μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συμπολίτες που βαδίζουν στο βουνό, ειδικότερα στο περιαστικό δάσος πάνω από την Καβάλα, παρατήρησαν την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα ξύλινα κάγκελα στο μονοπάτι προς την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Φωτογράφισαν και αυτά που έπεσαν λόγω παλαιότητας και όσα είναι έτοιμα να πέσουν. Εκεί χρειάζεται μια μεγάλη δημοτική παρέμβαση αφού η περιοχή έχει κίνηση σχεδόν όλο το χρόνο. Αρκετοί άνθρωποι ανεβαίνουν προς την εκκλησία. Κι αν εμπιστευτούν τα κάγκελα, είναι πολύ πιθανό να βρουν τον μπελά τους. Μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα, όταν διορθωθεί, καλό είναι να υπάρξει και μια σχετική προειδοποίηση για τους ανυποψίαστους πεζούς.

 

Μπροστά από το Λιμεναρχείο, στο σημείο όπου παλιά έδεναν τα φέρι μποτ, υπάρχει ο σωρός των αντικειμένων της φωτογραφίας. Αντικείμενα που βγήκαν από τη θάλασσα. Πιο μπροστά κάποιοι τα πέταξαν σε αυτήν για να απαλλαγούν από την παρουσία τους. Η θάλασσα εκδικείται αυτές τις πράξεις κι έτσι καρέκλες (κάθισμα γραφείου), ξαπλώστρες κτλ βρέθηκαν να επιπλέουν στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας! Μαζί με άλλα σκουπίδια.

 


 

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Προέκυψε από εκεί που μάλλον δεν το περίμενε κανείς. Είναι κάτι που έγινε τα προηγούμενα χρόνια. Ίσως και περισσότερα από 10. Σταδιακά η γραμμή φέρι μποτ Καβάλα- Πρίνος υποβαθμίστηκε, τα δρομολόγια μειώθηκαν. Έως της τελικής τους… εξαφάνισης. Όταν υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις, τα δεδομένα είχαν ήδη αλλάξει. Νόμος είναι το συμφέρον των εταιριών. Αυτή η καθοριστική αλλαγή, χωρίς κανείς να το αντιληφθεί, έγινε τα … καλά χρόνια πριν από τα μνημόνια. Τόσο επί ΝΔ όσο και επί ΠΑΣΟΚ. Τα πιο πρόσφατα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ φυσικά και δεν άλλαξε το παραμικρό.

 

Έχοντας το νόμο με το μέρος τους οι εταιρίες ενίσχυσαν τα δρομολόγια με κόσμο. Τα Καλοκαιρινά. Αυτά που τις συμφέρουν. Της Κεραμωτής. Ξέχασαν σκοπίμως την παράδοση της γραμμής του Πρίνου κι έτσι έκαναν καλές μπίζνες με εξίσου καλά κέρδη. Τους βοήθησε κι η συγκυρία. Η τουριστική άνοδος της Θάσου. Παράδοξο (ή μήπως όχι;) είναι το ότι βολεύτηκαν σε αυτήν την κατάσταση κι έτσι αρνούνται ακόμη και για τα ελάχιστα. Μια αξιοπρεπή παρουσία από πλευράς δρομολογίων της γραμμής του Πρίνου.

 

Χρόνο με το χρόνο η κατάσταση άλλαζε και πιο δραματικά εις βάρος της Καβάλας και της νότιας Θάσου. Οι αιρετοί αντέδρασαν, προσπάθησαν, πίεσαν μα στο τέλος δεν έκαναν τίποτα. Κανείς υπουργός δεν άλλαξε τον ισχύοντα νόμο με το επιχείρημα ότι είναι ίδιος παντού στην Ευρώπη. Σε όλον τον … πολιτισμένο κόσμο. Κάπως έτσι το παιχνίδι χάθηκε. Κι όσο περνά ο καιρός θα χάνεται περισσότερο.

 

Φέτος το Χειμώνα, στις ειδικές συνθήκες του κορωνοϊού, η γραμμή του Πρίνου έκλεισε. Για να ανοίξει πάλι υπήρχε ένας μόνο τρόπος. Να επιδοτηθεί. Επιλέχθηκε αυτός ο τρόπος για ένα δρομολόγιο την ημέρα. Πάλι έγινε αυτό που συμφέρει τις εταιρίες. Πάλι εξυπηρετείται το κέρδος και δη το εύκολο.

 

Κανονικά θα έπρεπε να παραδεχθούμε ότι υπό αυτές τις συνθήκες (με ή χωρίς κορωνοϊό) το παιχνίδι χάθηκε οριστικά. Αρνούμαστε την μεγάλη μας ήττα κι έτσι συνεχίζουμε. Μας αρέσει άλλωστε να πυροβολούμε στον αέρα… Είναι η καλύτερη εκτόνωση.

 

Το προσεχές Καλοκαίρι θα το περάσουμε με διάφορες… ασπιρίνες. Αλλά μόλις χειμωνιάσει (υπάρχει- δεν υπάρχει κορωνοϊός) θα ξαναμείνουμε χωρίς τη συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση. Δεν αποκλείεται μάλιστα στο μέλλον να το ζητάμε το ένα την ημέρα επιδοτούμενο δρομολόγιο. Να παρακαλάμε για αυτό. Σε αυτό το ενδεχόμενο δεν θα είμαστε μόνοι. Μαζί μας, στον ίδιο… αγώνα, θα είναι και οι εταιρίες. Στις οποίες πολύ αρέσει η επιδότηση…

 

Ζωηρό είναι το ενδιαφέρον των επαγγελματιών της εστίασης για μια πανελλαδική κινητοποίηση που ξεκινά αύριο. Όλα δείχνουν ότι θα μαζευτούν κλειδιά πολλών επιχειρήσεων, τα οποία θα «ταξιδέψουν» στην Αθήνα για να παραδοθούν αρμοδίως. Είναι η πρώτη φορά σε όλη την περίοδο της υγειονομικής κρίσης που θα γίνει κάτι τέτοιο. Κι η Καβάλα όπως φαίνεται θα είναι παρούσα στα συγκεκριμένα γεγονότα.

 

Δεν είναι μόνο το ότι τα καταστήματα της εστίασης παραμένουν κλειστά μήνες τώρα. Είναι και κάτι ακόμη. Αυτοί που πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα συχνά παρασύρονται. Σφάλλουν και βγάζουν προς τα έξω εντελώς αντίθετες εικόνες. Σε μια στιγμή κρίσιμη που τα μέτρα πρέπει να συνεχιστούν. Κάπου ακόμη πιο έντονα.

 

Η πόλη και ο Νομός Καβάλας βρίσκονται σε μια καλύτερη κατάσταση αφού τα κρούσματα ήταν και παραμένουν σε υποχώρηση. Αυτό δεν έγινε ούτε τυχαία, ούτε από σύμπτωση. Υπήρξε και υπάρχει κόστος. Έγιναν θυσίες για να καταφέρουμε αυτό που ισχύει σήμερα. Χάθηκαν χρήματα, μεροκάματα, καλοπέραση. Σταμάτησαν αγαπημένες συνήθειες. Θρηνήσαμε θύματα, κλάψαμε δικούς μας ανθρώπους. Στο τέλος ωστόσο ο αγώνας βρήκε μια δικαίωση. Ευχόμαστε και ελπίζουμε αυτή να είναι ακόμη μεγαλύτερη και να σημάνει την τελική και θετική έκβαση μιας δύσκολης προσπάθειας.

 

Αυτό πρέπει να κάνουν οι πρωτευουσιάνοι μαζί με τους Θεσσαλονικείς. Να πειθαρχήσουν στα μέτρα. Να το κάνουν όχι υπό το φόβο του ελέγχου ή του προστίμου. Να το κάνουν συνειδητά προκειμένου να έχουν άπαντες την υγεία τους. Αρχικά τη δική τους, στη συνέχεια και της οικονομίας τους.

 

Στους δρόμους πλησίον του πρακτορείου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας ετοιμάζονται να λειτουργήσουν δύο νέα καταστήματα. Οι εργασίες προχωρούν αρκετά γρήγορα. Σύμφωνα με πληροφορίες και τα δύο θα είναι κρεοπωλεία. Σε άλλα κεντρικά σημεία συνεχίζουν να ετοιμάζονται και νέα μαγαζιά εστίασης. Κατ’ αρχήν θα λειτουργήσουν με το take away της εποχής. Μετά βλέπουμε.

 

Αύριο το πρωί εκπρόσωπος της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας θα βρεθεί στο σχολικό συγκρότημα του 7ου Γυμνασίου- 2ου Λυκείου. Θα επιδιωχθεί να δρομολογηθεί μια άμεση παρέμβαση στον πρώτο όροφο του κτιρίου όπου υπάρχει σοβαρό όπως φαίνεται πρόβλημα με τα ηλεκτρολογικά.

 

Περίπου 60 άνθρωποι, κάτοικοι οι περισσότεροι των Κρηνίδων, έκαναν χθες ράπιντ τεστ. Μια διαδικασία του ΕΟΔΥ και του Δήμου Καβάλας στο κτίριο του ΚΑΠΗ της περιοχής. Άπαντες βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό. Ένα ακόμη καλό νέο που δείχνει ότι στην … «κίτρινη» ΠΕ Καβάλας ο κορωνοϊός παραμένει σε υποχώρηση.

 

Για την ερχόμενη Παρασκευή μετατέθηκαν οι κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία. Ήταν να γίνουν την περασμένη Παρασκευή αλλά τούτο δεν συνέβη ποτέ. Σάββατο και Κυριακή τα ίδια. Καμία κινητικότητα. Από χθες ξεκαθάρισε ότι χωρίς νέα αναβολή οι κρίσεις αρχίζουν την τελευταία εργάσιμη της τρέχουσας εβδομάδας.

 

Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή επίσκεψη του Νότη Μηταράκη στον Έβρο. Έγινε συγκέντρωση πολιτών, από τους οποίους ξεχώρισαν για τις αντιδράσεις τους (και τις ύβρεις προς τον Υπουργό) οι ακροδεξιοί! Υπήρχαν κι άλλοι άνθρωποι, αντέδρασαν συγκεκριμένα αλλά και ειρηνικά.

 

Από τις ανακοινώσεις του Δήμου Καβάλας στο facebook προκύπτει ότι εκτελούνται από χθες και θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα εργασίες ασφαλτόστρωσης! Περίεργο. Ασυνήθιστο για το μήνα Φεβρουάριο. Βοηθούν σαφώς για αυτές τις δουλειές οι ιδιαίτερα ήπιες θερμοκρασίες. Αλλά κι αυτές το πολύ μέχρι την Παρασκευή. Στη συνέχεια πάλι κρύο.

 

Η εμπειρία είναι μεγάλη υπόθεση. Χρήσιμος σύμβουλος στο κάθε τι. Στηριγμένοι στην εμπειρία τόσων ετών, οι εργαζόμενοι στο Κ.Υ. Καβάλας (πρώην ΙΚΑ Καβάλας) ξεκίνησαν χθες να εμβολιάζουν Καβαλιώτες. Όλα πήγαν πολύ καλά. Τόσο καλά που έμοιαζαν να λένε με τον τρόπο τους «… δώστε μας κι άλλα ραντεβού για να κάνουμε ακόμη περισσότερα εμβόλια κάθε μέρα». Το ίδιο μήνυμα έρχεται και από το Νοσοκομείο.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης