγμένοι χωρίς μάσκα, είναι πολλές οι ψήφοι φαίνεται. Δεκάδες «πιστοί» χωρίς μάσκα. Έψαλλαν και τον Εθνικό μας Ύμνο χωρίς μάσκα, όταν οι μουσικοί στα σχολεία δεν επιτρέπεται να τραγουδούν. Προσκυνούσαν και φιλούσαν τις εικόνες χωρίς μάσκα και χωρίς οποιαδήποτε απολύμανση. Χειραψίες, φιλιά και αγκαλιές, γιόρταζαν τον θάνατο μας. Την ημέρα που οι Έλληνες πήγαν στο πόλεμο σαν ήρωες, οι απόγονοί τους δεν μπορούν να φορέσουν μια μάσκα. Γιατι αυτό μόνο μας ζητούν, όχι να πεθάνουμε για την πατρίδα. Φυσικά οι ιερείς χωρίς μάσκα. Τα βάζουμε με τους νέους που δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο του θανάτου. Αν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων στη περιοχή, ποιος θ αναλάβει την ευθύνη; Πόσα κρεβάτια εντατικής θα στερήσουν από τις ευπαθείς ομάδες; Η οικονομία καταρρέει, η ανεργία εκτοξεύεται, πότε επιτέλους θα υπάρξει ελάχιστη κοινωνική ευθύνη; Όχι δεν πρέπει να κλείσουν τα σχολεία και όσα καταστήματα τηρούν τα μέτρα. Οι εκκλησίες πρέπει να κλείσουν και τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή».
Νέα επιτυχία του Γιάννη Εριφυλλίδη. Προεκλογικού ή και προεκλογικού χαρακτήρα. Ξεκινά εβδομαδιαία εκπομπή στο τηλεοπτικό κανάλι Σέντερ! Πολιτιστική και όχι μόνο. Με αυτόν τον τρόπο βάζει νωρίς νωρίς μια πινελιά ανανέωσης στο προεκλογικό τοπίο που σύντομα θα δημιουργηθεί. Ο γιος του πρώην Δημάρχου είναι το πρώτο νέο πρόσωπο των επόμενων δημοτικών εκλογών. Τα επόμενα έρχονται… Οι παλιοί φυσικά και ενοχλούνται.
Μεγάλο κατάστημα πώλησης κινέζικων προϊόντων στην περιοχή του Περιγιαλίου ανακοίνωσε ότι κλείνει! Έβαλε σχετικές ταμπέλες στη βιτρίνα, τις ενίσχυσε με επιπλέον αναφορές για τις προσφορές που ισχύουν. Είναι το δεύτερο μεγάλο μαγαζί Κινέζων που κλείνει στην Καβάλα αφού ήδη έκλεισε αυτό δίπλα στο δικαστικό μέγαρο. Τα ίδια καταστήματα εντός της δημοτικής αγοράς δεν φαίνεται να έχουν ανάγκη. Αυτά αντίθετα φαίνεται να προοδεύουν.
Ξαναλειτούργησε από το απόγευμα της Τρίτης 27 Οκτώβρη το Δημοτικό Ωδείο. Η διαδικασία έγινε ομαλά, η επιφύλαξη και ο φόβος υπάρχει. Θα ξεπεραστούν σύντομα. Χθες ο Δήμαρχος που ρωτήθηκε σχετικά είπε ότι για το Δημοτικό Ωδείο ακούγονται ανακρίβειες. Λειτουργεί, συνέχισε, με όλα τα σχετικά πρωτόκολλα. Ο κ. Μουριάδης δήλωσε ικανοποιημένος που δεν υπήρξε δεύτερο κρούσμα (εκτός από τον καθηγητή που νόσησε προ λίγων ημερών) κι ανακοίνωσε μείωση διδάκτρων 50% σε όσους μαθητές χρειάστηκε να επιβαρυνθούν με το κόστος του τεστ. Όπως είπε, όποιος άλλος έκανε τεστ ήταν αρνητικός στον κορωνοϊό.
Τις καλές εποχές του πανίσχυρου ΤΕΙ Καβάλας αποφασίστηκε (… φοβερή απόφαση) να υπάρξει τμήμα του στο Διδυμότειχο. Τα κριτήρια ήταν μόνο τοπικιστικά αλλά ουδείς είχε το θάρρος τότε να σταματήσει τη συγκεκριμένη υπερβολή. Ποτέ άλλοτε ένα ΤΕΙ δεν δημιούργησε παράρτημα του τόσο μακριά από την έδρα του. Αυτήν την… επιτυχία την είχε μόνο το ΤΕΙ της Καβάλας.
Κι όταν όλα άλλαξαν, το παράρτημα του Διδυμοτείχου βρέθηκε στον «αέρα». Η Καβάλα αποτραβήχτηκε αφού έκανε ότι ήταν να κάνει. Την περασμένη Κυριακή οι φορείς του Διδυμοτείχου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας προκειμένου το τμήμα να μείνει «ζωντανό». Όμως η Θεσσαλονίκη και το ΔΙΠΑΕ αποδεικνύεται ότι είναι πολύ μακριά από το Διδυμότειχο. Άλλο Καβάλα και ΤΕΙ, άλλο Θεσσαλονίκη και ΔΙΠΑΕ. Παρόλα αυτά καλά επιτυχία στο Διδυμότειχο και στην προσπάθεια του.
Μικρός αριθμός πολιτών –οδηγών (κυρίως επιβατικών αυτοκινήτων) έκαναν χθες το μεσημέρι πορεία στο κέντρο της πόλης. Μια διαμαρτυρία, ισχυρίστηκαν, για την παρέλαση που δεν έγινε. Αν ψάξουμε να βρούμε ποιοι έδρασαν με αυτόν τον τρόπο, θα βρούμε και «γνωστά» μας πρόσωπα. Τα ίδια πάνω κάτω που αντέδρασαν πρόσφατα στην υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία(και συγκεντρώνονταν στην κεντρική πλατεία).
Η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι τόσο μεγάλη που δίνει πολλά δικαιώματα στις μειοψηφίες. Κι αυτές τα εκμεταλλεύονται. Κάνουν θόρυβο, μπόλικο θόρυβο. Όσο περισσότερο μπορούν. Μπας και με τις εντυπώσεις, με τη δημοσιότητα κρύψουν το μειονέκτημα τους. Ότι αυτό που εκφράζουν αφορά μια μειοψηφία του κοινωνικού συνόλου.